DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział techniczny - Duster 2 - Ryzyko oblodzenia

pavulon78 - 2018-11-30, 17:08
Temat postu: Duster 2 - Ryzyko oblodzenia
Przy temp. poniżej 4 stopni w momencie włączania zapłonu na wyświetlaczu pojawiał mi się napis o ryzyku oblodzenia.
Gdy temperatury spadły poniżej zera, komunikat ten już się nie pojawia. Jak to wygląda w Waszych dusterach? Wyświetla się tylko w temp. 0-4 czy zrąbała się mi się kolejna rzecz?

eplus - 2018-11-30, 19:19

Powinieneś już się przyzwyczaić di zimy.
PiotrWie - 2018-11-30, 20:16

Nie ma ryzyka oblodzenia, jest pewność :mrgreen:
Fruxo - 2018-11-30, 20:27

unia mieście się na zachód i takie konstruuje przepisy jak dla zachodu , u nich w zime nie często spada poniżej 0 dlatego wymogli na producentach taki kretyńskie ostrzeżenie.
paul7 - 2018-11-30, 20:46

Wyciągasz skrobaczkę i do roboty. Chyba że jedziesz w ciemno, jak często widuję rano kolesi co im się nie chciało czekać aż szron stopnieje lub skrobać szyb.
pavulon78 - 2018-11-30, 21:16

paul7 napisał/a:
Wyciągasz skrobaczkę i do roboty. Chyba że jedziesz w ciemno, jak często widuję rano kolesi co im się nie chciało czekać aż szron stopnieje lub skrobać szyb.

Chyba nie zrozumiałeś pytania. Chodzi mi o komunikat na wyświetlaczu komputera pokładowego.

PiotrWie - 2018-11-30, 21:20

Fruxo napisał/a:
unia mieście się na zachód i takie konstruuje przepisy jak dla zachodu , u nich w zime nie często spada poniżej 0 dlatego wymogli na producentach taki kretyńskie ostrzeżenie.

Ostrzeżenie wcale nie jest kretyńskie - pomiędzy 3 a 0 stopni jest niebezpieczeństwo oblodzenia - szczególnie na mostach gdzie szosa może mieć poniżej zera pomimo dodatniej temperatury powietrza - mam przy wyjeździe ze wsi most nad rzeką i wielokrotnie widywałem tam lód pomimo 1 - 2 st powyżej zera - a reszta szosy była tylko mokra.
W BMW też przy temperaturach ujemnych nie było ostrzeżenia, tylko pomiędzy 3 a 0

tAboon - 2018-11-30, 22:04

Fruxo napisał/a:
unia mieście się na zachód i takie konstruuje przepisy jak dla zachodu
Taki komunikat ja już miałem w Citroenie z 2003r (który notabene był produkowany od 1998, natomiast bracki w BMW z 1985 miał już komunikat temperaturowy o ryzyku oblodzenia. Więc nie jest to wymysł Unijny...

Nie mam Dustera, ale instrukcja obsługi powinna wszystko wyjaśnić.

PiotrWie, dobrze wszystko wytłumaczył.

jammo - 2018-12-01, 11:25

Normalną rzeczą jest, że temperatura podłoża, czyli przy samym asfalcie może być niższa niż temp. powietrza , dlatego mogą zdarzyć się różne niespodzianki, szczególnie w rejonach rzek jak wyżej zauważył ko,lega PiotrWie. Komunikat nie stwierdza oblodzenia, lecz tylko ostrzega, że takie coś może się pojawić. Mam w swoim tak samo, więc masz wszystko ok.
SWilk - 2018-12-03, 09:35

Coś podobnego miałem w Ibizie 6L z 2002 roku. Tylko tam był na komputerku po prostu płatek śniegu i wyświetlał się zawsze poniżej 4*C, tzn, także przy ujemnych temperaturach.

Co gorsze, jak pierwszy raz jechałem jesienią, wieczorem, nagle usłyszałem bardzo głośny gong w samochodzie. A że jechałem w ciszy, to prawie "podskoczyłem" i wiele wysiłku wymagało ode mnie niewykonanie żadnych gwałtownych ruchów za kierownicą.

Chwilę później przypomniałem sobie, że jak na wiosnę kupowałem tę Ibizę to w instrukcji stało, że przy spadku temperatury poniżej 4*C podczas jazdy zostaniemy ostrzeżeni sygnałem dźwiękowym... Szkoda tylko, że wielokrotnie głośniejszym od np. rezerwy paliwa i takim nietypowym - nie żaden pisk, tylko elegancki gong.

Tak jak koledzy pisali - to tylko wymogi unijne i nie musisz wdrapywać się na skrzydła, żeby skrobać lód z poszycia.

jammo - 2018-12-03, 18:45

Tu chodzi o to, że jak jest tak jak pisałeś np. -11 *C , to kazdy wie , że jest ślisko i komputer przy takim mrozie nie musi pisać. Natomiast przy +1 , czy +2 to większość sądzi, że skoro jest na plusie to nie ma się czego obawiać, dlatego komputer daje komunikat i ostrzega, żeby zapalić w głowie kierowcy tą czerwoną lampkę czyli ostrożność..
Dar1962 - 2018-12-06, 17:56

ta informacja zawsze pojawia się gdy temperatura spada do zera, poniżej zera już jej nie ma, bo niepotrzebna,wystarczy pociągnąć nosem, jak smarki zamarzają, to znaczy że minus 10 :-P
eplus - 2018-12-06, 18:13

Jak jest poniżej zera, to pada śnieg, a nie marznący deszcz. :idea: