|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Galeria naszych samochodów - Mój nowy Duster By Orange - biel alpejska
ppart - 2019-05-14, 09:13 Temat postu: Mój nowy Duster By Orange - biel alpejska Przyszedł czas wymiany mojego Dustera z 2010 na nowy Duster By Orange. Stary Duster 1.5 DCi służył mi 9 lat bez żadnych problemów (jedyna usterka to wymiana manetki z klaksonem na gwarancji). Zobaczymy czy nowa będzie również niezawodna? Pierwsze wrażenie to odlot we wnętrzu w porównaniu do starego Dustera. Niepokoi mnie tylko problem wymiany oleju (pierwsza wymiana za dwa lata lub po 30 tys. km). Do tej pory byłem przekonany, że wymianę robi się co np. 20 tys. lub raz w roku. Nie wiem co o tym myśleć ?
Belphegor - 2019-05-14, 09:28
Co o tym myśleć? Zmieniaj co 10.000-15.000 km, bo te 30.000 km to chwyt marketingowy, że niby koszty serwisu są niższe. Na początku. Potem to się zemści.
Daj jakieś fotki auta.
Prezes - 2019-05-14, 09:31
ppart napisał/a: | np. 20 tys. lub raz w roku. Nie wiem co o tym myśleć ? |
To co chwilę zmieniają - pewnie za dużo osób przeglądy serwisowe wykupuje, ot chcą oszczędzać. Sprawa niedroga i każdy może sobie wymienić co roku/co 20 tys. km
ppart - 2019-05-14, 09:39
Trzeba to chyba zrobić w ASO ?
Belphegor - 2019-05-14, 09:41
Olej i filtr możesz przywieźć swój. Żeby tylko trzymał normy Renault/Dacia. Zapłacisz tylko za wymianę i wszystko będzie po bożemu.
ppart - 2019-05-14, 09:42
Dzięki
pikodat - 2019-05-14, 10:06 Temat postu: Re: Mój nowy Duster By Orange - biel alpejska
ppart napisał/a: | Przyszedł czas wymiany mojego Dustera z 2010 na nowy Duster By Orange. Stary Duster 1.5 DCi służył mi 9 lat bez żadnych problemów (jedyna usterka to wymiana manetki z klaksonem na gwarancji). Zobaczymy czy nowa będzie również niezawodna? Pierwsze wrażenie to odlot we wnętrzu w porównaniu do starego Dustera. Niepokoi mnie tylko problem wymiany oleju (pierwsza wymiana za dwa lata lub po 30 tys. km). Do tej pory byłem przekonany, że wymianę robi się co np. 20 tys. lub raz w roku. Nie wiem co o tym myśleć ? |
Gwarancja na silnik w najlepszym wypadku jest bodaje na 120 000 km (dla firm chyba 200 000). Przy wymianach co 30 000 pewnie silnik padnie po tych 200 tysiach. Większośc ludzi wcześniej sprzeda autka i mieć pretensji do firmy nie będzie. A że fama pójdzie, że te nowe silniki do d... bo padają przy 200 tysiach ... I tylko nieliczne dojdą do 500 tysi ... i zamaist mówić - doszły tak daleko, bo pierwszy włąściciel dbał , to będzie się mówić - miał ktos farta, że mu się lepszy egzemplarz trafił...
Najlepsze jest zdanei w karcie produktu ELF.... olej zapewnia dobrą pracę NAWET do 30 000.
Nie - co najmniej do 30 000 ale NAWET. Ergo - czasem do 30 000 ale nie zawsze. I tyle w temacie.
Bo jak chcesz sprzedać po 3 latach to , biorąc pod uwage, ze raczej nikt Ci nie da więcej za to, że wymieniłeś olej, to jest to sztuka dla sztuki. Taki kaprys uczciwego.
jammo - 2019-05-14, 11:20
Ja nie trzymam się nigdy interwałów kilometrowych, tylko wymieniam oleje raz w roku, bez względu na przebiegi. Moje przebiegi są oczywiście małe, ale jak bym dużo jeździł, to i tak bym wymieniał nie później niż przy 15-20 kkm. Nowego Dusterka mam od sierpnia i oczywiście wykupione Auto Serwice. Obecny przebieg to 5,5 kkm. a w sierpniu, kiedy przyjdzie czas przeglądu, będę miał na liczniku pewnie nie więcej jak 7,5 - 8 tyś. km i przy takim przebiegu nastąpi wymiana.
ppart - 2019-05-14, 13:56
Na jaki okres wykupiłeś ten "Auto Serwice" ? Czy warto w to zainwestować ? Mam 3 miesiące, żeby się zdecydować.
|
|