|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział techniczny - Duster II na lawecie:(
tomala72 - 2018-11-16, 15:18 Temat postu: Duster II na lawecie:( Wczoraj rano wsiadam do Dusterka, który [przejechał raptem 2000km, odpalam, rozrusznik kręci a tu nic? Wyświetlił się komunikat: Skontroluj system start stop, zapaliła kontrolka przy przycisku do odłączania tego paskudztwa. Kilka razy jeszcze próbowałem ale zapłon odcięty. Nie chciałem sam odpinać klemy aku żeby nie było potem na mnie albo abym czegoś więcej nie spitolił. Auto na lawecie do serwisu w poniedziałek dopiero się nim zajmą... Na szczęście wykupiłem sobie polisę na zastępcze. Co za cholera?
Prezes - 2018-11-16, 15:28
Jaki Duster, bo w opisie masz tylko:
Marka: Renault
Model: Captur
Silnik: TCE 90
Warto go dopisać
tomala72 - 2018-11-16, 15:37
Fakt, zapomniałem:) Duster II 1.6 SCE 2WD
paul7 - 2018-11-16, 17:50
Fajne te nowe modele.
pluto - 2018-11-16, 18:00
Ja już się wyleczyłem z Daci
dudu$ - 2018-11-16, 18:33
oby to był tylko pojedynczy przypadek. Za 2 tygodnie teściowa ma odebrać identyczny pojazd i nie chciałbym aby jej egzemplarz był tak awaryjny bo chyba do końca życia by mi gderała, że namówiłem ja na nowego Dustera a chciała kupić Suzuki Vitarę. Ciekawe co producent schrzanił w tych samochodach z tym motorem. Silnik ten występuje przecież w Lodgy od 2016 r oraz w Dusterach PH2 i tam nie było takich cyrków. Chyba sprzedaż tego modelu od 2010 roku przerosła sam koncern Renault i stwierdzili, ze trzeba coś w nowym modelu schrzanić aby wzrosła sprzedaż Captura lub Kadjara
robo1973 - 2018-11-16, 20:01
ja w swojej DD I po 3000 tyś zapalam a tu nic Kręci i nie pali Laweta i ASO Wgrali nowy soft i zapalił
tosiek - 2018-11-16, 20:33
Coś jest na rzeczy z dusterami i softem silnika. Tutaj komuś wstrzymali wydanie nowego auta:
http://www.daciaklub.pl/f...1770304#1770304
Prezes - 2018-11-17, 07:51
Właśnie byłem ciekawy czy to znowu 1.6
Myślę, że niedługo to poprawią i będzie jak trzeba. Pamiętam, że w peugeotach 301 też soft do 1.6 benzyny 1,5 roku naprawiali, ale potem już było tylko dobrze. Tylko tam nie przyjmowali do wiadomości, że jest błąd, a tu już działają, więc powinni szybciej się wyrobić, czego wszyskim życzę
lisek2 - 2018-11-17, 08:33
spodziewaj się diagnozy...brak błędów, nagły spadek napięcia na akumulatorze, naładowano oraz zaktualizowano soft komputera wtrysku
eplus - 2018-11-17, 09:20
No to żądać wymiany akumulatora. To nie jest normalne. Za półtora roku męki to szlag by mnie trafił albo ja bym kogoś zabił.
tomala72 - 2018-11-20, 11:42
Jest diagnoza...Kuna urypała dwa kable...Kupiłem spray, wieczorem spryskam przewody, matę wygłuszającą i płytę pod silnikiem. jak przylezie jeszcze raz to kupie wnyki:)))
Tutiszelest - 2018-11-20, 14:14
hehe na kuny żaden nowy soft nie pomoże:)
tomala72 - 2018-11-20, 14:33
Ogłoszenie:)
Boa Dusiciela lub Pytona Tygrysiego, średniego rozmiaru kupię lub zatrudnię-praca na nocki, musi się zmieścić pod płytą silnika:)
Tutiszelest - 2018-11-20, 14:39
ambitnie, ale słyszałem, że wystarczy psia sierść w jakimś przepuszczalnym woreczku i masz spokój
eplus - 2019-01-23, 14:17
Powolny napisał/a: | ... żeby dostać się do przewodów spryskiwaczy. Widać owe przewody mają silny zapach... można założyć, co gryzoniom smakuje... |
Alkohol? Chyba, że to jeszcze w lecie było...
eio - 2019-01-23, 15:20
Powolny napisał/a: | Zatem, jak się ponownie gryzonie pojawiły, tym razem wzmocniłem obronę: | Z czego to takie włochate? Z brody sobie uciąłeś?
Marek1603 - 2019-01-23, 16:10
Dorwał jakiegoś sierściucha.
eio - 2019-01-23, 16:19
Najlepsze efekty będą, jak się zerwie z podbrzusza suki w trakcie rui.
metalic - 2019-02-13, 18:42
Witam.
Dzisiaj pojawił się pierwszy zonk z moim Dusterem. Przebieg 2300km. Rano odpalam a tu komunikat: Skontroluj system start&stop, zapalony przełącznik tego ustrojstwa i pomarańczowa kontrolka serwisowa. Auto odpaliło normalnie i dowiozło do pierwszego postoju. Po drodzę zorientowałem się że nie działa nawiew a pokrętła z klimatyzacji nie są podświetlone .
Po kilkuminutowym postoju zapalam samochód ponownie i wszystko ok Przez pozostałą część dnia wszystko było ok.
W sobotę wyjeżdżam na ferie i teraz mam obawy czy nie będę miał na wyjeździe jakiejś niespodzianki
Pytanie do Was. Ładować akumulator, próbować się wbić do ASO czy może zwyczajnie olać to i jechać mając nadzieję, że problem nie wróci.
Pozdrowienia.
Pedros - 2019-02-13, 18:51
metalic napisał/a: | Witam.
Dzisiaj pojawił się pierwszy zonk z moim Dusterem. Przebieg 2300km. Rano odpalam a tu komunikat: Skontroluj system start&stop, zapalony przełącznik tego ustrojstwa i pomarańczowa kontrolka serwisowa. Auto odpaliło normalnie i dowiozło do pierwszego postoju. Po drodzę zorientowałem się że nie działa nawiew a pokrętła z klimatyzacji nie są podświetlone .
Po kilkuminutowym postoju zapalam samochód ponownie i wszystko ok Przez pozostałą część dnia wszystko było ok.
W sobotę wyjeżdżam na ferie i teraz mam obawy czy nie będę miał na wyjeździe jakiejś niespodzianki
Pytanie do Was. Ładować akumulator, próbować się wbić do ASO czy może zwyczajnie olać to i jechać mając nadzieję, że problem nie wróci.
Pozdrowienia. |
Sprawdź stan naładowania akumulatora- tego typu problemy są często spowodowane przez rozładowane aku. Jak ostatnio użytkowałeś auto? Codziennie czy nie, trasy długie lub nie, parkujesz w garażu czy pod chmurką?
metalic - 2019-02-13, 19:06
auto jeździ codziennie raczej na krótkie trasy. Ale ostatni weekend robiłem trasy 2x po ok 150km, a wczoraj też miałem 30 min przejazdy, więc teoretycznie powinien być podładowany.
Teraz też szykują się trasy po 150-300km. Tak czy inaczej może spróbuję się skontaktować z ASO
Pedros - 2019-02-13, 19:13
Kontakt z serwisem na pewno nie zaszkodzi. Trochę dziwne jak na kłopoty z aku w takim przypadku.
BLACHA_997 - 2019-02-14, 10:18
Dzisiejszy przekaz dnia:
"...na Berdyczów".
SWilk - 2019-02-14, 12:57
Niezależnie od tego co powie ASO, sprawdź zakres Twojego Assistance w kontekście dostarczenia samochodu zastępczego na czas awarii i organizacji kontynuacji podróży.
Sprawdź, czy assistance będzie działał w krajach do których (przez które) będziesz jechał, jeżeli jedziesz za granicę.
Jeżeli masz w swoim ubezpieczeniu takich udogodnień, to dokup krótkoterminowy assistance na ten wyjazd. To koszt rzędu 50-80zł za dwa tygodnie, a nie będziesz się tak denerwował, że coś się stanie w drodze i utkniesz w szczerym polu.
metalic - 2019-02-14, 21:32
Poza tym jednym incydentem, na razie nic się nie dzieje. Podejżewam jakiś chwilowy spadek napięcia na aku bo przy odpaleniu od razu miałem włączone odszranianie i ogrzewanie tylnej szyby.
Generalnie przeglądając neta to sporo tego typu problemów ludzie mają w renówkach. Chyba coś z tym S&S im nie wyszło.
Pedros - 2019-02-14, 22:54
Jeśli zrezygnujesz z porady serwisu, to podepnij jednak prostownik i podładuj akumulator. Objawy nie wystąpiły bez powodu i jeśli był nim problem z prądem ( co jest bardzo prawdopodobne), to akumulator raczej wymaga doładowania nawet jeśli w tej chwili nic się nie dzieje.
tAboon - 2019-02-15, 07:55
SWilk napisał/a: | dokup krótkoterminowy assistance na ten wyjazd. To koszt rzędu 50-80zł za dwa tygodnie, | To nie lepiej za 150-200 wykupić na cały rok assistance na cały rok i mieć spokój (samochód zastępczy na czas awarii, holowanie, nocleg itp....)?
SWilk - 2019-02-15, 09:00
tAboon napisał/a: | To nie lepiej za 150-200 wykupić na cały rok assistance na cały rok i mieć spokój |
Pewnie, że lepiej. Ja przy ubezpieczaniu samochodu kierowałem się w dużej mierze zakresem Assistance (przez co świetna i tania oferta AC odpadła).
Mam tylko na myśli to, że jak się jednak o tym nie pomyśli na czas, a teraz przychodzi przeczekać czas "potencjalnej usterki" (jeździć, obserwować), to te dwa tygodnie mogły by wystarczyć.
Inna rzecz, że jakoś przyzwyczaiłem się do tamtych krótkookresowych ubezpieczeń, bo to były jedyne na rynku, które nie wykluczały w OWU skutków awarii samochodów starszych niż 10 lat. Jeszcze niedawno jeździłem 15 letnią Ibizą i jakakolwiek dalsza podróż wymagała assistance, z którego niestety kilkukrotnie korzystałem. A na roczne Assistance dla takiego pojazdu nie ma co liczyć poniżej 300zł.
tAboon - 2019-02-15, 09:06
Assistance Dacii to porażka. Poza holowaniem to nic nie zapewniają. Dlatego przy nowym aucie wykupiłem Max Assistance.
metalic - 2019-02-15, 21:12
Hejka dzięki za porady. Mam polisę w PZU i w niej asistanse pomoc w drodze opcja super więc mogę być spokojny. Prostownik wezme i podładuje w weekend bo bedę mieć taką możliwość.
Pytanie tylko czy odpinać aku z instalacji czy spokojnie podpiąć bez odkręcania wszystkiego. Ostatnio się naczytałem jakie to niebezpieczne a jak od zawsze tak robiłem
Pedros - 2019-02-15, 22:07
O ile dobrze pamiętam, w instrukcji obsługi nie ma mowy o tym żeby odłączać akumulator podczas doładowywania.
BLACHA_997 - 2019-02-16, 11:39
metalic napisał/a: | Hejka dzięki za porady. Mam polisę w PZU i w niej asistanse pomoc w drodze opcja super więc mogę być spokojny. Prostownik wezme i podładuje w weekend bo bedę mieć taką możliwość.
Pytanie tylko czy odpinać aku z instalacji czy spokojnie podpiąć bez odkręcania wszystkiego. Ostatnio się naczytałem jakie to niebezpieczne a jak od zawsze tak robiłem |
Ładowarkę wepnij bezpośrednio pod akumulator bez odpinania od instalacji samochodowej. WARUNEK! zasadnym (może, bezpieczniejszym) byłoby ładowanie specjalną ładowarką do samochodów z akumulatorami EFB i AGM (dla systemu S&S) - ja taką ładowałem bez żadnych ujemnych skutków. Na klemie "+" nie musisz nawet ściągać tej czerwonej pokrywki akumulatora - z lewej strony masz otwierane "okienko" (trzeba je delikatnie poważyć) które daje dostęp do takiej nacinanej blaszki aby zacisk ładowarki się nie zsunął. Natomiast klema "-" bezpośrednio do tego grubego kabla zakończonego końcówką oczkową.
metalic - 2019-02-16, 17:17
Aku się ładuje. Podpiałem bezpośrednio do mocowania(srob). Mam ładowarkę z możliwością ładowania w niskich temp i do akumulatorów AGM ale nie byłem pewien czy to dobra opcja i włączyłem standardowe ładowanie.
metalic - 2019-02-16, 21:39
Akumulator naładowany. Czas ładowania 4,30h. Czas pokaże czy problem powróci. I tak zamierzam wymienić olej po dobieraniu to przy okazji wspomnę o problemie. Póki co dzięki za waszą pomoc i rady.
seraphine - 2021-02-17, 15:35
No to jestem w klubie... wczoraj wracając z pracy też wyskoczył mi błąd S&S. Coś może być na rzeczy z tym obciążeniem, bo chodziła klima (były u nas mgły i straszna wilgoć) do tego podgrzewanie lusterek/szyby, grzanie tyłka i pewnie dogrzewanie wody w układzie. Raczej odrzucałbym fakt niskiego poziomu naładowania akumulatora, gdyż dzień wcześniej pyknąłem 4h trasę. Po drodze byłem w sklepie. Po wyjściu duśka normalnie odpaliła i pojechałem dalej bez błędu. Zobaczymy, co będzie jutro, bo dziś jej nie ruszałem.
Krystian67 - 2021-02-17, 18:14
Czy kol. BLACHA_997 mógłys wrzucić link do takiego prostownika .Z tego co widzę w opisie masz sce .1.6 .Dziękuję z góry
|
|