DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział techniczny - Rudy nalot na tarczach w nowym aucie

porter - 2018-11-13, 16:23
Temat postu: Rudy nalot na tarczach w nowym aucie
Czy to normalne, ze tarcze odebranego w maju auta tak wyglądają?

dudu$ - 2018-11-13, 16:36

mówiąc szczerze ciężko jest ocenić stan tarcz po tych zdjęciach. Jeżeli chodzi Tobie o ten drobny rdzawawy nalot to jest to normalny objaw.
porter - 2018-11-13, 16:40

Dużo tej rdzy, na tym elemencie za tarczą również.
Jacenty85 - 2018-11-13, 16:58

całkiem mało tej rdzy...porównując do innych marek...nalot w tym miejscu normalny i całkiem zdrowy.
shrek - 2018-11-13, 17:02

To normalne.
Zwrotnica jest zeliwna, wiec pokryje sie nalotem i tyle.

porter - 2018-11-13, 17:08

Dzieki za komentarze.
eplus - 2018-11-13, 18:03
Temat postu: Re: Tarcze w DDII
porter napisał/a:
Czy to normalne, ze tarcze odebranego w maju auta tak wyglądają?

Odebrałeś i tak stoi od maja :?:

Fruxo - 2018-11-13, 18:13

niestety samochód trzeba oddać na złom , ewentualnie odkupie za 600 zł
gogol - 2018-11-14, 07:39

u mnie po pol roku wyglada dokladnie tak samo
eplus - 2018-11-14, 11:20

Przypomnieliście mi (może było?):

Pilne pytanie. Proszę o pomoc. Potrzebuję wyczerpującej odpowiedzi. Z góry dziękuję.

Jakiś czas temu zacząłem podejrzewać swoją żonę o zdradę. Skąd się dowiedziałem. No bo zachowywała się typowo dla takich sytuacji. Gdy odbierałem telefon w domu, po drugiej stronie odkładano słuchawkę. Miała często spotkania z koleżankami, niespodziewane wyjścia na kawę czy po książkę. Na pytanie "z kim z naszych wspólnych znajomych się spotyka", odpowiadała, że są to nowe przyjaciółki i ja ich nie znam. Zazwyczaj czekam na taksówkę, którą ona wraca do domu, jednak żona wysiada kilkaset metrów wcześniej i resztę drogi idzie na nogach, tak że nigdy nie widzę jakim samochodem przyjeżdża i z kim.

Kiedyś wziąłem jej komórkę, tylko aby zobaczyć która godzina. Wtedy ona po prostu dostała szału i zakazała dotykać jej telefonu. Przez cały ten czas nie mogłem się zdecydować, by porozmawiać z nią o tym wszystkim. Pewnie nie dowiedziałbym się prawdy, gdyby nie przypadek. Pewnej nocy żona niespodziewanie gdzieś wyszła. Ja się zainteresowałem, że coś nie tak.

Wyszedłem na zewnątrz. Postanowiłem schować się za naszym samochodem, skąd był doskonały widok na całą ulice, co pozwoliłoby mi zobaczyć, do jakiego samochodu wsiądzie. Kucnąłem przy swoim wozie i nagle z niepokojem zauważyłem, że tarcze hamulcowe przy przednich kołach mają jakieś brunatne plamy, podobne do rdzy.

Proszę mi odpowiedzieć, czy ja mogę jeździć z takimi tarczami hamulcowymi, czy trzeba je stoczyć? Jeżeli natomiast trzeba ja wymienić, to czy można zamontować tańszy zamiennik, a nie oryginalne, a jeżeli tak, to które najlepiej?
:?: :?: :?: :-D :-D :-D :-D

Damiel33 - 2023-06-27, 22:06
Temat postu: nowa Dacia Duster- korozja tarcz hamulcowych i wahaczy
Czy taka korozja w samochodzie, który wyjeżdża z salonu to normalna rzecz?
Osobiście jestem laikiem, więc prawdopodobieństwo, że się mylę jest spore, ale bardziej mi to wygląda na montaż już elementów z korozją niż lekki nalot korozyjny powstały w skutek stania samochodu przez kilka.
Zastanawiam się czy to tylko ten egzemplarz, czy może wszystkie Dacie tak mają od nowości?
W salonie próbują mnie przekonać, że jest to naturalny lekki nalot korozyjny i jest to normalne w każdym nowym samochodzie każdej marki, a jak zapytałem jak to możliwe, że cała piasta jest w sumie pokryta korozją, nie bardzo wygląda mi to jak lekki nalot i dlaczego wahacz jest cały w korozji, a żadne elementy z nim styczne nie, to twierdzą tylko dalej, że to normalne zjawisko w nowym samochodzie.
Samochód wyprodukowany w maju 2023, w 22.06.2023 wyjechał z salonu

corrado - 2023-06-27, 23:36

Tarcza i zwrotnica ( bo to nie wahacz :) ) tak rdzewieje. Zwrotnica wyknana jest z żeliwa i bez pomalowania lakierem zabezpieczającym rdzewieje.
velomar - 2023-06-28, 06:06

U mnie w Sandero tak wyglądała zwrotnica i piasta po kilkunastu miesiącach:
https://postimg.cc/JHnrVS6Z
https://postimg.cc/hXj7K3wD
https://www.daciaklub.pl/...c68572561dd3045

Dymek - 2023-06-28, 07:25
Temat postu: Re: nowa Dacia Duster- korozja tarcz hamulcowych i wahaczy
Damiel33 napisał/a:
Czy taka korozja w samochodzie, który wyjeżdża z salonu to normalna rzecz?
Samochód wyprodukowany w maju 2023, w 22.06.2023 wyjechał z salonu
Wszystko w normie- te elementy mogą być rude już pod fabryką. Do tego tak samo wyglądają, lub będą zaraz wyglądały całe półosie. I nie dlatego, że to Dacia- obecnie tak produkowane są samochody, kiedyś te wszystkie elementy (poza tarczami) były lakierowane, lub pokrywane w inny sposób.
DrOzda - 2023-06-28, 09:00

Nie oglądaj bloku silnika jeśli jest żeliwny bo zawału dostaniesz :)
Dymek - 2023-06-28, 09:20

DrOzda napisał/a:
Nie oglądaj bloku silnika jeśli jest żeliwny bo zawału dostaniesz :)
Nic z tego- TCe, więc blok ze stopu aluminium...
Damiel33 - 2023-06-28, 12:01

to mnie uspokoiliście, dzięki za odpowiedzi
Michał B24 - 2023-07-04, 14:47

Tarcz hamulcowych nigdy nikt nie malował, i zawsze rdzewieją. Nie zdziw się, jak tarcza na powierzchni ciernej, bedzie zardzewiała po dwóch dniach stania. To też jest normalne.

Nie ma coatingu, który wytrzymałby temperatury tarcz w zadowalającym stopniu, więc są na tyle grube, że rdza im nie szkodzi.

Piitubski - 2024-09-13, 11:59
Temat postu: Rdza na tarczach
Witam. Właśnie kupuję nowe Sandero Expression. Samochód wyprodukowany w czerwcu 2024. Od lipca stoi na placu u dilera. Na tarczach hamulcowych wyraźny rdzawy nalot. Czy prosić dilera o oczyszczenie tarcz przed wydaniem auta?
kubas - 2024-09-13, 12:23

raz zahamujesz, nalot zniknie
MartinezTychy - 2024-09-13, 12:59

Normalna rzecz w stojącym samochodzie, pytanie dlaczego od lipca stoi skoro mamy wrzesień?
Piitubski - 2024-09-14, 10:20

Na stronie dacia.pl jest ponad tysiąc egzemplarzy Sandero dostępnych od ręki. Samochody stoją u dilerów i na stoku. Rozmawiałem z kilkoma salonami - są Sandero wyprodukowane w maju 2024 - do kupienia.