DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział ogólny o daciach - Nieszczelne drzwi przednie...

Mikele - 2009-02-27, 10:07
Temat postu: Nieszczelne drzwi przednie...
Chyba mam jakiegoś pecha do mojej Dacii...

Poza wszystkimi innymi problemami okazało się, że podczas szybszej jazdy (>90 kmh) przez drzwi od strony zawiasów wieje na kierowcę i pasażera...
Mam nadzieję, że to tylko jakaś drobna nieszczelność, ale delikatnie mówiąc jestem wkurzony kolejną rzeczą, z którą będę musiał się udać do serwisu...

Pozdrawiam.

RYKI - 2009-02-27, 10:18

Witaj
a jaki to model logana ?. :)

Martens - 2009-02-27, 10:19

RYKI napisał/a:
Witaj
a jaki to model logana ?. :)

Chyba taki:

Cytat:
Marka: Dacia
Model: Logan
Silnik: 1,6 16V 105 KM
Rocznik: 2008
Wersja: Arctica 7 os.

DAREK - 2009-02-27, 11:01

A czy to nie dmucha powietrze z nawiewów na szyby boczne?
Mikele - 2009-02-27, 11:14

Mało prawdopodobne :)

Wczoraj jechałem z klimą włączoną na ogrzewanie, pasażer obok mnie musiał przykryć sobie nogi kurtką, tak wiało mrozem...

jackthenight - 2009-02-27, 11:17

Mikele napisał/a:

Wczoraj jechałem z klimą włączoną na ogrzewanie, pasażer obok mnie musiał przykryć sobie nogi kurtką, tak wiało mrozem...

To coś nie tak.
Włączona klima z ogrzewaniem na maksa wieje gorącym powietrzem a nie zimnym.

Beckie - 2009-02-27, 12:05

Może ogrzewanie szwankuje. Sprawdzić by trzeba bez klimy.
Mariusz - 2009-02-27, 12:45

Mikele napisał/a:

Może masz nawiew włączony na nogi przecież jest taka opcja :mrgreen:

KaS602 - 2009-02-27, 13:11

Mikele, a moze to po prostu puscila uszczelka, ktora jest przy drzwiach?
Sprawdz, czy jest ona (sa one) dobrze zalozona(e), zwlaszcza od strony, o ktorej piszesz i czy przypadkiem nie jest (sa) uszkodzona(e) (woda, mroz etc).

Yoda - 2009-02-27, 14:35

Mikele, przecież masz wersję Arctica, to musi być zimno. Co innego jakbyś miał np. model "Sahara" ;-)
A na poważnie to sprawdź te uszczelki o których pisał KaS602, może przymarzły i przy otwieraniu się zsunęły/zerwały ?
Jak to nie uszczelki to przełącz na obieg zamknięty, wyłącz klimę, włącz ogrzewanie ma max i zobacz czy szybkość pracy wentylatora ma jakiś wpływ.
Ile kresek pokazuje wskaźnik temp. silnika ? Choć w przypadku silnika benzynowego raczej nie chodzi o niedogrzanie.

dogberry - 2009-02-27, 21:13

Jak raz zimą jechałem z pasażerem to od po prostu marzły mu kolana jak siedział na miejscu pasażera.

Poza tym kierowcy nogi marzną bo nie grzeje.

wox - 2009-02-27, 21:19

Jak jest zimno ustawiam pokrętło w położeniu szyba/nogi, bo faktycznie marzną nogi.
Beckie - 2009-02-27, 21:35

Nogi marzną obojętnie jak ustawisz przez pierwszą godzinę.
dogberry - 2009-02-27, 21:35

Tak ale nie każdy lubi jak mu wieje ciepłe powietrze na twarz. Jest to bardzo nieprzyjemne jak się jedzie.
wox - 2009-02-27, 21:47

Beckie napisał/a:
Nogi marzną obojętnie jak ustawisz przez pierwszą godzinę.

Nie wstawiłeś uśmieszku, to napiszę: bez przesady, albo faktycznie u Ciebie coś jest nie tak. U mnie grzeje (pasażerowi też).

dogberry napisał/a:
Tak ale nie każdy lubi jak mu wieje ciepłe powietrze na twarz. Jest to bardzo nieprzyjemne jak się jedzie.

Ale przy ustawieniu szyba/nogi nie wieje ciepłe powietrze na twarz

jurek - 2009-02-27, 21:49

Pewnie ten typ tak ma. Ciekawe, bo u mnie też slabo grzeje na nogi. pozdr
Beckie - 2009-02-27, 22:07

wox napisał/a:
U mnie grzeje (pasażerowi też).

Pasażerowi owszem. Gazeta leżąca na podłodze powiewa.

Mamert - 2009-02-28, 00:18

Nie mam klimy, ale w instrukcji jest napisane że służy do chłodzenia i likwidowania wilgoci zimą z szyb (czyli skraplaniem wilgoci z podgrzanego powietrza).
Wnioskuję z tego że klima zwłaszcza manualna nie służy do grzania ale do CHŁODZENIA.
Jeżeli tak jest, to jazda z włączoną klimą w zimie skutkuje schładzaniem nagrzanego powietrza, czyli nadmuchem chłodnego powietrza.
Proponuję ponowić jazdę z wyłączoną klimą.

gigi303 - 2009-02-28, 08:10

w zimie nie chłodzi :-) ona grzeje lecz wysusza szybko powietrze i dlatego się używa jej w zimie :-) chociaż ja ją sporadycznie włączam nie mam problemów z parowaniem szyb :mrgreen: ale np w hyundaiu ojca nie obejdzie się bez klimy jak jej nie włączę to zaparuje w mgnieniu oka :mrgreen:
laisar - 2009-02-28, 10:50

Klima rzeczywiście schładza powietrze, czego produktem ubocznym jest również jego osuszenie, natomiast to co leci z nawiewów to oczywiście sumaryczny efekt ustawienia jeszcze ogrzewania - jeśli ono działa, to w aucie nie ma prawa być zimno z powodu działania klimy.

sama klima = zimno i sucho

klima + ogrzewanie = ciepło i sucho

samo ogrzewanie = ciepło (a wilgotność zależy wyłącznie od pogody)

@Mikele: Jeśli faktycznie wieje zimnem, to trzeba po prostu sprawdzić skąd - faktycznie najbardziej podejrzane są uszczelkach, ale karoseria ma też inne dziury, więc może po prostu brakować jakiejś zaślepki.

O ogrzewaniu już jest temat - http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=380 - i raczej tam byłoby lepiej dyskutować dalej (ten wątek też zostanie uporządkowany pod tym kątem).

GeRRaD - 2009-02-28, 10:51

No nie wiem czy manualna klima grzeje ;-) Spróbujcie w zimę wyłączyć ogrzewanie z pozostawioną klimą :lol: W zime owszem osusza ale wciąż zimnym powietrzem :-D
gigi303 - 2009-02-28, 14:33

oczywiście że sama w sobie nie grzeje,zadaniem klimy jest chłodzić :mrgreen: ale rozmawiamy o przypadku włączonej klimy i ogrzewaniu. Ja brałem pod uwagę tylko taką opcję :mrgreen: gdyby była automatyczna to całkiem inna bajka nikt przy zdrowym rozsądku nie będzie włączał klimy manualnej bez ogrzewania w zimę no chyba że lubi zimno albo nie wiem co :mrgreen:
jurek - 2009-02-28, 20:18

Nie wiem jak klima samochodowa, ale ta, którą mam w mieszkaniu działa też jak pompa cieoła, i do temp.-5 st. ma funkcję grzania. pozdr
laisar - 2009-02-28, 22:10

Patrząc od strony czystej fizyki to właściwie każdą dałoby się do tego zmusić, ale te samochodowe chyba nigdy nie są tak robione - nie ma po prostu takiej najmniejszej potrzeby. Tuż obok jest przecież gigantyczne źródło ciepła, od którego i tak już jest doprowadzona odpowiednia instalacja do kabiny pasażerskiej... [:
gigi303 - 2009-03-01, 08:12

hmm a automatyczna nie jest przypadkiem tak robiona? nie wiem pytam się nie krzyczeć :-P ;-)
laisar - 2009-03-01, 10:21

Nie, bo bez sensu jest wkładać dodatkową energie w pompowanie ciepła z zewnątrz, skoro silnik wytwarza go takie ilości, że nic tylko czerpać garściami.
Gość - 2009-03-01, 19:43

A nie jest to czasem tak że jak masz zamknięty obieg zewnętrzny to dmucha ci przez głośniki wydaje mi się że coś takiego istnieje po zamknięciu obiegu zewnetrznego
Mikele - 2009-03-01, 22:11

Sprawdzę.
Ostatnio jeździłem tylko z zamkniętym obiegiem, może faktycznie ma to jakiś wpływ.

Pozdrawiam.

76magg - 2015-03-30, 12:18

Wznowię temat...
Dacia Logan MCV, 2009 rok.
Wieje jak diabli od strony pasażera - żona jak ją przewiozę, to potem leczy zapalenie spojówek albo ucha. Ale ostatnio to przegięło, bo czułem nawet wianie na kierownicy i na twarzy od strony pasażera.

Na razie chyba z folii alu albo papieru śniadaniowego i kijaszka zrobię sobie taki patyk z frendzelkami i go przykleję do drzwi, żeby namierzyć gdzie dokładnie wieje.

Podejrzana jest przednia szyba (była wymieniana) ale mogą to być i drzwi (może uszczelka, a może się przesunęły z czasem).

Stąd pytanie, czy drzwi przednie są jakoś regulowane? Żeby może dać je z 1-2 mm bardziej do przodu?

laisar - 2015-03-30, 12:53

76magg napisał/a:
czy drzwi przednie są jakoś regulowane?

http://www.daciaklub.pl/forum/search.php + regulacja drzwi = http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=787 a dokładnie to http://www.daciaklub.pl/f...p?p=12094#12094

76magg napisał/a:
może dać je z 1-2 mm bardziej do przodu?

Jeśli mają równe odstępy dookoła, to raczej nie pomoże.

Trzeba po prostu sprawdzić najpierw skąd wieje, a potem poprawić, a nie próbować różnych pomysłów na ślepo...

dacia - 2015-03-30, 16:27

Potwierdzam w moim też wieje ......ten typ tak ma
Lajkonik - 2015-03-31, 06:20

Tak. A Ty kupujesz auto, które zapewnia Ci tożsamość warunków pogodowych w aucie i na zewnątrz. Jak wieje wiatr, to hula po aucie. Jak pada deszcz, to i w aucie kapie na nos - ten typ tak ma :mrgreen:
Ostatnio jechałem wynajętym autobusem, w którym padało (mniej niż na zewnątrz ale padało).
Chyba nie po to kupuje się auto, żeby jeździć w nim w wiatrówce zapiętej pod nos i pod parasolem. No chyba, że to kabriolet :mrgreen: Ale nawet kabriolety powinny zapewniać szczelność po zamknięciu dachu.

Ajgor - 2015-03-31, 10:18

Gdyby tak było rzeczywiście że TTTM , to wtedy wszyscy użytkownicy Loganów by to potwierdzali, a prasa niemiecko-lubna odpowiednio by to nagłośniła.Drzwi same od sia się nie przestawią, ewentualnie poluzują, ale nie do takiego stopnia że powstaną szpary przez które hula wiatr. Należy odpowiedzieć na pytanie czy coś z samochodem było robione, że wymagało demontażu drzwi, uszczelki np. stłuczka malowanie błotników lub samych drzwi, no chyba że tak się dzieje od nowości , ale wtedy jest gwarancja, reklamacja.
redek77 - 2016-03-13, 11:27

Pytanie do posiadaczy Lodgy i Dokkera. Czy po przekroczeniu 90km/h też macie przedmuchy ( niedosłowne) z okolic drzwi przednich. Dotyczy to drzwi lewych i prawych. Wykonałem już uszczelnienie wszystkiego, od zawiasów na podszybiu, poprzez błotniki, drzwi, a nawet testowo zakleiłem taśmą izolacyjną szpary pomiędzy drzwiami, dachem i błotnikiem. Wykonałem jazdę próbną i dalej słychać przedmuch. Może powietrze wpada pomiędzy szybą, a drzwiami?
jas_pik - 2016-03-13, 11:43

A czy wykonałeś prosty paten polegający na wsunięciu sznura gumowego w uszczelki ?
Wbrew pozorom ta prosta/szybka i tania metoda w znaczacy sposób ogranicza halas i przedmuchy.

redek77 - 2016-03-13, 11:52

Wykonam we wtorek. Czekam na przesyłkę. Krew mnie zalewa. Wygłuszyłem już pięknie całe auto i został mi jedynie upierdliwy przedmuch.
shrek - 2016-03-13, 12:46

redek77 napisał/a:
Pytanie do posiadaczy Lodgy i Dokkera. Czy po przekroczeniu 90km/h też macie przedmuchy ( niedosłowne) z okolic drzwi przednich. Dotyczy to drzwi lewych i prawych. Wykonałem już uszczelnienie wszystkiego, od zawiasów na podszybiu, poprzez błotniki, drzwi, a nawet testowo zakleiłem taśmą izolacyjną szpary pomiędzy drzwiami, dachem i błotnikiem. Wykonałem jazdę próbną i dalej słychać przedmuch. Może powietrze wpada pomiędzy szybą, a drzwiami?

Powietrze wpada przy zawiasach maski przedniej, nadkoli, tak jak dwa posty wyzej i sznutu gumowe w uszczelki.Ja wykonalem jeszcze oslone tych zawiasow maski wiec moge smialo powiedziec,ze nastapila spora poprawa.

redek77 - 2016-03-13, 15:11

A co jakby w te błotniki wpuścić trochę pianki poliuretanowej? Oczywiście jednoskładnikowej o zmniejszonym stopniu rozprężania. Jej zadaniem będzie jedynie uszczelnić przed przepływem powietrza.
shrek - 2016-03-13, 19:08

Pianka to glupi pomysl.z czasem zacznie pic wode, kruszyc sie i zrobi ci sie gnojowisko. Bylo to juz gdzies opisywane. Tez mialem taki pomysl ale zrezygnowalem.
trybik - 2016-03-16, 18:52

witam
mam dokera ponad 2 lata , chciałem okleić brzegi drzwi taka nakładka plastikową i okazało sie że prawe drzwi sa ok, a lewe gdy założyłem listewkę to nie chciały się zamknąć więc papierem ściernym lekko pocieniłem i jest ok.
w ASO gość chciał je lekko przesunąć ale widząc jego taniec zrezygnowałem, więc jednak można tylko pytanie które śruby poluzować trzeba no i oczywiście potem regulacja zamka ,
co do wiania ? trudno mi powiedzieć cokolwiek sensownego generalnie ja ni moja żona niczego nie zauważamy , żona nie narzeka , poza trudnościami w regulacji nadmuchu ciepłego powietrza , ostatnio testuje II pozycje szyba + nogi
z drugiej strony zauważam dziwna przypadłość aut daci produkowanych po roku 2014 jakby były gorsze