|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział techniczny - Nowe Sandero - mały czołg
twistor - 2017-07-22, 19:03 Temat postu: Nowe Sandero - mały czołg Witam.
Sandero 1.2 75KM odebrane w piątek, zatankowałem 10 l benzynki. Jeździłem trochę po mieście (z włączoną klimą). Dziś sygnał rezerwy paliwa. Na liczniku jazdy dziennej 61 km. Na 10 -ciu litrach???
Zalałem do pełna - połknął 48 litrów. Jeśli zbiornik ma ok. 50 l to znaczy ,że rezerwy jest 2l, hmm.
Jazda była spokojna, po mieście, zgodna z sugestiami wskaźników zmiany biegów.
Zakładam,że jak silnik się ułoży, to będzie palić plus/minus tyle , co w specyfikacji samochodu.
Pozdrawiam wszystkich,
twistor
shrek - 2017-07-22, 22:21
Zeby sprawdzic i policzyc spalanieto:
Nalej pod sam korek, pojezdzi po miescie okolo 100 km, wroc na ta sama stacje o nalej znow pod korek z tego samego dystrybutora. Nastepnie podstaw do wzoru: spaline litry paliwa( wskazanie dystrybutora ÷ liczba przejechanych kilometrow × 100= twoje spalanie.
Rezerwa ma jakies 4-5 litry tankujac po 10 litrow nigdy sie nie doliczysz.
Po dotarciu roznice spalania to widac w ciezarowce i autobusach. W osobowce bedzie oscyliwac w 0.1-0.3 litra.
twistor - 2017-07-22, 22:26 Temat postu: Dzięki. Działam
shrek napisał/a: | Zeby sprawdzic i policzyc spalanieto:
Nalej pod sam korek, pojezdzi po miescie okolo 100 km, wroc na ta sama stacje o nalej znow pod korek z tego samego dystrybutora. Nastepnie podstaw do wzoru: spaline litry paliwa( wskazanie dystrybutora ÷ liczba przejechanych kilometrow × 100= twoje spalanie.
Rezerwa ma jakies 4-5 litry tankujac po 10 litrow nigdy sie nie doliczysz.
Po dotarciu roznice spalania to widac w ciezarowce i autobusach. W osobowce bedzie oscyliwac w 0.1-0.3 litra. |
OK. Właśnie tak działam.
jjmalin - 2017-07-25, 19:46
dokładnie jak przedmówca. te obecnie jestem na etapie wyliczania dokładnego spalania i trzeba nalać ile wlezie pod korek po 100 km zatankować znów pod korek. Jest łatwiejszy wzór: ilość zatankowanego paliwa podzielić przez 1/100 dystansu czyli np zatankowane 45 l przejechane np 650 to podzielić 45 przez 6,5
przemoc84 - 2017-07-26, 12:18
jjmalin napisał/a: | dokładnie jak przedmówca. te obecnie jestem na etapie wyliczania dokładnego spalania i trzeba nalać ile wlezie pod korek po 100 km zatankować znów pod korek. Jest łatwiejszy wzór: ilość zatankowanego paliwa podzielić przez 1/100 dystansu czyli np zatankowane 45 l przejechane np 650 to podzielić 45 przez 6,5 |
ino trzeba mieć pozycję startową w baku i końcową po zalaniu taką samą bo tak to liczenie trochę przekłamie... do zapalania się rezerwy tez różnie zależy jak pływak się ułoży (hamowanie, skręty przyspieszanie zmienia jego położenie)
|
|