DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Technika jazdy - Sygnał dĽwiękowy

Beckie - 2009-02-05, 18:54
Temat postu: Sygnał dĽwiękowy
Kodeks drogowy zabrania używania sygnałów dĽwiękowych w obszarze zabudowanym, poza nim nadużywania. Samochód wyposaża się w klakson, najpewniej, do używania w celach ostrzegawczych. W takim razie jak inaczej obudzić ¶piocha, który nie zauważa zmiany wyswietlanego sygnału na sygnalizatorze, niż krótkim zatr±bieniem? Nieraz używa się sygnału w celu wyrażenia dezaprobaty dla poczynań innego kierowcy, albo tylko po to by dać upust swoim emocjom. Jakie użycie klaksonu, poza ostrzegawczym można uznać za dopuszczalne?
wox - 2009-02-05, 19:00
Temat postu: Re: Sygnał dĽwiękowy
Beckie napisał/a:
W takim razie jak inaczej obudzić ¶piocha, który nie zauważa zmiany wyswietlanego sygnału na sygnalizatorze, niż krótkim zatr±bieniem?

Ja mrugam ¶wiatłami

Beckie - 2009-02-05, 19:02

A jak ¶pi z zamkniętymi oczami? :lol:
kier - 2009-02-05, 19:06

Nie zabrania: :D

Art. 29.

1. Kieruj±cy pojazdem może używać sygnału dĽwiękowego lub ¶wietlnego, w razie gdy zachodzi konieczno¶ć ostrzeżenia o niebezpieczeństwie.

2. Zabrania się:

1. nadużywania sygnału dĽwiękowego lub ¶wietlnego;
2. używania sygnału dĽwiękowego na obszarze zabudowanym, chyba że jest to konieczne w zwi±zku z bezpo¶rednim niebezpieczeństwem;
3. ostrzegania ¶wiatłami drogowymi w warunkach, w których może to spowodować o¶lepienie innych kieruj±cych.

Ja robię, jesli uznam, ze czyjes zachowanie wzbudza zagrożenie bezpieczeństwa to używam sygnału dĽwiękowego.
Zależy od mojego uznania.
Gwoli ¶cisło¶ci, przy dobrej widocznosci na skrzyżowaniu, nie tr±bię na gapowiczów, chyba, ze uznam, ze tyłek mojej dacki jest zagrozony :D

Dopuszczalne poza obszarem zabudowanym jest np. zatr±bienie (oczywi¶cie bez nadużywania sygnału) na ciotkę, która siedzi w domu i nie chce wyj¶ć. W obszarze zabudowanym jest to niedopuszczalne.

--
pozdrawiam
kierek

wox - 2009-02-05, 19:07

Beckie napisał/a:

Co racja, to racja :lol:

DUCATI - 2009-02-05, 20:43

Leciutko mozna trabnac ;)

Nasi wspaniali stroze prawa za to chyba nie karaja..

Beckie - 2009-02-06, 12:01

wox napisał/a:
Beckie napisał/a:

Co racja, to racja :lol:

Bo jesli byłby¶ np atrakcyjn± kierowniczk± to zapewne zamiast patrzeć na sygnalizator (ten tzw ¶pioch) gapiłby się w lusterko wsteczne i wtedy mrugnięcie długimi mógłby ewentualnie zauważyć.

A z tym karaniem to nigdy nie wiadomo.

Na mnie najczę¶ciej tr±bi± kiedy zatrzymuję sie na "zielonej strzałce" . Za to to sam bym ich ukarał.

[ Komentarz dodany przez: laisar: 2009-02-09, 14:07 ]
[Dalsza dyskusja o strzałce - wydzielona: Zielona strzałka].

DUCATI - 2009-02-12, 01:45

Suma sumarum - sygnal zdecydowanie jest naduzywany. Wypada wspolczuc ludziom mieszkajacym przy ruchliwych ulicach...
sami-99 - 2009-05-15, 22:53

Powiem tak - u nas jest spokój. W Egipcie gdy zmieniaj± pas słychać TITIT, gdy wyprzedzaj± TITIT, gdy pozdrawiaj± TITIT.

W hotelu w Kairze okna mieli¶my zamknięte, a wydawało się, że s± otwarte. Dodam tylko, że to było 9 piętro !!!

Ogólnie CZAAAAAD :mrgreen: