|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Na każdy temat - Rowerzyści
DrOzda - 2018-02-28, 20:48
http://www.daciaklub.pl/f...1751218#1751218
Rusty Nail napisał/a: | [klaksonem] udało mi się zrzucić na chodnik niesfornych, jadących obok siebie na zakręcie rowerzystów. |
Radziłbym odświeżyć znajomość PORD - od wielu lat jest to zgodne z przepisami. Trąbienie w tej sytuacji to mega buractwo.
Rusty Nail - 2018-03-01, 17:04
Kol. DrOzda - merytorycznie masz oczywiście rację, ale nie musisz nazywać mnie mega burakiem. Przyznaję, poniosło mnie wtedy z tym trąbieniem . Myślę jednak, że też byś się lekko wkurzył na czterech jadących obok siebie i zajmujących całą połowę jezdni rowerzystów. Tym bardziej, że wzdłuż drogi 3m od niej biegnie szeroka droga właśnie dla rowerów.
Jan Dusigaz - 2018-03-01, 22:16
DrOzda napisał/a: | Rusty Nail napisał/a: | Głośniej też jest - udało mi się zrzucić na chodnik niesfornych, jadących obok siebie na zakręcie rowerzystów. |
Radziłbym odświeżyć znajomość PORD - od wielu lat jest to zgodne z przepisami. Trąbienie w tej sytuacji to mega buractwo. |
A niby dlaczego buractwo? Bo nagle komuś zdaje się że jest uprzywilejowany jadąc rowerem z załączoną nieśmiertelnością? Jeżdżę dużo samochodem po naszych drogach, dla przyjemności motocyklem i często rowerem i jedynie wzajemny szacunek na drodze gwarantuje zdrowe relacje wszystkich użytkowniów drogi. Też często wkurza mnie jeśli jedna z grup daje sobie prawo wyższości, w stylu jadę rowerem/moto czy autem to wolno mi więcej. Szanujmy się wzajemnie to nie będzie zbędnych napięć.
BLACHA_997 - 2018-03-02, 10:44
Rusty Nail napisał/a: | ................Tym bardziej, że wzdłuż drogi 3m od niej biegnie szeroka droga właśnie dla rowerów. |
Jeśli to prawda, to faktycznie rowerzystów NIE powinno być na jezdni. Inną sprawą jest wzajemny stosunek do siebie uczestników RD. Obecnie strach komuś zwrócić uwagę, że robi źle (niezgodnie z PRD) jeśli nie ma się pod pachą co najmniej Glocka z pełnym magazynkiem.
arczi_88 - 2018-03-02, 10:53
Oj biedni, pewnie na szosowych rowerach byli a ścieżka nie była dostatecznie gładka. http://www.daciaklub.pl/f...pic.php?t=15007
swissman - 2018-03-02, 11:09
rowerzysta rowerzystOM ale sie tak zastanawiam kto tam dalej mial pierwszestwo... czy aby nie ten bialy samochod, ktory jechal prosto?
defunk - 2018-03-02, 11:17
Rusty Nail napisał/a: | ym bardziej, że wzdłuż drogi 3m od niej biegnie szeroka droga właśnie dla rowerów. |
Czyli była droga dla rowerów, czy też, jak wcześniej:
Cytat: | udało mi się zrzucić na chodnik niesfornych, jadących obok siebie na zakręcie rowerzystów |
?
Jazda rowerem obok roweru jest dopuszczalna w drodze wyjątku, art. 33 ust. 3 pord, podobnie jak używanie sygnału dźwiękowego (art. 29 ust. 1 pord).
arczi_88 - 2018-03-02, 11:23
swissman napisał/a: | rowerzysta rowerzystOM ale sie tak zastanawiam kto tam dalej mial pierwszestwo... czy aby nie ten bialy samochod, ktory jechal prosto? |
Jak sobie to obejrzysz jeszcze raz na czymś większym to nagle się okaże, że biały ma włączony lewy kierunek i skręcone koła
|
|