DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Multimedia i elektronika - awaria czujników cofania

stoklos - 2018-02-23, 12:54
Temat postu: awaria czujników cofania
Witam, jeśli pisze w złym miejscu to z góry przepraszam, ale to mój pierwszy wpis. Mam duster 1,6 4x4 2014r a z nim mały problem z oryginalnymi czujnikami cofania. Cały czas świeci mi kontrolka na przycisku od dezaktywacji czujników i nie da rady tego wyłączyć ( nie sygnalizuje przeszkody ani aktywacji systemu przy wrzuceniu wstecznego). Byłem z tym w super serwisie i po kilku godzinach stwierdzili że może być sterownik, a może brzeczyk a ogólnie to nie wiedzą bo przy diagnozie usterki kontrolka mruga 4 razy a w ich instrukcji jest tylko rozwiązanie dla jednego, dwóch lub trzech mrugnięc. Ogólnie sam wymieniłem moduł od innego dustera i dalej nie działa więc to nie moduł. Może ktoś miał coś podobnego lub wie jak można to zdiagnozować. Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi. Krzysztof
shrek - 2018-02-23, 21:50

Troche ciezko o diagnoze,bo moze byc czujnik, przerwa w obwodzie, komunikacja, a nawet przycsk .
Posprawdzaj miernikiem czujniki, zasianie, masy itp.

d3mol3k - 2018-02-23, 22:27

ostatnio po wymianie zderzaka w dokerze miałem taki myk z czujnikami.
odpaliło się auto włączyło wsteczny cofnęło do przeszkody zabrzęczało wrzuciło jedynkę odjechało i powtórnie włączało wsteczny - kontrolka na przełączniku zapalała się brzęczyk raz zabrzęczał komunikatem że "system" wyłączony i za cholerę nie można było tego włączyć - wciskanie przełącznika niczego nie zmieniało - zgaszenie silnika dopiero aktywowało "system" do pierwszego wrzucenia innego biegu po ponownym wrzuceniu wstecznego działo się to samo - dezaktywacja.

okazało się że jeden z czujników ponoć był źle podłączony a raczej nie podłączony. Sprawdź połączenia.

U mnie kontrolka na przełączniku po zapaleniu się paliła ciągle. Nie widziałem jednego czy więcej mrugnięć - nie zwróciłem na to uwagi.