|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział ogólny o daciach - Dacia Lodgy >>opinie
robo1973 - 2018-08-11, 15:13 Temat postu: Dacia Lodgy >>opinie Witam!!
Proszę o opinie tego samochodu ?
Jaki silnik ?
Jak jest z komfortem siedzenia w wersji 7 osobowej ?
Wady, zalety
pozdrawiam !!
lindeman2 - 2018-08-11, 21:44 Temat postu: Witam kolegę. Samochód odebraliśmy 14.06.2018, silnik 1,6 + LPG, wersja Laureate 7osób, przebieg na dziś 3900km.
Zalety:
- 7 osób - w trzecim rzędzie jest naprawdę sporo miejsca, dzieciaki wolą siedzieć tam niż w rzędzie drugim, wcześniej jeździłem Grand Scenicem z 2007 i tam jazda w trzecim rzędzie była traktowana jako kara;
- bardzo fajny i precyzyjny układ kierowniczy;
- szyby boczne otwierają się w całości co bardzo pasuje zwłaszcza dzieciom;
- niezauważalnie przełącza na zasilanie LPG, spalanie w trasie ok.8l/100 (bez szaleństw 90 -120, czasem nawet 150km/h), miasto ok.10l (czasem z klimą - upały), ekstremalnie 14l/100km - 4osoby, 4 rowery na dachu i camping 1000kg na haku;
- klima działa bardzo sprawnie, tylko trzeba umieć jej używać;
- bardzo wygodny dostęp do trzeciego rzędu, wsiada się i zamyka fotel zdecydowanie lepiej niż w naszym starym Scenicu;
- dzielone fotele w tylnej kanapie, można składać pojedynczo - super sprawa, jedziemy w 6 osób i mamy nadal duży bagażnik;
- stosunkowo wysokie zawieszenie, nie boi się przejazdu polną dróżką;
- całkiem przyjemna tapicerka, mimo tego że z materiału;
- skuteczne reflektory (zwłaszcza światła drogowe robią wrażenie);
- samochodem na co dzień jeździ żona, jest zachwycona i nie da złego słowa powiedzieć na swoje autko.
Uwagi:
- powyżej 100km/h w kabinie robi się trochę głośno;
- mam wersję z radiem, odbiera świetnie, ma zestaw BT do komunikacji z telefonem, ale menu bardzo ubogie (mi odpowiada),bardzo dobrze zbiera - wysoki samochód i długa antena;
- silnik lubi wysokie obroty (3000+, raczej rzadko go tak kręcę), na niskich też jedzie ale brakuje dynamiki;
- regulacja wysokości świecenia reflektorów rodem z Poloneza(?) - ciekawostka, ale działa;
- przydałyby się jakieś dodatkowe schowki np. pod fotelami przednimi.
Wady:
- beznadziejnie zaprojektowany podłokietnik kierowcy - praktycznie nie do użycia;
- przy jeździe na światłach dziennych brak jakiegokolwiek podświetlenia deski rozdzielczej;
- słabo zaprojektowane zaczepy rolety bagażnika, trzeba uważnie zamykać;
- lubi się kołysać przy pokonywaniu zakrętów z większą prędkością, trzeba pamiętać że to samochód rodzinny.
Porównuję do swojego Renault Scenic 1,5dci z 12.2017 którym jeżdżę na co dzień wiec pewnie wymagam zbyt wiele od budżetowej Dacii. Żona wcześniej jeździła Renault Grand Scenic 2007, 1,9 diesel 130KM, ale woli swoją Dacię. Również dzieciaki kiedy mamy jechać np. na zakupy czy basen i pytam, którym samochodem zawsze wybierają Lodgy mimo tego że mój Scenic jest przecież teoretycznie bardziej komfortowy i niemal tak samo nowy.
Rozumiem dylemat kolegi. My też długo się zastanawialiśmy, ale wybraliśmy Lodgy i nie żałujemy.
Pozdrawiam.
Wolek - 2018-08-11, 22:04
Do minusow dodałbym to że trzeszczy tylna część auta
robo1973 - 2018-08-12, 08:05
Dziękuję kolegą za opinie Szczególnie kol lindeman2 za konkretny opis
Jeżdżę DD I z niezwodzonż jednostka 1,6 16 V i jestem mega zadowolony
Rozglądam się powoli za wanem na wakacje. Oglądałem vito, ducato i padaka. 50 -60 tyś i 500 k km na budziku. Musze podjcać do ASO i zrobić jazdę próbna. Raczej idę dla odmiany w kierunku dsla.
masterczerwi - 2018-08-12, 13:35
Kupiłem smar w sprayu do uszczelek - problem trzeszczenia rozwiązany.
misieknet - 2018-08-12, 14:05
Powitać serdecznie
Jestem właścicielem Dacia Lodgy w wersji Laureate 7 osób zakupionej na szybko tzn w 2 tygodnie od pierwszej wizyty w Jaszpolu i oglądnięciu auta. Zakupiona 29.05.2018 na dziś przebieg 3600 z trasą do Międzyzdrojów w ostatnim czasie
Ogólnie tak jak kolega lindeman2 napisał auto sprawuje się dobrze, i bez awaryjnie jak na razie odpukać.
Mam wersje 1,6 bez gazu 100KM StartStop z hakiem i radiem Bluetoth i klimą + czujniki parkowania i 4 elektryczne szyby.
U mnie mam problem z uszczelkami szyb drzwi tych poziomych bo zaczęły odstawać po bokach i jak się okazało Jaszpol na serwisie poprawił ich mocowanie poprzez użycie czarnego kleju, który to w nasze pogody wypłynął a uszczelki znów do góry, czyli reklamacja reklamacji.
Z klimą mam mały problem otóż czasem na 2 biegu wentylatora tak jakby się wyłączyła a za chwilę ponownie chłodzi mocniej, serwis nie znalazł usterki ale znów ich będę męczyć.
Czujniki parkowania z hakiem czasem głupieją ale podobno można na serwisie zgłosić i coś wyregulują.
Mając porównanie do Zafiry B którą wcześniej jeździłem to w 2 rzędzie ciut mniej miejsca ale za to stoliki w fotelach a 3 rzędzie więcej miejsca i wygodniej. No i wyższa jest Dacia i ciut dłuższa. Poza tym 100KM w Daci na benzynie trochę mułowate wobec 100KM w Dieslu z turbiną z Zafirze, ale jak wyżej napisał kolega to auto rodzinne i dla mnie w sam raz mimo że nie robiłem jazdy próbnej przed zakupem tylko obejrzałem.[/b]
Marek1603 - 2018-08-12, 18:26
Klima tak ma. Pracuje cyklicznie, a temperatura jest ustalana czujnikiem za filtrem PP. Dlatego tak pracuje ponieważ sprężarka jest o stałej wydajności, a zmiana weszła w związku z wprowadzeniem kolejnego EURO aby odciążyć silnik. W pierwszych 1.6 MPI sprężarka była o zmiennej wydajności i pracowała cały czas po jej załączeniu.
michele - 2018-08-13, 13:42
to ja dorzucę swoje trzy grosze:
- trzeci rząd siedzeń ma naprawdę sporo miejsca mając 180cm można spokojnie tam siedzieć. Porównując do Zafiry, to ten trzeci rząd jest dla ludzi w dacii.
- Bagażnik fajny, duży. Brakuje schowków chociażby na głupi trójkąt.
- System Start&Stop i klima to dwa wykluczające się stwierdzenia.
- Przy bocznym wietrze buja samochodem dosyć mocno.
- 100KM silnik jest za słaby... Kilka razy mi zabrakło pasa rozbiegowego, jadąc z rodziną.
- tempomat szarpie, gdy jedziemy obciążenie np. pod górkę - w pewnych sytuacjach.
- środkowy rząd siedzeń, brak pojedynczych foteli trochę razi, zwłaszcza gdy jadą dzieci i dorośli... (dzieciom do półki jest za daleko, jak są krzesła przednie do przodu, a jak się je da to tyłu, to znów problem mają dorośli).
- Zbyt mały zbiornik LPG!!! pomimo spalania 8l, to co chwilę muszę na stację jechać i wiecie co, dzisiaj znów tam jadę!
- zaletą jest włączenie funkcji tempomatu przyciskiem na stałe. W innych markach zawsze po włączeniu zapłonem trzeba aktywować.
- Wyświetlacz ma jedną znaczącą wadę, zbyt mało danych, a konkretnie jedna informacja wyświetlana np. przy tempomacie to prędkość zadana i nie można wyświetlić np. ilości przejechanych km, temperatury.
- w środkowym rzędzie środkowy pas jest w dwóch punktach łapany. Przez co lewy pasażer często się myli i wypina końcówkę środkowego pasa.
- na przednim siedzeniu nie zamontujesz fotelika w kierunku jazdy (zabronione).
- prześwit może i duży, ale z tyłu wahacze już mają niski skok i łatwo o tym zapomnieć i autem zaryć o krawężnik.
Na razie tyle z moich przemyśleń.
Belphegor - 2018-08-13, 13:43
Wolek napisał/a: | Do minusow dodałbym to że trzeszczy tylna część auta |
Renault Koleos za 170 tys. zł trzeszczy z tyłu już po 3000 km. Masakra.
Marek1603 - 2018-08-13, 14:42
W lodgy z tyłu jest belka nie wahacze.
Belphegor - 2018-08-13, 15:07
Zakładam, że chodzi o trzeszczenie wnętrza, a nie zawieszenia.
pawel1313 - 2018-08-14, 09:59
Ja dorzucę jeszcze sterowaniem ogrzewaniem które żyje własnym życiem. Zmiana o jeden skok powoduje na pewnym etapie nieproporcjonalną zmianę temperatury ogrzewania przez co ciężko ustawić coś pośredniego.
W moim przypadku nie tyle trzeszczy wnętrze co uszczelki które szybko wysychają. Znudziła mi się już jazda do ASO z tym, kupiłem silikon i sam w parę minut ogarniam temat
michele - 2018-08-16, 06:53
Marek1603 napisał/a: | W lodgy z tyłu jest belka nie wahacze. | Ok, masz rację, ale ogólnie chodziło mi o to zaznaczone na zdjęciu, że jest dosyć nisko w stosunku do prześwitu.
Ogólnie to auto przynajmniej 1.6SCe długo potrzebuje, aby grzał w środku w zimie.
Marek1603 - 2018-08-16, 07:56
To są dolne kielich sprężyn. Jakoś nie odczulem jeszcze aby były nisko, a zdarzyło mi się jechać po jakichś koleinach i bardziej obawiam się o dół przedniego zderzaka.
shrek - 2018-08-17, 22:39
Belphegor napisał/a: | Zakładam, że chodzi o trzeszczenie wnętrza, a nie zawieszenia. |
Dokladnie uszczelki drzwi. Psiknac silikonem w spreyu i zalatwione.
Dracid - 2018-08-18, 15:28
Od siebie dodam, że wymieniłem te grube uszczelki drzwi montowane na rant karoserii i dalej auto skrzypiało. Wtedy posmarowałem wazeliną techniczną te malutkie paseczki przy górnej krawędzi drzwi, zaraz przy brzegu auta - cisza jak makiem zasiał.
michele - 2018-08-20, 07:03
Marek1603 napisał/a: | To są dolne kielich sprężyn. Jakoś nie odczułem jeszcze aby były nisko, a zdarzyło mi się jechać po jakichś koleinach i bardziej obawiam się o dół przedniego zderzaka. | Ja to poczułem przy parkowaniu na krawężniku. jedną stroną, jak trzeba było podjechać pod sam krawężnik :) A odnośnie przedniego zderzaka, faktycznie też nisko jest:)
robo1973 - 2018-08-25, 21:20
Dziękuje za opinie Oglądałem ten samochód i narazi dam sobie z nim spokój Jakis taki wąski ?>> Zostawię jednak swojego DD / jeździ jak szalony// Na razie skoda sprzedawać. Poczekam na w 2020 wyjść logdy po lifcie
michele - 2018-08-27, 12:42
Dodam od siebie, że do bagażnika załadowałem ostatnio około 550kg i prześwit miałem 10cm od ziemi przy haku i większość progów zwalniających przy markecie odczułem na trąc hakiem.
Bardzo mocno się zapada przy załadowaniu do masy całkowitej. Może to taki patent, aby nie przeładować :), ale ogólnie tak średnio mi się to spodobało.
Wiem, że teoretycznie masę całkowitą powinienem rozłożyć, ale co w przypadku, gdy mam np konkretny ładunek, którego na środek nie potrafię załadować.
pawel1313 - 2018-08-27, 13:08
robo1973 napisał/a: | Jakis taki wąski |
Fakt faktem mógłby być parę cm szerszy
Poza wyglądem pewnie poprawiłaby się stabilność i zachowanie na drodze
Belphegor - 2018-08-27, 14:11
Cytat: | Poczekam na w 2020 wyjść logdy po lifcie |
To nie będzie lift, tylko całkowicie nowy model z nowym wyglądem i przeznaczeniem auta (SUV).
robo1973 - 2018-08-27, 17:34
Belphegor napisał/a: | Cytat: | Poczekam na w 2020 wyjść logdy po lifcie |
To nie będzie lift, tylko całkowicie nowy model z nowym wyglądem i przeznaczeniem auta (SUV). |
To warto poczekać Dużym konkurentem jest CITROEN Berlingo 2018 . Cena zbliżona a różnica bez porównania
wuju - 2018-08-27, 19:51
To nie będzie lift, tylko całkowicie nowy model z nowym wyglądem i przeznaczeniem auta (SUV).[/quote]
Jeśli masz takie informacje z pierwszej ręki to może wiesz jak będzie wyglądać nowe Sandero które ma być podobno w przyszłym roku
GRL - 2018-08-27, 21:05
Ten suv to na ten moment tylko plotki.
Mi się nie bardzo chce w to wierzyć.
Póki co najdroższym modelem Dacii jest najbardziej trendy model, czyli Duster.
Czy to Logdy czy też Dokker zawsze te 2-3k tańsze przy podobnej konfiguracji.
Jeżeli zrobią "droższego Dustera" to na pewno będą chętni?
Bo tańszego i większego suv'a to ja sobie nie wyobrażam.
wuju - 2018-08-27, 21:11
Też nie chcę mi się wierzyć że Lodgy będzie suvem. Natomiast ciekaw jestem nowego Sandero które ma być w przyszłym roku.
Belphegor - 2018-08-27, 21:11
wuju napisał/a: | Jeśli masz takie informacje z pierwszej ręki to może wiesz jak będzie wyglądać nowe Sandero które ma być podobno w przyszłym roku |
Ma być crossoverem w stylu Captura (wersja Stepway), ale moim skromnym zdaniem dużo ładniejszym. Będzie pewnie dalej przypominać obecne Sandero, ale będzie takie... wyostrzone, jak obecny Duster w stosunku do poprzednika.
GRL napisał/a: | Ten suv to na ten moment tylko plotki.
Mi się nie bardzo chce w to wierzyć.
Póki co najdroższym modelem Dacii jest najbardziej trendy model, czyli Duster. |
Dacia już kilka razy przymierzała się do zakończenia produkcji Lodgy. Jeszcze do niedawna mieli definitywnie zakończyć produkcję tego modelu i rozwijać Dokkera, zrobić więcej wersji nadwozia itp. Na chwilę obecną Lodgy, to ma być SUV większy od Dustera i pewnie 7 osobowy.
wuju - 2018-08-27, 21:14
Ja czytałem że ma być większe niż teraz coś w rodzaju Rapida
Belphegor - 2018-08-27, 21:16
No cóż... mam informacje "spod stołu", bo wprost nikt nic nie powie. A co rzeczywiście z tego wyjdzie to zobaczymy.
GRL - 2018-08-27, 21:21
Skoro Berlingo i Rifter mogą być uważane za vanowate osobówki, to nie widzę przeciwwskazań do zorganizowania Dokkera 7-osobowego, bez konieczności pchania się w osobny model.
Marek1603 - 2018-08-27, 21:26
A ja mam informacje. Nadal będzie 7-mio osobowym Van-em.
wieza - 2018-08-28, 12:14
A ja napisze tak, teraz zakupiłem 2 Lodgy ,obie mam w DCi 110koni wersja Prestige i Stepwey.
pierwsza konczy niebawem kariere u mnie , bede sprzedawac, dlaczego kupiłem drugą? bo to swietne niezawodne i tanie auto , wytrzymałe i potwornie pakowne, w 3 rzedzie siedzen jaki mam w stepweyu jest b,duzo miejsca i jest wygodnie.
Jest to dobre auto rodzinne jaki do pracy, oraz bezkonkurencyjny na rynku.
Wszystko zalezy kto co potrzebuje.
robo1973 - 2018-08-28, 15:30
Jakby trochę je poszerzyli tak przynajmniej wizualnie to było by juz coś
A tak jakieś taki dziwny Inne marki jakość normalniej wygadają pod tym względem
Jest to tylko moja opinia - może sie mylę i nie znam owych trędow albo mam inny gust
tomasso - 2018-08-28, 21:44 Temat postu: niepewna przyszłość Lodgy sprzedaż Lodgy to niecałe 5 procent w skali wszystkich modeli i sztuk koncernu Dacia, nawet obecny lifting sprzed roku nie był oczywistością, bo Dacia serio chciała zamknąć tą linię minivana, ale zaskoczył ich popyt na resztę modeli, duży zarobek firmy i pozytywny image szerokiej gamy modeli, więc zostawili a nawet zmodernizowali Lodgy. Nie mam jeszcze swoich ludzi w centrali Renault/Dacia aby potwierdzić następce i jego styl jako SUV'a, ale 3mam kciuki, aby się zdecydowali, zaryzykowali i opracowali Lodgy II
brzuch0 - 2018-08-29, 08:51
misieknet napisał/a: |
U mnie mam problem z uszczelkami szyb drzwi tych poziomych bo zaczęły odstawać po bokach i jak się okazało Jaszpol na serwisie poprawił ich mocowanie poprzez użycie czarnego kleju, który to w nasze pogody wypłynął a uszczelki znów do góry, czyli reklamacja reklamacji.
[/b] |
Ja jadę do serwisu 3 raz ( tylko nie mam kiedy) . Uszczelki po wymianie po ok miesiącu już zaczynają odstawać.
masterczerwi - 2018-08-31, 10:49
Odnośnie wyglądu:
Najważniejsza jest proporcja. 195 lub 205 zamiast 185 nieco szerzej rozstawione z tyłu bardzo poprawiłoby wygląd zwłaszcza z tyłu. O ile nowy Grand scenic na 17 calach wygląda z boku bardzo ładnie to z tyłu już nie że względu na szerokość opon (katalogowo Max to 195). Taka szerokość przy 17 czy 18 calach to wizualna porażka.
Belphegor - 2018-08-31, 11:04
Nie ma nowego Scenica, czy Grand Scenica na innych felgach, niż 20". Chyba, że ktoś kupił takie auto i wsadził inne felgi.
CzarnY - 2018-09-01, 15:53
Ja tam w swojej lodgy mam zamontowane 195/65/15 i dają radę. Na tyle dobrze, że w 2 kolejnych lodziarach tez je będę montować. Fakt, że lepiej by wyglądało na 16 ale już cena przy flocie robi pewne znaczenie.
tAboon - 2018-09-03, 10:10
CzarnY napisał/a: | 195/65/15 | Nie obcierają o nadkola?
CzarnY - 2018-09-03, 11:44
Nie. Względem oryginalnych są szersze tylko o 1cm - czyli po pół cm z każdej strony.
tAboon - 2018-09-03, 19:19
Są szersze, ale co za tym idzie też wyższe :) Więc na liczniku będziesz miał przekłamanie :)
CzarnY - 2018-09-04, 15:29
Wychodzi idealnie w punkt - pamiętaj, że licznik jest zawsze zawyżony o ok. 2-4%, a różnica w oponach to właśnie 2%.
matysz - 2018-09-04, 15:31
na zimę planuję zakup 195/60 r15 właśnie po to aby średnica była taka sama niemal.
Mamert - 2018-09-04, 21:56
Ale 195/60 r15 i 185/65 r15 są wielu przypadkach droższe od 195/65 r15 a tam nic nie haczy nawet w pierwszym Loganie MCV.
Ja - 2019-04-29, 19:57
W paru słowach, bo parę tysięcy już przejechane - dla tych, co zastanawiają się nad zakupem:
- Auto praktyczne, bardzo pojemny bagażnik, ale już miejsce na tylnej kanapie przeciętne, gdy tylko przesunie się przednie fotele. Moim zdaniem trochę źle to zaprojektowano, bo bagażnik jest tak wielki, że trzeba się władować do niego by sięgnąć foteli. Można byłoby więc je trochę przesunąć do tyłu. Trzeci rząd siedzień, który był obligo w Stepway'u leży sobie w garażu. PO jego montażu bagażnik drastycznie się zmniejsza.
- Dynamika zadowalająca, fajnie sprawdza się na mieście. Na trasie nie ma co przesadzać, bo w środku robi się w kit głośno. Silnik SCe nie jest oszczędny, ekonomia rodem z lat 90-tych.
- Jakość wykonania marokańska - czyli przeciętna. Może trafiłem na taki a nie inny egzemplarz, ale paka hałasuje, wydaje upierdliwe dźwięki: zawieszenie, tapicerka, pedały. DRAMAT. Wiadomo, że wycieszenie Dacii jest oszczędnościowe, ale te hałasy to partacka niedoróba.
Reasumując - bardzo praktyczne rodzinne auto, proste w formie, ale wiele do życzenia pozostawia jakość wykonania.
Szkoda, bo nadwozie minivan jest b. fajne. Opcjonalnie - Duster ma za wysokie progi, ciasniejszy w środku i ma mały bagażnik. Dokker - zbyt wiele blachy w środku, choć też fajny dla rodziny.
Gdybym miał teraz wybrać, chyba postawiłbym na Dustera. Lepiej wykonany, nowocześniejszy.
gg - 2019-04-29, 21:37
Na trasie, ostatnio w 6 osób (2 dorosłe + 4 dzieci) + box, wychodzi mi 6,8-7,1 l/100 km z włączoną klimatyzacją i przy spokojnej jeździe 70-115 km/h. Co niczym nie różni się od Forda Focusa II z silnikiem benzynowym Duratec 1,6.
Nie jest to poziom spalania diesla ale jeździłem ostatnio innymi samochodami z silnikami doładowanymi (Renault Megane, Hyundai i40) i oszczędność jest tylko przy spokojnej jeździe bo jeśli mocniej się przyciśnie to spalą wszystko co w baku.
Co do bagażnika to chciałbym te 20 cm więcej szczególnie, że jeżdżę w konfiguracji z jednym fotelem w trzecim rzędzie.
boban666 - 2019-04-29, 21:49
Dracid napisał/a: | Od siebie dodam, że wymieniłem te grube uszczelki drzwi montowane na rant karoserii i dalej auto skrzypiało. Wtedy posmarowałem wazeliną techniczną te malutkie paseczki przy górnej krawędzi drzwi, zaraz przy brzegu auta - cisza jak makiem zasiał. |
O które paseczki chodzi bo już też się zaczynam denerwować . Co do spalania to mam przejechane 600 km i komputer pokazuje średnie spalanie 8.2 a jeżdżę tylko po mieście w Scenicu II 1.6 miałem podobne spalanie. Fakt brakuje mi przesuwanych foteli z tyłu i schowków wtedy za te pieniądze było by idealnie. Tak autko spoko. Co do hałasu to wydaje mi się że przy 110 km/h jest porównywalnie z Scenickiem II z lekką przewagą Scenica
Dracid - 2019-04-30, 07:35
Górne krawędzie drzwi bocznych - one są uszczelniane uszczelką klejoną już do karoserii, idącą od okolic przednich lusterek aż po górną tylną krawędź tylnych drzwi. Trzeba tę uszczelkę posmarować (ja smaruję od wewnątrz i z zewnątrz) wazeliną techniczną i problem znika.
kicpra - 2019-04-30, 12:54
gg napisał/a: | Nie jest to poziom spalania diesla ale jeździłem ostatnio innymi samochodami z silnikami doładowanymi (Renault Megane, Hyundai i40) i oszczędność jest tylko przy spokojnej jeździe bo jeśli mocniej się przyciśnie to spalą wszystko co w baku. |
Jak swojego pociśniesz to tak samo będzie spalał.
boban666 - 2019-04-30, 21:29
Aaa zlokalizowałem co tak u mnie stukało dziwnie. Był to zestaw naprawczy który jest przyczepiony rzepami do lewarka. Także jak.by ktoś się zdecydował na nowe Lodgy to proponuje na początku zajrzeć do bagarznika
topdrive - 2019-05-01, 17:11
Ja swoim zrobiłem 28k km. W tym momencie na tylnej kanapie dwa fotele dla dzieciaków.
Synonim Lodgy to pragmatyzm. Auto dość mocno plastikowe, co z perspektywy dwóch lat uważam wręcz za zbawienne - czego mi dzieciaki nie ubrudziły, udało się po prostu zmyć wilgotną ściereczką. To jest super w aucie, które ma być po prostu autem do przetransportowania rodziny z punktu A do punktu B. Nie oczekuję od Lodgy wzbudzania skrajnych emocji motoryzacyjnych. To auto jest zaprojektowane jako wóz rodzinny, nie auto dla pasjonata hobbisty. Więc jako takie, super pragmatyczne, w mojej ocenie uczciwe 5+! Jedyne czego brakuje mi w moim egzemplarzu to osobne fotele w bagażniku (mam z 2017, przed wprowadzeniem osobnych foteli) oraz tego, żeby środkowy rząd był dzielony na 3 części (każde miejsce osobno), to by mi trochę ułatwiło życie (fotel po prawej i na środku, wsiadanie na 3 rząd z lewej, bo dużego fotela RWF nie zmieszczę za sobą choćby nie wiem co).
Co do ilości miejsca w drugim rzędzie, to faktycznie nie ma szału, ale jeśli tylko ma pracować 3 rząd, to okazuje się, że tam jest go naprawdę DUŻO. Fotel kierowcy mam cofnięty do końca, sam za sobą siądę, ale w 3 rzędzie jest wtedy wygodniej niż w drugim.
tomasso - 2019-05-04, 08:41
witam, obecnie mam drugą Lodgy 1.6 sce, polecam to auto, silnik w wersji 102 ps też wystarczy do miasta i sporadycznych podróży, już kilka razy opisałem wrażania jazdy Lodgy wciągu 6 lat, trzeba tylko odszukać te wątki👍
michele - 2019-05-07, 08:00
Ja też polecam, ale co zauważyłem, to każdy kto pierwszy raz jedzie dacią to automatycznie w trakcie jazdy chce domknąć okno :) bo mu szumi...
1.6Sce Spokojnie daje radę, wczoraj, nawet dałem radę wyprzedzić z przyczepą towarową samochód L, w którym kursant w połowie auta wcisnął pedał w podłogę...
Belphegor - 2019-05-07, 09:32
Nie jest tak źle. Wczoraj jechałem kawałek drogi zatankować nową Megane i cały czas usiłowałem domknąć szybę, bo coś szumiało i zbyt wyraźnie było słychać ruch drogowy.
W mojej Dacii cisza.
MartinezTychy - 2019-05-07, 17:19 Temat postu: Re: Witam kolegę.
lindeman2 napisał/a: | ;
- klima działa bardzo sprawnie, tylko trzeba umieć jej używać;
|
Kolego wątek jakiś czas temu napisany,powiedź w takim razie jak ty korzystasz z klimy i jej ustawień by była bardziej wydajna.
Pozdrawiam.
tAboon - 2019-05-08, 06:07
tomasso napisał/a: | Lodgy 1.6 sce, polecam to auto, silnik w wersji 102 ps też wystarczy do miasta i sporadycznych podróży | mogę się zgodzić, ale na trasę skrzynia 6-biegowa by się przydała i trochę więcej Nm, tak na przykład 50 więcej :)
michauek22 - 2019-05-08, 12:16
Turbo by sie przydalo, wiem, bo mialem 1.6 i tragedia przy wyprzedzaniu na trasie.
cowcar - 2019-05-08, 12:44
Dynamiką nie powala to fakt. Waga oraz wysoka oporowa budowa robią swoje.
Mam porównanie tylko do starej ale ciągle jarej Astry 1.4 16V 90KM 125Nm i zbiera się podobnie.
Spalanie nawet podobne - w mieście do 10 l a w trasie daje rade zejść do 7 l
W trybie ECO w moim przypadku można zmniejszyć spalanie o ok. 0,5 l /1 l (miasto/trasa).
W Lodgy zachwalam sobie wysokość siedzenia i widoczność, przestrzeń - zwłaszcza w bagażniku. "Krzesełkowy" fotel jest dla mnie bardzo wygodny. Cieszę się ze wspomagania, klimy i czujnika parkowania. A MediaNav z Android Auto przydaje się w trasie.
|
|