|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział ogólny o daciach - Brak możliwości zamknięcia kosza koła zapasowego
Martens - 2009-01-14, 19:32 Temat postu: Brak możliwości zamknięcia kosza koła zapasowego Nie wiem, jak się nazywa ten "koszyk", w którym jest koło zapasowe w Loganie MCV, więc niech pozostanie koszykiem.
Złapałem gumę, wymieniłem koło, do wulkanizatora pojechałem z kołem w bagażniku i po naprawie usiłował on schować zapas tam, gdzie jego miejsce, czyli do wspomnianego koszyka. A tu niespodzianka - nie mógł go z powrotem zablokować, bo śruba w bagażniku kręci się ale nie dokręca. Efekt - zapas w bagażniku, koszyk zawiązany plastikowymi spinkami i chyba wizyta ASO mnie czeka... Zdarzyło się to komuś z Was? Awaria czy raczej moja i wulkanizatora nieporadność?
ADAM 12 - 2009-01-14, 20:05
"Kosz" wisi na haczyku, który od góry się odkręca, a Ty prawdopodobnie wykręciłeś go do końca.Wyciągnij koło i spróbuj najpierw go załapać. Chyba że zgubiłeś zaczep.
Paf - 2009-01-14, 21:07
ADAM 12 napisał/a: | "Kosz" wisi na haczyku, który od góry się odkręca |
Święte słowa, nie jest to skomplikowane, próbowałem tylko raz ale bez problemu. Jedyna trudność to włożenie koła do "koszyka". Strasznie ciasno i nie da się bez całkowitego pobrudzenia się. Przy okazji polecam włożyć kółko do jakiegoś pokrowca ochronnego. Ja to zrobiłem prawie od razu, oczywiście po dokładnym umyciu koła. Inaczej aż strach je wyciągać.
[ Komentarz dodany przez: laisar: 2012-03-14, 11:53 ]
Odpowiedź ws osłony zapasu: http://www.daciaklub.pl/f...p?p=23300#23300.
Martens - 2009-01-15, 21:10
ADAM 12 napisał/a: | "Kosz" wisi na haczyku, który od góry się odkręca, a Ty prawdopodobnie wykręciłeś go do końca.Wyciągnij koło i spróbuj najpierw go załapać. |
Zagadka się wyjaśniła - amigo w zakładzie wulkanizacyjnym z takim zapałem zabrał się do montażu koła w koszyku, że rozkręcił cały mechanizm. Pewnie głupio było mu się przyznać, że nie potrafi z powrotem skręcić, więc ściemnił, że coś się zepsuło i wysłał mnie do ASO, gdzie kilka zgrabnych ruchów mechanika przywróciło wszystko do stanu pożądanego.
|
|