|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział ogólny o daciach - Duster jest czipowany fabrycznie i nie jedzie do 7 -10 tyś??
Bukfast - 2018-11-15, 13:53 Temat postu: Duster jest czipowany fabrycznie i nie jedzie do 7 -10 tyś?? Na kanale https://www.youtube.com/watch?v=Hl17Q3GcGdg
są testy DD2. Użytkownika nie recenzenata.
Zainteresował mnie jeden komentarz:
"Jeszcze podam jedną ciekawostkę na temat tego samochodu. Dotyczy ona silnika 1,6 wolnossąca benzyna. Może to być bzdura lub prawda sam nie wiem. Otóż dobrze znam ruski i oglądam filmiki na temat dustera. Ruscy kochają ten samochód bardziej od nivy czy uaza i właśnie tam usłyszałem i to niejednokrotnie, że duster jest czipowa ny fabrycznie i nie jedzie do 7 -10 tyś. Po tym przebiegu charakterystyka silnika się zmienia i zaczyna jechać. "
Prawda to czy bzdura?
pavulon78 - 2018-11-15, 14:45
Ja mam obecnie nalatane 12000. Mam wrażenie że auto faktycznie dużo lepiej jeździ teraz niż po wyjechaniu z fabryki, ale mam tu na myśli bardziej kulturę pracy silnika, łatwość wkręcania się na obroty niż faktyczną poprawę dynamiki.
Na pewno bardzo dużo dała aktualizacja oprogramowania silnika, którą robiłem jakiś miesiąc temu.
Tutiszelest - 2018-11-15, 15:41
Brzmi trochę jak miejski mit, ale o ile się nie mylę
ruscy jeżdżą Renault Duster, no i wiadomo,
że w Rosji wszystko jest możliwe:)
Marek1603 - 2018-11-15, 18:49
Wszystkie daćki które miałem/mam zaczynały jeździć i palić normalnie właśnie około 10kkm. Znaczy spalanie się unormowało. Myślę, że jest to celowo zrobione aby silnik się dotarł/ułożył.
PiotrWie - 2018-11-15, 20:23
A może po prostu nowe silniki tak mają - ten sam efekt miałem w Zafirze 1,8 - przez pierwsze 8-10 tys byłem z lekka załamany bo palił tak 11 - 12 l/100, potem zaczął jeździć przyjemniej i palić pomiędzy 8 a 8,5 - a to już dla w końcu dla miniautobusu całkiem znośny wynik.
Bukfast - 2018-11-16, 07:07
Czyli wychodzi na to że nowe silniki wolnossące tak mają, a nie żadne programowe chipowanie. Piotrze Zafirze 1,8 też była wolnossąca?
PiotrWie - 2018-11-16, 14:07
Bukfast napisał/a: | Czyli wychodzi na to że nowe silniki wolnossące tak mają, a nie żadne programowe chipowanie. Piotrze Zafirze 1,8 też była wolnossąca? |
Tak, to wolnossący silnik o mocy 120KM
Fruxo - 2018-11-19, 19:32
nie ma żadnego czipa
trzeba poczytać podstawowe podręczniki do obsługi silnika i co oznacza dokładnie docieranie
maugu - 2018-11-19, 21:52
Ciekawe, że na naszym i nie tylko naszym forum dyskutuje się o wielu problemach dotyczących właściwości produktu, który kupiliśmy, a nie ma tradycji wysłanie zapytania bezpośrednio do producenta. Dealerzy nauczyli nas, że nic nie wiedzą - to niewątpliwie dla nich bardzo wygodne, ale ciekawe jak zareaguje producent - odpowie, że nie wie czy też, że nie udziela informacje o produkcie, który sprzedaje.
Belphegor - 2018-11-20, 10:13
maugu napisał/a: | Dealerzy nauczyli nas, że nic nie wiedzą |
Bo tak niestety jest. Sami muszą się dopytywać importera o podstawowe rzeczy. A co ciekawsze - często importer też nic nie wie, bo go centrala nie informuje. A centrala mało wie, bo fabryki nie dają na coś zgody i koło się zamyka, wszyscy na coś czekają, a najbardziej po d..ie dostaje klient.
profek412 - 2018-11-20, 18:37 Temat postu: Re: Duster jest czipowany fabrycznie i nie jedzie do 7 -10 t
O to ja :)
Bukfast - 2018-11-21, 12:47
Super oglądam odcinki z zainteresowaniem!
gogol - 2018-11-21, 14:02 Temat postu: Re: Duster jest czipowany fabrycznie i nie jedzie do 7 -10 t
profek412 napisał/a: |
O to ja :) |
O proszę ;) A ja się zastanawiałem, czy jesteś na forum ;)
Przy którymś filmie, wspomniałem, że może kiedyś uda się spotkać we Włocławku ;)
profek412 - 2018-11-22, 20:23 Temat postu: Re: Duster jest czipowany fabrycznie i nie jedzie do 7 -10 t
gogol napisał/a: | profek412 napisał/a: |
Przy którymś filmie, wspomniałem, że może kiedyś uda się spotkać we Włocławku ;) |
Zgadza się :)
Od czasu do czasu ja jestem w Łodzi, ale tam trudniej przypadkiem na siebie wpaść bo obszar większy
stepwayka - 2018-11-22, 20:53 Temat postu: Re: Duster jest czipowany fabrycznie i nie jedzie do 7 -10 t
gogol napisał/a: | profek412 napisał/a: |
|
Też się nad tym zastanawiałam, po obejrzeniu filmików.
profek412 - 2018-11-23, 20:22 Temat postu: Re: Duster jest czipowany fabrycznie i nie jedzie do 7 -10 t
stepwayka napisał/a: | gogol napisał/a: | profek412 napisał/a: |
|
Też się nad tym zastanawiałam, po obejrzeniu filmików. |
Nie da się mieć Dacie i nie być na tym forum :)
|
|