|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Zakup Dacii - Dacia Zdunek - auto bezwypadkowe, wpis w historii
BastarPL - 2019-03-28, 12:49 Temat postu: Dacia Zdunek - auto bezwypadkowe, wpis w historii Witam.
Autoryzowany diler Dacia Zdunek wystawione ma na sprzedaż auto, według opisu "Bezwypadkowe". Jednakże sprawdzając auto po VIN widzimy:
Historia uszkodzeń 1 WPIS LUB WIĘCEJ
Oznacza to, że auto jednak miało jakiś wypadek?
Niestety dealer póki co nie chce odpowiedzieć na te pytania.
Mamert - 2019-03-28, 13:05
Zdunek, Zdunek... dlatego kupiłem auto w RTS w Elblągu...
Zdunek kiedyś sprzedał Traffica, który spadł z lawety, wymieniony cały bok, jako fabrycznie nowe auto bez wad... nawet TV było...
tAboon - 2019-03-28, 14:23
BastarPL napisał/a: | Historia uszkodzeń 1 WPIS LUB WIĘCEJ | to nie musi świadczyć o wypadku. może to być też rysa na zderzaku. Systemy tego nie rozróżniają, dla nich sztuka jest sztuka.
BastarPL - 2019-03-28, 14:47
Otomoto zapewnia, że dealer sprawnie odpowiada na pytania:)
Jeżeli zadaję pytanie z tym związane i odpowiedzi nie ma... zaczyna człowiek się zastanawiać.
Oczywiście może być, jak mówisz - rysa... ale czy należy to ukrywać?
Nie wiem, czy system to rozpoznaje. Moje auto i auto znajomego, które było robione z OC sprawcy nie ma wzmianki o uszkodzeniach (naprawy blacharsko-lakiernicze, wymiana reflektorów) :)
SWilk - 2019-03-28, 15:48
Przecież nie jest napisane, że auto jest bezkolizyjne...
A że przy kolizji nikt nie spędził tygodnia w szpitalu, to i wypadku nie stwierdzono...
A że poduszki strzelone, że cztery ślady zamiast dwóch? Co za różnica.... ;D
BastarPL - 2019-03-28, 17:11
Nie pocieszacie ;) hehe.
No dobra, zobaczymy co z tego będzie.
tAboon - 2019-03-29, 07:14
BastarPL napisał/a: | zobaczymy co z tego będzie. | pojechać obejrzeć i poprosić na żywo o wyjaśnienie.
DUSTER 3 - 2019-04-08, 08:53
A jak sprawdzić te szkody, czy tylko w salonie? Też odbieram auto i dobrze wiedzieć czy było robione i malowane extra! Sam nr vin nic mi nie mówi, nic nie widzę- poradźcie proszę
tAboon - 2019-04-08, 09:44
Są dedykowane fora oraz portale, gdzie można sprawdzić historię szkodową pojazdu.
Ewentualnie we własnym zakresie organoleptycznie lub poprosić sprzedawcę o sprawdzenie grubości lakieru przy Tobie (mają czujniki i mogą go użyczyć). Można też poprosić dealera o sprawdzenia w ich systemach, ale jeśli auto było wcześniej "klepane" u Kazika w garażu to systemy ASO nic nie pokażą.
EBmazur - 2019-04-08, 10:01
DUSTER 3kupujesz nowe auto czy używkę ? bo jak nowe to tylko info od salonu , jak używane to także jest niby "państwowa " strona z historią pojazdu - ale jak dla mnie nie jest ona do końca wiarygodna ( przy moim poprzednim samochodzie kłamała w żywe oczy )
laisar - 2019-04-08, 13:48
http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=1255
michele - 2019-04-09, 10:59
tAboon napisał/a: | poprosić sprzedawcę o sprawdzenie grubości lakieru przy Tobie (mają czujniki i mogą go użyczyć). | U mnie w sąsiedniej wiosce jest magik, który z dwóch samochodów robi jeden, a jak mierzysz miernikiem to fabryka...
Ogólnie miernik, może Ci pomóc znaleźć problemy, ale możesz nie uniknąć jakiś napraw takich, które są robione pod miernik.
toka93 - 2019-04-09, 18:28
Hitem aktualnie w handlu częściami to sprzedaż pod kolor. Jeśli uszkodzone są blachy to handlarz woli dać 2x więcej za drzwi w kolor niż za malowanie. Rynek weryfikuje to jak to ludzie widzą drugą warstwę i już, że bite. Ja wolę mieć auto całe polakierowane byleby wyglądało dobrze, ale się ludzie naoglądali takiego "eksperta" z polsat play, czy gdzie oni to tam sprawdzali i tak teraz wygląda sytuacja na polskim rynku.
tAboon - 2019-04-10, 06:39
Korzystać z miernika tez trzeba umieć oraz trzeba odpowiednio interpretować pomiary.
|
|