|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział techniczny - Rurka z półki na akumulator (odp.: odpowietrznik aku)
Karenzo - 2015-09-09, 00:08 Temat postu: Rurka z półki na akumulator (odp.: odpowietrznik aku) w poszukiwaniu rurki odpływu skroplin - http://www.daciaklub.pl/f...1678282#1678282 - zlazłem coś innego
do czego właściwie ma to służyć ?
Rurka prowadzi do stojaka na akumulator , czyżby zlew rozlanego kwasu ?
Daster - 2015-09-09, 07:59
Widziałem to u siebie.
Wydaje mi się że jest to odprowadzenie ewentualnych wycieków elektrolitu poza komorę silnika oraz dodatkowej wentylacji okolic akumulatora aby nie doszło do pożerania po drodze blach i odprowadzenia wydzielającego się wodoru ?
DrOzda - 2015-09-09, 12:23
Daster napisał/a: | Widziałem to u siebie.
Wydaje mi się że jest to odprowadzenie ewentualnych wycieków elektrolitu poza komorę silnika oraz dodatkowej wentylacji okolic akumulatora aby nie doszło do pożerania po drodze blach i odprowadzenia wydzielającego się wodoru ? |
To jest rurka odpowietrzenia akumulatora - z boku aku wystaje taka plastikowa rurka skierowana w dół i pod podstawą aku jest jej ujście.
Seba - 2022-06-10, 17:41 Temat postu: Co to za wężyk? (odp.: odpowietrznik akumulatora) Witam, dzisiaj musiałem wyjąć przednią lampe prawą(przy akumulatorze) znalazłem taki przewód , nie wiem czy tam był czy mi od csegoś się odpiął. Wie ktos moze od czego to ?
sobol1976 - 2022-06-10, 17:58
Zobacz przy akumulatorze czy nie odpiąłeś odpowietrzenia... miałem takie coś w poprzedniej generacji Sandero - Link
Seba - 2022-06-10, 20:05
Akumulator zmieniałem jakis czas temu. Na wezyku jest data produkcji , jak auta 2014.chyba ze to z akumulatora oryginalnego.
Dymek - 2022-06-10, 21:22
Rurka odgazowania akumulatora. Powinna być wetknięta w jeden z otworów odpowietrzających akumulator i kończyć się pod akumulatorem, w jego podstawie. Przy wymianie akumulatora przekładamy fabryczną rurkę, nowy akumulator jej nie zawiera, są zaślepki, jedną należy wyjąć i wcisnąć tam koncówkę rurki.
|
|