DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział ogólny o daciach - pytanie

pitt28 - 2009-02-12, 20:04
Temat postu: pytanie
Witam! Chcę kupić Dacię Sandero wersję full wypas :-P trochę obawiam się jej jakośći, funkcjonalnośći ekonomii jazdy itd. Aktualnie śmigam Ibizą więc szału nie ma. Proszę poradzcie mi czy warto ją kupować czy nie... Będę wdzięczny za opinie!
laisar - 2009-02-12, 21:17

Przeczytaj forum to będziesz wiedział - że nie ma się zupełnie czegokolwiek obawiać i że warto [:
Pablo78 - 2009-02-13, 08:51

laisar napisał/a:
Przeczytaj forum to będziesz wiedział - że nie ma się zupełnie czegokolwiek obawiać i że warto [:

zgadza się :-P

leo24 - 2009-02-13, 11:08

Ja jestem SZCZĘŚLIWYM posiadaczem tego auta dopiero miesiąc i zaskakuje mnie ono jak na razie zawsze na plus a jest to moje 6 auto oprócz tego 10 lat jeździłem zawodowo.

Przed kupnem też tu zaglądałem i wypowiedzi na forum zachęciły mnie do kupna Daci .

waski - 2009-02-13, 15:17

Tylko kolega, myśli o pełnej wersji. Więc nieźle zabuli, i wtedy napewno poczuje lekkie rozczarowanie. Że za tyle pieniędzy, samochód jest poprostu przeciętny. Jeśli to będzie wersja za jakieś ludzkie pieniądze, to napewno wtedy warto, ale myśląc o pełnej wersji, to oni strasznie dużo policzą sobie za dodatki i wtedy auto stanie się nie opłacalne, jak za klasę B.
laisar - 2009-02-13, 15:50

A za "tyle pieniędzy" to jakie inne auto jest lepsze? (Serio pytam, nigdy się zbytnio nie przyglądałem temu segmentowi).
Nova - 2009-02-13, 16:38

Moim zdaniem warto kupić.
Cenowo nie znajdziesz u konkurencji "za takie pieniądze" wersji full wypas jaką masz w Daćce Laureate.

Swoją drogą zawsze mnie ciekawiło jakie inne samochody rozważali przed podjęciem ostatecznej decyzji obecni posiadacze Dacii.

Ja na początku brałam pod uwagę jakiegoś używańca (max. 3 latka z małym przebiegiem) ale ceny ich były zbyt zbliżone do cen nowych aut - dlatego sobie odpuściłam i zaczęłam przeglądać oferty "nówek"

Zastanawiałam nad I30 i Cee'd ze względu na długi okres gwarancji. Ale podobały mi się tylko wersje SW a te kosztują trooochę więcej niż chciałam przeznaczyć na zakup auta.

Rozważałam też C3, Fiestę, Fiata 500 - bo mi się po prostu podobają i Yarisa - bo ma opinie niezawodnego (choć w obliczu ostatnich doniesień już tak to różowo nie wygląda...).
Ale biorąc wszystkie "za" i "przeciw" w końcu Dacia wygrała :lol:

Jak będę nasępnym razem kupowala samochód - zapoluję na Mazdę (no chyba, że będę potrzebowała większej furki - wtedy tylko Dacia Logan MCV 7 osobowa) :mrgreen:

dogberry - 2009-02-13, 21:25

I30 to dobry wybór, też kiedyś nad nim myślałem.
Nova - 2009-02-13, 21:41

Na wiosnę ma wejść następca Getza - I20.
Też niczego sobie autko.
Niestety w okresie moich poszukiwań niewiele jeszcze było o nim wiadomo a ceny to i do teraz jeszcze nikt nie zdradził.
Ale jak będzie w podobnej cenie jak Getz - wróżę spore zainteresowanie...

malina_85 - 2009-02-13, 21:50

Nova - zgadzam sie z Toba, choc nie do konca. Wszystko zalezy co kolega "chce" od samochodu - np. Getz =mały bagażnik... chociaz i30 tez rozwalalam, wiec gust samochodowy mamy widze podobny:D

Ja tez jezdzilam ibizą... niebawem napisze - bo tak chyba bedzie najlatwiej porownac - jak sie jezdzi Sandero... chociaz z tego co sama pytalam - obecni tu sa zadowoleni:D

Mozesz tez napisac do naszego tez w miare "nowego" kolegi z bydgoszczy - On jest w trakcie testowania, z tego co wiem przejechal juz 1500km ( po samej Bydgoszczy hahah) i nie narzeka:D

Nova - 2009-02-13, 22:39

Ja napisałam, co rozważałam przed tym, zanim ostatecznie zdecydowałam się na Dacie i co mi się podoba z dostępnych/przystępnych aut (czytaj "znośna/akceptowalna cena").

Ja nie jestem (jeszcze) dobrym doradcą z zakresu "kupić-nie kupić Dacie", bo swojego Sanderka jeszcze nie odebrałam, ale przy okazji wątku zaintrygowało mnie jaką drogę selekcji, eliminacji i wyboru większość z nas przechodzi i dlaczego finalnie wybraliśmy właśnie Dacie. :?:

U mnie głównie zwyciężył stosunek ceny do wyposażenia, to, że auto od początku mi się spodobało oraz wiara, że jeszcze wszystko przed tą marką (dobrego oczywiście).

malina_85 - 2009-02-14, 00:15

Powiem Tobie tak:
- cena ok
- wersja jak najbardziej
- wyglad calkiem calkiem
- mnie przekonay 3 lata gwarancji i duzy bagaznik - ze wzgledu na psa i w gruncie rzeczy on przewazyl
chociaz.... mialam juz serdecznie dosc ibizy - kobieta z kobieta nigdy sie nie dogada tzn. ja z ibizą :shock:

A wymyslalam podobnie i30, A2, A4 - jesli chodzi o audi to chodzilo mi o uzywane,
gdzies tam prze glowke przeszedl mi golf i to chyba tyle...
a osobiście podoba mi sie hummer :mrgreen:

laisar - 2009-02-14, 09:59

Cytat:
zaintrygowało mnie jaką drogę selekcji, eliminacji i wyboru większość z nas przechodzi i dlaczego finalnie wybraliśmy właśnie Dacie.

Oczywiście na pewno jednym z głównych argumentów była pewnie w większości przypadków cena, ale już pozostałe priorytety bardzo się różnią w zależności od osoby. Dla jednych najistotniejsze były konkretne parametry fizyczne (np dla mnie - rozmiary), dla innych właśnie gwarancja, a dla kolejnych - niezawodność, prostota napraw, ekonomia użytkowania itp

Nova - 2009-02-14, 11:14

Mnie dodatkowo przekonała nieskomplikowana, znana konstrukcja silnika i co za tym idzie łatwość i niska cena przeglądów i ew. napraw (p. Marek z Puławskiej mocno to podkreślał).
Może trochę przestarzały i trochę gorsze osiągi, ale dla mnie, głównie do jazdy po mieście, w zupełności wystarczy.
Bagażnik też mnie mile zaskoczył. Największy w swojej klasie. Piknikowe wypady za miasto murowane!

Mariusz - 2009-02-14, 11:46

Hyundai I30 to już inna paleta pieniędzy w porównaniu z Dacią.Getz można zobaczyć co jest w wersji podstawowej,a za co trzeba dopłacić np:klimatyzacja manualna 3480zł.
Wersja Classic jest uboga i kosztuje 32900zł.Następna wersja to to Comfort,ale to już też inne pieniądze.Pod każdym względem wygrywa cenowo Dacia. :-)