DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział techniczny - Centralny a wymiana baterii lub rozebranie pilota.

gregorek35 - 2019-09-24, 22:04
Temat postu: Centralny a wymiana baterii lub rozebranie pilota.
Witam, czy istnieje możliwość, że po otwarciu pilota i wyjęciu baterii może przestać działać centralny zamek? Dokładnie chciałem otworzyć swojego pilota aby zobaczyć jaki tam jest wsadzony chip sterujący radiem od centralnego. Chcę kupić na aliexpress elektronikę i dopisać kluczyk do swojej Stepway(posiadam tylko jeden).
Dymek - 2019-09-24, 22:11

Rozbierałem, wyjmowałem baterię. Dlaczego miałby nie działać?
gregorek35 - 2019-09-24, 22:23

Słyszałem, że czasami może tak się zdarzyć i trzeba pilota ponownie "przyuczyć" tzn. jakaś konkretna kolejność działań, np. włączenie zapłonu, wyłączenie, przyciśnięcie otwierania na pilocie itp.
shrek - 2019-09-25, 07:27

Wyciag baterie, otwórz pilota, poskładaj i bedzie działał tylko nie uszkodz go. Ja w moim zmieniałem baterie 2x i ostatnio nawet wpadł do wiadra z wodą, to szybko go rozbierałem żeby osuszyć ( okazał sie wodoszczelny) poskładałem i działa.
Dymek - 2019-09-25, 08:19

gregorek35 napisał/a:
Słyszałem, że czasami może tak się zdarzyć i trzeba pilota ponownie "przyuczyć" tzn. jakaś konkretna kolejność działań, np. włączenie zapłonu, wyłączenie, przyciśnięcie otwierania na pilocie itp.

Ponieważ instrukcja obsługi samochodu podaje sposób wymiany baterii w pilocie przez Użytkownika, można przyjąć że jest to bezpieczne i nie wpływa na pracę pilota.
Jest tylko standardowe zalecenie żeby unikać kontaktu z płytką elektroniki.

EBmazur - 2019-09-25, 08:24

nauka będzie obowiązkowa dla nowego kluczyka . wymiana baterii w starym kluczyku to tak samo jak wymiana baterii w pilocie do TV - parametry sygnału nie zmieniają się .
eplus - 2019-09-25, 17:11

Przy pilotach z kodem kroczącym, jeśli zapas był pół roku nieużywany, może być na początek potrzebne kilkakrotne naciśnięcie przycisku. Żeby centralka rozpoznała nie tylko pojedynczy kod, ale sekwencję jego zmian.
gregorek35 - 2019-09-25, 23:27

Dziękuję za odpowiedzi.