DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział techniczny - Felgi stylizowane, czujniki cisnienia, koło zapas

pawelcioh - 2018-06-22, 09:30
Temat postu: Felgi stylizowane, czujniki cisnienia, koło zapas
Witajcie.
Czekam na odbiór Dustera II Essential, poczytałem forum i w międzyczasie nasunęło mi się kilka pytań:
1. Czy na stylizowane felgi stalowe 16" z dekielkiam Dacia- fidji da się założyć standardowe kołpaki, czy wybrzuszenia na feldze na to pozwolą?
2. Czy czujniki ciśnienia powietrza w nowym Dusterze montowane są w kołach(tpms), czy w ABS?
3. Czy zamawiając w opcji koło zapasowe, to koło umieszczone będzie w koszu pod podwoziem? Koła nie zamówiłem, bo myślałem, że dokupię dojazdowe na allegro, jednak jeśli miałoby być zamontowane w koszu na gotowo, to bym dopłacił....
Pozdrawiam.
Pawel

Jacenty85 - 2018-06-22, 22:32

Nie wiem czy da się założyć kołpaki- chyba tak ale wiem na pewno, że te stylizowane to krzywy badziew...sprawdzono na trzech nowych egzemplarzach w tym DD 2. Każda jedna bije a po 100 tyś magle idą na złom, robią się luzy na łożyskach a końcówki drążków wyrabiają się na potęgę...jak już zakupisz te magiczne felgi "stylizowane" to zobacz jakie masz ciężarki...jak giganty to odpowiedz sobie sam ile są warte felgi... Czujniki są na ABS. Proponuję dokupić sobie alusy za 1200 zł np ALUTEC, Ronal...bo "oryginały" raz że są drogie to ich jakość też jest kiepska...są miekkie
pawelcioh - 2018-06-23, 12:56

W wersji Essential były tylko takie.
Już wiem, że kołpaka na to nie da się założyć.

Maniek27 - 2018-06-25, 13:32
Temat postu: Re: Felgi stylizowane, czujniki cisnienia, koło zapas
pawelcioh napisał/a:

3. Czy zamawiając w opcji koło zapasowe, to koło umieszczone będzie w koszu pod podwoziem? Koła nie zamówiłem, bo myślałem, że dokupię dojazdowe na allegro, jednak jeśli miałoby być zamontowane w koszu na gotowo, to bym dopłacił....

Jeśli nie zamawiałeś koła zapasowego - nie będzie również kosza pod autem.

pawelcioh - 2018-06-29, 20:06

Zadzwoniłem i dodałem do zamówienia koło zapasowe😀
Te felgi naprawdę takie marne?

Jan Dusigaz - 2018-06-29, 20:41

Nie wiem co w nich niby badziewnego ma być? znajomek ma i śmiga już 3 rok, nie narzeka na bicie czy krzywizny, ja mam alusy ori i też nie wiem w gdzie są miękkie? Alu to wyrób z tego co pamiętam koreański więc nie jest to chiński ulep, po 2 latach użytkowania złego słowa na alu nie powiem, zresztą przy tak balonowych oponach trzeba zdrowo się postarać aby uszkodzić felgi.
PiotrWie - 2018-06-29, 22:24

Jacenty85 napisał/a:
Nie wiem czy da się założyć kołpaki- chyba tak ale wiem na pewno, że te stylizowane to krzywy badziew...sprawdzono na trzech nowych egzemplarzach w tym DD 2. Każda jedna bije a po 100 tyś magle idą na złom, robią się luzy na łożyskach a końcówki drążków wyrabiają się na potęgę...jak już zakupisz te magiczne felgi "stylizowane" to zobacz jakie masz ciężarki...jak giganty to odpowiedz sobie sam ile są warte felgi... Czujniki są na ABS. Proponuję dokupić sobie alusy za 1200 zł np ALUTEC, Ronal...bo "oryginały" raz że są drogie to ich jakość też jest kiepska...są miekkie

Ja mam od 2010 r fabryczne alusy na letnich i stylizowane na zimowych, 103 tys przebiegu, zawieszenie, łożyska i maglownicę w porządku - całe zawieszenie fabryczne a jeżdżę jakieś 20 - 25 % po dziurawych drogach polnych, resztę po asfalcie - ale też dziurawym - wiejskim. Więc chyba coś przesadzasz. :mrgreen: