DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział techniczny - Kontrolka temperatury silnika - logan II

darek.s - 2018-01-26, 19:48
Temat postu: Kontrolka temperatury silnika - logan II
Czy jest możliwe bym nie miał kontrolki niskiej temperatury silnika? W Skodzie żony jest. Jak odbierałem auto wydawało mi się, że jest bo widziałem, że coś podobnego jak w Skodzie świeci na niebiesko. Nawet zagadałem o tym , że nie ma "termometru" więc jak się dowiedzieć, że auto się przegrzewa. Usłyszałem odpowiedź, że zapali się czerwona kontrolka. I rzeczywiście po właczeniu zapłonu przez chwilę jakiś czerwony wężyk się pali. Chyba muszę jednak przeczytać instrukcje obsługi... Choć w instrukcji może o tym być bo w wersji Laureate mogli już dawać.
gregorisan - 2018-01-26, 19:51

kontrolki niskiej temperatury nie ma. W Renault jest.
darek.s - 2018-01-26, 20:07

O.K. nie ma i powiedzmy, że ta od niedogrzania w istocie potrzebna nie jest. I nawet nie wiem po co ja zamontowali w Skodzie :?: . Wszak wiadomo, że zaraz po odpaleniu silnik rozgrzany nie jest... :idea: może jako informacje, że można już więcej "potów" z silnika wydusić... Ale to istotne chyba w rajdach... Natomiast kontrolka przegrzania jest już dużo istotniejsza
arczi_88 - 2018-01-26, 20:46

Kontrolka przegrzania jak najbardziej jest, ten właśnie wężyk gasnący przy odpalaniu.