|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział ogólny o daciach - Pytanie dotyczące rejestracji dacii
Wojciech_B - 2017-08-28, 13:24 Temat postu: Pytanie dotyczące rejestracji dacii Witam wszystkich Daćkowiczów, mam następującą kwestię:
17 sierpnia otrzymałem pakiet dokumentów umożliwiających mi rejestrację mojej zamówionej dacii sandero.
Kilka dni później poczułem się źle, poszedłem do lekarza, okazało się, że konieczny jest zabieg, do wczoraj byłem w szpitalu, teraz jestem na zwolnieniu do 8 września.
Chciałem nadmienić, że na razie - choć samochód jest już ponoć w Polsce - to gdy 17 sierpnia rozmawiałem z dealerem, samochodu fizycznie nie było jeszcz w salonie, zatem nawet go na oczy nie widziałem, nie mówiąc o dokładnym odbiorze, sprawdzeniu etc.
Dodatkowo, dopóki z jednej strony nie wpłaciłem jeszcze wkładu własnego (z wyjątkiem zadatku), a z drugiej strony - bank jeszcze nie udzielił mi kredytu (miałem załatwiać kredyt, ale potrzebne było zaświadczenie o zarobkach, a musiałem je załatwić w pracy, czego - w związku z pobytem w szpitalu - nie mogłem zrobić), moim zdaniem póki co auto nie należy do nikogo w żadnym procencie, ani nie jest moje, ani banku.
W piątek 25 sierpnia napisał do mnie maila dealer mówiąc, że jeśli auto nie zostanie zarejestrowane do końca sierpnia (czyli raptem za kilka dni), to mogą być problemy. Odpisałem z pytaniami, ale jeszcze nie dostałem odpowiuedzi.
Mam teraz do Was pytania:
1) Czy faktycznie niezarejestrowanie pojazdu do jakiegoś terminu może powodować problemy, a jeśli tak - to jakie i dlaczego?
2) Czy jest ok - zarówno z punktu widzenia prawa, jak i klienta - zarejestrowanie pojazdu, którego się w ogóle nie widziało i nie dokonało się jego odbioru, a który nie jest jeszcze nawet (oprócz zadatku) mój?
3) Co się może stać, jeśli z powodów zdrowotnych nie będę miał siły czy możliwości pójść do urzędu i zarejestrować (a przecież jeszcze - o ile się nie mylę - trzeba tego samego dnia wykupić ubezpieczenie, czyli i tak czekałaby mnie wizyta u dealera)?
4) Co się może stać, jeśli zarejestruję pojazd do końca sierpnia, a potem okaże się (choć to bardzo mało prawdopodobne, ale przecież nie niemożliwe), że nie dostanę kredytu?
Jakie jest Wasze zdanie w tej sprawie? Czy wszystko jest tu ok?
Z góry dziękuję za wszelkie uwagi, komentarze i porady.
Pozdrawiam
Wojtek
gladi - 2017-08-28, 13:50
w moim przypadku było tak:
samochód przyjechał do salonu dzwonili żeby go obejrzeć
później zapłaciłem pieniążki za niego i dostałem fakturę
czekałem 2 dni aż dojdzie reszta dokumentów do rejestracji
poszedłem zarejestrować samochód wydaje mi się że potrzebna była też faktura zakupu samochodu
mając już tablice dopiero wykupiłem na miejscu u dilera ubezpieczenie na samochód
mniej więcej w ten sposób kupowałem 2 samochody w Łodzi w Jaszpolu, ale było to 2 lata temu może coś uległo zmianie teraz.
na pewno nikt nie narzucał mi tempa przy rejestracji czy odbiorze samochodów
Dymek - 2017-08-28, 14:12
Gdy w 2006r rejestrowałem ostatni raz nowy samochód, to musiałem mieć fakturę zakupu, czyli było to po zapłaceniu 100% ceny.
Może coś się zmieniło obecnie, ale możliwe też, że to w przypadku zakupu na kredyt jest inaczej (tak jak w przypadku zakupu mieszkania- masz dokumenty, zapłaciłeś wszystko, masz kredyt, ubezpieczenie mieszkania... tylko mieszkania jeszcze nie masz).
Moim zdaniem dealer nie wie co jest grane i martwi się, że zrezygnujesz z zakupu.
Czy obecnie samochód już jest u dealera do wydania?
Marek1603 - 2017-08-28, 14:47
W tej chwili to sprawa wygląda jakby salon "sprowadził" sobie auto na twoje zamówienie. Generalnie możesz go nie odbierać i stracisz tylko pieniążki które wpłaciłeś. Dziwne, że dostałeś papiery nie widząc auta. Ja odbierałem cztery i za każdym razem auto było najpierw na salonie, a potem dochodziły dokumenty do niego pocztą. Wpłacałem pieniążki, dostawałem fakturę itd. i do urzędu rejestrować, ubezpieczenie i odbiór.
Co w przypadku jak salon zamawia auto i go nie rejestruje do następnego roku, bo nie było na niego chętnego.
Bardziej mi się wydaje, że chodzi o kasę. Dopóki nie wpłacisz kasy to salon będzie musiał za niego zapłacić i czekać, aż łaskawie udasz się i zakupisz je. Jakieś może terminy płatności.
Poczytaj też w umowie, bo może masz termin odbioru. Jak go nie dotrzymasz to z automatu tracisz wpłacone pieniążki i auto przechodzi do sprzedaży.
Fruxo - 2017-08-28, 14:53
Zadzwoń do salonu i przedstaw sytuacje dlaczego mieli by cie nie pójść na rękę ?
Oni maili nie czytają więc odpuść sobie ten sposób kontaktu.
mojo - 2017-08-28, 15:39
W 100% chodzi tylko o kasę. Jak salon miałby pieniądze w całości za auto to mogłoby czekać do odbioru długo. Na rejestrację auta/motoru itp jest teoretycznie 31 dni ale jak tego w ciągu tego czasu nie zrobisz to nic za to nie grozi. Co do nieprzekraczalnego terminu to jest to tylko w przypadku wyprzedaży serii np z uwagi na nowe normy i wówczas w dokumentach podany jest czas do którego została przedłużona homologacja np do końca 2017 ale Dacii nowej to raczej nie dotyczy.
Marek1603 - 2017-08-28, 16:37
mojo napisał/a: | teoretycznie 31 dni ale jak tego w ciągu tego czasu nie zrobisz to nic za to nie grozi. |
Tak jest jeżeli rejestrujesz używany. Nie wiem czy dotyczy to też nowego.
słoń - 2017-08-28, 20:04
A. Zarejestruj auto i jest juz Twoje. Musza Ci je wydać nawet jak nie zapłacisz!!
B. Auto w tej chwili jest kitowane i malowane w jakiejś stodole bo spadło z lory. Zarejestrujesz i jest Twoje. Nie będziesz mógł raklamować.
Ktoś ostro tnie w bambuko
Piotrinco - 2017-08-28, 21:29
Ja bym w życiu nie rejestrował auta , którego nie widziałem, jak ja kupowałem to najpierw zadzwonili, że auto jest już w salonie i czekają na dokumenty, po kilku dniach wszystkie dokumenty są i mogę rejestrować. Przyjechałem po dokumenty i przed wydaniem oglądałem auto, jeszcze było brudne i nie przygotowane do odbioru, na drugi dzień rano zarejestrowałem i do salonu po auto, które było już czyste i stało w salonie, tam jeszcze raz oglądałem auto i dopiero podpisywałem dokumenty finansowania i odbioru.
mojo - 2017-08-28, 21:37
Marek1603 napisał/a: | mojo napisał/a: | teoretycznie 31 dni ale jak tego w ciągu tego czasu nie zrobisz to nic za to nie grozi. |
Tak jest jeżeli rejestrujesz używany. Nie wiem czy dotyczy to też nowego. |
Jest tak samo. Różnica taka że auto nowe może mieć termin obowiązywania homologacji i jak się to przekroczy to już kiszka ale to rzadkie przypadki z reguły zmiana norm.
infos - 2017-09-13, 19:37
Wygląda na to, że nie dostanie się faktury, jak się nie zapłaci za auto.
Faktura natomiast jest niezbędna do jego rejestracji, poza nią także inne dokumenty.
I tu pytanie jakie to dokumenty?
bakulik - 2017-09-13, 20:29
Ja miałem fakturę, kartę pojazdu, świadectwo zgodności WE i oświadczenie Renault Polska o danych i informacjach o pojeździe niezbędne do rejestracji i ewidencji pojazdu. No i oczywiście wypełniony wniosek o rejestrację.
Szczegółowe informacje powinieneś znaleźć np. na stronie internetowej organu, w którym będziesz rejestrował samochód, np. tu: http://www.bip.radziejow....nformacyjna.pdf
zwirz - 2017-09-14, 11:21
Ja dostałem pełną FV przed pełną zapłatą. Przy odbiorze auta musiałem zapłacić. Widocznie jaki salon takie zasady.
infos - 2017-09-14, 15:12
A teraz jakie to koszy, bo tabelka jest ..... zawiła ;)
Tak na serio, to podlegam pod rejestrację z poza powiatu (chociaż nie piszą tu o nowym pojeździe) i w ogóle jak śmieli nie wymienić osobno Dustera ? ;)
wojtek013 - 2017-09-14, 20:56
180,50; chyba, że w Radziejowie jest inaczej
bakulik - 2017-09-14, 21:43
Ewentualnie jeżeli chcesz mieć na blachach swój nick, to dolicz jeszcze 920 zł.
|
|