DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział ogólny o daciach - Inna tylna szyba w nowym Sandero

kacper86866 - 2019-07-07, 21:02
Temat postu: Inna tylna szyba w nowym Sandero
Witam, ostatnio odwiedził mnie wujo nowym Sandero z czerwca 2019. Podczas oględzin zauważyłem, że tylna szyba jest innej firmy - Pilkington, rocznik 2019. Reszta szyb oryginał. Czy to jest możliwe w nowym aucie?
DrOzda - 2019-07-07, 21:40

Możliwe , biorą od dwóch dostawców i montują co tam mają pod ręką.
Obywatel MK - 2019-07-07, 21:46

Bo pewnie to jest składak jak za słusznie minionych czasów. :-P
kapelusznik - 2019-07-08, 06:39

Mogła się stłuc w transporcie.
Niech sprawdzi pod dywanikiem bagażnika czy nie ma szkła...

kacper86866 - 2019-07-08, 17:48

Wujo ma 80lat więc nie będę go stresował.
Belphegor - 2019-07-08, 20:13

Szyba była wymieniana, jeśli nie nosi znaczka Renault. Może sobie być nazwa firmy, która szybę fizycznie produkuje, ale musi być też znaczek producenta auta. No i raczej mało prawdopodobne, by nawet gdy znaczek Renault jest, jedna szyba była fizycznie innej firmy.
Wyjątkiem jest np. przednia szyba podgrzewana albo z filtrem UV. Wtedy producent może być inny. Ale takich bajerów nie ma w Dacii. ;-)

eplus - 2019-07-08, 20:18

Przecież tylna właśnie jest podgrzewana. :idea: :lol:
kapelusznik - 2019-07-08, 20:20

kacper86866, różne przygody auto może mieć przed sprzedażą w salonie.

Bliska mi osoba oddawała w rozliczeniu za nowe auto 7 latka kupionego w tym samym salonie.
Na oględzinach wyszło że auto było lakierowane na kilku elementach. Sprzedawca obniżył początkowa wycenę.

Sęk w tym że auto było bezwypadkowe i serwisowane w tym samym salonie. Po krótkiej rozmowie z kierownictwem salonu utrzymano pierwotną wycenę.
Niby pozytywnie ale niesmak pozostał :-P
Także samą szybą bym się nie martwił...

wuju - 2019-07-08, 20:22

Pilkington to szyba akcesoryjna tak jak Nord Glass. Jeśli są tylko oznaczenia producenta szyby a nie ma loga producenta auta to szyba zakładana później. Może poleciała w trakcie transportu
Obywatel MK - 2019-07-08, 20:24

Może Wujowi opchnęli prezentacyjny model jako nowy, sprzedawca pewnie rozwalił szybę jak brał do domu, albo na wakacje, wstawił u Cytryna, a przebieg skręcili jak zobaczyli 80-latka i gra gitara. I Wuj szczęśliwy i wszyscy w salonie :mrgreen:
kacper86866 - 2019-07-08, 20:34

Tak jak pisałem na szybie tylko napis Pilkington i nr 9, czyli rocznik. Ciekawe co powiedzą w salonie jak przy odbiorze swojego Dustera wyciągnę miernik lakieru 😀 pewnie mnie wygonią.
wuju - 2019-07-08, 20:43

Nic nie powiedzą i Cię nie wygonią. Święte prawo kupującego
kacper86866 - 2019-07-08, 20:46

Od razu nasuwa się pytanie co zrobić jak będzie jakiś element powtórnie malowany jak się czeka 3,5 miesiąca.
Obywatel MK - 2019-07-08, 22:57

Nic, mogą powiedzieć, że to fabryka malowała podwójnie ze względu na błąd lakierniczy i będą mieli rację bo jest to dopuszczalne technologicznie.
Dlatego lepiej nie sprawdzać, żeby się nie denerwować.

buladag - 2019-07-08, 23:07

wuju napisał/a:
Pilkington to szyba akcesoryjna tak jak Nord Glass. Jeśli są tylko oznaczenia producenta szyby a nie ma loga producenta auta to szyba zakładana później. Może poleciała w trakcie transportu

W Lodgy ani przednia, ani tylna nie mają loga Renault/Dacia więc to co piszesz to nieprawda.

buladag - 2019-07-08, 23:10

Belphegor napisał/a:
Szyba była wymieniana, jeśli nie nosi znaczka Renault. Może sobie być nazwa firmy, która szybę fizycznie produkuje, ale musi być też znaczek producenta auta. No i raczej mało prawdopodobne, by nawet gdy znaczek Renault jest, jedna szyba była fizycznie innej firmy.
Wyjątkiem jest np. przednia szyba podgrzewana albo z filtrem UV. Wtedy producent może być inny. Ale takich bajerów nie ma w Dacii. ;-)

Nieprawda, zarówno jeśli chodzi o brak znaczka jak i o producentów, w lodgy boczne są innego producenta, przednia innego a tylna innego.

tAboon - 2019-07-09, 06:18

Belphegor napisał/a:
jeśli nie nosi znaczka Renault.
A tym znaczkiem jest kopnięty romb z trzema cyframi w środku? BO nie kojarzę aby grupa Renault miała swój symbol (podnośnika :P) na szybach.
Fruxo - 2019-07-09, 08:02

wstaw po prostu zdjęcie będzie prościej
Belphegor - 2019-07-09, 08:37

Ojej czepiacie się. ;-) Chodzi o logo lub nazwę producenta auta, ewentualnie obok nazwy fizycznego producenta szyby.

U mnie w DD2 wszystkie szyby są mają napis "Renault". Czemu w Lodgy tak nie ma... nie wiem. :shock:

eplus napisał/a:
Przecież tylna właśnie jest podgrzewana.

Ale to jest standardowe wyposażenie. Mi chodzi o szyby opcjonalne, czyli właśnie przednie podgrzewane, UV i inne takie.

buladag - 2019-07-09, 08:39

Belphegor napisał/a:
Ojej czepiacie się. ;-) Chodzi o logo lub nazwę producenta auta, ewentualnie obok nazwy fizycznego producenta szyby.

U mnie w DD2 wszystkie szyby są mają napis "Renault". Czemu w Lodgy tak nie ma... nie wiem. :shock:

eplus napisał/a:
Przecież tylna właśnie jest podgrzewana.

Ale to jest standardowe wyposażenie. Mi chodzi o szyby opcjonalne, czyli właśnie przednie podgrzewane, UV i inne takie.

Też się zdziwiłem, ale obczajałem już 3 nowe pod tym aspektem i we wszystkich tak samo.

Belphegor - 2019-07-09, 08:40

Dorwę dziś jakąś Lodgy na placu i się przyjrzę. ;-)
toka93 - 2019-07-09, 08:45

Dokker u mnie ma boczne i czołowa saint-gobin. A tylne duracam. Tak samo w zastępczym z 2013,
FL 2018 boczne saint-gobin tylna pilkington.
Także chyba norma i bez obaw :)

Dymek - 2019-07-09, 09:46

Wrzućcie na luz :mrgreen:
U mnie w Sandero:
-szyba przednia i szyby opuszczane w drzwiach- Saint Gobain;
-szybka w tylnych drzwiach stała- Dacia-Renault;
-szyba tylna pokrywy bagażnika- Pilkington.

Belphegor - 2019-07-09, 10:01

No faktycznie. Masakra jakaś, pomieszanie z poplątaniem. :shock: ;-)
eplus - 2019-07-09, 12:50

Ja widziałem młodego Pilkingtona z procą, być może dlatego oznaczenia producentów się różnią. :mrgreen:
Obywatel MK - 2019-07-10, 08:58

Nieźle rzeźbią z dostawcami, ale to w końcu Dacia, tu ma być tanio :mrgreen:
buladag - 2019-07-10, 09:36

20lat temu w Fiatach też były różne szyby.
telecaster1951 - 2019-07-10, 11:20

Obywatel MK napisał/a:
Nie rzeźbią. To jest całkowicie normalne. Obłożenie produkcyjne Dacii jest tak duże, że jeden producent szyb by się nie wyrobił. Poza tym opieranie się o jednego dostawcę jest proszeniem się o kłopoty. Dlatego szyby robią 3-4 firmy. Normalna praktyka. Popatrz sobie na pralki i suszarki BSH. Drzwiczki są robione przez 4 wtryskarnie i każda nanosi swoje logo od wewnętrznej strony. To jest normalna praktyka, bo gdy jeden podwykonawca nawali, to zostaje jeszcze 3. Produkcja się zmniejszy, ale nie stanie.
buladag - 2019-07-10, 11:48

Uściśle info dot. Lodgy: przód Sauny Gobain Sekurit bez logo Renault, boki Sauny Gobain Sekurit z Logo Dacia Renault, boczne uchylne Sauny Gobain Sekurit bez logo, i tył Duracam bez logo.
Belphegor - 2019-07-10, 11:55

Że są różni producenci to jest jak najbardziej zrozumiałe, ale że nie ma na szybie logo/nazwy producenta auta to dziwne. Ale sprawdziłem na kilku Loganach, Lodgy i faktycznie tak jest.
Obywatel MK - 2019-07-10, 12:20

telecaster1951 napisał/a:
Obywatel MK napisał/a:
Nie rzeźbią. To jest całkowicie normalne. Obłożenie produkcyjne Dacii jest tak duże, że jeden producent szyb by się nie wyrobił. Poza tym opieranie się o jednego dostawcę jest proszeniem się o kłopoty. Dlatego szyby robią 3-4 firmy. Normalna praktyka. Popatrz sobie na pralki i suszarki BSH. Drzwiczki są robione przez 4 wtryskarnie i każda nanosi swoje logo od wewnętrznej strony. To jest normalna praktyka, bo gdy jeden podwykonawca nawali, to zostaje jeszcze 3. Produkcja się zmniejszy, ale nie stanie.

Ja rozumiem, że może być kilku poddostawców, ale niech do licha wkładają do jednego wozu szyby od jednego producenta. To tak jakbyś miał z przodu amortyzatory Bilsteina, a z tyłu Monroe niby nic, a jednak ten sam podzespół masz różnej firmy.
No powiem szczerze słabo to wygląda.

EBmazur - 2019-07-10, 12:41

Cytat:
To tak jakbyś miał z przodu amortyzatory Bilsteina, a z tyłu Monroe niby nic, a jednak ten sam podzespół masz różnej firmy.

chyba nie do końca ten sam podzespół - różnica między amorem przednim i tylnym jest znaczna . Czy w przypadku wymiany amortyzatorów , ewentualnie hamulców , wahaczy itp na jednej osi przywiązywałbyś wagę do tego , co jest na drugiej ?

laisar - 2019-07-10, 12:47

Obywatel MK napisał/a:
niby nic

Nie "niby" - naprawdę bez znaczenia.

telecaster1951 - 2019-07-10, 12:54

Ale to bez znaczenia! Spełnia normy = jest ok. Szyby zakładane są na różnych stanowiskach linii i zakładane są takie, jakie dowiezie wózek. Nikt na linii nie wnika w to czy do jednego wozu idą podzespoły jednego dostawcy czy nie, nie ma na to czasu! I nie ma to sensu!
toka93 - 2019-07-10, 12:54

Co to za różnica? Lampy przednie też leciały Elby albo Valeo. I szczerze miałbym w głębokim poważaniu które mam jeśli parametry te same.
DrOzda - 2019-07-10, 12:57

Pod warunkiem że oba reflektory i oba amortyzatory na jednej osi są od jednego producenta :)
toka93 - 2019-07-10, 13:00

Tylko przy elementach "na pary" ma to tak naprawdę znaczenie :)
To mniej więcej jak pytanie jednego klienta: "dlaczego na zapasie jest inna opona niż na kołach na aucie" nie dla sobie wytłumaczyć że zapasy są brane z magazynku i nikt się nie przejmuje jakie koło złapał do ręki jeśli pasujące parametry.

Obywatel MK - 2019-07-10, 13:06

To ja u siebie mam tak.

1. przednia - Sisecam automotive 2019

2. boczne drzwi- Saint Gobain Sekurit 2019

3. boczne nad bagażnikiem AGC automotive 2018 :evil:

4, Tylna AGC automotive 2019

Przednia z napisem Dacia-Renault, pozostałe z Renault.

Zobaczyłem jak to wygląda w Golfie 7 na parkingu i przednia jest z Pilkingtona, a reszta z Saintgobain, ale za to wszystkie z tego samego rocznika.

EBmazur - 2019-07-10, 16:52

telecaster1951 napisał/a:
Ale to bez znaczenia! Spełnia normy = jest ok. Szyby zakładane są na różnych stanowiskach linii i zakładane są takie, jakie dowiezie wózek. Nikt na linii nie wnika w to czy do jednego wozu idą podzespoły jednego dostawcy czy nie, nie ma na to czasu! I nie ma to sensu!

w toyocie chyba miało znaczenie - miałem wszystkie szyby od jednej firmy z identycznymi numerami . ale co kraj / producent - to obyczaj

telecaster1951 - 2019-07-11, 07:36

Jak auto z początku roku, to szyby mogą być z poprzedniego. Nic w tym dziwnego.