DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział techniczny - Czy mamy na forum elektryka samochodowego?

alhaz - 2018-10-15, 10:18
Temat postu: Czy mamy na forum elektryka samochodowego?
Cześć,

Zakładam nowy temat bo nie daję już rady...

Mam w Dusterze II wymienione fabryczne głośniki na Focal Music Comfort (czyli 4 boczne + 2x tweeter). No i elektryk z serwisu tak "porządnie zamontował" tweetery, że jeden odpadl mi pod nogi. Mozna o tym poczytać tutaj. ->

http://www.daciaklub.pl/f...24e2744482ecc23

W ostatni wtorek salon/serwis rzekomo wymienił mi cały tweeter i zwrotnicę do niego, niestety nadal głośnik "brzęczy" jak np. przekręcę kilka razy (2-3) włącznik światła mijania.

Czy jakiś ogarnięty elektryk na forum, może mi powiedzieć od czego tak się dzieje? Od razu mówię, że to problem tylko z tym jednym głośnikiem, radio włączone, wyłączone zawsze tak samo, cała reszta cisza. Jest to mega irytujące i nie wiem czy znowu jechać do serwisu, czy naprawiać na własną rekę?

Człowiek wydaje 1200pln a ma gorzej niż w fabrycznym nagłośnieniu... :(

polon18 - 2018-10-15, 11:15

Z tego co widzę to ten głośnik jest po stronie kierowcy czyli tam gdzie wszystkie przekaźniki .
po pierwsze spróbuj dać na przewód filtr ferrytowy
Po drugie to popraw przewody tak aby były jak najdalej od przekaźników

alhaz - 2018-10-15, 12:19

polon18 napisał/a:
Z tego co widzę to ten głośnik jest po stronie kierowcy czyli tam gdzie wszystkie przekaźniki .
po pierwsze spróbuj dać na przewód filtr ferrytowy
Po drugie to popraw przewody tak aby były jak najdalej od przekaźników

A moglbys dac link jakiś bo nie konca wiem jak to zamontować i jak dość do tych kabli.

Jutro jeszcze zadzwonie do serwisu i sie zapytam czy maja na to jakis pomysl.

Fruxo - 2018-10-16, 00:28

nie żebym pisał
a nie mówiłem
Jedź do byle jakiego zakładu car audio to ci ogarną
a za 1200 to miał byś już ładne radyjko ze wzmacniaczem

shrek - 2018-10-16, 05:12

Jak aso popapralo robote ( nie dziwie sie) to nie naprawia.
No I fakt, ze dales im 1200 to powiem, ze nie zle sobie licza.
Tak jak pisze kolega Fruxo mozesz podjechac do zkladu CA.

alhaz - 2018-10-16, 07:31

Fruxo napisał/a:
nie żebym pisał
a nie mówiłem
Jedź do byle jakiego zakładu car audio to ci ogarną
a za 1200 to miał byś już ładne radyjko ze wzmacniaczem

Dzis dzwonie do ASO i bede ich cisnal, stwierdzilem ze nie po to auto jest na gwarancji zeby sie bawic samemu w naprawianie.

DrOzda - 2018-10-16, 08:56

Nie wiem co to za fetysz z tym jeżdżeniem z każdą pierdołą do ASO ze względu "na gwarancję". Takie rzeczy jak montaż audio czy haka holowniczego lepiej zrobić na własną rękę albo w wyspecjalizowanym zakładzie.
alhaz - 2018-10-16, 13:03

DrOzda napisał/a:
Nie wiem co to za fetysz z tym jeżdżeniem z każdą pierdołą do ASO ze względu "na gwarancję". Takie rzeczy jak montaż audio czy haka holowniczego lepiej zrobić na własną rękę albo w wyspecjalizowanym zakładzie.

Żaden fetysz, mi się naprawdę do nich nie chce jechać bo mam ponad 64KM, ale montowali mi to razem z odbiorem auta, wiec niech to ogarną.

shrek - 2018-10-17, 09:36

@Drozda wiekszosc wali do aso, bo mysla, ze tylko tam wszystko dobrze robi. Prawda jest taka, ze nawet tam robia np.rozrzady " na marker".
Fruxo - 2018-10-18, 22:48

kto przy dostępnego oryginalnych blokad bawi się w ustawianie na znaki ?
Znam to od wewnątrz dlatego nie korzystam ale na pewno jest to lepsze od średnich warsztatów typu fełwert bo tam jest dopiero tragedia.

shrek - 2018-10-19, 03:50

Fruxo niestety takie sa realia. Oni maja dostep do wszystkiego ( blokady, spinki, najmniejsze pierdoly) a robia druciarstwo. Mialem juz dwa cukiereczki po aso:
1megane kopcil, brak mocy Przyczyna zle ustawiony rozrzad w aso wlasnie na marker.
2 suzuki filtr oleju nie zmien8any przez okres gwarancji. Przy wymianie zgniotlem puszke no byla przerdzewiala I majzlowalem reszte. Suzuki 5 lat 30 kkm.
Feu verte I inne takie to dopiero. Tam pracuje tylko 1 mechanik, ktory nadzoruje prace piekarzy.