|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział techniczny - Założenie klimy
Smalcmen - 2018-05-11, 17:10 Temat postu: Założenie klimy Witam, wszystkich.
Mam takie szybkie pytanka.
Czy jest możliwość założenia klimy w aucie, które jej nie posiadało? Co trzeba b było dokupić? Jaki jest ewentualny koszt takiej operacji?
Konkretnie w Dacii Lodgy 1,6 benzyna.
Z góry dziękuje za pomoc.
Pzdr Piotr
shrek - 2018-05-11, 17:38
Raczej jest to nieoplacalne w aucie z twojego rocznika. Czesci z robocizna wyniosa 1/2-3/4 ceny pojazdu. Mniej na czesciach z rozbitka z klima (identycznego).
No, ale oczywiscie temat do ogarniecia tylko zalezy ile masz na to garnkow zlota?
Potrzebne na pierwszy strzal :
-Sprezarka+ suport
-Chlodnica do klimy +przewody
-Parownik
- Przewody,pasek ,osuszacz
-Instalacja elektryczna + sterowanie
Smalcmen - 2018-05-11, 17:43
Znalazłem komplety w granicach dwóch kafli. Jak dla mnie jest to do przyjęcia.
Zamontować to "mechanicznie" mogę sam, pozostaje kwestia "wpięcia" tego elektrycznie w układ. To znaczy na ile uniwersalne są wiązki w tych autach?
shrek - 2018-05-11, 17:47
Jak zamontujesz wszystko sam ze strony mechanicznej to raczej elektryk nie powinien miec problemow.
Wiazke potrzebujesz z modelu z klima i tym samym silnikiem. Dobry elektryk powiniemn to ogarnac ze schematami.
Marek1603 - 2018-05-11, 17:52
Na bank nie masz w wiązce przewodów do sprzęgła sprężarki, czujnika ciśnienia, przewodu ze skrzynki bezpieczników do przekaźników oraz panelu sterowania klimy. No i pytanie czy UCH obsługuje klimę. Raczej powinien więc i tam musisz poprowadzić przewody min z panelu sterowania.
Było wałkowane nieraz na forum i jeżeli jesteś w stanie mechanicznie i elektrycznie ogarnąć wszystko i masz kompletnego dawce to można montować. Jak tego nie ogarniesz sam, to nie ma ekonomicznego sensu. Chyba, że masz kasę i "kto bogatemu zabroni".
matucha - 2018-05-12, 19:25
Ja montowałem sam - akurat nie w Dacii. Jak jest oryginalna klima z uchwytami itd. to jest to max 1 dzień samemu. Najlepiej byłoby samemu wykręcać z dawcy, żeby wiedzieć co i jak.
Kawałki wiązki można dorobić samemu praktycznie.
|
|