|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Na każdy temat - dobra bateria wannowa
jurek - 2019-03-23, 11:35 Temat postu: dobra bateria wannowa Potrzebuję dobrą baterię wannową z prysznicem, naścienną, nie w cenie złota. Możecie coś polecić? pozdr
DrOzda - 2019-03-23, 21:21
Jeśli termostatyczna to Grohe lub Hansgrohe, inne po prostu szybko się psują od kamienia. Zwykłe zresztą też polecam tych firm.
GRL - 2019-03-23, 22:52
DrOzda napisał/a: | ... Grohe lub Hansgrohe ... |
U siebie w domu mam tylko te 2 firmy i póki co polecam (choć to dopiero 3-4 lata użytkowania).
laisar - 2019-03-24, 12:05
Firma dowolna, typ z ceramiczną głowicą - byle była ona wymienialna (najlepiej bez zdejmowania ze ściany) i dostępna do kupienia.
Na papierze 10 lat gwarancji może wygląda fajnie, ale tylko do momentu, jak baterię trzeba wymontować i wysłać/zawieźć do gwaranta...
kapelusznik - 2019-03-24, 20:11
Jak mi się bateria kuchenna zepsuła tydzień temu po 5.5 roku działania to się nie zastanawiałem żadnymi gwarancjami i pojechałem od razu do sklepu po nową żeby można było poobiednie patelnie po ludzku w zlewie umyć a nie w umywalce
jurek - 2019-03-24, 22:09
Dzięki. Grohe ne tania na emerycką kieszeń. Z drugiej strony - Laisar, kupiłem rok temu do kuchni tanią baterię. Technicznie ok, ale ze względu na małą średnicę kanałów wewnętrzych i ich chropowatą powierzchnię generuje dżwięki jak Jumbojet. pozdr
SWilk - 2019-03-25, 16:23
laisar napisał/a: | Na papierze 10 lat gwarancji może wygląda fajnie, ale tylko do momentu, jak baterię trzeba wymontować i wysłać/zawieźć do gwaranta...
|
To też kwestia warunków gwarancji. Mam baterię Valvex, zepsuła się ceramiczna głowica przełączająca między prysznicem a wylewką.
Zgłosiłem w sklepie (bo jeszcze nie minęło dwa lata), że się zepsuła. Tego samego dnia jeszcze miałem telefon z Valvexu z pytaniem, czy jak mi wyślą, to sobie poradzę z montażem.
Powiedziałem, że tak i następnego dnia kurier dostarczył mi baterię. Błyskawica normalnie.
Warto pilnować paragonów (a najlepiej faktur).
GRL - 2019-03-25, 17:55
SWilk napisał/a: |
...zepsuła się ceramiczna głowica przełączająca między prysznicem a wylewką...
...następnego dnia kurier dostarczył mi baterię... |
Baterię czy samą głowicę?
SWilk - 2019-03-26, 09:43
Przysłali całą baterię.
Ale to chyba dlatego, że wymiana głowicy w tym akurat miejscu wymaga jakiegoś specjalnego klucza, którego ja nie mam.
Mam baterię baterię Sensea Toffee, której producentem jest Valvex.
Tam są dwie głowice. Jedna standardowa do odkręcania wody i regulacji temperatury, druga o mniejszej średnicy wbudowana w wylewkę.
Skręcenie wylewki tak, żeby była równolegle z baterią powoduje przełączenie na prysznic.
Zepsuła się właśnie ta druga głowica.
Do jej odkręcenia trzeba klucza podobnego do sześciokątnego, ale jakby z lekko wklęsłymi ściankami. Nie mam takiego, a zwykły sześciokątny o "wchodzącym" rozmiarze się wyślizguje przy próbie odkręcenia.
jurek - 2019-03-30, 12:08
Kupiłem baterię Gamma Sea za 94z z przesyłką. Wygląda solidnie/jest ciężka/ ładna /rzecz gustu. Średnica głowicy 40mm i co ważne nie szumi. Mam nadzieję, że trochę pozyje. pozdr
|
|