|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział techniczny - Uszkodzony mechanizm różnicowy
tomekh086 - 2018-07-22, 23:14 Temat postu: Uszkodzony mechanizm różnicowy Cześć
Dzisiaj przypadkiem odkryłem... no w sumie nie wiem co, że albo mam uszkodzony mechanizm różnicowy na tylnej osi (mówimy o wersji 4x4) albo nagle zaczęli montować blokadę dyferencjału...
Dzisiaj wjechałem w piaszczystą drogę. Włączyłem Lock 4x4 tak dla zabawy. Wyjeźdżając na asfalt usłyszałem pisk opony.
Podjechałem pod najbliższy większy plac. Włączyłem Lock 4x4, wyłączyłem ESC i zacząłem powoli kręcić najciaśniejsze kółka jakie się da. Autem szarpało, opony piszczały. Efekt na filmikach poniżej.
Skręt w lewo
Skręt w prawo
Tylko jeśli to jest uszkodzenie mechanizmu różnicowego to dlaczego nic takiego się nie dzieje w trybie AUTO, którego używam codziennie?
Nie bardzo wiem jak rozmawiać z ASO - auto jest na gwarancji.
A i jeszcze pytanie. Co to jest taki dziwny dźwięk (takie trajkotanie przypominające zaciąganie hamulca ręcznego), który pojawia się gdy przestaję jechać autem?
Datex - 2018-07-23, 01:46
Tryb lock to spięte na sztywno 2 osie bez centralnego sprzęgła/dufra. Nie należy używać tego trybu na nawierzchniach przyczepnych, właśnie z powodu nadmiernych naprężeń w układzie przeniesienia napędu.
Fruxo - 2018-07-23, 06:51
Cytat: | Nie bardzo wiem jak rozmawiać z ASO |
zadzwoń do człowieka który sprzedał ci auto niech ci wytłumaczy
robk1 - 2018-07-23, 08:01
W zakręcie każde koło pokonuje inną drogę, a więc jeśli załączysz lock-a to jeśli suma pokonanej drogi (liczba obrotu koła - koło "pojechane" na zewnątrz musi wykonać więcej tych obrotów) nie jest sobie równa to albo będą piszczeć zblokowane koła, albo coś w środku pierdyknie. W terenie nie ma objawów, bo koła przesuwają się po miękkiej nawierzchni lub w powietrzu.
sebtes - 2018-07-23, 08:02
Kolego nic nie masz uszkodzone to jest normalne.
Koła przednie robią inny promień skrętu niż tylne.
Więc koła piszczą i całe auto podskakuje.
Jak byś robił skręt o dużym promieniu to nic byś nie zauważył.
A samochody mają dwa promienie skrętu w jedną stronę zawsze bardziej koła się skręcają.
Dlatego w jedną stronę bardziej piszczy i ma większe drgania.
Jeżdnij na LOCK tylko na piachu i w terenie i ciesz się jazdą :)
Marek1603 - 2018-07-23, 09:49
sebtes napisał/a: |
Koła przednie robią inny promień skrętu niż tylne.
|
Nie do końca tak.
Skręcasz w lewo to prawe pokonują większą drogę, a skręcasz w prawo to lewe. Dlatego.
wojtek013 - 2018-07-23, 10:33
Auto nie ma mechanizmu różnicowego między osiowego. I chyba tyle w temacie.
tomekh086 - 2018-07-23, 11:05
Dzięki za wyjaśnienie.
Nie wiedziałem, że istnieje coś takiego jak międzyosiowy mechanizm różnicowy. Myślałem, że każda oś ma swój mechanizm i to załatwia sprawę.
|
|