|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział ogólny o daciach - Pipczyk przy zamykaniu auta - da się?
GRL - 2018-08-11, 01:09 Temat postu: Pipczyk przy zamykaniu auta - da się? Cześć.
W każdym moim poprzednim (używanym) samochodzie prędzej czy później pojawiała się jakaś drobna pierdółka/problemik, która powodowała, że centralny zamek nie chciał "zaskoczyć".
Coś się poluzowało, coś trzeba było przesmarować, bla bla bla...
Wyrobiło to we mnie fobię 15-stokrotnego sprawdzania czy auto na pewno jest zamknięte.
W naszych Daćkach niby potwierdzeniem zamknięcia jest dwukrotne mignięcie kierunkowskazami...
Ale czy tym razem na pewno mrugnęło 2x?
Za późno spojrzałem... sam mrugnąłem... słońce oślepiło... aaaaa...
Naprawdę doceniłbym wygodny dodatek jakim byłby dźwięk piknięcia, znany z wielu aut z zazbrajanym alarmem.
Jakiś pipczyk, który potwierdzałby zamkniecie auta bez konieczności przyglądania się mu jeszcze w drodze do sklepu czy domu.
A może jest taka funkcja w Dusterze, tylko nie aktywowana?
eplus - 2018-08-11, 05:04
Przecież to nie gwarantuje, że zamki naprawdę się zamknęły.
tosiek - 2018-08-11, 07:08
eplus, alarmy są wpięte w krańcówki / komputer i jak któreś drzwi się nie zamkną to informują innym dźwiękiem i otwierają resztę.
route2000 - 2018-08-11, 09:25
Wystarczy sprawdzić za pomocą klamki czy są zamknięte..... Ot, cała filozofia.
Kauris - 2018-08-11, 09:54 Temat postu: Re: Pipczyk przy zamykaniu auta - da się?
GRL napisał/a: | Ale czy tym razem na pewno mrugnęło 2x? | Jak nie zarygluje poprawnie to nie mruga wcale, więc jak mruga to jest ok. Chyba, że masz jednocześnie problem typu 'czy aby nie pomyliłem guzików na kluczyku'... Ja i tak na słuch zamykam
Po zaryglowaniu zapala się kontrolka na desce rozdzielczej, na guziku od ryglowania zamków? Teoretycznie da się więc podprowadzić stamtąd sygnał do uruchomienia jakiegoś piknięcia? Do tego kontrolny/sterujący sygnał po zapłonie, by nie pikało jak ten jest włączony (np przy autoryglowaniu po ruszeniu)? Da się coś wystrugać?
eplus - 2018-08-11, 16:57
Macie w Dusterach II zamykanie centrala kluczykiem w drzwiach kierowcy? W DD I nie ma tego. I nie ma żadnych czujników w zamkach czy zamknęło, czy nie zamknęło rygla. Nie chce mi się ciągnąć tematu, niech każdy zostanie przy swoim.
GRL - 2018-08-11, 22:31
eplus napisał/a: | Przecież to nie gwarantuje, że zamki naprawdę się zamknęły. |
Nie wiem, nie znam się, ale jak 2x mignie to dla mnie gwarancja spokojnego snu.
Jakby przy okazji 2x piknęło, to bym nawet nie musiał się za tym oglądać.
route2000 napisał/a: | Wystarczy sprawdzić za pomocą klamki czy są zamknięte..... Ot, cała filozofia. |
Wspominałem o mojej fobii?
To jest jeden z jej elementów.
Tylko po co?
Kauris napisał/a: | ... Chyba, że masz jednocześnie problem typu 'czy aby nie pomyliłem guzików na kluczyku'... Ja i tak na słuch zamykam |
Też wolałbym na słuch zamykać, ale na zatłoczonym parkingu czasem trzaskanie drzwiami może zagłuszyć nasz centralny zamek i już się nie ma pewności czy chwycił czy z powrotem odskoczył (bo np. któryś drzwi nie domknąłem).
No i często gapię się, szarpię, odejść spokojnie nie mogę.
Trauma.
zyga03 - 2018-08-14, 08:20 Temat postu: Re: Pipczyk przy zamykaniu auta - da się?
GRL napisał/a: | Cześć.
W każdym moim poprzednim (używanym) samochodzie prędzej czy później pojawiała się jakaś drobna pierdółka/problemik, która powodowała, że centralny zamek nie chciał "zaskoczyć".
Wyrobiło to we mnie fobię 15-stokrotnego sprawdzania czy auto na pewno jest zamknięte.
W naszych Daćkach niby potwierdzeniem zamknięcia jest dwukrotne mignięcie kierunkowskazami...
Naprawdę doceniłbym wygodny dodatek jakim byłby dźwięk piknięcia, znany z wielu aut z zazbrajanym alarmem.
Jakiś pipczyk, który potwierdzałby zamkniecie auta bez konieczności przyglądania się mu jeszcze w drodze do sklepu czy domu.
A może jest taka funkcja w Dusterze, tylko nie aktywowana? |
nie może byc potwierdzenia sygnałem dzwiekowym bo obecne przepisy europejskie zabraniają . ma to służyć eliminacji dodatkowych niepotrzebnych dzwieków w otoczeniu. żaden nowy samochód nie ma takiego potwierdzenia.
Maniek27 - 2018-08-14, 08:27
SKoro nie może być potwierdzenia zamknięcia pojazdu sygnałem dźwiękowym, to jak to możliwe, że nowa DD II z kartą handsfree, powiadamia klaksonem o zamknięciu się pojazdu ? Jedno z drugim nie idzie tutaj w parze
eplus - 2018-08-14, 13:23
To nic, ja mam gdzieś na osiedlu gostka, który codziennie 6:15 otwiera samochód z potwierdzeniem dźwiękiem syreny policyjnej, wściekłe wycie przez sekundę. Kiedyś chyba się na niego zaczaję.
zyga03 - 2018-08-14, 13:33
Maniek27 napisał/a: | SKoro nie może być potwierdzenia zamknięcia pojazdu sygnałem dźwiękowym, to jak to możliwe, że nowa DD II z kartą handsfree, powiadamia klaksonem o zamknięciu się pojazdu ? Jedno z drugim nie idzie tutaj w parze |
to własnie jest UE tutaj nawet ślimak jest rybą a marchew warzywem
wydaje dyrektywy, które nie zawsze są respektowane
gogol - 2018-08-14, 13:44
a jaki jest problem zeby drugi raz na kluczyku wcisnac przycisk zamkniecia? jak nie mam pewnosci, albo nie zauwaze awaryjnych na potwierdzenie zamkniecia to wciskam drugi raz i wszystko jasne.
przemoc84 - 2018-08-14, 13:55
Dla mnie taka dyskusja to robienie z igły wideł... ludzie ile Wy macie lat że macie problem z tym czy auto zamknęliście czy nie?? Nie masz pewności daj 2x zamykanie i po problemie... ja mam dołożone domykanie szyb i tym sposobem nie wciskam 2x tylko patrzę czy szyby idą w górę... problem przerasta Was czy jak??
Kauris - 2018-08-14, 15:45
Maniek27 napisał/a: | ...nowa DD II z kartą handsfree, powiadamia klaksonem o zamknięciu się pojazdu ? Jedno z drugim nie idzie tutaj w parze | Może chodzi o to, że jak masz zamykanie świadome z guzika, to musi być po cichu, a jak automat zamyka, to jednak jeszcze wolno hałasować? (czy z guzika też trąbi?)
Belphegor - 2018-08-14, 16:09
Kauris napisał/a: | (czy z guzika też trąbi?) |
Z guzika nie trąbi. Zawsze też można wyłączyć tryb hands free. W Renault i Dacii zawsze guzikowe zamykanie jest po cichu, a hands free wydaje dźwięk.
Jest to po to, żeby zamykając samochód za pomocą hands free było słychać, że samochód się na pewno zamknął, czyli dokładnie to, o co chodziło GRL w pierwszym poście. O pewność, że auto się zamknęło, bez wracania się do niego i sprawdzania (a w Dusterze powrót do auta oznacza, że się ono... otworzy. Czyli błędne koło, bo można tak odchodzić i wracać w nieskończoność, żeby sprawdzić).
Jeśli dzieje się to np. pod lasem, gdzie jest cisza i spokój to cichy dźwięk ryglowania się centralnego zamka usłyszysz. Ale w mieście, gdzie jeżdżą samochody, tramwaje, ludzie łażą i coś krzyczą, dzieci płaczą, rowerzyści się biją z kierowcami dodatkowy dźwięk zamknięcia się auta to rzecz nieodzowna.
GRL - 2018-08-14, 21:39
Maniek27 napisał/a: | ... że nowa DD II z kartą handsfree, powiadamia klaksonem o zamknięciu się pojazdu ? ... |
Hmm, skoro w komputerze jest opcja dla karty, to może możliwe jest aktywowanie dla szerszego zakresu działań?
Belphegor - 2018-08-14, 22:04
Nie da się wyłączyć tego trąbienia. Pytałem, sprawdzałem, ale tak musi być niestety.
shrek - 2018-08-17, 22:31 Temat postu: Re: Pipczyk przy zamykaniu auta - da się?
GRL napisał/a: | Cześć.
A może jest taka funkcja w Dusterze, tylko nie aktywowana? |
Potrzebujesz 2 zwykle przekazniki i jakis piszczek.
Podlaczasz pod kierunki i bedzie piszczalo jak kierunki. + do tego jakis przelacznik w razie jakbys zgaszone auto na awaryjnych zostawil.
eplus - 2018-08-18, 06:46
Potrzebujesz piszczka i jednej diody. Podpinasz pod siłownik zamka kierowcy tak, aby piszczało tylko przy zamykaniu. Przy otwieraniu biegunowość jest odwrotna - dlatego dioda. Na kierunki i awaryjne reagować nie będzie.
shrek - 2018-08-18, 06:55
Chapeau bas eplus
eplus - 2018-08-18, 08:11
Drobiazg, dzięki. To przez moje lenistwo - zawsze staram się uprościć zadanie.
Chciałbym mieć ułamek Twojej wiedzy o samochodach.
GRL - 2018-08-18, 11:40
Zamek się zamknie i cofnie z powrotem, jeżeli się okaże, że inne drzwi są niedomknięte.
Trochę mylące.
shrek - 2018-08-18, 14:28
No to zrob na przekaznikach wtedy bedzie piszczec tyle razy ile migna kierunki.
eplus - 2018-08-18, 15:55
Tak jest w dd2 czy przy fabrycznym alarmie? W dd1 można zaryglować przy niezatrzaśniętych drzwiach, fakt, że wtedy kierunkowskazy nie potwierdzą.
|
|