| |
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Multimedia i elektronika - Radyjko pod skromne car audio
Fruxo - 2017-11-21, 23:46 Temat postu: Radyjko pod skromne car audio Chce wymienić aktualnego radio z powodu braku wejść rca.
Chciał bym radio 1 din z 4 kanałowym wyjściem oraz Bluetooth. Marka i wygląd bez znaczenia czym tańsze tym lepsze aczkolwiek tylko z popularnych firm manty , biedronki nie wchodzą w grę.
Cały zestaw będzie podłączony pod wzmacniacz BOSCHMANN PCH-4480 został mi taki po poprzednim aucie. Do tego jest sobufer ~600-700 W dokładnie nie pamiętam.
Planuje zestaw odseparowany w drzwi tzn. średnie tony na dół i wysokie na górę (gdzie?). Problematyczna jest długość głośnika i wolał bym skorzystać z jakiegoś przetartego szklaku(odnośnie modelu) .
Mam jeszcze głośniki trój drożne w tylnych drzwiach ale wydaje się że będę musiał je odciąć ?
Dystanse jak rozumiem takie:
http://allegro.pl/dystans...6075694560.html
Czy ktoś je dodatkowo zabezpieczał ? w po kilku latach w innym aucie mi spróchniały ...
shrek - 2017-11-22, 08:41
| Cytat: | | średnie tony na dół i wysokie na górę (gdzie?). |
Mozna do slupka jak u mnie lub widzialem przy lusterku.
| Cytat: |
Mam jeszcze głośniki trój drożne w tylnych drzwiach ale wydaje się że będę musiał je odciąć ? |
Tak bedzie lepiej.
| Cytat: | | radio 1 din z 4 kanałowym wyjściem oraz Bluetooth |
Kiedys mialem alpine cda- 9883r. Fajne bylo ale bez BT.
Edit:
Mozesz wykozystac MN przodem sterujesz z przednich kanalow a subem z tylnich(2 wzmacniacze, bt. Tak jak u mnie. No i masz wszystko navi, bt
| Cytat: | | Problematyczna jest długość głośnika i wolał bym skorzystać z jakiegoś przetartego szklaku(odnośnie modelu) |
Na dystansach powinenes upchnac wiekszosc budrzetowych glosnikow. No, ale lepiej zmierzyc.
Fruxo - 2017-11-22, 19:04
Wcześniactwem miałem HERTZ DSK 165 i co ciekawe z jednej strony szyba się nie otwierała do końca. Więc wolał bym coś sprawdzonego
shrek - 2017-11-22, 20:29
A co z drugiej sie otwierala?
Fruxo - 2017-11-22, 21:23
Dokładnie tak różnica była tylko w ostatnich 2 cm. Jak to możliwe nie wiem ale tamo auto było wiekowe o niedoskonałości dowiedziałem się po wygłuszeniu więc tak zostało
Fruxo - 2017-11-25, 22:46
Z tańszych urządzeń za ok 350 zł
https://www.pioneer-car.e.../specifications
miałem wcześniej pioneera dobrze go wspominam ale model 2 razy tańszy :) (ale miał 4 wyjścia rca a dziś nie ma takich bajerów za 150 zł )
z ważniejszych funkcji
wyjścia RCA pre-out 2 (Przód, tył lub Subwoofer)
Filtr dolnoprzepustowy/ górnoprzepustowy
Bluetooth
Kupić nowe kable RCA czy użyć stare ? wcześniej miałem phonocary nawet je w peszel dodatkowo wplotłem. Na długość starczy bo wcześniej w sedanie miałem metr nadto.
Pozostaje najważniejsze pytanie ile potrzeba kabla +12v z akumulatora do bagażnika i jak zamontować wzmacniacz
Głośniki
Pójść na łatwiznę ?
https://www.morele.net/gl...x-165-3-479317/
czy
ambitnie ?
https://www.morele.net/gl...k-165-3-479312/
shrek - 2017-11-26, 08:19
Moze byc. To tobie ma sie podobac i do budrzetowego CA sie nada.
Ja osobiscie wole 2din, a teraz przyzwyczailem sie do MN.
| Fruxo napisał/a: | | Kupić nowe kable RCA czy użyć stare ? |
Jezeli stare nie sa uszkodzone i nie pordzewiale wtyczki to montuj stare. Na takim sprzecie nawet jak kupisz kable za 1000 pln to nic nie zmieni. Jak chcesz kupic nowe to kup tylko ze sterowaniem wzmaka.
| Fruxo napisał/a: |
Pozostaje najważniejsze pytanie ile potrzeba kabla +12v z akumulatora do bagażnika |
Najprosciej zmierzyc miarka.
Normalnie wszystkie zestawy sa 5-cio metrowe i pasuja do wiekszosci aut, wiec twierdze, ze 5m wystarczy.
Wazne, zeby kabel byl miedziany nie aluminiowy i odpowiedniego przekroju (zal1) zabezpieczony bezpiecznikiem przy aku. Z doswiadczenia napisze, ze najlepsze kable to spawalnicze. Nie sa ladne, kolorowe, ale maja prawdziwy nie zanizany przekroj i sa miedziane.
Plus ciagni prosto z aku. Minus do budy, tylko pamietaj, zeby dodatkowo dolozyc przewod taki sam jak zasilajacy z minusa aku do budy.
| Fruxo napisał/a: | | ...i jak zamontować wzmacniacz |
Najlepiej w bagazniku, chociaz moj Audison, ktory napedza przod jest schowanu pod schowkiem. Takie rozwiazanie (jezeli go tam zmiescisz jest fajne bo nie potrzeba duzej ilosci kabli zasilajacych i glosnikowych.
a drugi monoblok mam w bachazniku i wyglada tak:
http://www.daciaklub.pl/f...der=asc&start=0
Zdecydowanie ambitnie. Przy WYCISZONYCH drzwiach bedzie fajnie gralo. I jak zmiescisz wysokie w slupki to tez wyglada ladnie.
http://www.daciaklub.pl/f...der=asc&start=0
Do budrzetowego wyciszenia mozesz uzyc maty dekarskiej Soudal dostepnej w castoramie(rolka 30 cm wystarczy). Robilem juz dwa auta ta tasma i trzymie lepiej niz tanie maty a efekt w porownaniu z najtanszymi matami jest taki sam i jest taniej.
Fruxo - 2017-11-26, 22:51
Ostatnio miałem gotowy zestaw przewodów zasilających i niestety kabla masowego brakło.
Natomiast było to porządne żyłowe 25mm z bezpiecznikiem zaraz za akumulatorem
Wygłuszenie będzie pewnie bollami twardymi .
Najbardziej obawiam się gdzie puścić kable , po każdej stronie przy progu mam już po 2-3 przewody i zwyczajnie brakuje miejsca. Już teraz ledwo zakładałem osłony słupka B
Ostatnio przewód od kamery puszczałem po rogu dachu i jest tam naprawdę sporo miejsca.
Tylko czy to czasem nie jest niebezpieczne taki amper pod dachem przy jakimś dochowaniu mogło by być ciekawie.
Co do radyjek 2 din kusi mie stacja na androdzie ale ostatnie radio straciłem pod blokiem , wole nie prowokować.
shrek - 2017-11-27, 07:11
Kabel lepiej przeciagnac przy progu.
Fruxo - 2017-12-11, 14:11
Inny pomysł radio pionnier MVH-280FD 4x100W wychodzi 4x40-45 RMS
głośniki:
http://www.hertzaudiovide...dieci-dcx165_3/
80W RMS
http://www.hertzaudiovide...dieci-dsk165_3/
60W RMS
kiedy moj wzmak: Amplifier Output
4-Ohms Maximum Output: 160W + 160W, 290W +290W @ 0.03%T.H.D.
4-Ohms RMS Output: 60W + 60W, 90W + 90W @ 0.03%T.H.D.
2 Ohms RMS Output: 85W x 4 Ch @ 0.01% T.H.D.
4-Ohms Bridged Output: 150W + 150W, @ 0.02% T.H.D
I tak źle i tak niedobrze
jeżeli zrobię według planu czyli przód hertz odseparowane na wzkaku mam tylko 60 W w RMS gdzie potrzeba 80 W
Na suba po mostkowaniu mam 180W
Dlatego zastanawiam się nad innym wyjściem czyli 2 drożne hertzy 60w RMS
puścił by je na samym radiu gdzie mam 40-45W RMS
Mam 4 głośniki na fabrycznej wiązce zostaje tylko wygłuszyć drzwi a powinno grać lepiej.
Jak mi kiedyś obsypie dolarami to zawsze mam 4 wejście RCA więc można sub podczepić
Dodatkowo zyskuje miejsca w bagażniku
shrek - 2017-12-11, 21:20
Nie rob glupot i nie podlaczaj glosnikow z radia, bo nawet najmniejszy wzmacniacz zagra lepiej niz samo radio.
Podlacz te 2-drozne hertze pod wzmak i sub na mostek. To jest najlepsze rozwiazanie. Posluchaj i nie kombinyj za duzo bo nic ci z tego nie wyjdzie. Posluchaj Shreka. Zrobilem juz tego troche.
Fruxo - 2017-12-12, 00:54
No niestety grudzień to chyba najgorszy miesiąc na takie prace ale tylko wtedy mam tydzień wolnego .
No więc muszę z czymś sie wstrzymać bo nie dam rady finansowo łyknąć tego na raz z kolei potem nie będę miał czasu na zabawę z tym.
Kupie radio kable , rca i materiał na wygłuszenie a głośniki poczekają 2 tygodnie do wypłaty.
Głośniki będzie najszybciej wymienić. Tylko jak tu zrobić żeby przez 2 tygodnie mieć radyjko ?
Dystanse sa na 16cm a ori głośniki 13cm
shrek - 2017-12-12, 05:11
Nie klej tych mat przy niskich temperaturach, bo nie beda sie trzymac. Chyba, ze masz garaz i opalerke wtedy wszystko ladnie sie nagrzeje.
route2000 - 2017-12-12, 11:45
Fruxo, kolega shrek ma rację odnośnie do wyboru radia i głośników.
Sam tego doświadczyłem jak słuchałem jakąś muzykę w jego Lodgy na zlocie.... KOLOSALNA RÓŻNICA!
Fruxo - 2017-12-12, 17:49
mam garaż bez ogrzewania i opalarkę elektryczną
Zorbie jak zawsze nagrzeje silnik wstawię do garażu i samo to zwykle poodnosi temp o 10-15C
potem opalarka i wałek w ruch
ile materiału zeszło na 1 drzwi ?
wygłuszać będę tym https://www.bitmat.pl/Mat...-z-rolki-35-m2-
Ze zdjęć na forum wynika że dostęp do blachy wewnętrznej jest praktycznie zerowy
shrek - 2017-12-13, 05:32
Nie jestem 100% pewny ale moze ci braknac tej maty. Zmierz boczek drzwi x 4 i orietacujnie bedziesz wiedzial. Kup sobie jeszcze twarda mate pare arkuszy, zeby zaslepic otwory technologiczne w drzwiach po stronie wewnetrznej i tym sposobem powinno wystarczyc lub tasma dekarska z castoramy za 150 zl(chyba soudal) 30cm w rolce i jeszcze ci zostanie.
route2000 - 2017-12-13, 08:28
shrek, po prostu wystarczy zmierzyć powierzchnię samej blachy drzwi od zewnętrznej strony?
Dobrze myślę?
Fruxo, może jest trudny dostęp, ale trochę gimnastyki się przyda.
Nie musisz kleić maty w jednej całości, wystarczy kawałki kleić jeden obok drugiego, ot taka mozaika i tak będzie to trzymało.
shrek - 2017-12-13, 08:44
| route2000 napisał/a: | shrek, po prostu wystarczy zmierzyć powierzchnię samej blachy drzwi od zewnętrznej strony?
Dobrze myślę?
|
Dobrze myslisz, tez tak mozna.
Fruxo - 2017-12-13, 23:32
3,5 m2 maty nie starczy ? według mnie to więcej niż 1 m2 na drzwi nie wejdzie szczególnie w daci gdzie dostępu do blachy wew praktycznie nie ma.
Ja nie chce popełnić błędu z poprzedniego auta gdzie drzwi ważyły tyle co pancerne , tym razem im mniej materiału tym lepiej.
shrek - 2017-12-14, 05:43
Pisalem juz nie pamietam moze wystarczy.
Kauris - 2017-12-14, 18:40
Nie wiem jak w dusterze, ale w loganie jest dojście by cała blachę w środku wykleić od lewej do prawej i od góry do dołu. Ale nie powiem ile poszło materiału, bo z rolki miałem i nie patrzyłem. Dużo sądząc po masie drzwi teraz...
Fruxo - 2017-12-15, 00:09
goswee - 2017-12-15, 06:21
| Fruxo napisał/a: | Inny pomysł radio pionnier MVH-280FD 4x100W wychodzi 4x40-45 RMS
głośniki:
http://www.hertzaudiovide...dieci-dcx165_3/
80W RMS
http://www.hertzaudiovide...dieci-dsk165_3/
60W RMS
kiedy moj wzmak: Amplifier Output
4-Ohms Maximum Output: 160W + 160W, 290W +290W @ 0.03%T.H.D.
4-Ohms RMS Output: 60W + 60W, 90W + 90W @ 0.03%T.H.D.
2 Ohms RMS Output: 85W x 4 Ch @ 0.01% T.H.D.
4-Ohms Bridged Output: 150W + 150W, @ 0.02% T.H.D
I tak źle i tak niedobrze
jeżeli zrobię według planu czyli przód hertz odseparowane na wzkaku mam tylko 60 W w RMS gdzie potrzeba 80 W
Na suba po mostkowaniu mam 180W
Dlatego zastanawiam się nad innym wyjściem czyli 2 drożne hertzy 60w RMS
puścił by je na samym radiu gdzie mam 40-45W RMS
Mam 4 głośniki na fabrycznej wiązce zostaje tylko wygłuszyć drzwi a powinno grać lepiej.
Jak mi kiedyś obsypie dolarami to zawsze mam 4 wejście RCA więc można sub podczepić
Dodatkowo zyskuje miejsca w bagażniku |
Te hertze na radiu nie zagraja!
Mialem i radio pioneera high end.
Ale na wzmaku Alpine 4 x 60 rms na kanal bylo niezle. Choc glosniki szalu nie robia.
Radio ma 4x40 W ale nie rms.... Porownaj sobie gabaryty radia i wzmacniacza oraz bezpiecznik :D
Wygluszanie drzwi duzo daje, ale zima bedzie ci ciezko, ja robilem pozna jesienia i sie umeczylem (maty asfaltowe). Drzwi zyskuja na wadze, szczegolnie w samochodzie 3D.
W ogole uwazam, ze lepiej jest kupic wypasione glosniki 25 W niz te Hertze. Aha, najwazniejsze, Hertz dsk maja strasznie glosnie wysokotonowce, wali po uszach ze az boli, wiec trzeba bedzie w radyjku dac wysokie tony na duzy minus
Skopiowane z elektrody mierzone moce RMS:
Wystarczy wydrukować ten wątek ;P
Moce uzyskane w teście Auto Hi-Fi &Tuning
Caliber MCD550M ______4x16.8W
Clarion DB348RMP _____4x16.0W
Pioneer DEH-P3600MP __4x18,4W
VDO CD139MP3 _______4x17,6W
Pioneer DEH-P7600MP __4x18,4W
Blaupunkt Toronto MP73 4x15,2W
Clarion DZX 748RMP ___4x17,9W
Alpine CDA - 9812RR ___4x24W
Kenwood KDC-M4524 __4x18,2W
Pioneer DEH-P3500MP __4x17,6W
RF RFX9120R _________4x17,6W
VDO CD2703_________ 4x16.9W
Pamietaj, ze nie moc jest wyznacznikiem jakości grania, tylko zdolność do odtwarzania całego pasma dźwięków
Fruxo - 2017-12-15, 18:56
Głośniki jeszcze do wyboru
radio i maty już zamówione
Nawet jak syczki walą po uszach można na wzmacniaczu skręcić wysokie tony
goswee - 2017-12-15, 22:17
Jesli mozna...
Ale na wzmaku to raczej sa filtry a nie korektor...
Jak obetniesz pasmo wysokie, to po co w ogole montowac syczki?
Ten twoj buszmen:
- FILTR DOLNOPRZEPUSTOWY: 40Hz-150Hz
- FILTR GÓRNOPRZEPUSTOWY: 80Hz-1.2kHz
Skręcenie filtra górnoprzepustowego spowoduje obcięcie pasma a nie wyciszenie gwizdków.
Jeszcze raz napisze, ze radio ma max 4*18 watt rms.
Powiem ci szczerze, tylko sie nie gniewaj,
Sprzedalbym to dziadostwo, kupil markowe radio sony, pionier, alpine, blaupunkt lub inne tego typu, i za reszte kasy najlepsze glosniki pod gole radio.
Narobisz sie, umeczysz a bedzie gralo jak z kibla.
Co z tego ze subwoofer bedzie rabal, jak wzmacniacz zepsuje dzwiec...
I trzeba miec poprawke, ze 60 W buszmena to jest ze 30 watt firmowki
Fruxo - 2017-12-15, 22:27
ten PIONEER MVH-280FD
to niby 4x100W więc tak wychodzi 40W RMS ma 15A bezpiecznik 15x12=180w
gdzie wzmacniacz ma 40A bezpiecznik 40x12= 480w
wzmacniacz na razie musi zagrać kupiłem go za pare stówek najwyżej kupie inny akurat najmniej roboty go wymienić
radio teraz kupuje
Pioneer MVH-S300BT
jeszcze wszystko można odkręcić ale nie rozumiem tego wywodu jak radio nawet 4x40rms w ma być lepsze od wzmacniacza 4x60w
gdzie ten 60W ma tylko 0.03% szumu a radio 0,5% przy 40W
Kauris - 2017-12-15, 23:59
| goswee napisał/a: | | Hertz dsk maja strasznie glosnie wysokotonowce, wali po uszach ze az boli, wiec trzeba bedzie w radyjku dac wysokie tony na duzy minus | Gdzieś czytałem, że poprawili wysokie tony w dsk w wersji .03 Pamiętasz jakie dokładnie miałeś?
goswee - 2017-12-16, 00:53
Sluchasz Wattow czy muzyki?
Nie waty mowia o tym co slyszysz. Liczy sie to, co glosnik potrafi odtworzyc i to, jak przygotowany dzwiek poda wzmacniacz.
Mam w domu dwie kolumny 50 watt rms. Zagraja lepiej, ladniej i glosniej niz nawet 8 takich buszmenow z kompletem glosnikow 60watt.
Na prawde, zabudowalem kilka samochodow w car audio i po kilku latach moge smialo powiedziec, ze albo robic wypas, albo wybrac opcje radio plus najlepsze glosniki na jakie jest kasa.
.
Ale oczywiscie kazdy robi jak uwaza, twoj czas, twoje pieniadze.
Nie jestem specem, ale poswiecilem kiedys duzo czasu i kasy, czytalem ksiazki itd itp.
Cytat z pewnej strony (pierwsza lepsza z brzegu), w sprawie mocy:
Kiedy czytamy, że efektywność głośnika X wynosi np. 86 dB przy 1 W/1 m oznacza to, że przy dostarczeniu do tego głośnika 1 W (mocy elektrycznej), ciśnienie akustyczne w odległości 1 m wyniosło 86 dB. Jeżeli efektywność głośnika Y wynosi np. 89 dB oznacza to, że jego efektywność jest o 3 dB wyższa niż efektywność głośnika X. Wynika z tego, że aby osiągnąć określony poziom natężenia dźwięku, do głośnika Y wystarczy dostarczyć dwa razy mniejszą moc niż do głośnika X.
Dobrze jest mieć kolumny o wysokiej mocy, ale jeszcze praktyczniej kolumny o wysokiej efektywności - nie trzeba wówczas kupować wzmacniacza o dużej mocy, aby grać głośno. Z drugiej strony nie należy obawiać się kolumn o dużej mocy (zwłaszcza że producenci często zawyżają wartość tego parametru, podobnie jak efektywności), nie jesteśmy przecież zobligowaniu do jej pełnego wykorzystania - to tylko moc, jaką głośnik może przyjąć, a nie moc, którą trzeba mu dostarczyć.
Moze znajdz jakis warsztat caraudio, podjedz sobie, pogadaj, podpytaj co ci zaproponuja, nawet jak nie skorzystasz, to sie dowiesz co warto zrobic.
goswee - 2017-12-16, 00:57
| Kauris napisał/a: | | goswee napisał/a: | | Hertz dsk maja strasznie glosnie wysokotonowce, wali po uszach ze az boli, wiec trzeba bedzie w radyjku dac wysokie tony na duzy minus | Gdzieś czytałem, że poprawili wysokie tony w dsk w wersji .03 Pamiętasz jakie dokładnie miałeś? |
Nie pamietam, pamietam za to, ze mialem pineer keh 8600, hertze dsk, wzmacniacz alpine 4x60, subwoofer robiony na miare z tonsilem 150watt.
Fajnie gralo, ale nie az tak ile kosztowalo...
Radio i 4 glosniki za tyle samo kasy gralo ladniej.
shrek - 2017-12-16, 07:27
goswee, ma byc tanio. Niech sobie zrobi. Zgra lepiej niz ori glosniki, bo ori to straszna padaczka. Trzeba od czegos zaczac i posluchac efektow swojej pracy. Ja tez kiedys zaczynalem i za kazdym razem cos zmienialem, zeby bylo lepiej. Podstawa moim zdaniem to instalacja. Lepiej koble polozyc z zapasem (wiekszego przekroju), bo jak zachce sie nam modyfikacji to nie musimy instalacji wymieniac.
Kauris, wszystkie Hertze kluja w uszy.
Fruxo, nie kombinuj juz z tymi watami tylko wyciszaj drzwi, kladz instalacje, glosniki i ciesz sie muza, bo na tak budrzetowe Car audio nie ma co przeliczac kombinowac.
Fruxo - 2017-12-16, 07:39
Ja nie mam ori tyllo jakies 13 z radiem lg lcs310ur najtańszym. Kiedyś jak nie bylo medianavi takie sprzedawali w aso. Zalużmy nawet ze robie instalacje na samym radiu to dlaczego byle jakie 4 x50 ma byc lepsze od tego pionniera hight end 4x100? Jakie głośniki bede ladnie grac na 25wrms?
shrek - 2017-12-16, 07:41
A myslalesz o medianav?
Fruxo - 2017-12-16, 07:46
Niee jak juz wolał bym stacje 9cali na androidzie ale zaraz bym stracił okno.
goswee - 2017-12-16, 08:42
| Fruxo napisał/a: | | Ja nie mam ori tyllo jakies 13 z radiem lg lcs310ur najtańszym. Kiedyś jak nie bylo medianavi takie sprzedawali w aso. Zalużmy nawet ze robie instalacje na samym radiu to dlaczego byle jakie 4 x50 ma byc lepsze od tego pionniera hight end 4x100? Jakie głośniki bede ladnie grac na 25wrms? |
Pioneer jest ok. Bardzo dobry. Choc nie wiem czy to high end :D
Skad masz info, ze ma 4x40watt? Masz jakis katalog? Bo brzmi to nieprawdopodobnie wrecz...
glosniki, nie wiem gdzie mieszkasz, ale najlepiej podjechac do salonu/sklepu z caraudio i popytac co maja w takiej a takiej cenie, i zeby dali posluchac, bo to co dla mnie jest ok, dla coebie moze byc slabe.
Dla siebie kupiłbym jedne z tych, nadają się pod radio i pod niewielki wzmacniacz.
Alpine SXE-1750S
JBL STAGE 600C - 16,5Cm
PIONEER TS-H1703 16,5cm
Fruxo - 2017-12-16, 09:12
https://www.pioneer-car.e...ducts/mvh-280fd 2wzmacniacze cyfrowe bedzie 4x40w rms
Fruxo - 2017-12-16, 16:54
Poczytałem troche na necie i jasno wszyscy piszą że w przypadku PIONEER MVH-280FD trzeba ciągnąć plus z akumulatora ponieważ ori przewody są zbyt cienkie podobnie jest z przewodami głośnikowi więc to ta sama robota co przy wzmacniaczu.
goswee - 2017-12-16, 16:57
No wiec ja tam nie widze napisu 4x40, chyba mi padlo na oczy.
Fruxo - 2017-12-16, 17:01
https://club.dns-shop.ru/bitovaya-tehnika/В-духе-времени-обзор-автомобильных-ресиверов-Pioneer-DEH-4800FD/
W nowych odbiornikach wzmacniacze Pioneer DEH-4800FD i Pioneer MVH-280FD działają inaczej. Są to bardzo skuteczne wzmacniacze impulsowe klasy D. W nich potężne kaskady końcowe wzmacniają sygnał nieciągły, ale sekwencję impulsów następujących po różnych czasach trwania, z których następnie odtwarzany jest ciągły sygnał. W takich wzmacniaczach straty cieplne są minimalne, a sprawność przekracza 90%.
Długoterminowa moc znamionowa tych dwóch modeli wynosi około 40 watów
Fruxo - 2017-12-16, 21:11
Jeszcze jedna sprawa przez 2 tygodnie nie będę miał podpiętego wzmacniacza.
Wygłuszał drzwi będę po świętach co wiąże się z montażem dystansów na 16cm średnicy.
Ori głośniki to 13cm
Da rade przymocować te 13cm do http://allegro.pl/dystans...6075694676.html
Mam w zapasie jakieś peyngi za 50 zł na 16 cm a nawet Helix Dark Blue 62.1
tyle że trochę pofatyfowane tzn z wygiętą membrana (położyłem kiedyś na nie lutownice) do tego syczki musiał bym wyciągnąć z innego auta
goswee - 2017-12-16, 22:37
| Fruxo napisał/a: | https://club.dns-shop.ru/bitovaya-tehnika/В-духе-времени-обзор-автомобильных-ресиверов-Pioneer-DEH-4800FD/
W nowych odbiornikach wzmacniacze Pioneer DEH-4800FD i Pioneer MVH-280FD działają inaczej. Są to bardzo skuteczne wzmacniacze impulsowe klasy D. W nich potężne kaskady końcowe wzmacniają sygnał nieciągły, ale sekwencję impulsów następujących po różnych czasach trwania, z których następnie odtwarzany jest ciągły sygnał. W takich wzmacniaczach straty cieplne są minimalne, a sprawność przekracza 90%.
Długoterminowa moc znamionowa tych dwóch modeli wynosi około 40 watów |
Nigdzie nie znalazlem takiej informacji, ale Ok, juz wiecej cie nie namawiam, zeby nie bylo ze cos narzucam.
|
|