|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Multimedia i elektronika - Przegląd zerowy media nav
Fruxo - 2018-02-26, 17:56 Temat postu: Przegląd zerowy media nav Czy w ramach przeprzęgu zerowego ASO ma obowiązek wgrać aktualizacje map ?
route2000 - 2018-02-26, 18:40
Chyba nie mają obowiązku.
jas_pik - 2018-02-26, 18:43
Masz 3 miesięczny okres na bezpłatne uaktualnienie map liczony od momentu pierwszego włączenia MN .
Ale pamiętaj najnowsze mapy na naviextras to chyba Q2/2017
michele - 2018-02-27, 08:13
Od włączenia? Ja musiałem podać datę kupna auta (datę z faktury) i na tej podstawie miałem podany termin wygaśnięcia, co mnie irytowało, bo to był jeden tydzień w plecy. Chyba, że w dniu wystawienia faktury, nawigację włączyli w salonie w czasie prac przy samochodzie.
Dymek - 2018-02-27, 08:31
Domyślnie data włączenia to data zakupu. Myślisz, że ktoś będzie sprawdzał i potwierdzał, że klient przez np. miesiąc po zakupie nie włączał MediaNav?
jas_pik - 2018-02-27, 08:56
Dymek napisał/a: | Domyślnie data włączenia to data zakupu. ? |
To wg mojej wiedzy działa inaczej.
Od momentu zarejestrowania przez MN odebrania sygnału GPS zapisuje się on w systemie.
Przy połączeniu z portalem dacia.naviextras.com porównuje od datę zapisanego pierwszego włączenia MN z data aktualną i przez 90 dni pozwala Ci na bezpłatne ściągnięcie map o ile w tym czasie zostaną wydane przez ten portal .
Ale jak wspomniałem wcześniej - opóźnienie wydawania map przez ten portal jest takie że na dziś możesz ściągnąć z niego mapy oznaczone datą wydania Q2 2017 podczas gdy na uwolnionym MN możesz zainstalować właśnie wydane Q42017
Dymek - 2018-02-27, 10:08
jas_pik napisał/a: | To wg mojej wiedzy działa inaczej.
Od momentu zarejestrowania przez MN odebrania sygnału GPS zapisuje się on w systemie |
A tego się nie spodziewałem obserwując "zaawansowanie informatyczne" w systemach internetowych Dacii/Renault.
Inaczej mówiąc- klient, który zakupił przykładowo samochód "salonowy" przez kilka miesięcy wystawiony do zabawy, jest w czarnej du... ?
swissman - 2018-02-27, 11:37
Dymek napisał/a: | Inaczej mówiąc- klient, który zakupił przykładowo samochód "salonowy" przez kilka miesięcy wystawiony do zabawy, jest w czarnej du... ? |
niby tak... ale zawsze mozna kupic farbe w sprayu i sobie ja przemalowac np. na piekny pomaranczowy czy inny kolorek... i juz nie bedzie taka czarna...
a ja sie dziwilem ze miesiac po wgraniu pokazaly sie nowe mapy i za byle g. chcieli kupe kasy... a Europe podzielili nie geograficznie tylko jakos polityczno-niepoprawnie na lepsza i gorsza czesc...
shrek - 2018-02-27, 12:11
jas_pik napisał/a: | Dymek napisał/a: | Domyślnie data włączenia to data zakupu. ? |
To wg mojej wiedzy działa inaczej.
Od momentu zarejestrowania przez MN odebrania sygnału GPS zapisuje się on w systemie.
Przy połączeniu z portalem dacia.naviextras.com porównuje od datę zapisanego pierwszego włączenia MN z data aktualną i przez 90 dni pozwala Ci na bezpłatne ściągnięcie map o ile w tym czasie zostaną wydane przez ten portal .
Ale jak wspomniałem wcześniej - opóźnienie wydawania map przez ten portal jest takie że na dziś możesz ściągnąć z niego mapy oznaczone datą wydania Q2 2017 podczas gdy na uwolnionym MN możesz zainstalować właśnie wydane Q42017 |
Tak moze byc, bo ja musialem juz na samym poczatku placic za mapy jakies 100 ojro z tego co pamietam.
michele - 2018-02-27, 13:42
Ja się irytowałem przez 1 tydzień, że mam krócej, a widzę, że nie którzy to nawet tego tygodnia nie mieli...
Dymek - 2018-02-27, 13:42
Największy hardcore to to, że na logikę, kupując nowy samochód powinniśmy dostać mapy, które są aktualnie dostępne do pobrania na naviextras. Tymczasem do końca 2017r sprzedawali MN z mapami z 2015 i jeżeli minęło te 3 miesiące od odpalenia MN, to dostajemy nowy samochód z mapami sprzed 2 lat bez możliwości bezpłatnej aktualizacji. Chociaż myślę, że to dało by się w Renault wywalczyć.
jammo - 2018-02-27, 15:24
Sorry , ale trochę nie bardzo kapuję. Mam rozumieć , że kolegom chodzi o uaktualnianie map, czy w ogóle o ich wgranie do nowej nawigacji ?. Z tego co widzę po pakietach w konfiguracji , wychodzi , że kupując nowe auto, powinniśmy mieć seryjnie wgraną podstawową mapę Europy Wschodniej w tym Polski. Natomiast chcąc tą rozszerzoną , trzeba dopłacić 300zł. Czy w wersji podstawowej są nieaktualne (stare ) mapy? Co mam rozumieć po określeniu Wschodnia Europa, które kraje są w niej uwzględnione ?
Krystian67 - 2018-02-27, 15:25
Faktycznie mapy były stare w grudniu. Jednak nowe Q22017 się zassało. Teraz chyba juz bedzie tylko za kase
Dymek - 2018-02-27, 15:31
jammo napisał/a: | Czy w wersji podstawowej są nieaktualne (stare ) mapy? |
Odbierasz nowy samochód- przykładowo jak ja- w grudniu 2017. W nawigacji są wgrane mapy, ale z 2015 roku- od tego czasu są już dostępne dwie oficjalne aktualizacje. Masz 90 dni na bezpłatne wgranie tych aktualizacji, ale robisz to sam- jak ktoś mniej kumaty, albo się nie wyrobi w czasie (bo ktoś odpalił MN sporo wcześniej przed sprzedaniem samochodu) to zostajesz ze starymi mapami.
W wersji podstawowej (takiej bez dopłaty) dostajesz mapy takich krajów, jak pisaliśmy w tym wątku:KLIK
jammo - 2018-02-27, 15:50
Ok, ale ciekawe, czy te nowe wersje Dustera2 z 2018r są też na tych samych mapach co wersja PH2?
Fruxo - 2018-02-27, 15:54
a w dusterze 2 nie miało być android auto ?
jas_pik - 2018-02-27, 16:03
Wg pierwszych pokazywanych wnętrz Duster II miał mieć Rlinka2 Co widać na jednym ze zdjęć
Ale fizycznie wypuszczony został ze starym MNEvolution w wersji 8.0.5 co widac że jest pewnym dysonansem.
Ekran jest zbyt mały w stosunku do miejsca przeznaczonego na nawigację
Dlatego też mając już u siebie Rlink2 staram się doprowadzić do jego uruchomienia co nie jest proste bo złącza są podobne ( ale nie wszystkie) i do tego przesyłają inne dane
jammo - 2018-02-27, 16:09
Rozmawiałem teraz z salonem Dacii na temat aktualizacji map i gość powiedział mi tak , że data zakupu i wydania faktury na nowy samochód, nie ma nic wspólnego z okresem 90 dni, jaki teraz obowiązuje po zakupie auta na aktualizację map. Czas zaczyna być odliczany dopiero od momentu pierwszego wprowadzenia adresu GPS w nawigacji.
Pytałem , czy przykładowo, jeżeli nie wprowadzę tego adresu GPS przez pół roku , to czas tych 90 dni nie będzie upływał, potwierdził , że tak. Odnośnie zapytania , dlaczego są wgrane stare mapy , powiedział, że producent Navi wgrywa je przed wysłaniem do fabryki , i pewnie czas na magazynach robi swoje.Powiedział, że gdyby teraz były wgrywane aktualne, najnowsze mapy , to nie było by tego okresu 90 dni.
Co do tych zdjęć wnętrza, to powiem szczerze , że ta navi ze srebrną obwódką dużo lepiej się prezentuje.Szkoda , że nie ma jej w opcjach , bo chętnie bym nawet dopłacił do takiego ekranu. Może po kolejnym liftingu będzie już taka
jas_pik - RLink2 to jest wersja całego wyświetlacza (tablet) od nawigacji taki jak na pierwszym zdjęciu ,czy tylko soft. Patrzyłem na Kadjara , bo tam podobno jest też już Rlink2 ale ma trochę inną nawigację. Czy ty dokupiłeś taką jak na górnym foto?
jas_pik - 2018-02-27, 17:47
jammo napisał/a: | Rozmawiałem teraz z salonem Dacii na temat aktualizacji map i gość powiedział mi tak , że data zakupu i wydania faktury na nowy samochód, nie ma nic wspólnego z okresem 90 dni, jaki teraz obowiązuje po zakupie auta na aktualizację map. Czas zaczyna być odliczany dopiero od momentu pierwszego wprowadzenia adresu GPS w nawigacji. |
Wg moich badań nad systemem ( odczytu danych z systemu) okres 90 dni rozpoczyna się od pierwszego złapania fixa przez nawigację a nie wprowadzenia adresu ( ale może czegoś nie wiem)
jammo napisał/a: | Pytałem , czy przykładowo, jeżeli nie wprowadzę tego adresu GPS przez pół roku , to czas tych 90 dni nie będzie upływał, potwierdził , że tak. Odnośnie zapytania , dlaczego są wgrane stare mapy , powiedział, że producent Navi wgrywa je przed wysłaniem do fabryki , i pewnie czas na magazynach robi swoje.Powiedział, że gdyby teraz były wgrywane aktualne, najnowsze mapy , to nie było by tego okresu 90 dni. |
Zazwyczaj tak jest że przyjeżdza samochód nie skonfigurowany - nastepuje konfiguracja systemu pod klienta - ustawienie zakresu map jza jaki klient zapłacił w trakcie konfiguracji a nastepnie włożenie pendrive z kompetem map ( to jest to co my nazywamy plikiem ratunowym 2GB) w zależności od ustawień konfiguracyjnych wgrywają się tylko mapy ustawione w pliku konfiguracyjnym - i są to dość stare mapy.
Ale od czego jest uwolnienie :) na forum
jammo napisał/a: |
jas_pik - RLink2 to jest wersja całego wyświetlacza (tablet) od nawigacji taki jak na pierwszym zdjęciu ,czy tylko soft. Patrzyłem na Kadjara , bo tam podobno jest też już Rlink2 ale ma trochę inną nawigację. Czy ty dokupiłeś taką jak na górnym foto? |
Kupiłem na razie zestaw rlink od Talizmana/Koleaos-a
Ale czy się uda rozgryźć - nie wiem - nikomu na świecie się nie udało .
Na razie wszyscy mnie straszą że bez licznika od Talizmana/Koleosa to nie ruszy bo podobno potrzbuje pewnych sygnałów własnie z tego modułu .
Na razie szukam szrotu z którego mógłbym dostać okablowanie - bo kabelków trzeba klika
jammo - 2018-02-27, 19:16
Ok, ale jakby Ci się udało to uruchomić , to zakup był robiony z myślą zamontowania tego do Dustera?
jas_pik - 2018-02-27, 23:07
Na razie to kupiłem do intelektualnej zabawy czy uda się to rozgryźć na stole .
Bo płacenie co pół roku za mapy nie bardzo mi się uśmiecha :)
|
|