|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Na każdy temat - Ochrona przed upałem
jurek - 2018-06-14, 13:30 Temat postu: Ochrona przed upałem Może ktoś doradzi. Mieszkanie na poddaszu, wzdłuż mieszkania ciąg okien wychodzących na daszek pokryty papą. Ekspozycja południowo-zachodnia, więc słońce wali do zachodu na daszek i okna. Chcę położyć jakiś materiał na ten daszek, żeby się tak nie nagrzewał, bo po otwarciu okien do mieszkania leci tropik. Co by można zastosować. pozdr
BogdanK - 2018-06-14, 21:26
Może żaluzje lub rolety do okien.
GRL - 2018-06-14, 21:28
Mieszkasz w bloku czy domku?
Zrób zdjęcie, bo z takiego opisu różnie można to sobie wyobrażać...
jas_pik - 2018-06-14, 21:35
Jak masz taką wkspozycję to zainstaluj panele fotowoltaiczne i to na maksa.
Pokryj nimi cały dach. Te z demomobilu ( czyli zdemontowane z niemicekich farm fotowoltaicznych sa do nabycia za grosze) .
Jedyny wydatek który warto ponieść to zkup z oficilanego źródła tzw inwertera ( urzadzenia przekształcającego prąd stały z paneli na prąd zmienny. To urzaedznie kupuj z papierami bo ZE wymaga kompletu dokumentacji.
I będziesz się cieszył darmowym prądem jako prosument .
A przy okazji w znaczacy spsób zmniejszy nagrzewanie poddasza.
jurek - 2018-06-14, 22:00
Żaluzje mam. Pomagają, owszem ale tylko częściowo. Panele odpadają , mieszkanie w bloku wspólnotowym. pozdr
jas_pik - 2018-06-14, 22:07
Wspólnota płaci sporo za pradk ( oświetlenie administarcyjne itd) .
Wspólnoty maja większe mozliwości pozyskania finansowania na panele fotowoltaiczne . Co prawda wszystko musza kupić na fakturę ale skoro z NFOŚ/UM mogą uzyskac finansowanie w wysokości 90 % to dlaczego nie wypełnić wniosku ?
Zrobisz dobrze wszystkich a przy okazji sobie . Wystarczy namówić do tego wszystkich sąssiadów. Każdy będzie zadowolnoy jak za inwestycję w wysokości rocznej opłaty za prąd administarcyjny w przyszłości będą spore oszczędności. Rachunek ekonomiczny zawsze zwycięży .
A Ty możesz się zająć organiowaniem tego wszystkiego we własnym dobrze pojętym interesie.
Wiem że warto zainwestowac bo sam mam na hacjendzie 10 kW w panelach . I za prąd od 3 lat już nie płace
SWilk - 2018-06-15, 08:45
jurek napisał/a: | Panele odpadają , mieszkanie w bloku wspólnotowym. pozdr |
Jeżeli masz tzw odrębną własność to masz też prawo do ułamka części wspólnych, a taki dach czy daszek jest częścią wspólną. Mam znajomego, który po krótkiej wymianie pism z zarządem wspólnoty przekonał ich, że skoro jest właścicielem 47/2300 części wspólnych (ułamek z głowy, ale chodzi o powierzchnię mieszkania dzieloną na sumę powierzchni wszystkich mieszkań w bloku lub całej nieruchomości), to można przyjąć, że to będzie akurat te 3m2 dachu i założył sobie panele.
Tylko to dotyczyło dachu, a on akurat mieszka na jednym z ostatnich pięter.
defunk - 2018-06-15, 09:22
SWilk napisał/a: | można przyjąć, że to będzie akurat te 3m2 dachu |
No to wspólnota troszkę dała ciała, bo nie dość, że jest to tzw. współwłasność łączna, więc nie można rozporządzać swoim udziałem (więc zgadzać się mogli, ale nie musieli), to może być problem z odpowiedzialnością za ew. szkody wyrządzone przez to urządzenie.
jurek - 2018-06-15, 11:36
Za duæo problemów ze wspólnotą. Wiem , bo jestem w Zarządzie. Na ostatnim zebraniu było 14% właścicieli. Ale pretensje zawsze i do wszystkiego. Zostańmy przy temacie pokrycia daszku. pozdr
|
|