DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział ogólny o daciach - szyba przednia

trybik - 2018-06-15, 01:11
Temat postu: szyba przednia
witam
po 5 latach eksploatacji moi idioci w pracy zniszczyli mi szybe przednia , cieli cos kontówka i k.................................
pytanie ile kosztuje szyba do dokera = wstawienie ........ podejrzewam że ze 2 pelne baki PB

arczi_88 - 2018-06-15, 05:16

Ja wymieniałem w kwietniu po uderzeniu kamieniem. Impreza kosztowała 400 pln za szybę z montażem. Tylko, że montowałem zamiennik, bo na oryginalną trzeba było czekać 2 tygodnie.
trybik - 2018-06-15, 05:46

zamiennik inny producent , gorsza jakościowo ...... możesz przybliżyć?
trybik - 2018-06-15, 05:46

i o ile był by oryginał droższy ?
pan_dziobak - 2018-06-15, 06:14

trybik, najprosciej bedzie jak poszukasz w googlu warsztatu szyb samochodowych w okolicy, zadzwonisz i zapytasz. I bedziesz mial info z pierwszej reki.
arczi_88 - 2018-06-15, 06:30

Napewno nie gorsza jakościowo, ja bym powiedział, że to to samo. Mam założoną szybę firmy Pilkington. Z tego co mi sprawdzał to cena oryginalnej jest taka sama - 300 pln, jedynym bajerem w naszych szynach jest uchwyt na lusterko, żadnych czujników innych pierdól, stąd w miarę niska cena. Nie brałem oryginalnej tylko dlatego, że trzeba było dłużej czekać. No wiesz, jazda z pękniętą szybą przez 3 tygodnie to proszenie się o problemy a tego chciałem uniknąć. Oczywiście wszystko poza ASO.
wuju - 2018-06-15, 07:51

Poszukaj warsztatu Nord Glass lub Pilkinkgtona zamienniki nie odbiegają jakością od oryginału a cena szyby z przełożeniem przyzwoita. Jeśli nie będą mieć w tym momencie szyby to na drugi dzień ściągną. Wymieniałem szyby w Krakowie i w Nord Glass i w Pilkinkgtona i co do jakości usługi żadnych zastrzeżeń
trybik - 2018-06-15, 07:56

serdeczne dzieki za informację
charger - 2018-06-15, 08:37

Ja mogę polecić NordGlass. Wymieniałem u nich szybę w Krakowie. Wymiana ekspresowa, w aucie porządek.

Wg mnie warto dopłacić do szyby, która ma "przyciemniany pasek" u góry szyby. Bardzo dobrze sprawdza się to lecie, kiedy jest mocne słońce.

Facet w NordGlassie pokazał mi z paskiem i bez paska. Zdecydowałem się na wersję z paskiem i był to bardzo dobry pomysł :)

Wygląda mniej więcej tak:

Dymek - 2018-06-15, 08:52

Jakbym musiał wymieniać, to chętnie dopłaciłbym do wersji "rosyjskiej" z podgrzewaniem. Ciekawe, czy takie szyby są u nas dostępne jako zamienniki.
charger - 2018-06-15, 15:34

Nie wiem dlaczego w podgrzewanych szybach denerwują mnie te mikro-druciki :P Staram się ich nie widzieć ale jakoś nie mogę :)
eio - 2018-06-15, 19:24

Jeśli je widzisz zimą zamiast szronu, to oznacza, że działają prawidłowo! :-)
Szybex - 2018-07-09, 13:43

Z własnego doświadczenia również możemy polecić szyby firmy Pilkington.

charger jak długo jeździłeś samochodem z podgrzewaną przednią szybą? Większość osób denerwuje to przy pierwszym kontakcie, a później się przyzwyczajają (nie widzą już tych drucików) i cieszą się komfortem jaki dają takie szyby.

Kubuch - 2018-07-09, 20:49

charger napisał/a:
Nie wiem dlaczego w podgrzewanych szybach denerwują mnie te mikro-druciki :P Staram się ich nie widzieć ale jakoś nie mogę :)

To zapraszam do VW tam jest folia, której wogole nie widać :-)
Poza tym miałem te druciki w Fiescie i nie przeszkadzały wręcz trzeba się było przyglądać, żeby je zobaczyć.

arnold - 2018-07-10, 14:18

Tlenków azotu też nie widać. Ale mają tą nie widoczną warstwę grzejną, ciekawe ile czasu będzie się to upowszechniać.
michele - 2018-07-10, 14:20

Kubuch napisał/a:
charger napisał/a:

Poza tym miałem te druciki w Fiescie i nie przeszkadzały wręcz trzeba się było przyglądać, żeby je zobaczyć.

A czy kolega charger nie jest krótkowidzem. Ogrzewanie ponoć denerwuje osoby z wadami wzroku - krótkowzroczność lub inne deformacje.

charger - 2018-07-10, 15:01

michele napisał/a:
Kubuch napisał/a:
charger napisał/a:

A czy kolega charger nie jest krótkowidzem. Ogrzewanie ponoć denerwuje osoby z wadami wzroku - krótkowzroczność lub inne deformacje.

Nie, nie jestem. Wzrok mam zdrowy :) Problem polega bardziej na estetyce :P Jak zobaczyłem te druciki i nie mogę ich od-zobaczyc :D