DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Multimedia i elektronika - Rozwiązanie chwilowego zaniku sygnału z kamery w MN

jas_pik - 2018-07-02, 00:27
Temat postu: Rozwiązanie chwilowego zaniku sygnału z kamery w MN
Jesli zamontowaliście sobie kamerę lub tez macie fabrycznie zainstalowana kamrę i denerwuje was że w chwili przełaczania z biegu wstecznego zanika obraz z kamery i wyświetla się informacja o braku kamery lub braku zasilania to przygotowałem proste i tanie rozązanie tego problemu .
Wystarczy pod zasilanie kamery podpiąć kondenstaor o pojemniści minumum 4700 mikroFaradów ( zabezpieczony diodą ) , kondensator elektrolit na napięcie minium 16 V oraz dioda zabezpieczająca musi być.

masterczerwi - 2018-07-02, 05:25

Kondensator przedłuży działanie kamery po zaniku napięcia +12V.
A co ze skróceniem czasu działania kamery (parametr "RVC display tempo")? Domyślnie jest na 5000 (ms).

Dymek - 2018-07-02, 09:36

To nie jest chyba normalne, że obraz zanika. Obraz z fabrycznej kamery widać jeszcze chwilę po wyłączeniu wstecznego a jak od razu wrzucam jedynkę, to nawet jeszcze ze 2-3sek podczas jazdy do przodu. Co by się zgadzało z nastawą powyższego parametru na te 5 sekund.
masterczerwi - 2018-07-02, 14:14

Wydaje mi się że to wynika z podłączenia kamery do zasilania świateł cofania. Światła gasną - kamera się wyłącza. W Primerze fabryczna kamera była tak wpięta.

Może w Daci fabryczna kamera jest podpięta do innego źródła i sterowana przez UCH ? To by tłumaczyło chwilowy obraz z tylnej kamery już w trakcie jazdy do przodu.

polon18 - 2018-07-02, 23:27

Schemat ten (identyczny ) jest od dawna dostępny na drive2.ru i taki stosowałem u siebie miesiąc temu kiedy to montowałem kamerę.

https://www.drive2.ru/l/490398129980441290/

Działa bardzo dobrze ale dałem większą pojemność.
Można dać też rezystor równolegle (potencjometr) którym idealnie i dokładnie ustalimy sobie czas rozładowywania kondensatora a tym samym czas działania kamery po wyłączeniu biegu wstecznego (potem potencjometr zamieniamy na zwykły rezystor o rządanej rezystancji

Dymek - 2018-07-03, 10:17

Najwyraźniej są rozrzuty pomiędzy kamerami i jedni mają taki objaw a inni nie (u mnie nie widziałem nigdy takiego objawu z czarnym obrazem). Ja jednak wolałbym już (o ile to możliwe) skrócić programowo czas zwłoki wyświetlania obrazu z kamery na ekranie- te 5 sekund to stanowczo zbyt długo. Najlepiej do zera.
polon18 - 2018-07-03, 11:34

Tylko np u mnie po samej zmianie na 0 (czyli 500ms) dosłownie na chwileczkę (mignięcie) pojawiał się zawsze ten ekran . dlatego położyłem kondensator
jas_pik - 2018-07-03, 21:17

polon18 napisał/a:
Schemat ten (identyczny ) jest od dawna dostępny na drive2.ru i taki stosowałem u siebie miesiąc temu kiedy to montowałem kamerę.
Działa bardzo dobrze ale dałem większą pojemność

Treba było dać znać :) i opublikowac u nas.
Nie każdy czyta inne strony.
.
polon18 napisał/a:
Można dać też rezystor równolegle (potencjometr) którym idealnie i dokładnie ustalimy sobie czas rozładowywania kondensatora a tym samym czas działania kamery po wyłączeniu biegu wstecznego (potem potencjometr zamieniamy na zwykły rezystor o rządanej rezystancji

Podaj jakie parametry sa najpepsze , narysuj schemat. Ja rozumiem co piszesz ale nie wszyscy maja taka wiedze .

paul7 - 2018-07-03, 21:57

polon18 napisał/a:
Działa bardzo dobrze ale dałem większą pojemność
.
Można dać też rezystor równolegle (potencjometr) którym idealnie i dokładnie ustalimy sobie czas rozładowywania kondensatora a tym samym czas działania kamery po wyłączeniu biegu wstecznego (potem potencjometr zamieniamy na zwykły rezystor o żądanej rezystancji

Tutaj zgadzam się z tobą, wobec zastosowań rożnych kamer , o rożnym poborze prądu, należy czas rozładowania dobrać doświadczalnie dla swojej kamery. Kondensator / bateria kondensatorów: najlepiej połączyć równolegle 2-3 np\kondensatory większej pojemności 2x4700uF do 2x10000 na napięcie co najmniej 16V,dość popularne/ i bocznikować je rezystorem lub potencjometrem 5 -10 K ohm. Regulując czas działania kamery w stosunku do czasu działania ekranu. Dioda wspomniana wcześniej powinna być i oddzielać zasilania obwodu kamery.

polon18 - 2018-07-03, 23:11

osobiście doświadczalnie dobierałem rezystancję bu użyłem kondensatora z odzysku 10000uF . zamiast 16V lepiej dać 25V .

Po dobraniu rezystancji potencjometrem zamieniłem go na pasujący z szeregu rezystor

tak jak kolega nadmienił są kamery o różnym poborze prądu i różnej pojemności , rezystancji wewnętrznej dlatego dałem rezystancję aby to dopasować do moich wymagań

jas_pik użyłem twojego schematu więc wybacz i naprawdę ciężko być aktywnym w 4 różnych forach internetowych mając 3 letnie dziecko

lajo - 2018-07-04, 16:25

Dymek napisał/a:
Ja jednak wolałbym już (o ile to możliwe) skrócić programowo czas zwłoki wyświetlania obrazu z kamery na ekranie- te 5 sekund to stanowczo zbyt długo. Najlepiej do zera.

Możesz skrócić czas do 0,5s za pomocą oprogramowania (na przykład ddt4all), ale nie mniej.

mobile4you - 2018-07-08, 20:51

masterczerwi napisał/a:
[...] Światła gasną - kamera się wyłącza [...]

No niekoniecznie. U mnie kamera podpięta do lusterka ma 3 przewody: 2 do jacka (masa+zasilanie) oraz sygnał z wstecznych świateł. Dlatego mam zawsze podgląd wstecznego (tryb PIP). Na wstecznym obraz na cały ekran.

Valwit - 2018-07-08, 21:57

polon18 napisał/a:
Tylko np u mnie po samej zmianie na 0 (czyli 500ms) dosłownie na chwileczkę (mignięcie) pojawiał się zawsze ten ekran . dlatego położyłem kondensator

ja u mnie zrobilem tak ze pod wyjscie z zasilaniem kamery w media nav dalem przekaznik 6V. jak jest sygnal ze wstecznego to medianav daje tam 6V i zwiera przekaznik ktory daje 12V (z zapalniczki) na kamere. a programowo zamiast 0 mam 5000, co powoduje ze ze po zmianie biegu z wstecznego obraz jest jeszcze 5 sekund, spoko styka w razie poprawki zeby mic caly czas obraz z kamerki

masterczerwi - 2018-07-09, 05:02

Cytat:
masterczerwi napisał/a:
[...] Światła gasną - kamera się wyłącza [...]

No niekoniecznie. U mnie kamera podpięta do lusterka ma 3 przewody: 2 do jacka (masa+zasilanie) oraz sygnał z wstecznych świateł. Dlatego mam zawsze podgląd wstecznego (tryb PIP). Na wstecznym obraz na cały ekran.

A to zależy już od rozwiązanianego przez producenta. Tak w sumie jak to jest fabrycznie rozwiązane w Dacii, to mało kto wie (nikt nie chce płacić kupy pieniędzy a potem rozbierać nowego auta żeby to sprawdzić). Zdecydowana większość podłącza kamery na podstawie informacji od producenta kamery oraz info o pinach w medianav (duże prawdopodobieńśtwo istnienia innego źródła zasilania niż światło cofania). Nissan fabrycznie kamery wpinał pod światło cofania szeregowo. A teraz to nie wiem jak to robi.

polon18 - 2018-07-09, 21:31

Nie wiem jak w dacii ale w Clio IV fabrycznie kamera jest podłączona pod złącze w plastikowej osłonie progu między siedzeniem kierowcy. Są tam wszystkie piny potrzebne do kamery.
Dalej prowadzone są pod medianav
Podane losowo:
+6V
-6V
+video
-video

Valwit - 2018-07-09, 22:15

polon18 napisał/a:
Nie wiem jak w dacii ale w Clio IV fabrycznie kamera jest podłączona pod złącze w plastikowej osłonie progu między siedzeniem kierowcy.

w moim RHD to jest slupek po stronie pasazera. wiazki klada tak samo :) hebelek od otwierania maski tez jest po lewej, w nogach pasazera :)

polon18 - 2018-07-10, 09:18

Ale ty masz Anglika. W anglikach wszystko jest odwrotnie
Valwit - 2018-07-10, 19:25

polon18 napisał/a:
Ale ty masz Anglika. W anglikach wszystko jest odwrotnie

no wlasnie nie wszytsko :) niektore elementy francuzi (bo w cytrynkach to samo) zostawiaja po "kontynentalnej" stronie.

sasio - 2018-07-28, 11:54

Hej , ten problemu występuje także u mnie.
Kupiłem odpowiedni kondensator i diodę ale wolę się upewnić tysiąc razy zanim coś rozwalę.

Dobrze to bedzie podlaczone ?
Kamerka kabel plus zasilanie, do niego plus kondensatora, z kondensatora nóżka minus do minusa diody prostowniczej, plus diody prostowniczej do światła cofania.

tomekptk - 2018-07-28, 12:23

Mała uwaga - oznaczenie kondensatorów na zamieszczonych tutaj schematach jest błędne. Plus to zawsze ta krótsza kreseczka. Minus to otaczający ją "kubełek". Odpowiada to zresztą konstrukcji kondensatorów elektrolitycznych gdzie zewnętrzna aluminiowa minusowa puszka otacza plusowy biegun. Analogicznie jak w bateriach. Pomijam tutaj kondensatory tantalowe.
jas_pik - 2018-07-28, 12:44

Plik poprawiłem.
polon18 - 2018-07-28, 15:31

Ten schemat co dał sasio to jeden wielki błąd. Czemu kondensator jest szeregowo z diodą?
paul7 - 2018-07-28, 17:28

sasio napisał/a:
Hej , ten problemu występuje także u mnie.
Kupiłem odpowiedni kondensator i diodę ale wolę się upewnić tysiąc razy zanim coś rozwalę.

Obrazek

Dobrze to bedzie podlaczone ?
Kamerka kabel plus zasilanie, do niego plus kondensatora, z kondensatora nóżka minus do minusa diody prostowniczej, plus diody prostowniczej do światła cofania.

Tak tylko odłączysz kamerę ale nic nie uwalisz, kondensator zawsze równolegle do zasilania, dioda szeregowo. Nóżki kondensatora odpowiednio do zasilania kamery + z + , - z -, a dioda katoda w kierunku gdzie ma płynąc prąd.

sasio - 2018-07-28, 19:53

Zrobiłem wg.schematu elektryka.
Wszystko tka jak piszecie.
Niestety dalej wywala blad kamera uszkodzona

paul7 - 2018-07-28, 20:01

sasio napisał/a:
Niestety dalej wywala blad kamera uszkodzona

Tutaj sprawdź , czy dochodzi sygnał. Jeśli masz zasilanie kamery, to powinna wysyłać sygnał.
Kondensator o ile nie zwiera zasilania-jest dobry to nie ma przeszkadza, sprawdź tez diodę czy prawidłowo podłączona, i sprawna. Czasami elementy mogą być z demobilu i sprawiają kłopoty.

sasio - 2018-07-28, 22:08

Wszystko nowe kupione w elektronicznym.
Sprawdzałem 10 razy czy dobrze podłączona, wszystko okey.
Kamera zachowuje się jak przed modyfikacją.
JasPik stwierdził aby dołożyć kolejny kondensator 4700uF, temat odpuszczam biorę się za podłączenie jak ori czyli ze złącza przy fotelu.

paul7 - 2018-07-28, 22:52

sasio napisał/a:
temat odpuszczam biorę się za podłączenie jak ori czyli ze złącza przy fotelu.

Może wpierw sprawdź połączenia dopiero modernizuj.

sasio - 2018-07-28, 23:21

Słuchajcie jeżeli kamerka działa normalnie czyli jest podłączona okey.

Od lampy idzie minus , w niego wpięty jest minus kondensatora.
Od lampy idzie plus, przechodzi przez diodę prostowniczą (plus diody do plusa lampy), następnie minus diody łączy się z plusem kondensatora , i plus kondensatora łączy się z plusem kamerki.

A tak dalej wygląda błąd :

https://youtu.be/mMUdoYzmSfs

eplus - 2018-07-29, 06:14

paul7 napisał/a:

Tak tylko odłączysz kamerę ale nic nie uwalisz, kondensator zawsze równolegle do zasilania, dioda szeregowo. Nóżki kondensatora odpowiednio do zasilania kamery + z + , - z -, a dioda katoda w kierunku gdzie ma płynąc prąd.

Za kondensator to bym nie ręczył, jest źle spolaryzowany.

A co do połączenia: plus diody to ta strona z paseczkiem, on ma być od strony kamery, a nie od strony lampy. Plus to strona, gdzie się plusa otrzymuje, a nie podaje.

sasio - 2018-07-29, 08:07

Wszystkie wiadomości sieci, elektryków mówią że....katoda to - i ma pasek.

Wg.mnie 4700mF jak napisane w pierwszym poście to za malo.
Na ruskiej stronie jest 10000-20000, polon18 dał 10000 i działa.
Ja dałem 4700 i tu jest wałek.

eplus - 2018-07-29, 08:17

Zły ryunek, ruscy mają na opak. Znaki + i - masz źle. Dioda europejska kreską do kamery, ruska - licho wie.
Jeśli się mylę, a ty masz rację, to dalej szukaj przyczyny.

paul7 - 2018-07-29, 08:40

eplus napisał/a:
Zły ryunek, ruscy mają na opak. Znaki + i - masz źle. Dioda europejska kreską do kamery, ruska - licho wie.
Jeśli się mylę, a ty masz rację, to dalej szukaj przyczyny.

Ruski nawet tory mają szersze by nikt im nie wjechał. Elektronikę zawsze ruski kopiowali, żeby nikt im tego nie udowodnili, stosowali inne obudowy i oznaczenia półprzewodników. Stosować normalne diody typu 1N... i wszystko będzie dobrze /prostownicze/.
Co to za dioda DF06? w katalogu podają;
DF06 - Dioda prostownicza, Jednofazowy, 600 V, 1 A, DIP, 1.1 V, 4 piny/-ów
:?:

sasio - 2018-07-29, 08:48

No dioda jest kreską do kamery, zobacz jaki schemat ostatnio wrzuciłem.
Kreską do kamery, czysta do plusa po wstecznym biegu

To zdjęcie z elektrody, chodzi o oznaczenie rysunkowe a nie kodowe.
Nawet wikipedia, elektryk, mówi że pasek to katoda diody czyli jej minus.

paul7 - 2018-07-29, 09:38

sasio napisał/a:
Niestety dalej wywala błąd kamera uszkodzona

Wróćmy do początku, Od kiedy daje ci taki błąd? Od początku, czy kiedy zacząłeś modernizować po swojemu?

sasio - 2018-07-29, 11:05

Od momentu podłączenia kamery, o tym rozwiazaniu dowiedziałem się dopiero kiedy miałem ten problem.
MediaNav Evo w wersji 9.1.3 daje takie błędy bo jak ktoś napisał, MN podtrzymuje 6V wyjściowy a nagle traci sygnał z kamery, wyrzucając komunikat o błędzie

paul7 - 2018-07-29, 12:04

To jakie zasilanie otrzymuje kamera , czy z MN , czy z lampy cofania?
Dymek - 2018-07-29, 12:05

sasio napisał/a:
Wszystkie wiadomości sieci, elektryków mówią że....katoda to - i ma pasek.
Wg.mnie 4700mF jak napisane w pierwszym poście to za malo.
Na ruskiej stronie jest 10000-20000, polon18 dał 10000 i działa.
Ja dałem 4700 i tu jest wałek.

Na spokojnie i pomalutku...
Katoda diody prostowniczej to strona z paskiem. Dioda przewodzi tylko w jednym kierunku- wtedy, gdy + źródła napięcia (zasilanie z lampy) podany jest na anodę, czyli podłączony jest do strony bez paska. Dioda podłączona niewłaściwie powodowałaby brak zasilania kamery, czyli permanentny brak obrazu z kamery. Zarówno "teoria", jak i schemat są więc właściwe a oznaczenia + i - stanowią na schemacie "skrót myślowy" podpowiadając od której strony podłączać zasilanie.
A co do kondensatora- widzę, że mylisz jednostki pojemności- mikro i mili farady.
Kondensator 4700uF (mikro) to to samo co 4,7mF (mili). I taki na pewno masz, bo 4700mF to byłaby ogromna, niespotykana wartość. Kondensatory elektrolityczne mają zazwyczaj maksymalnie do 33000uF, czyli w przeliczeniu 33mF. Jeżeli zamontowanie 4700uF nie pomaga, to jak najbardziej wskazane jest wypróbowanie 10000uF lub dołożenie drugiego, takiego samego 4700uF podłączonego równolegle z pierwszym.
Cały czas się jednak zastanawiam, z czego bierze się fakt, że problemy ze zbyt wczesnym zanikiem sygnału pojawiają się przy kamerach dołożonych niefabrycznie a przy instalacji fabrycznej wszystko działa dobrze i bez takich objawów i nie trzeba nic kombinować z dodatkowymi kondensatorami.

sasio - 2018-07-29, 14:34

Bardzo prosta odpowiedź.
Media Nav po uruchomieniu kamery w jego ustawieniach podaje w momencie wbicia wstecznego biegu sygnał 6V do wiązki z niego wyprowadzonej (mam fabrycznie), MN ma ustawiony czas opóźnienia czyli tego podtrzymania napięcia na ok.3s.
Powoduje to że, gdy jest oryginalna kamera , MN bo dostaniu sygnału z biegu wstecznego załącza zasilanie kamery 6V i po zaniku sygnału biegu wstecznego dalej trzyma napięcie 6V przez te ok.3s.

W starszych softach można było sobie ustawić czas na 0.5s te podtrzymanie, w moim 9.1.3 wg.JasPik też ale to większa zabawa.

Zamawiam mniejszą kamerę,i kupie przekaźnik 2P 6V i zrobię to na oryginalnej wiazce.

paul7 - 2018-07-29, 20:08

sasio napisał/a:
Zamawiam mniejszą kamerę,i kupie przekaźnik 2P 6V i zrobię to na oryginalnej wiazce.

Zobacz sobie tematy o montażu kamery tylnej, i porównaj w ogóle swoje podłączenia i co tam wcześniej koledzy pisali. Ja montowałem swoją ponad rok temu. I nie korzystałem z wyjścia 6V. Bodajże ten sygnał później był wykorzystywany do przełącznika kamer przód/tył. kliknij i temat ci wyskoczy.

sasio - 2018-07-29, 23:16

Ja podłączyłem ją normalnie, pod światło wstecznego biegu + adapter do MNE aby nie ciąć wiązki.
Kolego paul, czemu upierasz się że coś źle podłączone, biegunowość diód inna i tak dalej.
Podłączona jest normalnie pod 12V, wyskoczył problem z brakiem podtrzymania prądu (bo i skąd ma być) toteż zastosowałem kondensatory.
Wg.JasPik min 4700, dałem taki i lipa, zero reakcji.
Większość daje 10000, i może działa.

Mogłem od początku zwykłym przekaźnikiem 6V to załatwić, i byłoby jak ori, bez łapania kabli przez pół klapy.

Valwit - 2018-07-30, 00:07

Dymek napisał/a:
bo 4700mF to byłaby ogromna, niespotykana wartość.

mozna i 22F https://www.conrad.de/de/...-st-457063.html

Albo i 500F jak jest wiecej miejsca ;)

Dymek - 2018-07-30, 07:53

sasio napisał/a:
Media Nav po uruchomieniu kamery w jego ustawieniach podaje w momencie wbicia wstecznego biegu sygnał 6V do wiązki z niego wyprowadzonej (mam fabrycznie), MN ma ustawiony czas opóźnienia czyli tego podtrzymania napięcia ...

To jest jasne. Tylko, że ktoś wcześniej z przekonaniem twierdził, że w Daciach te 6V nie jest wykorzystywane a kamerki są na 12V.

Valwit napisał/a:
Albo i 500F jak jest wiecej miejsca ;)

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

masterczerwi - 2018-07-31, 13:54

Ja mam podłączone tak:
kamera zasilanie 12v ze światła;
video bezpośrednio do MNE (po ujrzeniu kostki przy słupku B zwątpiłem);
przewodu sygnałowego wogóle nie podłączałem;

Całość działa, pojawiają się czasami szumy (myślę że jest związane z przedłużaniem przewodów);
Oczywiście pojawia się komunikat o błędzie.

Po zamontowaniu kondensatora wg Jas-Pika zauważyłem pewne opóżnienie przy wyłączaniu obrazu co zasugerowało za małą pojemność kondensatora (problem nie rozwiązany). Myślę o dołożeniu jeszcze dwóch.

Co do rekonfiguracji MNE 9.1.3 (WR5) - to gdzieś widziałem jak przelutować przewody w ELM aby zadziała komunikacja CAN2(?). A zabawa Micom Config Tool skończyła się wysyłką do niezastąpionego Jas-Pika :mrgreen: .

jas_pik - 2018-07-31, 18:46

Tak wygląda na to że trzeba zwiększyć pojemność kondensatora 2 a nawet 3-krotnie przy standardowych ustawieniach kamery ( czasu opóźnienia w wysokości 5000 milisekund czyli 5 sekund) . U mnie wystarczyło bo zmieniłem sobie ten czas na 500 milisekund czyli 0,5 sekundy
masterczerwi - 2018-07-31, 20:15

Jestem już po dołożeniu 2 kondensatorów (w sumie mam 3x4700).
W moim przypadku to niestety za mało :-? (zdaję sobie sprawę że różne kamery mają rózne zapotrzebowanie na prąd)
Ale teraz wyraźnie widać podtrzymanie zasilania kamery tak na oko około <2s.

Valwit - 2018-08-01, 01:18

polecam kolegom pod rozwage: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic721845.html

prosty uklad regulujacy opoznienie

masterczerwi - 2018-08-01, 20:21

Jeżeli dobrze zrozumiałem, to do zastosowania takiego układu potrzebne jest dociągnięcie stałego zasilania. Więc po co bawić się w coś takiego jak można zrobić to na przekaźniku z opóźnionym czasem wyłączenia (chodzi mi o zastosowanie gotowego elementu)?
:idea:
A może faktycznie do jest dobra myśl żeby zamiast kondensatorów zastosować np taki przekaźnik ?
Potrzebny jest tylko 1 przewód, a gniazdeczko akcesoryjne w bagażniku. :-/ :?:

Ale odpowiednio duży kondensator załatwia sprawę. A i nie trzeba ciągać druta :mrgreen:

masterczerwi - 2018-08-03, 08:20

Taka myśl przyszła mi do głowy :!:

W systemach ppoż, jednym z elementów autodiagnostyki jest sprawdzanie ciągłości linii komunikacyjnej. Odbywa się to poprzez założenie rezystora przy elemencie wykonawczym na końcu linii.

Pomysł:
na +/- 6V założyć rezystor powiedzmy 2k (strzelam);

Co myślicie?

Dymek - 2018-08-03, 08:45

masterczerwi napisał/a:
Pomysł:
na +/- 6V założyć rezystor powiedzmy 2k (strzelam);
Co myślicie?

Sugerujesz, że MediaNav "bada" podłączenie kamery mierząc pobór prądu na wyjściu 6V?
Gdyby tak było, to błąd byłby permanentny i kamera by nie działała w ogóle.
Ale możesz sobie sprawdzić- nic się nie stanie, przy 6V i rezystancji 600 Ohm prąd wyniesie tylko 10mA.

masterczerwi - 2018-08-04, 19:56

MN realizuje funkcje programowo (o czym świadczy długi czas uruchomienia). Kontrola błędu może być realizowana po wywołaniu odpowiedniej funkcji np: uruchomieniem kamery; przyczym sprawdzenie odpowiedniego spadku napięcia na linii zasilającej może mieć niższy priorytet niż wyświetlenie obrazu.
Analogicznie jest w dużych Windowsach - niby wszystko jest ok ale o błędzie dowiadujemy się dopiero wtedy gdy chcemy skorzystać z danego urządzenia

Zauważyłem również coś takiego:
parkuję na na wstecznym, wyłączam silnik, obraz z kamery się wyłącza (Mn wciąż pracuje, przechodzi do radia czy navi - w zależności co było włączone), błąd w tym przypadku się NIE POJAWIA.

Ile taka fabryczna kamera może pobierać prądu?

Fabcio - 2018-08-27, 09:26

jas_pik napisał/a:
Tak wygląda na to że trzeba zwiększyć pojemność kondensatora 2 a nawet 3-krotnie przy standardowych ustawieniach kamery ( czasu opóźnienia w wysokości 5000 milisekund czyli 5 sekund) . U mnie wystarczyło bo zmieniłem sobie ten czas na 500 milisekund czyli 0,5 sekundy

A jak zmienić ten czas ? Może ktoś opisać procedurę

paul7 - 2018-08-27, 12:44

Tutaj zajrzyj
http://www.daciaklub.pl/f...r=asc&start=450

masterczerwi - 2018-08-29, 09:19

U mnie micom działał niestabilne i powodował reboot po wybraniu zakładki z ustawieniami kamery.
xarek - 2019-06-20, 12:08
Temat postu: Kamera cofania - 3-sekundowy komunikat
Witam szanownych kolegów. Mam taki dziwny problem z kamerą cofania, mianowicie kamera działa przy biegu wstecznym ale po zmianie biegu wyskakuje mi komunikat że kamera nie jest podłączona albo uszkodzona. Komunikat wyświetlany jest 3 sek. i znika - niby nic a irytuje :-? Może ktoś z kolegów wie o co chodzi.
jas_pik - 2019-06-20, 14:28

W fabrycznym montażu kamera zasilana jest napięciem 6V z MN.
Jeśli dokładałeś kamerę i masz zasilaną 12V z lampy cofania to masz dwa rozwiązania :
1. Zmienić czas z 5000 ms na 500 ms ( wtedy taki napis mignie Ci przez pół sekundy
2. Dołożenie odpowiedniej ilości kondensatorów o pojemności co najmniej 22000 mikroFarad ( albo i więcej) równolegle do zasilania kamery . ( pojemność tych kondensatorów zalezy od poboru prądu przez kamerę)

xarek - 2019-06-20, 15:26

Wielkie dzięki a gdzie ten czas można zmienić.?
jas_pik - 2019-06-20, 16:10

Która wersja softu ?
Za pomocą ddt4all wyłącznie .

xarek - 2019-06-20, 17:20

6.0.4
jas_pik - 2019-06-20, 18:46

W tej wersji można za pomocą specjalnej aplikacji dmicom
xarek - 2019-06-20, 20:20

Ok. Już chyba wiem jaki to program. A tak na marginesie to po za tym że wyświetla się ten komunikat to nic się z tym nie dzieje? Czy należy to wyeliminować?
jas_pik - 2019-06-20, 21:24

Nic się nie dzieje :)
Ale nie ustawiaj czasu na mniej niż 500 ms

michele - 2019-06-21, 10:54

Ja bym to zrobił jeszcze inaczej, że 12V biorę np. z zapalniczki z bagażnika, a steruję 6V z radia za pomocą przekaźnika.

PS. A nie można by tak cały czas tej kamery zasilać? Szkodzi to coś jej, gdyby była po 12V cały czas?

sasio - 2019-06-21, 12:28

Ja miałem zrobione tak że 12V brałem z zapalniczki, 6V na przekaźnik i wszystko działało jak fabryka. Założyłem ori i mam spokój.
Ogólnie w ASO kamerkę podpinają na stałe pod 12V z bagażnika i dzialaja

maugu - 2019-06-21, 23:24

U mnie "chińskie" (z boku - dodatkowe) zasilane są non-stop (po zapłonie) służąc też jako rejestratory i nic im się nie dzieje, a będzie już kilka miesięcy.