|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Zakup Dacii - Akcesoria - montaż
pawelcioh - 2018-06-15, 22:24 Temat postu: Akcesoria - montaż Witajcie.
Dusterek zamówiony, voucher zgłoszony
Pozostaje wybór akcesoriów.
W tabelce ze strony Dacia w ostatniej kolumnie szacowany czas montażu akcesoriów.
Np.
Czujniki parkowania tył 470zł , czas montażu: 1,6h
Alarm: 600zł, czas montażu 1.8
Zapytałem na czacie jednego z dilerów Dacia o ceny montażu akcesoriów:
Czujniki parkowania tył: ~600zł
Alarm: ~500zł
Sporo liczą za roboczogodzinę. Oczywiście montaż poza ASO to utrata gwarancji na zderzaki i elektrykę. Pies ze zderzakami, ale utrata gwarancji na elektrykę delikatnie skłania do montażu w ASO.
Nie zapytałem, czy zamontowaliby czujniki kupione poza salonem.
maugu - 2018-06-16, 07:59
Może pomoże ten komentarz (mały fragment) w podobnej sprawie ze strony
http://gt86klub.pl/viewtopic.php?t=141
Stanowisko SIP: Ingerencja instalację elektryczną potencjalnie, jeżeli nie jest fachowo wykonana, może skutkować utratą gwarancji na określone podzespoły. Ale, jeżeli usługa jest wykonana w szanującym się ( = posiadającym też odpowiednie ubezpieczenie OC) warsztacie, ryzyko jest niewielkie ( a przynajmniej powinno takim być ). Nawet bowiem w przypadku udokumentowanej zależności przyczynowo - skutkowej, w grę wchodzi w/w OC.
Utrata gwarancji następuje oczywiście w przypadku ingerencji w komputer silnika ( tuning ), przy "modyfikacji" przebiegu ( niedługo będzie to czyn karalny ), tuningu zewnętrznym ( bez ingerencji w komputer ) itp.
Przy instalacji innego systemu audio ( oczywiście fachowym, bez przecinania wiązek i tego typu domorosłych metodach ) gwarancja pozostaje zachowana ( bo brak związku przyczynowo - skutkowego ).
jammo - 2018-06-16, 13:18
Z tego co pytałem się w ASO odnośnie ceny montażu haka, to powiedzieli mi , że godzina robocizny kosztuje około 168 zł. Za montaż haka liczą około 3 godz. , więc całość robocizny wycanili mi na około 480 zł. Z tego co piszesz, patrząc po tych wpisanych czasach, wychodzi na to , że sobie dość drogo wycenili montaż tych akcesoriów, ale przy odbiorze nowego auta idzie dostać darmowy montaż tych zakupionych w salonie akcesoriów. Ja osobiście przy podpisywaniu umowy na Dusterka, wywalczyłem w gratisie hak holowniczy ten automatyczny wraz z darmowym montażem.
pawelcioh - 2018-06-16, 23:31
Dzięki, zatem będę negocjował w salonie jakąś zniżkę na montaż:)
michele - 2018-06-18, 08:07
jammo napisał/a: | godzina robocizny kosztuje około 168 zł. | To tyle nawet roboczogodzina nie kosztuje w mercedesie
Ale to ciekawe, bo jak zamawiałem auto, to wszystkie akcesoria, nie dość, że taniej dostałem niż w cenniku, to jeszcze mi wszystko zamontowali bez dodatkowej kasy.
PanDokker - 2018-06-23, 15:01
michele napisał/a: | To tyle nawet roboczogodzina nie kosztuje w mercedesie |
RG Peugeot: 200 PLN
RG Vw : 250 PLN
O Mercu nie wspomnę, bo nie pamiętam. Znajomi z Francji opowiadali mi dwa lata temu o tamtejszych stawkach w ASO Mercedesa. Pamiętam, że kwota mnie mocno zaskoczyła (wg nich też nie była mała) ale stwierdzili że jest adekwatna do jakości naprawy auta jak i obsługi klienta.
Dzida - 2018-06-23, 16:46
michele napisał/a: | To tyle nawet roboczogodzina nie kosztuje w mercedesie |
Chyba żartujesz. 150 PLN kosztowała roboczo-godzina w MB 15 lat temu, więc teraz jest na pewno x2 jak nie x3. . . .
mariusz0207 - 2018-08-08, 18:39
Siemka mam pytanie dostałem w końcu voucher zwrotny za polecenie i przeglądam katalog akcesori do mojej daci Lodgy i nie widzę w cenniku kamery cofania a jestem zinteresowany jej zakupem i montażem oczywiście natomiast w innych modelach jest doker duster nawet w loganie jest w cenniku. Orientujecie się może czy jest taka możliwość do lodgy bo akcesoria podobno można wybierac z oferty wszystkich aut.
Dracid - 2018-08-08, 21:22
Można dokupić kamerę. Sam mam. 8201674559 to jej numer. Chyba ten ssm co przy niektórych innych modelach.
michele - 2018-08-13, 12:45
Dzida napisał/a: | Chyba żartujesz. 150 PLN kosztowała roboczo-godzina w MB 15 lat temu, więc teraz jest na pewno x2 jak nie x3. . . . | Przed Dacią miałem mercedesa i jak byłem z 2,3 lata temu w Zabrzu to mi mówił o jakiś 115zł/h (było to dla mnie i tak za drogo). No chyba, że gadał o cenie netto, aby mnie nie dobić...
|
|