|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Multimedia i elektronika - Sterowanie radia w kierownicy- Blaupunkt
slk84 - 2009-01-17, 19:50 Temat postu: Sterowanie radia w kierownicy- Blaupunkt Wczoraj dokonałem zakupu i montażu joytica(pilota) sterowania radia, konkretnie ten model http://www.blaupunkt.com/pl/7607591510_main.asp (z tą różnicą, że mój jest srebrny). Na montaż zdecydowałem się z tego względu, iż w poprzednim aucie miałem takie urządzenie i wiem że jest ono nie tylko wygodne ale wpływa również na bezpieczeństwo, gdyż nie ma potrzebny odrywania wzroku od drogi. Nie ukrywam również, że na montaż sterowania wpłynełą dość atrakcyjna cena urządzenia 27 zł. Gwoli wyjaśnienia posiadam radio Blaupunkt Sydney, jednak pilot ten jest dość uniwersalny i pasuje do większości modeli Blaupunkt może i do seryjnego z Dacii też. Jeżeli z tyłu w Radiu jest miejsce na trzy kostki ISO to raczej pewne, że będzie pasować. Ja osobiście polecam:)
wox - 2009-01-17, 20:07 Temat postu: Re: Sterowanie radia w kierownicy- Blaupunkt
slk84 napisał/a: | Nie ukrywam również, że na montaż sterowania wpłynełą dość atrakcyjna cena urządzenia 27 zł. Gwoli wyjaśnienia posiadam radio Blaupunkt Sydney, jednak pilot ten jest dość uniwersalny i pasuje do większości modeli Blaupunkt może i do seryjnego z Dacii też. |
Cena atrakcyjna.
Jeśli pasuje do Daćkowego Blaupunkta, to warto by ten gadżecik założyć.
Proszę o opinie zorientowanych w temacie.
slk84 - 2009-01-17, 20:21
Dodam jeszcze tylko, że pilot jest na podczerwień. Podpinamy kabel iso do radia, kabel ten jest połączony z półkulą IR, która montowana jest na desce(jest czarna więc nie rzuca się w oczy) natomiast w pilocie jest nadajnik IR, więc żadne kable nie idą do kierownicy. Mnie montaż zajął 15 min, a jestem laikiem w takich kwestiach. Jedyne na co zwracam uwagę to konieczność zmiany taśmy dwustronnej na której przyklejamy półkulę IR, ta seryjna jest do niczego:)
jackthenight - 2009-01-17, 20:48
Powinien również pasować do Daćkowego, gdyż to radio Blaupunkta również posiada wejścia na trzy wtyczki kwadratowe oznaczone jako C1, C2 i C3.
A dokładnie złącze w Daćkowym radiu wygląda tak :
http://www.netdeco.de/dacia2/isostecker.jpg
Tylko slk84 napisałeś trzy kostki ISO ?
Przyjrzyj się temu zdjęciu powyżej - masz tak samo w swoim radiu ?
KaS602 - 2009-01-17, 21:34
wox napisał/a: | Proszę o opinie zorientowanych w temacie. |
Mialem takiego pilota w Sienie i wywalilem go po tygodniu. Mnie bardziej denerwowal na kierownicy niz przydawal sie do czegokolwiek.
wox - 2009-01-17, 21:39
KaS602 napisał/a: | wox napisał/a: | Proszę o opinie zorientowanych w temacie. |
Mialem takiego pilota w Sienie i wywalilem go po tygodniu. Mnie bardziej denerwowal na kierownicy niz przydawal sie do czegokolwiek. |
Właśnie o to mi chodziło, czy nie będzie przeszkadzał.
KaS602 - 2009-01-17, 21:42
wox napisał/a: | Właśnie o to mi chodziło, czy nie będzie przeszkadzał |
Mi przeszkadzal, moj brat tez mial podobne odczucia. Jednak koszt nie duzy (27 PLN), mozesz kupic i sprawdzic, moze Tobie podpasuje.
Zdalne sterowanie jest dobre, ale nie z kierownicy takim badziewem, tylko pilotem umieszczonym za kierownica montowanym fabrycznie.
slk84 - 2009-01-17, 22:24
Odpowiadając na pytanie JACKTHENIGT tak u mnie wejścia na kostki ISO też tak wyglądają...co do praktyczności urządzenia na razie jest za krótki okres aby móc stwierdzać, czy przeszkadza, czy nie. Jedno wiem na pewno już dziś, pilot jest bardziej intuicyjny a zarazem wygodniejszy w obsłudze. Dotyczy to zwłaszcza regulacji głośności i zmiany stacji radiowych.Obecnie wogóle nie odrywam wzroku. W moim modelu radia regulacja głośności i częstotliwości stacji radiowych zrobiona jest w sposób super niepraktyczny(śliskie okręgi, w których wybiera się najcześciej nie to co chce-poniżej zdjęcie).W związku z powyższym jestem przekonany, że zakup był trafny:)
Eutreia - 2009-11-15, 17:05
Czy posiadacz firmowego Blaupunkta z MP3 skutecznie podłączył pilota RC 10 do radia w Loganie MCV ?
Mi nie udało się jeszcze. W serwisie w Lublinie po podłączeniu kostki i zresetowaniu radia - stwierdzili, że nie działa i na tym skończyło się - baterie zmieniłem i nie działa. Niekompatybilne jednak ?
maciek - 2009-11-15, 17:31
mam pytanko czy jak coś sobie zamontuje
czy będę mógł włączyć radio bez panela( mam zdejmowany ) chodzi mi o to bo nie chce mi sie brać go ze sobą i przeważnie zostaje w domu i się kurzy a tata radia w samochodzie nie uznaje więc tylko ja używam
jackthenight - 2009-11-15, 18:06
Eutreia napisał/a: | Czy posiadacz firmowego Blaupunkta z MP3 skutecznie podłączył pilota RC 10 do radia w Loganie MCV ? |
Z tego co widać wyżej, to skutecznie to podłączył i działa mu poprawnie.
Eutreia napisał/a: |
Mi nie udało się jeszcze. W serwisie w Lublinie po podłączeniu kostki i zresetowaniu radia - stwierdzili, że nie działa i na tym skończyło się - baterie zmieniłem i nie działa. Niekompatybilne jednak ? |
A masz tego pilota kupionego ze sklepu ?
Posiadasz instrukcję do niego ?
maciek127 napisał/a: | czy będę mógł włączyć radio bez panela( mam zdejmowany |
Niestety się nie da tak.
Eutreia - 2009-11-15, 20:09
Oczywiste - pilot ze sklepu i z instrukcją - ale jak widać z postów powyżej na razie zadziałał tylko w Sienie oraz Clio III - a o Daci Logan Sedan/MCV nie było jeszcze mowy.
Eutreia - 2010-01-07, 22:43
W sumie serwis Blaupunkta powiedział że pilot RC do naszych firmowych daciowych Blaupunktów nie powinien działać (nawet jeśli ma odpowiednie wejście na kostkę). Piloty są konstruowane do wersji sklepowych - tak brzmi oficjalna mniej lub bardziej oficjalna wersja. Szkoda ...
egi - 2015-03-23, 22:11 Temat postu: radio w daci Zakupione auto posiada radio BLAUPUNKT RENAULT http://www.pieseauto.ro/p...8-0-0-0-0-0.jpg TAK WYGLĄDA NA ZDJĘCIU . CO gorsze niema sterowania w kierownicy ,więc kupiłem pilota na alegro (Bezprzewodowy pilot na kierownicę Blaupunkt RC10 ).i co nie działa, po podpięciu w gniazdo iso ,cicho nic sie nie dzieje . Może miał ktoś podobny problem i go rozwiązał ,lub wie ktoś jak to rozwiązać i czy sie da , TO PROSZE O POMOC .
mekintosz - 2015-03-23, 22:36
To radio najprawdopodobniej nie obsługuje pilota bezprzewodowego.
laisar - 2015-03-24, 00:58
egi napisał/a: | miał ktoś podobny problem i go rozwiązał ,lub wie ktoś jak to rozwiązać i czy sie da |
Niedasie.
egi - 2015-03-25, 21:21
Szkoda troszke sie zawiodłem . Dzieki za odpowiedzi.
|
|