DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział ogólny o daciach - samochód gaśnie podczas jazdy

Dominik1977 - 2018-07-14, 19:16
Temat postu: samochód gaśnie podczas jazdy
Witam. Mam Dacie Logan 2007 rok 1,6 benzyna z gazem. Przebieg auta to 165300. Podczas jazdy zaczyna szarpać, przestaje i po jakimś czasie gaśnie. Podczas jazdy traci moc, nie reaguje na gaz. po tym jak stanie nie można jej odpalić przez jakiś czas ( raz krócej raz dłużej ). Dzieje się tak i na benzynie i na gazie. W ostatnim czasie byłem na przeglądzie gazu, wymieniałem filtry i dokonałem regulacji, regulowałem też zawory i po tym wszystko było ok do ubiegłego tygodnia.
Moim zdaniem to albo czujnik położenia wału, albo cewka. Świece wymieniałem.
Proszę o radę lub podpowiedź. Dziękuje

dudu$ - 2018-07-14, 20:37

Cewka odpada spróbuj wyczyścić czujnik położenia wału, z tego co się orientuje znajduje się na górze skrzyni biegów i jest przykręcony dwoma śrubkami, dojście w miarę dobre. Warto też przeczyścić pozostałe czujniki oraz samą przepustnicę
shrek - 2018-07-15, 07:31

Cewka tez moze byc.
dudu$ - 2018-07-15, 08:02

Cewka raczej jak pada powoduje wypadanie zapłonu na którymś cylindrze, a co za tym idzie silnik nierówno by pracował i czasem wyskakiwał by Check silnika na zegarach. Osobiście nigdy nie spotkałem sie aby cewka powodowała problemy jak u autora tematu ale wszystko jeszcze przede mną :P
shrek - 2018-07-15, 08:19

No to jak czujnik walka czy walu to komp i sprawdzic czy pokazuje synchronizacje silnika w momencie jak nie pali.
maugu - 2018-07-15, 08:34

Nie wiem jakiego typu jest aparat zapłonowy w Loganie, ale bardzo podobne objawy wystąpiły niedawno u mojego syna w Mazdzie z tradycyjnym układem zapłonowym - przyczyną było wypalenie styków na palcu rozdzielacza i kopułce.
Dawniej w PF 126p takie rzeczy to ja woziłam z sobą w komplecie z żarówkami i kołem zapasowym :)

Marek1603 - 2018-07-15, 10:00

Ostatnio w pracy kolega miał problem z odpalaniem (logan 2005), wystarczyło przeczyścić styki na wtyczce czujnika położenia wału (zaśniedziała).