|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział ogólny o daciach - Wytrzymałość progu i stopnia w Dacii Duster
Balkanac - 2018-03-01, 11:38 Temat postu: Wytrzymałość progu i stopnia w Dacii Duster Witam,
Może to pytanie głupie a odpowiedź oczywista ale też może ktoś wypróbował i wie...
Chodzi mi mianowicie o następującą sprawę : czy fabryczny próg Dacii Duster 4x4 wytrzyma bez odkształceń stanięcie na nim w celu np. zagrzebania głębiej w bagażniku dachowym ?
Nie wygląda bardzo solidnie a nacisk wywołałbym przeszło 100 - kilowy
Tak więc: ktoś bezszkodowo stawał na tym progu sięgając na dach lub wie na 100 % że można (mile widziane źródło wiedzy) ?
Serdecznie dziękuję jeśli ktoś odpowie merytorycznie.
Waski78 - 2018-03-01, 11:46
Nie tak dawno było coś o tym na forum, bodajże po 90 kg obciążenia wytrzymuje.
Jak staję żeby umyć dach ale ważę trochę mniej i nic się nie dzieje.
manola - 2018-03-01, 13:00
Dzień Dobry
Chodzi Ci o ten dodatkowy (chromowany)???
Mam takie zamocowane ,
była kiedyś niespodziewanie próba , gość około 90 kg - wytrzymał,
co prawda jak kiedyś zaglądałem pod podwozie na podnośniku i popatrzyłem na to mocowanie, to d... nie urywa, śruby bodajże 6, nic więcej.
Warze nieco więcej nie próbuje.
Balkanac - 2018-03-01, 13:34
No nie - chodzi mi o ten fabryczny, zwykły.
Nie jestem mega wysoki a samochód swoją wysokość z belkami na relingach ma !
Zawsze miałem niższe auta...
No i chodzi o to jak sobie poradzić żeby zagrzebać w środku boxa dachowego na przykład nie uszkadzając auta...
route2000 - 2018-03-01, 14:15
Balkanac napisał/a: | No nie - chodzi mi o ten fabryczny, zwykły.
Nie jestem mega wysoki a samochód swoją wysokość z belkami na relingach ma !
Zawsze miałem niższe auta...
No i chodzi o to jak sobie poradzić żeby zagrzebać w środku boxa dachowego na przykład nie uszkadzając auta... |
Kupujesz drabinkę i wozisz w bagażniku....
shrek - 2018-03-01, 15:28
A czemu ma niewytrzymac ? Ja jak myje lodgy to wchodze na progi, zeby dach umyc i nic im nie ma.
damiaszek - 2018-03-01, 20:33
Wytrzymuje na pewno około 90 kg, ale w boxie zdecydowanie lepiej grzebie się stojąc na tylnej oponie .
PiotrWie - 2018-03-01, 20:46
No nie, ten widoczny z wierzchu plastik to tylko nakładka, pod spodem jest metalowy próg, możesz na to stawać bez problemu, no chyba że ważysz w tonach a nie w kilogramach
michele - 2018-03-02, 07:27
No chyba próg to jeden z elementów nośnych samochodu, więc nie ma bata, aby nie zardzewiały nie potrafił wytrzymać nawet większej wagi.
Jak wstaniesz na niego to jest coś innego niż uderzysz w niego.
Daster - 2018-03-02, 10:38
michele napisał/a: | No chyba próg to jeden z elementów nośnych samochodu, więc nie ma bata, aby nie zardzewiały nie potrafił wytrzymać nawet większej wagi.
Jak wstaniesz na niego to jest coś innego niż uderzysz w niego. |
Jak rozmowa ze ślepym o kolarach.
W Dusterze jest plastikowa listwa mocowana do progu wystająca ok 12cm na boki i to o nią chodzi, a nie próg konstrukcyjny. Ja bym uważał aby nie stawać na tym bo to jest słaba i miękka konstrukcja, która dodatkowo łatwo się rysuje.
Balkanac - 2018-03-02, 14:32
Dokładnie tak. To chodzi o tą półeczkę/listwę plastikową.
Ona wydawała mi się niesolidna wcale.
PiotrWie - 2018-03-02, 19:15
Ja staję na to jak potrzebuję od 2010 r i nie pękło. Na początku ciągle o to brudziłem spodnie i myślałem żeby to zdemontować, ale zostałem poinformowany że się nie da - jesteście pewni że pod tym plastikiem jest powietrze a nie blacha???
PS.Moja jakoś się nie chce za bardzo porysować.
shrek - 2018-03-04, 08:38
Daster napisał/a: | michele napisał/a: | No chyba próg to jeden z elementów nośnych samochodu, więc nie ma bata, aby nie zardzewiały nie potrafił wytrzymać nawet większej wagi.
Jak wstaniesz na niego to jest coś innego niż uderzysz w niego. |
Jak rozmowa ze ślepym o kolarach.
W Dusterze jest plastikowa listwa mocowana do progu wystająca ok 12cm na boki i to o nią chodzi, a nie próg konstrukcyjny. Ja bym uważał aby nie stawać na tym bo to jest słaba i miękka konstrukcja, która dodatkowo łatwo się rysuje. |
Pytanie bylo nastepujace:
Balkanac napisał/a: | Witam,
czy fabryczny próg Dacii Duster 4x4 wytrzyma bez odkształceń stanięcie na nim w celu np. zagrzebania głębiej w bagażniku dachowym ?
|
|
|