|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział techniczny - Skaczący predkosciomierz
Sebo - 2018-06-21, 18:42 Temat postu: Skaczący predkosciomierz Jestem nowym klubowiczem. Dziś odebrałem z salonu nowa Dacie Sandero i od razu pojawił się problem. Auto stoi na parkingu a po odpaleniu predkosciomierz skacze od 0 do 5 km/h. Czy to jest normalne? A może trzeba auto dotrzeć trochę i się to uspokoi? Czy lepiej jechać do serwisu? Jestem mocno zniesmaczony pierwszy dzień i już serwis...
arczi_88 - 2018-06-21, 19:19
Miałem raz taki przypadek, nawet filmik nagrałem ale od tego czasu się nie powtórzyło. Kilka osób też o tym gdzieś pisało.
https://www.youtube.com/watch?v=9hw8MfjT9g4
Sebo - 2018-06-21, 20:00
Dokładnie mam tak samo. A czy to samoczynnie zniknęło z czasem? Czy coś było robione.?
arczi_88 - 2018-06-21, 20:12
Samo właśnie. Film nagrałem w razie W, żeby mieć podkładkę w ASO. Stałem na przejeździe kolejowym z 10 minut na włączonym silniku i się grzałem, bo marzec był i nagle takie coś. Więcej się nie powtórzyło w podobnych sytuacjach. Proponuję poobserwować a jak się pojawi znów to ASO, ewentualnie samemu błędy sprawdzić czy są, bo jak nie ma to serwis nic nie zrobi i tak.
Dymek - 2018-06-22, 07:29 Temat postu: Re: Skaczący predkosciomierz
Sebo napisał/a: | Auto stoi na parkingu a po odpaleniu predkosciomierz skacze od 0 do 5 km/h. Czy to jest normalne? |
Rozumiem, że tylko odpalasz i czekasz chwilę bez ruszania? Jeśli tak, to normalne- mam identycznie, u sąsiada w Loganie również to samo (sąsiad nawet nie zauważył przez dwa lata, dopiero ja mu pokazałem). Prędkościomierz, jeżeli nie ruszysz po odpaleniu zaczyna "podskakiwać" do kilku km/h- ale nie od razu, trzeba chwilę postać. Ale wystarczy że ruszysz o choćby metr i objaw znika i nie pojawia się nigdy podczas normalnych przerw w jeździe.
Po prostu Dacia w ten sposób prosi Cię byś jechał po włączeniu silnika a nie stał, marnował paliwo i wpatrywał się w zegary.
Rusty Nail - 2018-06-22, 09:28
Raczej informuje, że padła ofiarą przerostu formy nad treścią, czyli nadmiaru elektroniki.
Kiedyś prędkościomierze były połączone ze skrzynią biegów linką i wskazówki na postoju nie podskakiwały, co najwyżej lekko drgały w czasie jazdy. Oczywiście powyższe nie dotyczy starszych wyrobów FSO i FSC gdzie wskazówka prędkościomierza potrafiła omiatać tarczę w zakresie 90o .
Sebo - 2018-06-25, 06:09
Informuję że usterka zniknęła samoczynnie. Byc może auto nowe z salonu musiało się dotrzeć. Przejechałem pierwsze 100km i problemu już nie ma.
skodzinek - 2018-07-09, 21:04
U mnie w 0.9 TCe też ten problem występuje. Irytuje mnie to ponieważ start/stop załącza silnik.. może to któryś czujnik ABS, bo pewno z tego ściąga odczyt na prędkościomierz.. tylko pytanie który to będzie ;P
Belphegor - 2018-07-09, 21:07
Rusty Nail napisał/a: | Oczywiście powyższe nie dotyczy starszych wyrobów FSO i FSC gdzie wskazówka prędkościomierza potrafiła omiatać tarczę w zakresie 90o |
Lata temu u mojego brata w Fiacie 125p kombi wskazówka prędkościomierza wpadała w wibracje przy prędkości około 60 km/h. Dźwięk wściekłego szerszenia pod szklanym kloszem.
kicpra - 2018-07-10, 20:45
Ja zgłaszałem to serwisowi. Wygrali nowy soft i kazali obserwować.
luckyboy - 2018-07-10, 21:22
Sebo napisał/a: | Informuję że usterka zniknęła samoczynnie. Byc może auto nowe z salonu musiało się dotrzeć. Przejechałem pierwsze 100km i problemu już nie ma. |
Podejrzewam, że usterka wynikła z niskiego poziomu naładowania akumulatora.
kicpra - 2018-07-10, 21:42
Na pewno nie, przelatałem 20k km i czasem się zdarzy ze wskazówka skacze
|
|