DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział techniczny - Kręci, ale nie odpala

antychrust - 2017-07-16, 19:59
Temat postu: Kręci, ale nie odpala
Cześć, jak zwykle mam problem :D
Problem taki, że Logan I kręci, ale nie odpala. Zaskoczył mnie tak w sobotę w Niemczech, wezwałem lawetę, po czym... przy laweciarzu odpalił. Laweciarz wezwany, więc skoro ubezpieczyciel płaci, to zawieźliśmy go do Szczecina, na parking. Dzisiaj, w niedzielę, pojechałem do Logana zobaczyć przez OBD, czy są kody błędów. No i znowu nie odpala, błędów nie ma. Przy odpalaniu dioda alarmu nie miga. Co może być więc przyczyną?
Aaa, na gazie też próbowałem odpalić, to samo, więc pompa paliwa odpada.
PS Jak zachowuje się dioda alarmu na desce, gdy immo nie zaskoczy? Powinna migać?

dudu$ - 2017-07-16, 22:18

Masz drugi kluczyk ? Jeżeli tak to spróbuj odpalić auto na drugim kluczyku. Miałem kiedys podobny problem w Thalii z bliźniaczym silnikiem 1.4 8v . Autko jeździło bez problemowo a czasem po zgaszeniu nie chciało już odpalić. Trzeba było czekać parę minut i ciagle go kręcić. Pewnego dnia wracając z jednostki do domu gdzieś na środku polski zatrzymałem sie przy sklepie. po powrocie do auta zonk nie chce odpalić, stałem ponad godzinę az wreszcie załapał. Jak wróciłem do domu postanowiłem podmienić kluczyk na zapasowy. Od tej chwili do sprzedaży auta ( ponad 6 miesięcy) problem z odpalaniem nie wystąpił ani razu.
Marek1603 - 2017-07-17, 04:57

A ja na początek wyczyściłbym czujnik położenia wału z zanieczyszczeń. Zdarzało się. No i przewody WN do świec.
Lajkonik - 2017-07-17, 06:03

Alarm też może dawać takie objawy (oczywiście przy usterce alarmu). Może podczas odblokowania nie zawsze "puszcza" immobilizer.
Najprościej będzie sprawdzić ten pomysł dudu$ia z kluczykiem, ale mój też nie wymaga pracy.
Jak kilka razy nie odpali, wysiądź, zablokuj alarmem samochód, odblokuj i spróbuj odpalić. Jak i tak nie odpala to co szkodzi kilka razy zrobić taką próbę z alarmem. Jeżeli to jego sprawka, to musi w końcu zaskoczyć, skoro jednak czasem odpala.

shrek - 2017-07-17, 11:53

Zakrec butle gazowa.
antychrust - 2017-07-17, 14:09

Na zapasowym kluczyku to samo.
Alarmu nie mam, mówiłem o tej śmiesznej okrągłej diodzie na środku deski.

art - 2017-07-17, 19:49

U mnie miga zanim nie odpalę samochodu. Miałem podobne objawy w Logan'ie. U mnie winowajcą okazał się czujnik położenia wału - był brudny. Wyczyściłem i od tamtego czasu jest spokój :) Czas pracy ok 20 minut.