|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Zakup Dacii - Duster II 1.2 TCe 4x2 : uwagi po 2000km
massi - 2018-06-14, 20:51 Temat postu: Duster II 1.2 TCe 4x2 : uwagi po 2000km 1 - Usterka przycisków na kierownicy po prawej stronie: przyciski nie działają pod wpływem ciepła, w dni upalne jak auto stoi kilka godzin na słońcu. Zaczynają działać po 30-40min jazdy z włączoną klimatyzacją. W tym czasem nie można się dostać do informacji obecnych w wyświetlaczu w desce rozdzielczej. Zgłoszony w serwisie 10.05.2018: brak rozwiązaniu.
2 - wskaźnik ilości paliwa na pulpicie jest nie dobrze skalowany: po 150km po tankowaniu jeszcze pokazuje 100% zbiornika, gdzie przy 600km zapala się rezerwa.
3- Przeszkadzający refleks na szybie przedniej: podczas jazdy , na szyba przedniej odbija się cały przedni nawiew po szybą.
4- podczas cofania, sygnał dźwiękowy nie jest dobrze skalibrowany ponieważ jest nieprzerywany już w żółtym polu kamery cofania, zamiast w czerwonym.
5- Niekomfortowe wprowadzenie przepływu powietrza z nawiewu klimatyzacji: w regulacji brakuje możliwości ustawienia przepływuzarówno na szyba przednią i nad kierowcą;dodatkowo podczas hamowania wentylatory zwiększają swoje obroty aż jest wyczuwalny za duży hałas
6- blacha zewnętrzna przedniej maski i drzwi w kilka punktach jest nie usztywniona, można ruszać blachę palcem, nie robi to pozytywnegowrażenia.
7- Nie można wyciszyć radia kiedy jest włączona nawigacja, inaczej się wycisza nawigacja: więc jak się używa nawigacji trzeba koniecznie słuchać radia – jest to nie komfortowe
8- Niewygodny, że przy odpaleniu auto nie pamięta ustawienia dezaktywacja funkcji „automatyczne wyłączenie silnika na postoju”.
9- Przycisk na kierownicy i funkcja rozpoznawanie głosu działa tylko z smartphone z marki I-phone
10- Podczas przyspieszenie z 1 bieg do 2 , i z 2 do 3, chwilowo odczuwalny brak mocy.
11- W monitorze centralnym, zużycie całkowite paliwa jest cały czas pokazywane jako 0,0 l.
eplus - 2018-06-15, 04:10
Pkt 2 normalka, nieistotne, pływak musi mieć trochę miejsca, aby opaść.
Pkt 3 kup sobie okulary polaryzacyjne, rok temu były w Biedronce po 15 zł, będziesz zaskoczony efektem. U mnie lekko zmienia się widoczność zegarów, ale są czytelne, taki efekt uboczny na różnych LCD (navi, komórka). Dodatkowo masz wgląd do samochodów jadących z przeciwka, w których wcześniej widziałeś tylko błyszczącą szybę. Fatamorgany na asfalcie też zmieniają wygląd.
defunk - 2018-06-15, 07:56
eplus napisał/a: | kup sobie okulary polaryzacyjne, rok temu były w Biedronce po 15 zł, będziesz zaskoczony efektem. U mnie lekko zmienia się widoczność zegarów, ale są czytelne |
Gorzej jeśli jakiś wyświetlacz jest ustawiony "bokiem".
Swego czasu nawigowałem się komórką, którą ustawiłem w pozycji horyzontalnej, po iluś tam kilometrach zaświeciło słoneczko, przeto założyłem (ledwie kupione) okulary polaryzacyjne -- i mi się zepsuł telefon. Przez ładnych parę minut dyskutowałem o tym z żoną (zdziwiona, że robię z niej wariatkę), po czym się dowiedziałem, że polaryzacja działa także na wyświetlacze (w sensie: że ich światło jest spolaryzowane).
Od tego czasu mam w aucie osobny komplet budżetowych okularów przeciwsłonecznych.
eplus - 2018-06-15, 12:05
defunk napisał/a: | ...budżetowych okularów przeciwsłonecznych. |
Z Biedronki
defunk - 2018-06-15, 14:44
eplus napisał/a: | defunk napisał/a: | ...budżetowych okularów przeciwsłonecznych. |
Z Biedronki |
Otóż nie, albowiem ja do Biedronki nie chadzam.
(Z tego drugiego.)
pavulon78 - 2018-06-15, 22:22
ad. 11
11- W monitorze centralnym, zużycie całkowite paliwa jest cały czas pokazywane jako 0,0 l.
Przedwczoraj aktualizowałem oprogramowanie media nav z 9.1.1. do 9.1.3.
Dziś zauważyłem że to całkowite spalanie pokazujące 0 litrów całkowicie znikło z wyświetlacza. Jestem pewien że zaraz po aktualizacji ta głupia opcja była, bo specjalnie zwróciłem na nią uwagę.
Dziś już jej nie było. Cuda panie
Albo nasze dustery potrafią się łączyć z siecią bezprzewodowo
Datex - 2018-06-16, 18:51
Ad 5.
Większą prędkość nawiewu przy hamowaniu silnikiem związana jest z hamowaniem odzyskowym auta. Podczas hamowania alternator mocniej ładuje akumulator, stąd wyższe napięcie w instalacji i szybsza praca wentylacji.
massi - 2018-06-17, 14:37
ad11: zgodnie z info od pavulon78, aktualizacja oprogramowanie media nav z 9.1.1. do 9.1.3. powoduje ze całkowite spalanie pokazujące 0 litrów zniknie z wyświetlacza
jas_pik - 2018-06-17, 15:24
ad 7- Nie można wyciszyć radia kiedy jest włączona nawigacja, inaczej się wycisza nawigacja: więc jak się używa nawigacji trzeba koniecznie słuchać radia – jest to nie komfortowe
Bo nie zapoznałeś się z działaniem MN.
Kazda funkcja ma osobno regulowaną głośność. Jesli będziesz regulował głośnść w czasie działania nawigacji - jak coś gada - to wtedy regulujsz wyłącznie głośność nawigacji ( widzisz przy pasku głośności ikonkę flagi)
Jesli regulujsz głośnośc gdy gra radio - widzisz przy pasku głośności ikonę radia
I podobnie przy słuchaniu MP3 ( ikonka głośnika)
Przy telefonie ( ikonka telefonu)
Możesz też poszukać tych regulacji w ustawieniach .
Ale pamiętaj - zapamiętuje ustawienia do poziomu 15 powyższe przywraca do standardowech 15.
Abyś przypadkiem nie ogłuch gdybyś przed wyłączeniem ustawił wiecej
massi - 2018-06-18, 07:34
Ad7: aktualizacja oprogramowanie media nav z 9.1.1. do 9.1.3. rozwiązuje problem
massi - 2018-08-03, 18:11
Ad 1- Usterka przycisków na kierownicy po prawej stronie: przyciski nie działają pod wpływem ciepła, w dni upalne jak auto stoi kilka godzin na słońcu.
Przeczytałem, ze rozwiązanie już jest dostępne i wprowadzane przynajmniej na rynku włoskim i szwajcarskim: od 17/07/2018 klienci dostają aktualizację oprogramowania, rozwiązującą problem.
https://daciadusterclub.forumfree.it/?t=75576692&st=255
Dzwoniłem wiele razy do serwisu i odpowiedź jest taka, że czekają na informację z centrali w Warszawie i że teraz nic nie mogą zrobić.
Nie jest jednak w porządku, ż polscy klienci są gorzej traktowani.
Jeżeli ktoś ma ten sam problem, i jeszcze nie zgłosił, należy zwrócić się do serwisu. Wówczas może coś się ruszy.
PiotrWie - 2018-08-03, 20:34
Mam kolejne argumenty by nawet nie myśleć o zmianie Dustera I 2010 - jedyna usterka po 104 tyś - przerwany kabelek od sygnału dźwiękowego, naprawiony przez wymianę na lepszy przewód. Poza tym - wszystko działa OK
Belphegor - 2018-08-03, 21:24
massi napisał/a: | 8- Niewygodny, że przy odpaleniu auto nie pamięta ustawienia dezaktywacja funkcji „automatyczne wyłączenie silnika na postoju”. |
Żadne auto fabrycznie tego nie pamięta. Tego wymaga UE. Dezaktywacja jest tylko doraźna.
Dracid - 2018-08-03, 21:31
Na zawieszający się komputer jest już recepta. W Polsce też instalują. Ja już mam wgraną poprawkę i działa nawet w 43 stopniach. Można znaleźć mój post, w którym wcześniej o tym pisałem i w tamtym wątku niejaki lajo podaje konkretny numer aktualizacji.
GRL - 2018-08-03, 21:32
Fiat pamięta. I chyba jakaś marka premium, nie pamiętam która.
Dar1962 - 2018-08-04, 15:02
Belphegor napisał/a: | Żadne auto fabrycznie tego nie pamięta. Tego wymaga UE. Dezaktywacja jest tylko doraźna. |
bratanica jeździ aktualnym modelem lancii Y. Tam jest do tego guzik. Wcisnęła go godzinę po kupieniu auta. Od 2 lat nic się nie aktywowało
Belphegor - 2018-08-04, 21:34
A to ciekawe co piszecie. Bo to niezgodne z wytycznymi UE. W sumie widać, jak się tym przejmują.
PiotrWie - 2018-08-05, 20:23
Prawdopodobnie model był wyposażony w start-stop i homologowany przed wprowadzeniem przepisów o obowiązkowym wyposażaniu w ten system samochodów - więc też nie obowiązywał zakaz trwałej deaktywacji - początek produkcji Lancii Ypsilon II - 2011 r.
Niech ktoś napisze jak jest np w Tipo.
GRL - 2018-08-05, 21:27
W Tipo można deaktywować na stałe.
defunk - 2018-08-06, 08:25
Podobnie jest w Jeepie Renegade.
Belphegor - 2018-08-06, 21:03
Ale Jeep to też Fiat, więc jeden koncern. Czyli wychodzi na to, że w każdym aucie tego koncernu tak jest. Ciekawe, czy Ferrari też tak ma.
|
|