|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział ogólny o daciach - Jak sprawdzić w Dacii ile zostało do przeglądu
steiner - 2019-04-27, 18:05
Posiadacze niebieskiego wyświetlacza komputera.... czy macie u siebie pozycje ODSTEP DO PRZEGLADU? - Wiem ze w instrukcji jest opisana taka pozycja, z uwaga ze zależy od kraju i opcji wyposażenia, a dałbym sobie odciąć mniej ważna cześć ciała ze przez pól roku użytkowania nowego dustera nie widziałem tego ani razu aż do dziś.....
Belphegor - 2019-04-27, 22:05
steiner napisał/a: | a dałbym sobie odciąć mniej ważna cześć ciała |
A jaka to część?
Ale masz cuda... Ja co prawda mam odstęp od przeglądu, ale już opcji "przegląd za..." mi nie pokazuje. Mam czarny komputer.
steiner - 2019-04-28, 07:07
Belphegor napisał/a: | A jaka to część? |
myślę ze z małym palcem u nogi mógłbym bez żalu się pożegnać - wydaje się ze służy tylko do uderzania w meble lub futryny...
a ten "przeglad za..." pojawił się po dłuższym przytrzymaniu któregoś z przycisków na kierownicy podczas wyświetlania "odstęp do przeglądu"
Belphegor - 2019-04-28, 10:39
steiner napisał/a: | myślę ze z małym palcem u nogi mógłbym bez żalu się pożegnać - wydaje się ze służy tylko do uderzania w meble lub futryny... |
Tak... też tak uważam. Przez ten palec i nogi od łóżka niechcący parę lat temu nauczyłem syna mówić "k...a".
steiner napisał/a: | pojawił się po dłuższym przytrzymaniu któregoś z przycisków na kierownicy podczas wyświetlania "odstęp do przeglądu" |
Na to nie wpadłem. No to trzeba będzie spróbować.
jammo - 2019-04-29, 11:16
Co po takim komunikacie , który jest zapewne ustawiony na dystans według interwałów przeglądu czyli 20kkm, jak ja w ciągu 8 miesięcy mam zrobione niecałe 5 kkm . Sierpniowy roczny przegląd, będzie robiony zapewne przy przebiegu nie większym jak 7-8 kkm. Pewnie się nawet ten komunikat nie pokaże na komputerze.
Dymek - 2019-04-29, 11:45
jammo napisał/a: | Sierpniowy roczny przegląd, będzie robiony zapewne przy przebiegu nie większym jak 7-8 kkm. Pewnie się nawet ten komunikat nie pokaże na komputerze. |
Komputer czuwa i nad przebiegiem i nad czasem między serwisami i w zależności od tego co nastąpi wcześniej, wyświetli komunikat z przypomnieniem.
xarek - 2019-10-04, 20:02 Temat postu: Jak sprawdzić w Dacii ile zostało do przeglądu Witam kolegów. Zastanawiam się czy bez wizyty w serwisie da sie sprawdzić jaki jest ustawiony y interwały serwisowy oraz za ile pozostało km do wymiany. Pozdrawiam
jammo - 2019-10-04, 20:50
Po pierwsze jeżeli nie robisz więcej jak 20kkm rocznie, to przegląd masz wykonać po roku czasu od daty zakupu auta, ( na ogół robi się to wcześniej) . A tak ogólnie, to wszystko jest zakodowane w komputerze samochodu przez serwis, dlatego jak ci się będzie zbliżał przegląd, czy to po roku od zakupu, czy to po pokonaniu ustalonego przebiegu, to ci się samo będzie wyświetlało na wyświetlaczu komputera na liczniku, zaraz po przekręceniu kluczyka i po włączeniu zapłonu. Wszystko tzn. wyświetlanie tego komunikatu, jest oczywiście ustawiony z odpowiednim wyprzedzeniem, tak abyś miał czas ustalić sobie wizytę przeglądu w ASO .
BLACHA_997 - 2019-10-05, 10:07
Dodatkowo w aplikacji MyDacia masz całą historię samochodu wraz z informacją dot, przyszłego przeglądu i jego zakresu. Wystarczy się zalogować.
JS - 2019-10-05, 11:14 Temat postu: My Dacia Od około pół roku serwis My Dacia pitoli się tak jak stary ruski telewizor kolorowy. Nie zapisuje kilometrażu, przeglądy są nieuwzględnione (chociaż wykonane), a infolinia także od pół roku powtarza jak mantrę, że trwają prace konserwacyjne systemu itp.
Proponuję korzystać z My Renault (działa i na smartfonie, i na kompie).
BLACHA_997 - 2019-10-05, 11:27
U mnie serwis działa prawidłowo. Przebieg mogę aktualizować na bieżąco i jest zapamiętywany (z jednoczesnym komunikatem o aktualizacji czasu do kolejnego przeglądu. Ponadto po krótkim czasie pojawiają się wizyty w serwisie np. związane z reklamacjami.
Dymek - 2019-10-05, 12:18
Rzadko zaglądam na MyDacia, ale zawsze działa i jest wszystko o czym mowa- przebieg, daty i historia przeglądów, pakiet serwisowy itp.
EBmazur - 2019-10-05, 17:25
Cytat: | Proponuję korzystać z My Renault (działa i na smartfonie, i na kompie). |
Podpowiadało mi tam przegląd serwisowy w sierpniu 2020 - czyli pierwszy przegląd miał się odbyć po 2 latach od zakupu . W papierach "drukowanych " otrzymanych przy odbieraniu daci stoi jak wół - 1 rok lub 10 tys. I odpowiedni przypominacz na desce też się zaświecił . Przeglądu odbytego ponad tydzień temu jakoś My Renault nie pokazuje
eio - 2019-10-05, 17:51
Nie może być po 2 latach bo aso by tęskniło.
EBmazur - 2019-10-05, 18:08
eio napisał/a: | Nie może być po 2 latach bo aso by tęskniło. |
I gwarancję bym stracił - sam się zdziwiłem , że tak firmowy portal podpowiadał .
BLACHA_997 - 2019-10-05, 21:51
MyRenault i MyDacia może się "gryzą". Skoro posiadasz Daćkę jakim prawem logujesz się na serwisie "renówki"
Pewno stąd te różnice
Zaloguję się jutro to dam znać jakie dane u mnie "wyskoczyły"
EBmazur - 2019-10-06, 10:04
BLACHA_997 napisał/a: | MyRenault i MyDacia może się "gryzą". Skoro posiadasz Daćkę jakim prawem logujesz się na serwisie "renówki"
" |
Ano takim prawem , że nie jest to zabronione . Równie dobrze możesz się nie zgadzać z tym , że na tym forum logują się i uczestniczą w dyskusjach osoby , które nie posiadają daci ( tak przynajmniej wynika z niektórych profili ) . Ponadto My Renault jakoś nie odrzuciło mojej rejestracji i po wpisaniu danych samochodu prawidłowo wygenerowało szczegóły mego auta.
BLACHA_997 - 2019-10-06, 10:22
EBmazur napisał/a: | Ano takim prawem , że nie jest to zabronione . Równie dobrze możesz się nie zgadzać z tym , że na tym forum logują się i uczestniczą w dyskusjach osoby , które nie posiadają daci ( tak przynajmniej wynika z niektórych profili ) . Ponadto My Renault jakoś nie odrzuciło mojej rejestracji i po wpisaniu danych samochodu prawidłowo wygenerowało szczegóły mego auta. |
Wybacz, ale chyba mnie źle zrozumiałeś, albo ja napisałem tak, że mój wpis został przez Ciebie opacznie zrozumiany, a miał mieć tylko charakter humorystyczny :).
Sam z ciekawości dzisiaj odpaliłem MyRenalut i o dziwo bez problemów dodałem tam moją Daćkę. Według mnie serwis graficznie wygląda lepiej od MyDacia, a jego funkcjonalność jest podobna. W historii przeglądów nie ma jednak tych które już zostały zrealizowane.
Dymek - 2019-10-07, 11:55
BLACHA_997 napisał/a: | Sam z ciekawości dzisiaj odpaliłem MyRenalut i o dziwo bez problemów dodałem tam moją Daćkę. Według mnie serwis graficznie wygląda lepiej od MyDacia, a jego funkcjonalność jest podobna. W historii przeglądów nie ma jednak tych które już zostały zrealizowane. |
Jeśli o mnie chodzi, to ani w MyDacia, ani w MyRenault nie są widoczne przeglądy czy wizyty serwisowe, które już się odbyły. Wyświetla tylko to, co jest zaplanowane w przyszłości.
Natomiast w MyDacia mam dostępną "Książkę przeglądów", czyli "CZYNNOŚCI, KTÓRE NALEŻY WYKONAĆ PRZY DANYM PRZEBIEGU LUB PO UPŁYWIE OKREŚLONEGO CZASU, COKOLWIEK NASTĄPI WCZEŚNIEJ", oraz widoczne kupony "dla przyjaciół". Tych rzeczy w MyRenault nie mam.
BLACHA_997 - 2019-10-07, 13:13
W lipcu br. miałem naprawę gwarancyjną (wymiana plastikowego podszybia) oraz wgranie nowego softu silnika i te czynności są wpisane w historię przeglądów mojego samochodu w MyDacia. Mam też pierwszy wpis związany z wydaniem samochodu (przegląd zerowy) z uwzględnieniem czynności polegających na przyklejeniu kupionych przez mnie (nie w ASO) elementów ozdobnych samochodu.
Dymek - 2019-10-07, 13:22
BLACHA_997 napisał/a: | Mam też pierwszy wpis związany z wydaniem samochodu (przegląd zerowy)... |
Czyli jak to w Renault- "co kraj to obyczaj" i nie ma nic standardowego ani pewnego
Tak jak z gwarancją EasyService- jedni podostawali na to pocztą jakieś dokumenty i karty a inni mają tylko "wpis w systemie"...
BLACHA_997 - 2019-10-07, 14:10
Wydaje mi się, że to kwestia "chciejstwa" obsługi ASO do aktualizacji wpisów w swoich systemach, bo innych możliwości nie widzę.
SWilk - 2019-10-07, 15:29
Koledzy, mam wrażenie, że odbiegliśmy od tematu, którym było:
xarek napisał/a: | ile pozostało km do wymiany |
A to w mojej Lodgy da się sprawdzić w komputerze pokładowym. W moim egzemplarzu jest to następna funkcja po przebiegu całkowitym.
Pedros - 2019-10-07, 20:08
BLACHA_997 napisał/a: | W lipcu br. miałem naprawę gwarancyjną (wymiana plastikowego podszybia) oraz wgranie nowego softu silnika |
Możesz napisać czy coś się zmieniło po wgraniu nowego softu? Z jakiego miesiąca masz Dustera że objęła go akcja wymiany softu bo to przecież rocznik 2019 a nie 2018 (tak masz w opisie)?
BLACHA_997 - 2019-10-08, 08:10
Pedros napisał/a: | Możesz napisać czy coś się zmieniło po wgraniu nowego softu? Z jakiego miesiąca masz Dustera że objęła go akcja wymiany softu bo to przecież rocznik 2019 a nie 2018 (tak masz w opisie)? |
Samochód z 2019 (przełom stycznia i lutego). Wgranie softu (nie była to akcja) w związku z pojawiającymi się podczas uruchomienia, po dłuższym postoju, komunikatami o awarii silnika - jak były, tak są
Ale chyba brak jest objawów "dziur w mocy" podczas przyspieszania przy 2,5 tyś obr - chyba, że silnik się dotarł.
Wszystko w szczegółach w wątku dot. mojego samochodu.
Dymek - 2019-10-08, 09:40
SWilk napisał/a: | Koledzy, mam wrażenie, że odbiegliśmy od tematu, którym było:
xarek napisał/a: | ile pozostało km do wymiany |
A to w mojej Lodgy da się sprawdzić w komputerze pokładowym. W moim egzemplarzu jest to następna funkcja po przebiegu całkowitym. |
To ciekawe... Takiej stałej pozycji w menu nie mam a instrukcja też nie przewiduje. Ekran "z kluczem" pojawia się tylko wtedy gdy zbliża się termin przeglądu- czyli zostało mniej niż miesiąc, lub mniej niż 1500km.
A więc jeśli jest wcześniej- w menu nie sprawdzę.
BLACHA_997 napisał/a: | Wydaje mi się, że to kwestia "chciejstwa" obsługi ASO do aktualizacji wpisów w swoich systemach, bo innych możliwości nie widzę. |
Cuda istne się dzieją... Zaczynam podejrzewać, że "ktoś" czyta te nasze dyskusje. Do wczoraj w MyDacia nie miałem żadnych serwisowych wpisów "historycznych", dzisiaj wchodzę i... magia- pojawiły się zupełnie nowe rzeczy- nowe okienko "Moja Historia Przeglądów", z rozbiciem na "Mechanika", "Eksploatacja" i "AXS" (cokolwiek to znaczy). I są wpisy czynności serwisowych z 2018 roku. Nawet niektóre moje zakupy części i akcesoriów.
Belphegor - 2019-10-08, 10:22
Dymek napisał/a: | Cuda istne się dzieją... Zaczynam podejrzewać, że "ktoś" czyta te nasze dyskusje. Do wczoraj w MyDacia nie miałem żadnych serwisowych wpisów "historycznych", dzisiaj wchodzę i... magia- pojawiły się zupełnie nowe rzeczy |
Sugerujesz, że Nieszybki jednak miał rację?
A co do tematu - u mnie w DD2 nie opcji sprawdzenia ile zostało do przeglądu. Chyba, że przegląd jest już blisko to wtedy się pojawia, ale to norma.
SWilk - 2019-10-08, 16:16
Belphegor napisał/a: | A co do tematu - u mnie w DD2 nie opcji sprawdzenia ile zostało do przeglądu. Chyba, że przegląd jest już blisko to wtedy się pojawia, ale to norma.
|
Wychodzi na to, że źle interpretuję jedną z wartości.
To, że wskazuje na dystans przejechany od przeglądu wywnioskowałem sobie sam z obserwacji, bo instrukcja bredzi coś o liczniku wycieczki 1.
Nie mam pod ręką swojej polskiej instrukcji, ale wyszperałem, że w angielskiej instrukcji z netu (czyli niekoniecznie do mojej wersji) jest opisana jako "trip mileage recorder" i niby można ją skasować. Do tego występuje jeszcze podobna wartość: "distance travelled" (po zasięgu, a przed średnią prędkością), którą można skasować.
Coś mi się w głowie przypomina, że w mojej instrukcji "trip mileage" był opisane mniej więcej jako "przebyty dystans 1" - w odróżnieniu od wartości "przebyty dystans 2" w miejscu "distance travelled"... Nie było opisane czym niby się różnią, ale było napisane, że powinno się dać oba skasować trzymając przycisk komputera przez kilka sekund.
Jednak w przypadku "trip mileage / przebyty dystans 1" u mnie kasowanie NIE DZIAŁA.
No i ten "trip mileage recorder" przy odbiorze samochodu wynosił okrągłe 0, podczas gdy przebieg - 17km. Próbowałem go kasować, ale nic to nie dawało. Szedł sobie do przodu razem z przebiegiem, goniąc go, ale nie mogąc dogonić. Cały czas zostawał o 17km z tyłu.
Aż do pierwszego przeglądu. Zdziwiłem się bardzo po odbiorze samochodu, bo ta wartość znów wynosiła "0". No i znów sobie rośnie, elegancko widzę ile od tego przeglądu przejechałem.
Fakt, że teraz już nie próbuję kasować, bo a nóż mi się uda.
A czy u Was istnieje jakiś licznik kilometrów jako pierwsza funkcja po przebiegu, a przed zużyciem paliwa? Jeśli tak, to do czego go używacie i czy daje się skasować?
Żywiec - 2019-10-08, 16:31
U mnie pokazuje ile jeszcze pozostało km do przeglądu. Po każdym przeglądzie, licznik odlicza mi w tył km. Tzn. jadę na przegląd i po jego zakończeniu mam ustawione 20 tys., ta liczba maleje z rosnącym przebiegiem. Informacja na komputerze z symbolem klucza płaskiego.
Dymek - 2019-10-08, 21:37
SWilk napisał/a: | A czy u Was istnieje jakiś licznik kilometrów jako pierwsza funkcja po przebiegu, a przed zużyciem paliwa? Jeśli tak, to do czego go używacie i czy daje się skasować? |
Po przebiegu całkowitym jest "Licznik przebiegów częściowych", czyli po prostu własny licznik dający się wyzerować w dowolnym momencie.
Cała moja lista to:
- licznik całkowitego przebiegu,
- licznik przebiegów częściowych,
- zużyte paliwo,
- średnie zużycie paliwa,
- chwilowe zużycie paliwa,
- przewidywana droga, którą można przejechać na paliwie pozostałym w zbiorniku,
- przebyty dystans,
- średnia prędkość,
- przywracanie domyślnych wartości ciśnienia w oponach.
- zegar (fabrycznie nie było, zegar włączyłem sam),
- temperatura zewnętrzna.
"Licznik przebiegów częściowych" i "Przebyty dystans" to dwa różne, niezależne od siebie liczniki, które można niezależnie wyzerować, przy czym ten drugi z symbolem "pinezki" przed samochodem (Przebyty dystans) bierze udział w obliczeniach zużytego paliwa, przewidywanej drogi i średniej prędkości. Zerowanie tego drugiego można zrobić na dowolnym ekranie, który jest z nim związany- czyli zerowanie zrobione na którymkolwiek ekranie z symbolem "pinezki" zeruje wszystkie ekrany z tym symbolem.
I nie mieszajmy Dustera2 z innymi modelami, bo on ma jednak zupełnie inny komputer pokładowy- inne ekrany i komunikaty tekstowe.
Belphegor - 2019-10-09, 11:50
SWilk napisał/a: | Wychodzi na to, że źle interpretuję jedną z wartości. |
Niekoniecznie. Ja napisałem jak to wygląda u mnie, ale o ile pamiętam to np. steiner ma wyświetlanie tego ile zostało do przeglądu. Może da się to zrobić przez ddt4all, ale wolę sam nie grzebać bez informacji, gdzie mam grzebać.
|
|