DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII
Galeria naszych samochodów - n3w Duster d3mol3k'a
d3mol3k - 2018-07-12, 21:14 Temat postu: n3w Duster d3mol3k'aPierwszy był Logan ph1. Jak sprzedałem to płakałem - poważnie ! - myślę że najbardziej udane po Kia Carnival w dieselku z 99 roku wozidełko czterech liter najtańsze w eksploatacji - odwdzięczył się bezawaryjną jazdą.
W firmie mam (dostałem swego czasu nówkę) Dokkera 90 KM - jeździ bydle 5 rok i jestem z niego mega zadowolony choć ma kilka małych mankamentów - zimą trochę marznę do czasu aż się nagrzeje.
Teraz przyszedł czas na nowego Dustera 1.6 SCe 115 KM. Tych koniów to tam dużo nie ma w porównaniu do 68 w Loganie i 90 Dokker (oba diesle) połowa z nich to chyba na pastwisku na razie siedzi ale nie jest źle. Chcieliśmy kupić Sandero Stepway jednak kiedy żona dostał możliwość przejechania się najpierw dzieckiem Dusterka a potem najnowszym modelem Dustera padło na tego większego. Zaczęliśmy wyceniać sobie Essentiala - wiadomo kasa - ale kiedy zaczęliśmy uzbrajać go w to co byśmy chcieli bardzo zbliżyliśmy się do ceny wersji Prestige. I tak też zostało. Padło na biel alpejską - w jakimś stopniu to tez cena tego lakieru (0,oo PLN) ale też autko nam się w tej kolorystyce bardzo spodobało. Oto ono:
To na razie tyle tytułem wstępu do tego tematu. Obecnie zapoznajemy się z autem.Belphegor - 2018-07-12, 21:25 Super auto. Biały super wygląda w wersji Prestige, a i te nadkola pasują do tego koloru. Moja żona z kolei do tej pory nie może przeżyć, że kupiłem "tylko" Dacię. Gość - 2018-07-12, 21:39 Duster zawsze w białym wyglądał najlepiej. Co do silnika sce to zdecydowanie lubi wysokie obroty żeby te 115 kuniów napędzić.d3mol3k - 2018-07-12, 22:13 Dzięki koledzy :) się dotrze to będziemy je (konie) szukać powyżej tych docierania obrotów.
Fajne są automatyczne światła, i parę razy walnąłem głową w górną krawędź otworu drzwi przy wsiadaniu. No i standardowo nogawka lewej nogi przy wysiadaniu brudzi się o próg przy wysiadaniu.
Ale najfajniejszy widok to żonki która prowadzi cała szczęśliwa autko które kupiliśmy.
Marek1603 - 2018-07-13, 04:42 Pogratulować zakupu i życzyć bezawaryjności.arczi_88 - 2018-07-13, 05:05 Gratulacje, niech służy dobrze :)Maniek27 - 2018-07-13, 07:51 Gratulacje ! Odebraliśmy chyba w tym samym terminie !corrado - 2018-07-13, 09:54 mowisz ze kuce w 1.6 sce 115KM sa slabsze niz te w 1.5 dci 90KM ?GRL - 2018-07-13, 10:36 Nie znając się na charakterystyce silnika, co innego może powiedzieć? :)
Dla tych co nie wiedzą:
Moc jest iloczynem momentu i obrotów silnika.
Jej max. wartość jest otrzymywana gdzieś pod koniec skali (moment obrotowy wolniej spada od przyrostu obrotów).
Dla osoby korzystającej z silnika w obrębie 2000obr/min plus minus "pińcet" moc maksymalna jest żadną informacją.
Skoro porównujemy dynamikę silników podczas normalnego użytkowania, to powinniśmy się skupić na drugiej składowej - momencie obrotowym.
Dokker 90 dci ma 200Nm przy 1750obr/min.
Duster 115 sci ma 154Nm przy 4000obr/min. (czyli nie więcej niż 120-130Nm przy 1750obr/min.)
200 vs 120 - no to czemu to się dziwić?
Przy okazji dodam, że należałoby jeszcze uwzględnić różnice przełożeń (na niekorzyść Dokkera) i mas (zapewne na niekorzyść Dustera), ale to już wyższa szkoła jazdy. defunk - 2018-07-13, 11:43
GRL napisał/a:
Duster 115 sci ma 154Nm przy 4000obr/min. (czyli nie więcej niż 120-130Nm przy 1750obr/min.)
No właśnie Dacia nigdzie (?) nie pokazuje wykresu momentu obrotowego dla tej skrzyni -- a w połączeniu z tą nader specyficzną skrzynią biegów, mogłoby to być ciekawe.
BTW jeśli chodzi o dynamikę to przełożenia są na niekorzyść Dustera -- mam teraz dobre porównanie jak wskazówka bardzo leci w dół po zmianie biegu -- i jak stoi w miejscu np. w Kia Soul. (Co czyni Soula niezbyt dobrym autem na dłuższe trasy, o ile ktoś nie przepada za piłowaniem silnika.)d3mol3k - 2018-07-13, 15:26
corrado napisał/a:
mowisz ze kuce w 1.6 sce 115KM sa slabsze niz te w 1.5 dci 90KM ?
Nie twierdzę że tak jest - żartowałem sobie z tego bo wiem co i jak. Niestety na dotarciu ciężko się jeździ do 3000 - 3500 obr/min. I sami o tym dobrze wiecie ;). Dlatego też stwierdzenie że większa część tych 115 kóniów na pastwisku się pasie i wypoczywa. Po dotarciu trafią do zaprzęgu i będą ciungły Dusterka
Cytat:
Nie znając się na charakterystyce silnika, co innego może powiedzieć? :)
@GRL tak nie znam się na charakterystyce silnika - tego silnika dokładnie. Uczę się go od początku. Od kilkunastu lat jeżdżę dieselkami które moment maja w innym miejscu niż benzynki.
Dziś jeździłem nówką Caddy w benzynce 1.4 i autko lepiej jeździ ale też własnie charakterystyka i silnika i skrzyni biegów (6) są inne od Dusterkowej 1.6 SCe. No i wiadomo służbówka ;) i w dodatku kolegi. I z turbinką stety niestety. Więc odejście ma dużo lepsze niż Dusterek. 1.2 TCe był w tym względzie dużo lepszy ;). Ale wybrałem 1.6 z racji braku tej turbiny i jestem przeciwnikiem downasizingu :(.GRL - 2018-07-13, 17:04
defunk napisał/a:
BTW jeśli chodzi o dynamikę to przełożenia są na niekorzyść Dustera...
W porównaniu do Dokkera w dieslu są na korzyść.
Krótsze przełożenia pomagają silnikowi szybciej wejść na obroty i delikatnie niwelują niedobór niutonometrów.
Na pocieszenie dodam, że dobijam 2500km i dzisiaj jadąc bocznymi drogami do 100km/h miałem wrażenie, że już nie jest taki dychawiczny.
Może się przyzwyczajam, a może kilka koni wpadło na gościnne występy.
A tak w ogóle gratuluję autka i zazdroszczę koloru d3mol3k - 2018-07-13, 17:54 @GRL - Dokker inna bajka niestety :) no i służbowy więc rura gaz i zużycie paliwa trudno dochodzące do 6.0 l (jeżdżę na światłach z włączoną klimą i nic 5.7 l choć raz mi się udało dojść do 6.2 l)
Niestety te docieranie sprawia że nie można depnąć normalnie pedału gazu i autko musi się zadowolić tymi co akurat nie źrą trawy ;).
Zazdrość, zazdrość - na szczęście się z Twoim na parkingu nie pomylę ;) będą stały jak bliźniaki: chłopak i dziewczyna - nie mam osłon na drzwi. Nie chcieliśmy. Ale kto wie może jak zobaczę białego Prestige w kompletnym pakiecie na żywca to się zamówi?RowerekCombi - 2018-07-14, 05:24 gratulacjed3mol3k - 2018-09-18, 16:39 A co tam choroby wieku dziecięcego daję się we znaki.
Był zawieszający się komp, jest trzymanie się obrotów podczas zmiany biegów w górę i w dół, jest taka mikro jakby turbo dziura podczas przyspieszania. No i pojawiła się oczekiwana (aczkolwiek myślałem że mnie to ominie) choinka na desce rozdzielczej i tryb awaryjny silnika. Więc telefon na assistance i ...
A miałem go jutro odstawić do serwisu z powyższymi uwagami. A on sam tak z siebie postanowił pojechać sobie dziś sam. 7:15 rano i musze przyznać po 30 minutach auto odjechało do serwisu.KliPer - 2018-09-24, 10:24 Przykra sprawa. Jakaś diagnoza znachora?
Trzymam kciuki za pozytywne zakończenie.
Pozdrawiamkilazz - 2018-09-26, 20:37 Troche lipa z tymi nowymi Dusterami, w poprzedniej generacji nie przypominam sobie takich problemów..d3mol3k - 2018-09-27, 17:28 @kilazz - taka przypadłość wieku dziecięcego :(. chyba tak to pozostanie - ja stawiam na źle opracowane zarządzanie energią w nowym Dusterze. Podejrzewam/gdybam że po części odpowiada za to tryb czuwania po zamknięciu auta z pilota kiedy to przez kilka minut pali się zegar na wyświetlaczu navi.
Co było?
A w sumie nic się nie stało - zapaliły się kontrolki silnika i awarii, zaczęły się zmieniać komunikaty o awarii poszczególnych systemów i autko przeszło w tryb awaryjny - czyli tylko jazda do najbliższego miejsca postojowego.
Że wiedziałem o takim cyrku to nie pierdzieliłem się tylko zadzwoniłem do assistance dacii i odholowali mi w bardzo krótkim czasie auto do serwisu. Po zatrzymaniu autka próbowałem go odpalić ponownie ale dalej świeciły się kontrolki awarii i auto nie miało mocy. Poszedłem do roboty po drugie autko bo stało się to kilkaset metrów od niej i wróciłem autem służbowym do Dusterka. Przyjechała laweta przekręciłem kluczyk autko się odpaliło w normalnym już trybie bez żadnych informacji o jakichkolwiek awariach :D. Mimo wszystko autko pojechało do serwisu. Tam stwierdzili że żadnych informacji o błędach w pamięci komp a ni ma i nic nie zrobili.
Krótka informacja - mógł nastąpić spadek napięcia i komp zgłupiał. No i powiedzieli że podładowali akumulator. Najprawdopodobniej może być właśnie że to spadek napięcia na aku skutkował takim cyrkiem. Mam krótkie odcinki do jazdy - około 3 km i podejrzewam że jeśli podładowywali aku to albo on jest kiepski albo nie doładowany. Zobaczymy. Wiem że teraz o ile nie przydarzy się to w mieście to stanę odpocznę chwilę aż auto się całkowicie wyłączy i komp zresetuje. Jeśli będzie to w mieście dalej assistance Dacia i holowanko do serwisu :).
Co do Dusterka - pobawiłem się trochę w zmianę grafiki bo mnie w wielu momentach drażniły kolory - teletubisiowy telefonu czy sraczkowato pomarańczowy - mediów. No i ten żółtawy radia też trochę drażnił. Więc wyszło mi że najlepiej prezentuje się dla mnie ten niebieski układ z ustawień/opcji.
Wygląda to teraz tak (obecnie po dalszej modyfikacji "przycisk/ikona" navi też jest już w kolorze blue jak pozostałe, zielona pozostała i będzie ta od pojazdu:
kilazz - 2018-09-27, 18:12 No o te choroby wieku dziecięcego, w pierwszym DD chyba się ich ustrzegli, nie pamiętam niczego..
A nie bawiłeś się żadnymi modułami na OBD2? Bo mi taki błąd wywaliło kiedyś w dusterze jak właśnie włożyłem chiński moduł. Dokładnie takie same objawy. Po wyjęciu minęło.d3mol3k - 2018-09-27, 21:15 Bo w pierwszej Dusterce w sumie wszystko zostało stare prócz budy. Tu się gdzieś zagalopowali. Ale nic to zobaczymy jak będzie dalej. Ja tam mimo wszystko nie żałuję zakupu na chwilę obecną.
Nie nie bawiłem sie w OBD2 czyli wciśniętego elm237 w gniazdo - na razie bo przeszedł mi pomysł wpięcia go i zobaczeniu czy coś wskaże w błędach podczas tego cyrku z trybem awaryjnym.
Co ciekawe mamy w firmie służbowego Caddy - nówka sztuka nie śmigana - i kolega powiedział że miał ostatnio podobny cyrk z informacjami o błędach start stopu i kilku innych podzespołach - jak u nas w Dusterze 2 ale jemu silnik nie przeszedł w tryb awaryjny. Więc nie jesteśmy w tym osamotnieni.GRL - 2018-09-27, 23:06 Na forum Fiata Tipo poprzedniej zimy było dość dużo wpisów dotyczących wariowania elektryki ze względu na niedoładowany akumulator.
Chyba nawet niektóre serwisy wymieniały aku, ale ręki nie dam sobie uciąć.
Na pewno wiele egzemplarzy "odżywało" po doładowaniu w ASO.d3mol3k - 2018-09-30, 14:16 Tak podejrzewam że dostaje przy niedoładowaniu spadek napięcia (być może) i komp dostaje świra w takim momencie. Bo jak pisałem po kilkunastu minutach 15? auto odpaliło normalnie i do dziś chodzi prawie bez problemów - bo wczoraj rano kiedy żonka prowadziła a ja siedziałem z boku po wjechaniu na miejsce parkingowe ze względu na to iż usłyszałem dziwnie wysokie obroty na biegu jałowym mówię puść pedał gazu - i w tej samej chwili zobaczyłem że noge ma obok a na obrotomierzu cos prawie 2000 obr/min i tak chwil kilka to trzymało d3mol3k - 2018-11-20, 21:57 Jesiennie się zrobiło tymczasem :
arczi_88 - 2018-11-20, 22:04 Jesiennie... Jak wróciłem do auta po robocie to żałowałem, że nie zabrałem skrobaczki do szyb i miotły xDd3mol3k - 2018-11-20, 23:05 No u nas jak widzisz śniegu brak ale odmrażacz był potrzebny. A w lesie popołudniu rosły mrożone grzyby
Kacper_Potocki - 2018-11-21, 14:02 Mam pytanie, czy można do nowego Dustera wziąć koła 16 cali zamiast 17 cali?Belphegor - 2018-11-21, 14:23 Możesz zamiast fabrycznych 17" w Prestige zamówić 16". Jest to opcja za 0 zł. Musi to być na etapie konfigurowania auta do produkcji. W innym przypadku dostaniesz auto na 17", a 16" będziesz musiał dokupić.Kacper_Potocki - 2018-11-21, 15:04 Dziekuję :) Zatem będą 16-tki :)Tutiszelest - 2018-11-21, 15:47
d3mol3k napisał/a:
pobawiłem się trochę w zmianę grafiki
d3mol3k super efekt, też mnie drażnią fabryczne kolory.
Da się to zrobić od ręki, bo w opcjach tego nie widzę?
Masz może jakiś tutorial? Może link do tematu na forum?d3mol3k - 2018-11-21, 19:59 @Tutiszelest - są dwie opcje - jedna jest zmianą na grafikę z renaulta to zmienia się w Micom Menager. Druga moja którą zrobiłem od ręki (tydzień) bawiąc się grafikami dostępnymi w folderach:
Storage Card/System/img/M0/
Sobie zrobiłem niebieskie bo jakoś mi najbardziej pasowało. Nie mogę jednak rozwiązać problemu w jednym miejscu dla Multimedia - gdzie ikona z oryginalnego pomarańczowego koloru podczas pracy dla AHA@ nie zmienia mi się i jest w dalszym ciągu pomarańczowa:
Muszę to lekko poukładać u siebie i wrzucić moją wersję w net ale potrzebuje chwili by to zrobić . Ale bardzo prosto to jest zrobić na podstawie oryginalnych plików samemu - ja to robiłem w paint'cie
trochę własnej pracy i można zrobić sobie coś takiego prostego (ale zawsze na własną odpowiedzialność)
stepwayka - 2018-11-22, 21:15
d3mol3k napisał/a:
nie mam osłon na drzwi. Nie chcieliśmy. Ale kto wie może jak zobaczę białego Prestige w kompletnym pakiecie na żywca to się zamówi?
Też się zastanawiam nad osłonami nad drzwi.
I nadkolami. Ale zdjęcie Waszego Dustera chyba mnie przekonuje. d3mol3k - 2018-11-22, 21:58 Oslony drzwi dotarly z voucherów i czekają na montaż do wakacji. Jak się ociepli. Zastanawiam się tylko czym zrobić biały napis Duster na nich.Prezes - 2018-11-22, 22:01
d3mol3k napisał/a:
Oslony drzwi dotarly z voucherów i czekają na montaż do wakacji. Jak się ociepli. Zastanawiam się tylko czym zrobić biały napis Duster na nich.
Mi nadkola by się przydały ostatnio... Dwukrotnie d3mol3k - 2018-11-22, 22:18 Rozumiem @Prezes że nie masz? Ja żałuję że są ciut niższe niż w wersji dla DD1. Ale przydają się Prezes - 2018-11-22, 22:35 Ano nie mam.. z przodu mam lekką wgniotkę, której by nie było z nadkolem, a z tyłu... kto wie czy i co by się zrobiło przy rysowaniu sąsiada..
Na czarnym nie ma takiego efektu, na biały warto zakładać..
Ostatnio mijam trochę białych D2 i nie powiem, ładnie wyglądają. D1 w tym kolorze słabo wyglądał (subiektywnie of-koz)GRL - 2018-11-22, 23:30
d3mol3k napisał/a:
... i czekają na montaż do wakacji. Jak się ociepli.
Ta decyzja wynika z chęci montażu samodzielnie, czy są ku temu jakieś przesłanki techniczne (np. wytyczne producenta)?
Liczę, że uda mi się wyrwać nadkola z vouchera i od razu je zamontować w ASO.
Głupio by było gdyby odpadły... Dymek - 2018-11-23, 10:29
GRL napisał/a:
d3mol3k napisał/a:
... i czekają na montaż do wakacji. Jak się ociepli.
Ta decyzja wynika z chęci montażu samodzielnie, czy są ku temu jakieś przesłanki techniczne (np. wytyczne producenta)?
Wszystkie akcesoria mocowane na taśmy samoprzylepne (nakładki, listwy, osłony itp.) mają w instrukcjach zalecenia montażu w temperaturach powyżej 18-20*C.
Da się to oczywiście obejść naklejając w garażu z użyciem opalarki/suszarki.jammo - 2018-11-23, 11:07
Prezes napisał/a:
Mi nadkola by się przydały ostatnio... Dwukrotnie
Prezes napisał/a:
Na czarnym nie ma takiego efektu, na biały warto zakładać..
Ja też zamówiłem właśnie z voucherów plastikowe osłony nadkoli, listwy te czarne na drzwi, chlapacze i tą chrom listwę na zderzak , ale niestety też będę musiał poczekać na cieplejsze dni. W serwisie ASO jak teraz pytałem przy okazji zamawiania, to za montaż samych plastikowych listw na drzwi, chcieli min. 200 zł.
Listwy na drzwi oraz osłony nadkoli i na czarnym lakierze się fajnie odznaczają, plastiki mają bardziej szarawy kolor.
Dymek napisał/a:
Wszystkie akcesoria mocowane na taśmy samoprzylepne (nakładki, listwy, osłony itp.) mają w instrukcjach zalecenia montażu w temperaturach powyżej 18-20*C.
Da się to oczywiście obejść naklejając w garażu z użyciem opalarki/suszarki.
Ja montowałem u siebie listwy chromowe na progi zewnętrzne oraz ramki halogenów i w instrukcji jest podana temperatura powyżej 15*C. Wiadomo, że czym cieplej tym lepiej. Dodatkowo po naklejeniu nie wolno autem jeździć przez conajmniej 4-5 godzin.Dymek - 2018-11-23, 11:49
jammo napisał/a:
... w instrukcji jest podana temperatura powyżej 15*C. Wiadomo, że czym cieplej tym lepiej. Dodatkowo po naklejeniu nie wolno autem jeździć przez conajmniej 4-5 godzin.
Przy listwach i osłonach zewnętrznych dodatkowo są ostrzeżenia przed myciem i deszczem przez pierwsze 24 lub 48h.
Przy okazji- firma RIDER (producent dobrych, alternatywnych listew do wszelkich marek) wprowadziła wreszcie do oferty listwy drzwiowe do Dustera2: TUTAJ LINK
Jeśli ktoś chciałby chronić drzwi wyżej a rażą go masywne listwy fabryczne, to może rozważyć tą propozycję. Jakość bardzo dobra- mam ich listwy w Sandero.Piitubski - 2018-11-23, 14:45 Te oryginalne listwy boczne dobrze chronią drzwi przed uszkodzeniami od drzwi innych samochodów.jammo - 2018-11-23, 16:05
Dymek napisał/a:
Przy listwach i osłonach zewnętrznych dodatkowo są ostrzeżenia przed myciem i deszczem przez pierwsze 24 lub 48h.
O tym nie słyszałem, ale dobrze wiedzieć d3mol3k - 2018-12-03, 21:18 Nie zawsze jest tak pięknie. Czasami bywa tak że z czymś zwlekamy a potem trafia nas szlag.
Kuny pogryźli kable - wiązka do wymiany
Marek1603 - 2018-12-03, 21:22 No to masz przesra.......
Współczuję.d3mol3k - 2018-12-03, 21:25 a najgorsze że około 14 dni czekania bo - wiązka z Francji idzie :(. Kit z kasą choć ta też nie jest mała 2K z robocizną ale czasu mi szkoda.miela - 2018-12-05, 11:05 @d3mol3k: A jak się przed tymi kunami ustrzec? (Pewnie gdzieś było, ale jeśli tak to mi umknęło)
Przykra sprawa :/pavulon78 - 2018-12-05, 12:02
miela napisał/a:
A jak się przed tymi kunami ustrzec? (Pewnie gdzieś było, ale jeśli tak to mi umknęło)
Ja w poprzednim aucie miałem pod maską psią sierść zapakowaną w pończochę. Skończyły się wtedy problemy z kuną znoszącą mi pod maskę jedzenie. Niektórzy używają kostek wc lub specjalnych odstraszaczy (ale te są mniej skuteczne niż sierść psa i kostki wc)tAboon - 2018-12-05, 12:47
pavulon78 napisał/a:
Ja w poprzednim aucie miałem pod maską psią sierść zapakowaną w pończochę.
To będę musiał wyczesać swojego sierściucha i zapakować pod maskę :)
Oczywiście sierść, nie sierściucha Belphegor - 2018-12-05, 17:52 A ja dorwę kota Rodziców i trochę futra mu usunę. Tylko, że do niego trzeba w stalowej rękawicy podchodzić, żeby go wyczesać. metalic - 2018-12-05, 20:28 Dobrze, że mam psa i do tego kudłatego Teraz będę go częściej wyczesywać
Póki co kostka od wc już pod maską.d3mol3k - 2019-01-20, 21:38 Autko po "awarii elektrycznej" stało w serwisie prawie miesiąc zadziałało dopiero napisanie reklamacji na mydacia.pl wiązka miała przyjść w ciągu 14 dni ale nie doszła. Potrzebowaliśmy autko na sylwestrowy wyjazd i po reklamacji Dacia Polska obiecała nam nieodpłatnie użyczyć autko Logana MCV na niego o ile nie oddadzą nam naprawionego auta. Naprawili jednak.
Autko odebraliśmy na 2 dni przed sylwkiem - zamontowałem odstraszacz gryzoni duo led firmy Viano, zamontowałem 3 kostki od Domestosa i spryskałem komorę jakimś gów..em od renaulta.
Autko stało tam gdzie gryzonie pogryzli kable i jest OK do dzisiaj. Czyli albo gryzonie dały sobie spokój z moim autkiem albo wyniosły się gdzieś indziej.
Marek1603 - 2019-01-20, 22:16
d3mol3k napisał/a:
Autko stało tam gdzie gryzonie pogryzli kable i jest OK do dzisiaj. Czyli albo gryzonie dały sobie spokój z moim autkiem albo wyniosły się gdzieś indziej.
Do sąsiada. Nieładnie tak kuny na sąsiadów napuszczać. d3mol3k - 2019-01-20, 22:24 Nie ładnie? wróciły tam skąd przyszły ;)Belphegor - 2019-01-21, 10:50 To mi przypomina polowanie na krety u mnie w ogródku. W końcu po zmasowanym ataku odstraszaczy dźwiękowych, chemicznych, węża ogrodowego oraz psa, wyniosły się do.. sąsiada. Mam tylko nadzieję, że to, że się do mnie nie odzywa to nie efekt kretów, a tego, że zje...łem jego wnuczka, że mi kamyczkami w samochód rzuca.Idar - 2019-01-21, 12:33 U mnie na osiedlu jakiś czas temu zauważyłem jakieś kunowate czające się pod przednim lewym kołem corsy któregoś sąsiada. Po wymianie spojrzeń kunowate znikło ... Nie znam właściciela auta więc ciężko było dać znać. Teraz mam świadomość że to coś grasuje w okolicy.d3mol3k - 2019-01-21, 20:26 U mnie grasuja od lat ale dopiero teraz dopadły się do Dustera cholera więc wolałem nie płacić drugi raz i mam nadzieję że poniesione nakłady i inwestycje zapobiegną wizytom pod maską szkodników.
Wstrzymywałem się dość długo z zakupem choćby kostek do WC wiedząc po informacjach że gryzonie lubują się w Dusterkach i poniosłem niezłe koszty wymiany wiązki silnika. Wiem że ludziom maty wygłuszające wyjadają pod maską ale to koszt ciut mniejszy. Gorzej jak któregoś dnia inwestycja nie sprawdzi się tfu tfu przez lewe ramię