|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział techniczny - Samoistnie włączenie się silnika zatrzymanego przez S&S
amakarewicz - 2017-09-03, 08:43 Temat postu: Samoistnie włączenie się silnika zatrzymanego przez S&S Po jakim czasie przy nagrzanym silniku silnik sam się wzbudza gdy jest wyłączony wygaszony w ramach start&stop?
Mi już wielokrotnie się zdarzyło że się sam wzbudza zanim jeszcze pojawi się
Zielone światło na skrzyżowaniu - co jest denerwujące
gregorisan - 2017-09-03, 09:06
Tutaj nie ma żadnej sztywnej ramy czasowej i zależne jest to od wielu czynników.
U mnie maksymalnie potrafi się wybudzić tak po około 4-5 minutach - zdarza się, że po takim dłuższym czasie w ogóle silnik się wyłączy.
bakulik - 2017-09-03, 09:16
To zależy m.in. od tego, czy masz włączoną klimatyzację. Jeśli temperatura zaczyna wzrastać, silnik startuje. Zdaje się, że jest o tym wspomniane w instrukcji obsługi, ale teraz nie mam jak sprawdzić.
spoogie - 2017-09-03, 15:11
Tak jak piszą poprzednicy jeśli w ciepły dzień jedziesz na klimatyzacji to po wyłączeniu silnika w ramach S&S i wzroście temperatury w kabinie silnik może zapalić się samoczynnie wcześniej.
kicpra - 2017-09-03, 16:59
Z tą klimatyzacją to lipa, mi nie raz zgasł silnik w upalne dni, ale odpalić to się sam nie odpalił mimo, że w środku momentalnie zrobiło się duszno.
Może trzymasz nogę na hamulcu? Jak spadnie ciśnienie w układzie to silnik także się uruchomi.
Bądź najzwyklej w świecie spada napięcie na aku i następuje autostart.
shrek - 2017-09-04, 03:43 Temat postu: Re: Samoistnie włączenie się silnika zatrzymanego przez S&am
amakarewicz napisał/a: | Po jakim czasie przy nagrzanym silniku silnik sam się wzbudza gdy jest wyłączony wygaszony w ramach start&stop?
Zielone światło na skrzyżowaniu - co jest denerwujące |
Przeczytaj.
http://m.auto-swiat.pl/rrelnb
route2000 - 2017-09-04, 08:15 Temat postu: Re: Samoistnie włączenie się silnika zatrzymanego przez S&am
shrek napisał/a: | amakarewicz napisał/a: | Po jakim czasie przy nagrzanym silniku silnik sam się wzbudza gdy jest wyłączony wygaszony w ramach start&stop?
Zielone światło na skrzyżowaniu - co jest denerwujące |
Przeczytaj.
http://m.auto-swiat.pl/rrelnb |
I do tego jeszcze dalsze komentarze dotyczące artykułu.
masterczerwi - 2017-09-12, 05:36
Przepraszam ale nie chciało mi się zapoznawać z artykułem. Silnik gaśnie na postoju w przedziale temperatury zewnętrznej 5 - 30 st C. (o ile dobrze pamiętam podręcznik użytkownika). Temperatura wewnętrzna nie ma nic do S&S.
shrek - 2017-09-12, 06:03
Nie czytales to napewno wiesz lepiej i wiecej.
To po co zadajesz pytania?
masterczerwi - 2017-09-12, 06:23
shrek napisał/a: | Nie czytales to napewno wiesz lepiej i wiecej.
To po co zadajesz pytania? |
swissman - 2017-09-12, 06:57
kicpra napisał/a: | Z tą klimatyzacją to lipa, mi nie raz zgasł silnik w upalne dni, ale odpalić to się sam nie odpalił mimo, że w środku momentalnie zrobiło się duszno. |
"zrobilo sie duszno" to raczej pojecie wzgledne... termostat tego nie wychwyci...
shrek - 2017-09-12, 07:59
masterczerwi napisał/a: | shrek napisał/a: | Nie czytales to napewno wiesz lepiej i wiecej.
|
Przeczytaj to, to bedziesz wiedzial, ze temp. Wew tez jest brana pod uwage.
masterczerwi - 2017-09-12, 14:45
shrek napisał/a: | masterczerwi napisał/a: | shrek napisał/a: | Nie czytales to napewno wiesz lepiej i wiecej.
|
Przeczytaj to, to bedziesz wiedzial, ze temp. Wew tez jest brana pod uwage. |
Drogi Panie Shreku. Pragnę zauważyć, że czytanie ze zrozumieniem jest bardzo ważne. Jednakże bardzo ważne jest również sprawdzanie kto pyta. Pozatym wątpię aby w Dacii temperatura wewnętrzna była brana pod uwagę jak również powątpiewam w fizyczne istnienie systemu odzyskiwania energii na pokładzie Dacii.
PS nie jesteśmy na ty.
shrek - 2017-09-12, 17:24
Na forum raczej nie "panujemy" sobie.
Co do Twojego auta to wylacz wszystkie odbiorniki pradu, klima, ogrzewanie itd. Pojezdzi i zobacz czy dalej tak robi. Podjedz do elektryka niech sprawdzi baterie, bo moze siada i dlatego sie wzbudza.
Lza - 2017-09-12, 19:29
Wydaje mi się, że nie tylko temperatura wewnętrzna, ale i wilgotność powietrza jest brana pod uwagę. Dziś w Małopolsce strasznie padało, wsiadłem do auta w mokrej kurtce, ustawiłem ogrzewanie na 22 stopnie i jak się silnik i wnętrze ogrzały, szyby zaczęły mocno zachodzić mgłą. Włączyłem więc klimę, nie zmieniając nastawu temperatury. W korku silnik zgasł, klima więc też przestała pewnie pracować. W środku ciepło, więc z kurtki parowało mocno, na pewno wzrastała gwałtownie wilgotność powietrza i zaczęły szyby ostro zachodzić mgłą. Nic nie ruszałem i silnik po chwili się uruchomił. Na pewno nie musiał nic schładzać.. Stawiam na to, że jest jakiś czujnik wilgotności i on też załącza silnik gdy jakaś wartość progowa zostaje przekroczona.
masterczerwi - 2017-09-12, 19:34
shrek napisał/a: | Na forum raczej nie "panujemy" sobie.
Co do Twojego auta to wylacz wszystkie odbiorniki pradu, klima, ogrzewanie itd. Pojezdzi i zobacz czy dalej tak robi. Podjedz do elektryka niech sprawdzi baterie, bo moze siada i dlatego sie wzbudza. |
Napiszę dobitniej.
Moje auto działa zgodnie z zapisami w podręczniku użytkownika (czasami mam wrażenie że tylko ja pamiętam co tam jest napisane).
Silnik uruchomi się samoczynnie gdy:
- zostanie przekroczony przedział temperatury zewnętrznej;
- napięcie akumulatora za bardzo spadnie;
Nie jestem autorem ani zapytania ani nie zakładałem tego wątku.
Ja zawsze sprawdzam co czytam, co piszę i przede wszystkim do kogo piszę.
Po zatrzymaniu silnika w systemie S&S, wystarczy wrzucić bieg (bez sprzęgła). Po pewnym czasie sterownik odłączy wszystko (chyba że wcześniej wciśnie się sprzęgło).
shrek - 2017-09-12, 19:47
Sory. Ale mnie postraszylo. Cos mi sie uronilo, ze to ty zakladales ten temat.
Dopiero wrocilem z urlopu a juz by sie nastepny przydal.
masterczerwi - 2017-09-12, 19:54
Ok. Ja też się trochę za bardzo nakręciłem.
arnold - 2017-09-14, 06:37
Na serwie jest taki czujnik podciśnienia. I wystarczy kilka razy nacisnąć hamulec i silnik się uruchomi.
|
|