|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział ogólny o daciach - Inna tylna szyba w nowym Sandero
kacper86866 - 2019-07-07, 21:02 Temat postu: Inna tylna szyba w nowym Sandero Witam, ostatnio odwiedził mnie wujo nowym Sandero z czerwca 2019. Podczas oględzin zauważyłem, że tylna szyba jest innej firmy - Pilkington, rocznik 2019. Reszta szyb oryginał. Czy to jest możliwe w nowym aucie?
DrOzda - 2019-07-07, 21:40
Możliwe , biorą od dwóch dostawców i montują co tam mają pod ręką.
Obywatel MK - 2019-07-07, 21:46
Bo pewnie to jest składak jak za słusznie minionych czasów.
kapelusznik - 2019-07-08, 06:39
Mogła się stłuc w transporcie.
Niech sprawdzi pod dywanikiem bagażnika czy nie ma szkła...
kacper86866 - 2019-07-08, 17:48
Wujo ma 80lat więc nie będę go stresował.
Belphegor - 2019-07-08, 20:13
Szyba była wymieniana, jeśli nie nosi znaczka Renault. Może sobie być nazwa firmy, która szybę fizycznie produkuje, ale musi być też znaczek producenta auta. No i raczej mało prawdopodobne, by nawet gdy znaczek Renault jest, jedna szyba była fizycznie innej firmy.
Wyjątkiem jest np. przednia szyba podgrzewana albo z filtrem UV. Wtedy producent może być inny. Ale takich bajerów nie ma w Dacii.
eplus - 2019-07-08, 20:18
Przecież tylna właśnie jest podgrzewana.
kapelusznik - 2019-07-08, 20:20
kacper86866, różne przygody auto może mieć przed sprzedażą w salonie.
Bliska mi osoba oddawała w rozliczeniu za nowe auto 7 latka kupionego w tym samym salonie.
Na oględzinach wyszło że auto było lakierowane na kilku elementach. Sprzedawca obniżył początkowa wycenę.
Sęk w tym że auto było bezwypadkowe i serwisowane w tym samym salonie. Po krótkiej rozmowie z kierownictwem salonu utrzymano pierwotną wycenę.
Niby pozytywnie ale niesmak pozostał
Także samą szybą bym się nie martwił...
wuju - 2019-07-08, 20:22
Pilkington to szyba akcesoryjna tak jak Nord Glass. Jeśli są tylko oznaczenia producenta szyby a nie ma loga producenta auta to szyba zakładana później. Może poleciała w trakcie transportu
Obywatel MK - 2019-07-08, 20:24
Może Wujowi opchnęli prezentacyjny model jako nowy, sprzedawca pewnie rozwalił szybę jak brał do domu, albo na wakacje, wstawił u Cytryna, a przebieg skręcili jak zobaczyli 80-latka i gra gitara. I Wuj szczęśliwy i wszyscy w salonie
kacper86866 - 2019-07-08, 20:34
Tak jak pisałem na szybie tylko napis Pilkington i nr 9, czyli rocznik. Ciekawe co powiedzą w salonie jak przy odbiorze swojego Dustera wyciągnę miernik lakieru 😀 pewnie mnie wygonią.
wuju - 2019-07-08, 20:43
Nic nie powiedzą i Cię nie wygonią. Święte prawo kupującego
kacper86866 - 2019-07-08, 20:46
Od razu nasuwa się pytanie co zrobić jak będzie jakiś element powtórnie malowany jak się czeka 3,5 miesiąca.
Obywatel MK - 2019-07-08, 22:57
Nic, mogą powiedzieć, że to fabryka malowała podwójnie ze względu na błąd lakierniczy i będą mieli rację bo jest to dopuszczalne technologicznie.
Dlatego lepiej nie sprawdzać, żeby się nie denerwować.
buladag - 2019-07-08, 23:07
wuju napisał/a: | Pilkington to szyba akcesoryjna tak jak Nord Glass. Jeśli są tylko oznaczenia producenta szyby a nie ma loga producenta auta to szyba zakładana później. Może poleciała w trakcie transportu |
W Lodgy ani przednia, ani tylna nie mają loga Renault/Dacia więc to co piszesz to nieprawda.
buladag - 2019-07-08, 23:10
Belphegor napisał/a: | Szyba była wymieniana, jeśli nie nosi znaczka Renault. Może sobie być nazwa firmy, która szybę fizycznie produkuje, ale musi być też znaczek producenta auta. No i raczej mało prawdopodobne, by nawet gdy znaczek Renault jest, jedna szyba była fizycznie innej firmy.
Wyjątkiem jest np. przednia szyba podgrzewana albo z filtrem UV. Wtedy producent może być inny. Ale takich bajerów nie ma w Dacii. |
Nieprawda, zarówno jeśli chodzi o brak znaczka jak i o producentów, w lodgy boczne są innego producenta, przednia innego a tylna innego.
tAboon - 2019-07-09, 06:18
Belphegor napisał/a: | jeśli nie nosi znaczka Renault. | A tym znaczkiem jest kopnięty romb z trzema cyframi w środku? BO nie kojarzę aby grupa Renault miała swój symbol (podnośnika :P) na szybach.
Fruxo - 2019-07-09, 08:02
wstaw po prostu zdjęcie będzie prościej
Belphegor - 2019-07-09, 08:37
Ojej czepiacie się. Chodzi o logo lub nazwę producenta auta, ewentualnie obok nazwy fizycznego producenta szyby.
U mnie w DD2 wszystkie szyby są mają napis "Renault". Czemu w Lodgy tak nie ma... nie wiem.
eplus napisał/a: | Przecież tylna właśnie jest podgrzewana. |
Ale to jest standardowe wyposażenie. Mi chodzi o szyby opcjonalne, czyli właśnie przednie podgrzewane, UV i inne takie.
buladag - 2019-07-09, 08:39
Belphegor napisał/a: | Ojej czepiacie się. Chodzi o logo lub nazwę producenta auta, ewentualnie obok nazwy fizycznego producenta szyby.
U mnie w DD2 wszystkie szyby są mają napis "Renault". Czemu w Lodgy tak nie ma... nie wiem.
eplus napisał/a: | Przecież tylna właśnie jest podgrzewana. |
Ale to jest standardowe wyposażenie. Mi chodzi o szyby opcjonalne, czyli właśnie przednie podgrzewane, UV i inne takie. |
Też się zdziwiłem, ale obczajałem już 3 nowe pod tym aspektem i we wszystkich tak samo.
Belphegor - 2019-07-09, 08:40
Dorwę dziś jakąś Lodgy na placu i się przyjrzę.
toka93 - 2019-07-09, 08:45
Dokker u mnie ma boczne i czołowa saint-gobin. A tylne duracam. Tak samo w zastępczym z 2013,
FL 2018 boczne saint-gobin tylna pilkington.
Także chyba norma i bez obaw :)
Dymek - 2019-07-09, 09:46
Wrzućcie na luz
U mnie w Sandero:
-szyba przednia i szyby opuszczane w drzwiach- Saint Gobain;
-szybka w tylnych drzwiach stała- Dacia-Renault;
-szyba tylna pokrywy bagażnika- Pilkington.
Belphegor - 2019-07-09, 10:01
No faktycznie. Masakra jakaś, pomieszanie z poplątaniem.
eplus - 2019-07-09, 12:50
Ja widziałem młodego Pilkingtona z procą, być może dlatego oznaczenia producentów się różnią.
Obywatel MK - 2019-07-10, 08:58
Nieźle rzeźbią z dostawcami, ale to w końcu Dacia, tu ma być tanio
buladag - 2019-07-10, 09:36
20lat temu w Fiatach też były różne szyby.
telecaster1951 - 2019-07-10, 11:20
Obywatel MK napisał/a: | Nieźle rzeźbią z dostawcami, ale to w końcu Dacia, tu ma być tanio | Nie rzeźbią. To jest całkowicie normalne. Obłożenie produkcyjne Dacii jest tak duże, że jeden producent szyb by się nie wyrobił. Poza tym opieranie się o jednego dostawcę jest proszeniem się o kłopoty. Dlatego szyby robią 3-4 firmy. Normalna praktyka. Popatrz sobie na pralki i suszarki BSH. Drzwiczki są robione przez 4 wtryskarnie i każda nanosi swoje logo od wewnętrznej strony. To jest normalna praktyka, bo gdy jeden podwykonawca nawali, to zostaje jeszcze 3. Produkcja się zmniejszy, ale nie stanie.
buladag - 2019-07-10, 11:48
Uściśle info dot. Lodgy: przód Sauny Gobain Sekurit bez logo Renault, boki Sauny Gobain Sekurit z Logo Dacia Renault, boczne uchylne Sauny Gobain Sekurit bez logo, i tył Duracam bez logo.
Belphegor - 2019-07-10, 11:55
Że są różni producenci to jest jak najbardziej zrozumiałe, ale że nie ma na szybie logo/nazwy producenta auta to dziwne. Ale sprawdziłem na kilku Loganach, Lodgy i faktycznie tak jest.
Obywatel MK - 2019-07-10, 12:20
telecaster1951 napisał/a: | Obywatel MK napisał/a: | Nieźle rzeźbią z dostawcami, ale to w końcu Dacia, tu ma być tanio | Nie rzeźbią. To jest całkowicie normalne. Obłożenie produkcyjne Dacii jest tak duże, że jeden producent szyb by się nie wyrobił. Poza tym opieranie się o jednego dostawcę jest proszeniem się o kłopoty. Dlatego szyby robią 3-4 firmy. Normalna praktyka. Popatrz sobie na pralki i suszarki BSH. Drzwiczki są robione przez 4 wtryskarnie i każda nanosi swoje logo od wewnętrznej strony. To jest normalna praktyka, bo gdy jeden podwykonawca nawali, to zostaje jeszcze 3. Produkcja się zmniejszy, ale nie stanie. |
Ja rozumiem, że może być kilku poddostawców, ale niech do licha wkładają do jednego wozu szyby od jednego producenta. To tak jakbyś miał z przodu amortyzatory Bilsteina, a z tyłu Monroe niby nic, a jednak ten sam podzespół masz różnej firmy.
No powiem szczerze słabo to wygląda.
EBmazur - 2019-07-10, 12:41
Cytat: | To tak jakbyś miał z przodu amortyzatory Bilsteina, a z tyłu Monroe niby nic, a jednak ten sam podzespół masz różnej firmy. |
chyba nie do końca ten sam podzespół - różnica między amorem przednim i tylnym jest znaczna . Czy w przypadku wymiany amortyzatorów , ewentualnie hamulców , wahaczy itp na jednej osi przywiązywałbyś wagę do tego , co jest na drugiej ?
laisar - 2019-07-10, 12:47
Obywatel MK napisał/a: | niby nic |
Nie "niby" - naprawdę bez znaczenia.
telecaster1951 - 2019-07-10, 12:54
Ale to bez znaczenia! Spełnia normy = jest ok. Szyby zakładane są na różnych stanowiskach linii i zakładane są takie, jakie dowiezie wózek. Nikt na linii nie wnika w to czy do jednego wozu idą podzespoły jednego dostawcy czy nie, nie ma na to czasu! I nie ma to sensu!
toka93 - 2019-07-10, 12:54
Co to za różnica? Lampy przednie też leciały Elby albo Valeo. I szczerze miałbym w głębokim poważaniu które mam jeśli parametry te same.
DrOzda - 2019-07-10, 12:57
Pod warunkiem że oba reflektory i oba amortyzatory na jednej osi są od jednego producenta :)
toka93 - 2019-07-10, 13:00
Tylko przy elementach "na pary" ma to tak naprawdę znaczenie :)
To mniej więcej jak pytanie jednego klienta: "dlaczego na zapasie jest inna opona niż na kołach na aucie" nie dla sobie wytłumaczyć że zapasy są brane z magazynku i nikt się nie przejmuje jakie koło złapał do ręki jeśli pasujące parametry.
Obywatel MK - 2019-07-10, 13:06
To ja u siebie mam tak.
1. przednia - Sisecam automotive 2019
2. boczne drzwi- Saint Gobain Sekurit 2019
3. boczne nad bagażnikiem AGC automotive 2018
4, Tylna AGC automotive 2019
Przednia z napisem Dacia-Renault, pozostałe z Renault.
Zobaczyłem jak to wygląda w Golfie 7 na parkingu i przednia jest z Pilkingtona, a reszta z Saintgobain, ale za to wszystkie z tego samego rocznika.
EBmazur - 2019-07-10, 16:52
telecaster1951 napisał/a: | Ale to bez znaczenia! Spełnia normy = jest ok. Szyby zakładane są na różnych stanowiskach linii i zakładane są takie, jakie dowiezie wózek. Nikt na linii nie wnika w to czy do jednego wozu idą podzespoły jednego dostawcy czy nie, nie ma na to czasu! I nie ma to sensu! |
w toyocie chyba miało znaczenie - miałem wszystkie szyby od jednej firmy z identycznymi numerami . ale co kraj / producent - to obyczaj
telecaster1951 - 2019-07-11, 07:36
Jak auto z początku roku, to szyby mogą być z poprzedniego. Nic w tym dziwnego.
|
|