DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Na każdy temat - dwusiarczek molibdenu, dwusiarczek wolframu

jurek - 2018-02-22, 21:58
Temat postu: dwusiarczek molibdenu, dwusiarczek wolframu
Próbował ktoś stosować taki dodatek do oleju? Pytam z ciekawosci, bo potraktowałem przyrdzewiały łańcuch rowerowy odrdzewiaczem "Boll" z dodatkiem molibdenu, i jestem zaskoczony jak gładko pracuje, mimo, że po odrdzewieniu nie smarowałem już jak zwykle oliwką do łańcucha. pozdr
SVENSON - 2018-02-22, 22:44

Aby efekt tego zabiegu miał znaczenie dla żywotności silnika to trzeba stosować taki dodatek kilka lat . Osobiście nie stosowałem do silnika , ale do skrzyni to jak najbardziej .
Ale ( zawsze jakieś jest ) jak to się ma do oleju syntetycznego , nie wiem .

Sam odrdzewiacz MoS2 łańcuch rowerowy ożywi, ale silnik to już inna sprawa . Są dobre produkty z Liqui Moly, Molibden i inne , ale odradzam dla świętego spokoju , lepiej częściej wymieniać olej zamiast go uszlachetniać :mrgreen:

matucha - 2018-02-23, 22:59

Ja raz widziałem, co się stało z kilkunastoletnim silnikiem po zalaniu takiego oleju. Trzeba go było rozebrać i złożyć, ale w środku tak się wyczyścił, że wyglądał jak nowy :mrgreen: Po powrotnym złożeniu wszystko elegancko działało :-)
jurek - 2018-02-24, 12:36

To ciekawe, bo z tego co czytam, nie są to środki czyszczące ale zmniejszające tarcie. Ale jak zwykle ilu uzytkowników tyle opinii. W rowerze sprawdza się świetnie. pozdr
SVENSON - 2018-02-24, 14:19

Lepiej nie stosować :-) :-)