|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział techniczny - Zmiana wyświetlania ustawień klimatyzacji automatycznej
Belphegor - 2019-04-16, 09:29 Temat postu: Zmiana wyświetlania ustawień klimatyzacji automatycznej Zauważyłem, że DD2 mają różnie ustawione wyświetlania temperatury na wyświetlaczu klimatyzacji automatycznej. Ja mam ten górny rodzaj, a chciałbym mieć ten na dole. Czy wiecie może jak to zrobić za pomocą ddt2all? Da się w ogóle?
gogol - 2019-04-16, 09:33
na czym polega roznica - pytam bo nie moge sie doszukac rozbieznosci miedzy jednym a drugim
Belphegor - 2019-04-16, 09:48
Temperatura. Jest ustawione przykładowe 21 stopni i w jednym ta "1" jest bliżej "2", a w drugim dalej. To pierwsze ustawienie jest mało czytelne.
gogol - 2019-04-16, 10:00
teraz widze :D moze to jakas wada wyswietlacza albo softu? faktycznie ta pierwsza wersja wyglada bardzo nienaturalnie.
Belphegor - 2019-04-16, 10:13
Zauważyłem, że losowo jeden DD2 ma tak, drugi tak. Bez jakiejś szczególnej logiki.
tAboon - 2019-04-16, 10:43
Bo to są wersje dla leworęcznych i praworęcznych :P
Obywatel MK - 2019-04-16, 10:46
O kurde, aż pobiegłem i sprawdziłem jak mam u siebie i faktycznie mam tę bardziej czytelną wersję. Ciekawe ile takich kwiatków jest jeszcze zaszytych w Dusterach 2.
Myślę, że bez wymiany panelu klimatyzacji się nie obejdzie bo to jest kwestia fizycznego wyświetlacza segmentowego LCD i programowo tego się nie zmieni. Trzeba czekać na części z rozbiórki i zrobić podmiankę.
KliPer - 2019-04-16, 10:50
Belphegor, ten drugi ma jakby niebieskawą poświatę. Może być tak, że producent panelu korzysta z dwóch dostawców wyświetlaczy. To rozwiązanie wydaje mi się łatwiejsze niż jest kwestia ustawień.
Belphegor - 2019-04-16, 11:10
Górne zdjęcie było robione w aucie stojącym normalnie na ulicy, a dolne w budynku, w półmroku. Stąd różnica w widzialności wyświetlaczy.
Dymek - 2019-04-16, 12:09
To jest raczej typowy wyświetlacz segmentowy. Druga cyfra do wyświetlania "jedynki" powinna używać prawej strony cyfry a używa lewej.
A jak jest w wypadku lewej cyfry, gdy nastawisz np. 11 stopni? Pierwsza jedynka użyje lewej czy prawej strony cyfry?
Obywatel MK - 2019-04-16, 12:24
Właściwie to na pewno doszło do obrócenia segmentu z jedynką, wystarczy spojrzeć, w którą stronę są skierowane skosy jedynki. Na górnym zdjęciu w prawo, a na dolnym prawidłowo w lewo.
Ot i cala zagadka rozwikłana Oczywiście inne cyfry są chyba wyświetlane prawidłowo?
Ja to bym zgłosił na gwarancji na podmianę panela, niech się z tym bujają.
Belphegor - 2019-04-16, 13:19
Cytat: | A jak jest w wypadku lewej cyfry, gdy nastawisz np. 11 stopni? |
Nie da się nastawić 11 stopni niestety. Na początku skali jest LO, co odpowiada mniej więcej 17 stopniom.
Dymek - 2019-04-16, 14:52
Belphegor napisał/a: | Cytat: | A jak jest w wypadku lewej cyfry, gdy nastawisz np. 11 stopni? |
Nie da się nastawić 11 stopni niestety. Na początku skali jest LO, co odpowiada mniej więcej 17 stopniom. |
A 19 da się? Chodzi o to żeby zobaczyć jedynkę na pierwszej cyfrze.
Belphegor - 2019-04-16, 16:23
Tak, jedynka na pierwszej cyfrze jest wtedy maksymalnie z lewej strony, czyli też nienaturalnie. Wygląda to, jakby to wyświetlanie temperatury było odwrotnie, niż powinno.
Gdy cyfry powinny być daleko od siebie, jak na tej fotce co wkleiłem, to są blisko. A jak mają być blisko, to są daleko.
Dymek - 2019-04-17, 09:23
Raczej nic nie poradzisz, sposób wyświetlania musi być zakodowany w elektronice samego panelu regulacji. Tak naprawdę to problem dotyczy tylko jedynki, bo wszystkie inne cyfry nie mają już wyboru- zajmują całą szerokość znaku. Inaczej mówiąc- głupio wygląda tylko dla jednej temperatury: 21. Bo 31 pewnie ustawić się nie da...
Belphegor - 2019-04-17, 11:11
No nie da. Spoko, to jest na zasadzie, że jak się da zmienić to super, a jak sie nie da, to trudno. Nie jest to coś, co by mi spedzało sen z powiek.
SWilk - 2019-04-17, 13:17
Belphegor,
To dotyczy Twojego prywatnego samochodu, czy po prostu zauważyłeś w różnych egzemplarzach różne zachowanie?
Gdyby to dotyczyło mojego, to bym żądał naprawy. Ta "21" wygląda jak 15 pisana od prawej do lewej....
sobol1976 - 2019-04-17, 13:52
Zgadzam się z przedmówcą. Przy jakiejś okazji wymień to na gwarancji i tylko nie wmawiaj sobie, że to przecież drobnostka. Za samochód zapłaciłeś przecież tyle samo co inni.
Koncern będzie ponosić koszty wymiany takich drobiazgów to może przypilnuje bardziej procesu montażu albo kontroli jakości.
Belphegor - 2019-04-18, 11:16
Tak, to dotyczy mojego auta. A, że widziałem takowe wskazania w wielu Dusterach, to machnąłem ręką.
Ale w sumie co mi szkodzi - 25.04 mam przegląd to zgłoszę.
eplus - 2019-04-18, 18:59
Zepsuj i wymienią ci na gwarancji. Jak dadzą taki sam, to powiesz, że w starym miałeś normalnie, a tu jedynka po lewej - i nie odbierzesz. Przecież nie będą wsadzać starego z powrotem, żeby sprawdzić.
defunk - 2019-04-18, 19:17
sobol1976 napisał/a: | Zgadzam się z przedmówcą. Przy jakiejś okazji wymień to na gwarancji i tylko nie wmawiaj sobie, że to przecież drobnostka. Za samochód zapłaciłeś przecież tyle samo co inni.
Koncern będzie ponosić koszty wymiany takich drobiazgów to może przypilnuje bardziej procesu montażu albo kontroli jakości. |
W normalnym świecie takie błędy uważa się za potencjalnego białego kruka, kolekcjonerski rarytas, za który kiedyś wariaci będą gotowi wydać ostatnie pieniądze...
d3mol3k - 2019-04-18, 19:27
defunk napisał/a: |
W normalnym świecie takie błędy uważa się za potencjalnego białego kruka, kolekcjonerski rarytas, za który kiedyś wariaci będą gotowi wydać ostatnie pieniądze... |
tylko tutaj w tym modelu akurat biały kruk jest w większości więc :(
Belphegor - 2019-04-18, 19:28
No to może nie będę tego zgłaszał, a za kilka lat jak będę sprzedawał Dustera, to specjalnie podkreślę to w ogłoszeniu. Będą się bić, oj będą...
|
|