DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Multimedia i elektronika - Model fabrycznego radia Blaupunkta

jackthenight - 2009-01-02, 01:06
Temat postu: Model fabrycznego radia Blaupunkta
Czy ktoś zna model tego radia blaupunkt fabrycznego w Daciach ?
laisar - 2009-01-02, 02:33

Ono jest zdaje się robione wyłącznie dla Dacii - nie wiem, czy w związku z tym posiada "normalny" numer/nazwę modelu...
Mariusz - 2009-01-02, 12:23
Temat postu: Re: Model fabrycznego radia Blaupunkta
jackthenight napisał/a:
Czy ktoś zna model tego radia blaupunkt fabrycznego w Daciach ?

Tak jak laisar napisał to radio robione jest wyłącznie dla Dacii.Myślę że jest robione po to aby podnieść prestiż w wyposażeniu.Wiesz radio blaupunkt,a radio Dacia to różnica przynajmniej w nazwie :lol:

laisar - 2009-01-02, 12:54

jackthenight, a do czego Ci w ogóle ten model / numer?

Np tu jest artykuł i instrukcja użytkownika po niderlandzku: http://www.dacialoganmcv.nl/?p=58 -

jackthenight - 2009-01-02, 13:06

laisar napisał/a:
jackthenight, a do czego Ci w ogóle ten model / numer?

Np tu jest artykuł i instrukcja użytkownika po niderlandzku: http://www.dacialoganmcv.nl/?p=58 -

Tak, taką instrukcję mam po Polsku, a ja szukałem jakieś serwisówki do tego radia, bo jakoś za mało ustawień znajduję w tym radiu. Wiesz ciekawość :)
Elektroda.pl mi w tym zawsze pomagała, tylko model radia jest potrzebny :)

Poza tym chciałem zobaczyć jak się wymontowuje to radio.
Samemu też dojdę, ale z serwisówką zawsze lepiej i wygodniej. I czy potrzebuje tych wyjmaków do radia typu Blaupunkt ?

[ Komentarz dodany przez: laisar: 2009-01-02, 14:17 ]
Demontaż radia - http://www.daciaklub.pl/f...p?p=22704#22704.

Mariusz - 2009-01-02, 13:13

Jedź do Przyguckich i niech udzielą Ci informacji :-)
jackthenight - 2009-01-02, 13:24

Mariusz napisał/a:
Jedź do Przyguckich i niech udzielą Ci informacji :-)

Nie :) aż tak zdeprawowany nie jestem i nie potrzebuję do przyguckich jeździć, co mniej wiedzą od nas :)

Poza tym, wolę sam do tego dojść niż do nich jechać i gadać z serwisem których wzrok mówi mniej więcej to : "czego ten żałosny klient znów chce od nas i czemu przerywa nam kawę"

Nie chcę ubliżać nikomu, ale w serwisie same "głąby" pracują, o czym przekonałem się przy alarmie, którego i tak musiałem samemu poprawiać i inaczej konfigurować. Mógłbym teraz Przyguckim szkolenia z Alarmu Cobry przeprowadzać.

wox - 2009-05-31, 21:43

To ja w tym temacie pozwolę sobie zadać takie pytanie:

czy ktoś zauważył w fabrycznym Blaupunkcie samoistne rozregulowanie się wysokich tonów? Ma to miejsce rzadko (dlatego nie zawracam sobie głowy), ale od samego początku.

jackthenight - 2009-05-31, 22:21

wox napisał/a:
To ja w tym temacie pozwolę sobie zadać takie pytanie:

czy ktoś zauważył w fabrycznym Blaupunkcie samoistne rozregulowanie się wysokich tonów? Ma to miejsce rzadko (dlatego nie zawracam sobie głowy), ale od samego początku.

Mam to samo, i chyba we wszystkich tych radiach to występuje.

wox - 2009-05-31, 22:31

Kategoria TTTM. Czyli moje "nie zawracanie sobie głowy" jest uzasadnione. Jedna sprawę mam z głowy (już dawno chciałem o to zapytać, ale jakoś zapominałem).
KaS602 - 2009-06-01, 09:49

wox napisał/a:

czy ktoś zauważył w fabrycznym Blaupunkcie samoistne rozregulowanie się wysokich tonów?

Mam fabrycznego blaupunkta z mp3 i nic takiego od grudnia 2006 nie zaobserwowalem.

wox - 2009-06-01, 13:28

Jackthenight - Ty masz radio z MP3, czy bez?
jackthenight - 2009-06-01, 13:54

Ja mam z MP3. Dolegliwość naszego radia dotyczy wielu tych egzemplarzy. A przynajmniej już o tym słyszałem od któregoś innego użytkownika. Możliwe że dotyczy jakieś tam partii sprzedanych radio.
Nova - 2009-06-01, 19:16

Ale czy ktoś to już oficjalnie reklamował? I jeżeli tak - to czy to podlega naprawie czy wymianie?
mekintosz - 2010-09-12, 22:32

Czy ktos zna model radia i dane techniczne standardowego blaupunkta w sandero ? Mysle nad wymiana ale nie wiem od czego zaczac. Glosniki 4 szt to pewnie wyjdzie min 300 zl a moze wiecej. Moze wystarczy wymienic radio ? Mam clariona z citroena ale ma zielone podswietlenie ;-( Chce go na chwilke testowo podpiac, tylko czy jak wyjme blaupunkta to on sie jakos zakoduje czy zglosi jakis blad w komputerze daci ? Sorry ale w AX nie bylo takich niespodzianek - sad pytam ;-) Jesli wymiana radia duzo pomoze to sprzedam oba radyjka i kupilbym cos takiego:

http://www.clarion.com/pl...2390386185.html

marektbg - 2010-09-13, 06:55

Ten Clarion z linku jest bardzo fajny - bawiłem się w sklepie bo przyciąga oko. Co do samej wymiany nie powinno być problemów - jednak mimo, że ten fabryczny Balupunkt wygląda mało ciekawie to na pewno gra ładne i wymieniłbym raczej dobre głośniki a potem kombinował z radiem.
mekintosz - 2010-09-14, 23:27

Czy po wyjeciu blaupunkta z daci i odlaczeniu zasilania od radia aktywuje sie jakis kod, ktory skutecznie utrudnia ponowny montaz ?
jackthenight - 2010-09-15, 05:15

mekintosz jeśli masz radio ze zdejmowanym panelem to kodu żadnego nie ma, jeśli radio twoje nie ma zdejmowanego panela to kod jakiś chyba jest.
mekintosz - 2010-09-15, 17:08

Dzieki za info. Ost pytanie - czy fabrycznie instalacja radiowa, a konkretnie antenka ma koncowke typowa dla wiekszosci radi - tzw. dluga z iglica na koncu czy krotka okragla jak do blaupunkta ? Moze jest przejsciowka norm-blaupunkt ?
jackthenight - 2010-09-15, 17:21

Jeśli masz radio blaupunkt ze zdejmowanym panelem, o takie :

To wtyczka anteny wygląda tak :

Jeśli zmienisz radio to będzie potrzebny ci taki adapter ISO-DIN:

http://allegro.pl/adaptor...1219275513.html

mekintosz - 2010-09-15, 17:38

Dokladnie tego sie spodziewalem ale dzieki za potwierdzenie ;-) kupie te pierdulke do antenki i podepne swojego clariona i poslucham roznicy. Jesli bedzie wyraznie lepiej zmienie radio, jesli nie to pomysle o wymianie przednich glosnikow.
mekintosz - 2010-09-19, 22:49

Okazalo sie ze fabryczny blaupunkt gra tak sobie w porownaniu z clarionem. Moze to wina mniejszej mocy ? W kazdym razie postanowilem sprzedac oba radia i kupic inne z mp3 w kolorze pomarancz lub czerwien. Ten clarion z BT o ktorym wczesniej pisalem odpada. Obejrzalem, jakis tandetnie wykonany i info na lcd widac w zasadzie tylko na wprost. Z pozycji za kierownica na 100% nic nie zobacze. Oczywiscien radia sie glowni slucha ale czasem tez patrzy na nie ;-)
Ammianus - 2010-09-20, 15:28

@jackthenight
To radio z twojego zdjecia jest radiem seryjnie montowanym w Sandero?
Jakim cudem na jeżdzie testowej nie rzucilo mi sie to w oczy? :shock:

A moze teraz pakują cos innego?
Pytam, bo dopiero czekam na swoją ;-)

krakry1 - 2010-09-20, 16:32

Ammianus napisał/a:
Patrzyłeś zapewne jak każdy kierowca na drogę. :-P
Ammianus - 2010-09-20, 17:48

krakry1 napisał/a:
Ammianus napisał/a:
Patrzyłeś zapewne jak każdy kierowca na drogę. :-P

Droga często mnie rozprasza, i przez nią nie mogę się skupić na kolankach pasażerki.

A ty jakie masz radyjo?

krakry1 - 2010-09-20, 18:16

Też budżetowe - ale ja "nie audiofil" jestem z niego zadowolony. :-D
Ammianus - 2010-09-20, 18:19

Mi bardziej chodzilo o to, czy jest ono równie "piękne" jak to ze zdjec powyzej, czy moze jest jakos wbudowane w przyjemny dla oka sposób?

Masz tą samą wersje wyposażenia, ten sam rocznik, wiec jest duza szansa, ze bedziemy mieli to samo

laisar - 2010-09-20, 19:10

Nie ma w Dacii wersji "wbudowanych", jak to bywa w innych markach - choć niektóre mają zdejmowane panele, a inne nie. Wszystkie jednak to de facto standardowe radioodtwarzacze typu 1DIN.
krakry1 - 2010-09-20, 19:12

Moim zdaniem jest lepiej wbudowane (estetyczniej wpasowane) niż na zdjęciu powyżej. A wygląda dokładnie tak:
mekintosz - 2010-09-20, 20:21

Tak dokladnie wyglada radio z Sandero 2009r.

http://picasaweb.google.c...eat=directlink#

Ammianus - 2010-09-20, 21:36

orajt, nie jest źle. Chociaz mogloby byc lepiej ;-)
Daniel89 - 2011-09-09, 11:52

Witam, przepraszam za odgrzanie kotleta, ale potrzebuje inf o tym radiu Blaupunkt, da radę zmienić w nim podświetlenie??, ma to radio regulacje takie jak w standardowych modelach Blaupunkta, tj. bas, treble, głosniki przód, tył, prawo, lewo, jakieś barwy dźwięku. 8 głośników powinno obsługiwać widząc po kostce z tyłu, aux też idzie podpiąć. Szukam radia do starego Passata i ładniejsze będzie ciężko znaleźć. Pozdrawiam wszystkich użytkowników forum :)
mekintosz - 2011-09-11, 20:31

Fabrycznie nie da sie ale mozna kombinowac z rozebraniem i wymiana zaroweczki/diody na inny kolor. Ten pomarancz nie jest zly - pasuje do calosci iluminacji daci. Zas do paska pewnie juz mniej ;-)
Daniel89 - 2011-09-11, 22:24

Dzięki kolego, o fabrycznych zmianach wiem, jeśli da radę przelutować diody to ok. U mnie w aucie podświetlenie jest czerwone, więc może jakoś znośnie będzie wyglądało, ewentualnie oddam do serwisu RTV. A odnośnie tych ustawień można prosić o jakieś inf??, aktualnie mam inny model Blaupunkta ale biało podświetlony wyśw. strasznie razi w nocy, potrzebuję coś bardziej stonowanego, jak wygląda sprawa jasności podświetlenia w tym radiu??
mekintosz - 2011-09-12, 01:03

Chyba nie ma takiej opcji, ew. moze dziala tzw, dimmer, przy wlaczeniu swiatel. W oryg. instrukcji nic nie napisali o reg jasnosci.
jackthenight - 2011-09-12, 09:05

W fabrycznym radiu Blaupunkta jasność wyświetlacza przygasa po włączeniu świateł pozycyjnych.
Daniel89 - 2011-09-12, 09:24

To o opcji przygasania nie wiedziałem. Wczoraj udało się nabyć tego blaupunkta, jak przyjdzie to zobaczymy co i jak :)
Podziękował za pomoc :)

maciek - 2011-09-12, 10:44

a jak ten blaupunkt nazywa ?
Daniel89 - 2011-09-12, 11:53

Teraz kupiłem takie, nazwy nie znam bo nigdzie jej nie można znaleźć

a wcześniej miałem takie

Daniel89 - 2011-09-20, 21:17

No i radio jest już u mnie, ogólnie fajne tylko kilka rzeczy mi w nim nie pasują i nie wie czy tak ma być, czy może mam wadliwy model, a więc:
- po wyciągnięciu klucza ze stacyjki i ponownym jego włożeniu po kilkunastu minutach radio samo się nie włącza, trzeba je ręcznie włączyć, tak ma być, czy coś jest nie tak??
- przy używaniu MP3 po wyłączeniu radia kasuje się ostatnia z pamięci i zaczyna się od pierwszej piosenki, tak ma być??
Jak wyciągnę i włożę klucz od razu to radio normalnie się włącza wraz ze stacyjką. Wcześniejsze radio zawsze włączało się ze stacyjką, MP3 zawsze przy włączeniu wracały do ostatniej słuchanej piosenki.
Z góry dziękuję za pomoc :)

bebe - 2011-09-20, 21:24

Daniel89 napisał/a:
No i radio jest już u mnie, ogólnie fajne tylko kilka rzeczy mi w nim nie pasują i nie wie czy tak ma być, czy może mam wadliwy model, a więc:
- po wyciągnięciu klucza ze stacyjki i ponownym jego włożeniu po kilkunastu minutach radio samo się nie włącza, trzeba je ręcznie włączyć, tak ma być, czy coś jest nie tak??

Coś jest nie tak, normalnie włącza się samo niezależnie od czasu.

Daniel89 napisał/a:
- przy używaniu MP3 po wyłączeniu radia kasuje się ostatnia z pamięci i zaczyna się od pierwszej piosenki, tak ma być??

Nie, zawsze pamięta ostatni utwór.

Albo coś z radiem, albo coś z podłączeniem (podtrzymanie zasilania po wyłączeniu stacyjki).

Daniel89 - 2011-09-20, 21:39

Tak właśnie mi się wydaje że coś z podtrzymaniem będzie, wcześniej nie było problemów z kilkoma odbiornikami, ale w tym modelu jest pewnie w innym pinie podtrzymanie. Macie może rozpiskę pinów w tym radiu??
bebe - 2011-09-20, 21:52

Daniel89 napisał/a:
Macie może rozpiskę pinów w tym radiu??

W nim jest standardowa kostka ISO, z poprawką na Blaupunkta. Przeczytaj ten post i następny.

Daniel89 - 2011-09-20, 22:04

Dzięki serdeczne, z tego wynika że plus stały czyli podtrzymanie z pinu 4 poszło na 7 gdzie w standardowej kostce ISO jest plus po stacyjce. Więc wystarczy tylko zamienić miejscami kable i będzie wszystko tak jak ma być??
bebe - 2011-09-20, 22:36

Daniel89 napisał/a:
Dzięki serdeczne, z tego wynika że plus stały czyli podtrzymanie z pinu 4 poszło na 7 gdzie w standardowej kostce ISO jest plus po stacyjce. Więc wystarczy tylko zamienić miejscami kable i będzie wszystko tak jak ma być??

Na zdrowy chłopski rozum - tak, ale nie powołuj się na mnie, bo nie znam się na tym zupełnie. :) Jeśli masz możliwość, to sprawdź jakimś miernikiem, bo nie chcę mieć Cię na sumieniu. ;) Jeśli nie masz możliwości, to może wstrzymaj się z zamienianiem do chwili, aż wypowie się tutaj ktoś bardziej kumaty.

Daniel89 - 2011-09-20, 22:45

bebe napisał/a:

Na zdrowy chłopski rozum - tak, ale nie powołuj się na mnie, bo nie znam się na tym zupełnie. :) Jeśli masz możliwość, to sprawdź jakimś miernikiem, bo nie chcę mieć Cię na sumieniu. ;) Jeśli nie masz możliwości, to może wstrzymaj się z zamienianiem do chwili, aż wypowie się tutaj ktoś bardziej kumaty.

Sprawdzę to miernikiem, ale raczej będzie tak jak piszesz, 4 zamienione z 7, u mnie właśnie brak podtrzymania powoduje wcześniej wspomniane problemy, jak dostanie dwa plusy to działa normalnie, jak by były inne piny zamienione to pewnie by się już spaliło :)
Kiedyś chyba z VDO miałem podobny problem, ale to radio miałem tylko 2 dni więc mi nie zależało.
W oryginale Daci przynajmniej ustawione stacje radiowe oraz inne ustawienia zapamiętuje pomimo braku podtrzymania, co jest dla mnie wielkim plusem.
Dodam jeszcze że wcześniej opisane przyciemnianie wyświetlacza działa i u mnie (czyli Passat B4), jak zrobię z tymi pinami to napiszę co i jak.
Jeszcze raz serdeczne dzięki Kolego za pomoc :)
Pozdrawiam.

Daniel89 - 2011-09-21, 16:38

Witam, z radiem już wszystko ok, wystarczyło tylko zamienić miejscami piny w kostce podtrzymanie z 4 na 7 a plus po stacyjce z 7 na 4 i wszystko działa tak jak powinno.
Pozdrawiam :)

jaru - 2011-11-11, 12:00

Witam,

Nie mam Dacii i dlatego zawitałem na to forum - czy ktoś pomoże zidentyfikować model tego radia?

Ono jest ponoć opcjonalnie montowane w Dacii Sandero i Duster i jest tworem Blaupunkta - ja nabyłem je za niewielkie pieniądze używane, wsadziłem je do Twingo i pięknie działa łącznie ze sterowaniem pod kierownicą.
Wprawdzie radio w sumie jest proste, ale przydałaby mi się instrukcja obsługi, bo czasem są tam opisane jakieś przydatne, a ukryte funkcje.

Druga sprawa to gniazdo anteny - jest dość nietypowe:

Czy to jest jakiś patent Blaupunkta lub Renault, czy też jest szansa na zakup wtyczki lub adaptera w jakimś sklepie? Na razie nie udało mi się znaleźć. Podejrzewam, że w ASO będzie, ale jak zwykle drogo.

Z góry uprzejmie dziękuję i pozdrawiam!

eplus - 2011-11-11, 12:40

To nie może być Blaupunkt - Blaupunkt wyświetliłby "Breslau" :!: :idea: :mrgreen:
Blaupunkt dawniej był marką Grundiga, Grundig od paru lat należy do Turków... :roll:
To surowe wzornictwo z serii VW alfa, beta, gamma zawsze mnie przygnębiało, już wolę chińskie fajerwerki i wodotryski.
CD w samochodzie to wg mnie przeżytek, chyba, że ktoś potrzebuje, odróżnia i docenia samplowanie 128bitx44kHz.

jaru - 2011-11-11, 12:52

Mój zamysł był ogólnie taki, żeby było radio z Mp3, brzydkie, fabryczne i bez zdejmowanego panelu ;-)

Co do informacji, że jest to Blaupunkt, to mam ją m. in. z tej strony: http://www.autoevolution....image-4469.html

laisar - 2011-11-11, 14:51

http://www.daciaklub.pl/f...p?p=22694#22694
jaru - 2011-11-11, 16:11

Na innym forum dostałem info, że ten model to BP8052, ale mimo tego, nie potrafię nic znaleźć na jego temat.
jackthenight - 2012-01-13, 21:16
Temat postu: opcje w radiu Blaupunkt / fabrycznym / starszy model
A ja w tym radiu, znalazłem dwie ukryte funkcje.

Pierwsza :
Przed włączeniem radia wcisnąć klawisze 2 i 5, a następnie trzymając je wcisnąć przycisk włączający radio na parę sekund.
Włączy się radio w jakimś trybie testującym, klawisze 1, 2, 3 włączają jakieś funkcje testujące.

Druga :
Przed włączeniem radia wcisnąć klawisze 3 i 6, a następnie trzymając je wcisnąć przycisk włączający radio na parę sekund.
Widać że pokazuje się jakiś tryb testujący z napisem "TEST ROAD". Obok nazwy stacji jakieś numery będą się zmieniać, jakby siła sygnału czy coś takiego.
Są dwie dodatkowe opcje w Menu :
HiCut = 0 lub 1 (domyślnie 1).
HiCut to opcja która w przypadku słabego sygnału ogranicza/wycina wysokie tony.
Powinna poprawiać jakość odbioru w przypadku gorszego sygnału radiowego.
Jednak w tym budżetowym radiu ta funkcja właśnie może powodować problem, że czasem radio włącza się bez wysokich tonów - co jest znane innym użytkownikom tego modelu radia.
Możliwe, że ustawienie opcji HiCut = 0 rozwiążę problem braku wysokich tonów przy włączaniu radia.

Druga opcja to : SHARX = ON / OFF (domyślnie ON)
Za pomocà funkcji SHARX, w bardzo szerokim zakresie, można automatycznie wyeliminować zakłócenia wprowadzane przez nadajniki pracujące z dużą mocą na zbliżonych częstotliwościach (tylko FM[UKF]). Dlatego, na obszarach o dużej gęstości
nadajników pracujących na zbliżonych częstotliwościach, należy włączyć funkcję SHARX.

arostok - 2012-03-11, 18:55
Temat postu: radio blaupunkt
czy wie ktos jaki jest montowany fabrycznie model radia blaupunkt do daci sandero stepway 2011 r.??
poszukuję panelu do takiego radia i chętnie go kupię, gdyby ktoś chciał sie go pozbyć:))

jackthenight - 2012-03-11, 19:06

To masz radio bez panela ?
Nie obraź, się ale przeważnie takie właśnie radia bez panela pochodzą z kradzieży.
Chyba, że poprzedni właściciel auta zgubił panel, ale to mało prawdopodobne.

laisar - 2012-03-11, 19:22

http://www.daciaklub.pl/f...p?p=22694#22694
chriskb - 2012-03-11, 19:29

Zaraz z kradzieży, panel mógł się uszkodzić a nawet zaginąć. Z moich obserwacji to zjawisko często występuje nie uwłaczając u płci pięknej. Podam kilka przykładów z praktyki:

1. Używanie pilnika do paznokci aby panel wyjąć, bo łatwiej jest to zrobić niż zapamiętać, gdzie trzeba nadusić, aby sam odskoczył.
2. Przy panelach z symetrycznie umiejscowionym połączeniem częste próby wkładania na siłę ale z odwróceniem o 180°
3. Chowanie do torebki i następnie ze zmianą kreacji zmiana torebki i panel ginie wraz z torebką w przepastnych garderobach.
4. Wrzucanie panelu do siatki z zakupami, gdzie akurat produkty są bardzo wilgotne i po włożeniu do radia wilgoć zwiera styki i panel często jest do wyrzucenia.

itd.

czaju - 2012-03-12, 16:45

a może w drugą stronę - radio zostało, a panel zajumali :D

ja mam kompletne radio z MP3 z 2008roku i nie używam wogóle ;)

Domel - 2012-08-25, 23:14

próbował ktoś podpiąć do firmowego Blaupunkta AUX-IN? Bo z tego co widzę kostkę C (pin 18, 19, 20 ) http://www.tehnomagazin.c...Connector-1.htm do tego by się nadawały. I jak później na takiego AUXa się przepiąć z menu radia? .)
marchew - 2014-10-09, 23:25

Jak w tym radiu Blaupunkta ręcznie wyszukać i ustawić konkretną częstotliwość?
Chodzi mi o częstotliwość, która będzie zgodna z transmitterem mp3.
Na automacie wyszukiwanie przelatuje przez całą skalę zatrzymując się tylko w miejscach, gdzie są stacje.

mekintosz - 2014-10-10, 18:26

Włącz transmiter, na pewno znajdzie sygnał ;-)
marchew - 2014-10-14, 19:25

Coś tam wcisnąłem przypadkiem i tak udało się ustawić potrzebną częstotliwość ;).
marchew - 2014-12-16, 13:01

Hm, jednak coś mi nie wychodzi, więc proszę o pomoc lub wskazówki.
Jak w tym radiu Blaupunkta ręcznie wyszukać i ustawić konkretną częstotliwość?
Muszę np. wyszukać 102,00. Jak to zrobić?
Na automacie wyszukiwanie przelatuje przez całą skalę zatrzymując się tylko w miejscach, gdzie są stacje.

Ajgor - 2014-12-16, 19:12

Większość fabrycznych odbiorników manualne wyszukiwanie stacji ma w największym pokrętle.
Bartosz81 - 2015-05-15, 09:04

Mam radio fabryczne z MP3, Blaupunkt.

Bezpiecznik z tyłu to 10A, więc sprzęt pewnie dysponuje potworną mocą rzędu 10W/głośnik...

Warto wrzucić wzmacniacz pod to radio? Nie chcę masowania wątroby basem, zależy mi po prostu na poprawnym odtwarzaniu muzyki. Głośniki włożyłem już odseparowane z przodu i wytłumiłem drzwi , mocy mają 30W RMS. Tylne głośniki odłączyłem bo ryczały zamiast grać.

Nikita_Bennet - 2015-05-25, 15:36

bebe napisał/a:
Daniel89 napisał/a:
Macie może rozpiskę pinów w tym radiu??

W nim jest standardowa kostka ISO, z poprawką na Blaupunkta. Przeczytaj ten post i następny.

Odgrzebuję temat.
W pandzie mam stare JVC KD-G312 - lubię te radio.
W loganie mam ALPINE CDE-120R - gra bo gra.

Chciałbym je zamienić miejscami i ....
Alpine w pandzie gra ale JVC w loganie już nie. Uruchamia się (słychać mechanizm) i nie idzie go włączyć.
Ktoś może wie o co biega?
W loganie alpina jest podpięta jakąś przelotką zakończoną taką wtyką jak gniazdo JVC.

Gość - 2015-05-30, 12:52

witam, bardzo możliwe że już niedługo będę użytkownikiem Dacii Sandero - jesli dobrze dopatrzyłem to w mojej przyszłej Dacii jest standardowe radio blaupunkta - mam dość słabe zdjęcię wnętrza ale na to wygląda - to Dacia z 2010 r - mam pytanko do tego radia - czy ono odtwarza plyty z plikami mp3? czy jest wejście AUX?

nie wiem też czy w moim przyszłym aucie jst jakieś sterownie przy kierownicy do radia, ale załóżmy, że tak jest - czy po wymianie radia da radę zrobić tak by nowe też było obsługiwane przy pomocy tego sterowania? Dziękuję z góry

Józef - 2015-05-30, 16:52

Płyty z plikami mp3 odtwarza, natomiast przełącznika pod kierownicą nie ma .
Domel - 2015-09-20, 21:33

ostatnio rozmawiałem ze znajomym, kupił Sanderke jakieś 2 lata temu i chwalił sobie radio fabryczne z BT. Co to za model pakowali? Bo irytuje mnie już transmiter FM i chętnie bym zakupił coś co odtworzymi mp3 z usb i ew. po BT z telefonu
route2000 - 2015-09-21, 08:14

Domel napisał/a:
ostatnio rozmawiałem ze znajomym, kupił Sanderke jakieś 2 lata temu i chwalił sobie radio fabryczne z BT. Co to za model pakowali? Bo irytuje mnie już transmiter FM i chętnie bym zakupił coś co odtworzymi mp3 z usb i ew. po BT z telefonu

Normalne radio fabryczne DACIA PLUG&RADIO (radioodtwarzacz CD MP3, Bluetooth, z pilotem do ster., USB/jack w panelu radia) ewentualnie MEDIA NAV (sys. multimed.: nawigacja, radiood., Bluetooth, z pilotem ster. (USB/jack w panelu radia). ;-)
Takie radia można poszukać na allegro lub na OLX...

Domel - 2015-09-21, 10:35

kurcze, ale widze ze to na 2U jest nie na 1U. W moim Loganie nie zamontuje, chyba muszę poszukać czegoś nie Daciowego .(
route2000 - 2015-09-22, 08:23

Spróbuj zalukać na google inną ramkę na 2DIN do Logana. Może masz po prostu miejsce za ramką 1DIN (w środku)? Zazwyczaj robią tak, że masz miejsce 1DIN na radio, a drugie masz jakby schowek. Jak nie to pozostaje tylko zakup innego radia odpowiadającemu temu parametrowi. ;-)
d3mol3k - 2015-09-22, 08:39

Domel napisał/a:
kurcze, ale widze ze to na 2U jest nie na 1U. W moim Loganie nie zamontuje, chyba muszę poszukać czegoś nie Daciowego .(

W Daciach jest jeszcze takie (rzadko spotykane):

Domel - 2015-09-25, 09:56

d3mol3k napisał/a:
Domel napisał/a:

W Daciach jest jeszcze takie (rzadko spotykane):
Obrazek

wygląda dobrze, a wiesz może co to dokładnie za model?

DrOzda - 2015-09-25, 12:05

Podobno jeszcze to montowano 1DIN:
http://olx.pl/oferta/radi...html#e27268c6dd