|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział techniczny - Nowy wydech do Dustera
Pabloo - 2017-08-23, 09:18 Temat postu: Nowy wydech do Dustera Witam
Chciałbym przeczytać opinie szanownych forumowiczów na temat wymiany całego wydechu w Dusterze 1,6 4x4. na nowy robiony z kwasówki (kolektor, rury, tłumiki). Czy opłaca się inwestować, ile to by kosztowało?, czy podniesie to "żwawość" samochodu i zmniejszy spalanie?
Cenne dla mnie będą wszelkie uwagi - dziękuję i pozdrawiam
Pabloo
Fruxo - 2017-08-23, 09:27
nie warto
laisar - 2017-08-23, 09:30
Pabloo napisał/a: | czy podniesie to "żwawość" samochodu i zmniejszy spalanie? |
W praktyce nie, bo tych, powiedzmy, 3% z hamowni - wcale niekoniecznie w najbardziej użytecznym zakresie obrotów - i tak nie odczujesz ani drodze, ani przy dystrybutorze.
Marek1603 - 2017-08-23, 10:08
Sama wymiana nie ma sensu pod warunkiem "kto bogatemu zabroni".
Wymiana zazwyczaj jest połączona z "tuningiem silnika". Wtedy się przerabia pod nowe parametry.
Pabloo - 2017-08-23, 11:18
Dziękuję za odpowiedzi - skusiło mnie powoływanie się w różnych programach motoryzacyjnych na wzrost mocy ok 20KM przy właśnie "dedykowanym" wydechu... Ale skoro gra nie warta świeczki to zostaje jak jest.
Dzięki i pozdrawiam.
Pabloo
BoloSr - 2017-08-23, 11:31
Pabloo napisał/a: | Dziękuję za odpowiedzi - skusiło mnie powoływanie się w różnych programach motoryzacyjnych na wzrost mocy ok 20KM przy właśnie "dedykowanym" wydechu... Ale skoro gra nie warta świeczki to zostaje jak jest.
Dzięki i pozdrawiam.
Pabloo |
tyle to mozna uzyskac w Dieslu i to przy programie a nie przy wymianie wydechu wiec cos tu jest nie tak :)
benyo - 2017-08-23, 11:50
Pabloo napisał/a: | Dziękuję za odpowiedzi - skusiło mnie powoływanie się w różnych programach motoryzacyjnych na wzrost mocy ok 20KM przy właśnie "dedykowanym" wydechu... Ale skoro gra nie warta świeczki to zostaje jak jest.
Dzięki i pozdrawiam.
Pabloo |
Tyle, że w programach telewizyjnych te silniki mają ponad 200 KM, a przy tym robią nie tylko wydech ale poprawiają inne parametry. Wtedy może i uzyskują 20 KM np.
w Samochód marzeń. Kup i zrób.
ale kto by nie chciał mieć w Dusterze 200 KM
Pabloo - 2017-08-23, 12:18
benyo napisał/a: |
np. w ale kto by nie chciał mieć w Dusterze 200 KM |
JA!!!!
Ale jedyne co uzyskałem to spalanie 13,4l /100Km
Pozdrawiam
Pabloo
kicpra - 2017-08-23, 12:59
Nigdy inwestowanie w auto się nie opłaca, bo nigdy tego nie wyjmiesz, a o to chodzi w inwestycji .
Pabloo - 2017-08-23, 14:01
Pewnych rzeczy nie przeliczam na pieniądze , a auto to moje hobby (jedno z wielu)
Pozdrawiam
Pabloo
Fruxo - 2017-08-23, 19:19
jedyna sensowna droga to swap na 2.0 , silnik łatwo dostępny a mocowanie musi pasowac bo takie wychodzą na rynki wschodnie
route2000 - 2017-08-23, 21:34
Fruxo napisał/a: | jedyna sensowna droga to swap na 2.0 , silnik łatwo dostępny a mocowanie musi pasowac bo takie wychodzą na rynki wschodnie |
Tak? A reszta bez zmian tj. osprzet? Nie możliwe... Nawet trzeba też mieć inny komp z innym oprogramowaniem, bo zupełnie są inne czasy wtryskiwaczy itp.
Moim zdaniem nie warto, chyba że znajdzie jakiś uparty i to zrobi...
Najłatwiej jest kupić Dustera 2.0 od wschodnich sąsiadów.
Fruxo - 2017-08-24, 10:43
dla mnie było to tak oczywiste że o tym nie pisałem , ważne że mocowanie pasuje i nie trzeba rzeźbić , z chłodnicami /dolatami/maglownica itp
Przy podmiance K4M--> FR4
|
|