|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Powitania - Witam serdecznie
Seal - 2009-03-06, 21:44 Temat postu: Witam serdecznie Witam serdecznie wszystkich pozytywnie zakręconych na punkcie Dacii. Jeszcze nie jestem posiadaczem autka tej marki, ale wszystko idzie w dobrym kierunku. Obecnie z moją Panią zastanawiamy się (znaczy się burzliwie dyskutujemy) czy ma być to Sandero, czy też Logan MCV - oczywiście wersji 1,5 dCi 85 Laureate plus parę dodatków. Na razie jesteśmy jedynie zgodni co do lakieru – piaskowy (albo jak kto woli szary basalte) no i oczywiście silnika. Po jeździe testowej jest lekka przewaga MCV-ki, ale sprawa jest cały czas otwarta. Szkoda, że od jutra tj. 7 marca firma podnosi ceny, o czym dowiedziałem się dzisiaj w salonie.
laisar - 2009-03-06, 21:51
Yo! (:
Dacia - słuszny wybór, ale osobiście nie uważam, żeby mocniejszy diesel był taką oczywistą oczywistością (; Natomiast wybór między Sandero i MCV-ką to już jednak spory rozrzut jeśli chodzi o własności użytkowe...
Tak czy owak - życzę zadowolenia z wyboru i szybkiej jego realizacji [:
Asia - 2009-03-06, 21:53
Witam serdecznie
Właśnie odebrałam swoją drakulkę Sandero 1,5 dCi. Jak na razie w porównaniu do UNO to dzien do nocy. Nie widziałam za to jeszcze LoganaMCV. Życzę trafnego wyboru.
Seal - 2009-03-06, 22:04
Miałem okazję porównać obydwa diesle i 85-tka bardziej mi "podchodzi". Co do właściwości użytkowych: rozsądek podpowiada Sandero do jazy po mieście, ale serce podpowiada MCV (gust - jak pokazuje życie - to rzecz bardzo względna). Moja Pani z lekkim przerażeniem pyta, gdzie my tym autobusem zaparkujemy na ciasnym parkingu, ale ja cierpliwie tłumaczę, że wreszcie zmieścimy do środka i dwa rowery i jeszcze zostanie sporo miejsca na kilka niezbędnych "drobiazgów".
Beckie - 2009-03-06, 22:06
Witaj.
Seal napisał/a: | plus parę dodatków. |
Jeśli nie dadzą podłokietnika za free to nie bierz go - właśnie dzisiaj udało mi się go urwać.
Seal - 2009-03-06, 22:10
Nie myślałem o podłokietniku a bocznych poduszkach i półce.
Beckie - 2009-03-06, 22:14
Półka to chyba tylko w MCV?
Seal - 2009-03-06, 22:25
Półka decydowanie dotyczy tylko MCV-ki
Pablo78 - 2009-03-06, 22:36
Witam, ze swojej strony moze zaproponuję nowego sedana?...
laisar - 2009-03-06, 23:10
Cytat: | Miałem okazję porównać obydwa diesle i 85-tka bardziej mi "podchodzi". |
Nigdy nie śmiałbym kwestionować czyjegoś upodobania (tym bardziej: dość zrozumiałego) - chodziło mi raczej o ogólną nieoczywistość oczywistości (;
Cytat: | rozsądek podpowiada Sandero do jazy po mieście |
I jeśli tylko faktycznie będzie jej przeważająca ilość to w sumie słusznie - chociaż...
Cytat: | Moja Pani z lekkim przerażeniem pyta, gdzie my tym autobusem zaparkujemy na ciasnym parkingu, |
...nie jest aż tak znowu źle - MCV-ka jest spora, ale jednak głównie... w środku (;
Na zewnątrz oba modele są właściwie tak samo szerokie, a kombi mimo wszystko nie jest bardzo długie. Aczkolwiek fakt, że zdecydowanie mniej zwrotne - ale to już wpływa właściwie na ewentualną konieczność wykonania tylko większej liczby manewrów, bo chyba rzadko te dodatkowe niecałe pół metra długości bywa aż tak kluczowe.
Cytat: | kilka niezbędnych "drobiazgów". |
Nawet bardzo dużo "kilków" [:
Cytat: | Nie myślałem o podłokietniku a bocznych poduszkach i półce |
Słuszne myślenie [:
wieza - 2009-03-07, 08:31
mocniejszy dci 86 jak najbardziej do mcv a jesli chodzi o wasz wybor to zastanowcie sie czy potrzebujecie wielkiego autka jak mcv?? czy maluszka jak sandero - bez urazy koledzy i klezanki ;)
Mariusz - 2009-03-07, 08:57
wieza napisał/a: | mocniejszy dci 86 jak najbardziej do mcv a jesli chodzi o wasz wybor to zastanowcie sie czy potrzebujecie wielkiego autka jak mcv?? czy maluszka jak sandero - bez urazy koledzy i klezanki ;) |
Jakiego maluszka?
jackthenight - 2009-03-07, 11:42
wieza napisał/a: | czy maluszka jak sandero - bez urazy koledzy i klezanki ;) |
Nie każdy lubi jeździć żukiem czy jelczem jak MCV - bez urazy :)
wieza - 2009-03-07, 16:53
spoko :)
Marek1603 - 2009-03-07, 19:29
Witaj. Z tym autobusem to lekka przesada no nie.
W rzeczywistości to wrażenie jest jakby się jeździło małym dostawczakiem ze względu na długość.
Seal - 2009-03-07, 21:03
Rzeczywiście, autobus to przesada. Dzisiaj pod marketem (IKEA w Markach - może ktoś z forumowiczów?) wyczailiśmy - co wcale nie jest takie łatwe - nowitutką MCV-kę faza II kolor czerwony metalik. Piękna była! Trochę baliśmy się, że zainteresuje się nami ochrona parkingu, no bo para "wariatów" biegających wokół samochodu to raczej wielce podejrzany widok.
Nova - 2009-03-08, 15:41
Witaj Seal!
Życzę łagodnej "burzy mózgów" i trafnego, ostatecznego wyboru (już i tak jest trafny - Dacia! )
Seal napisał/a: | Rzeczywiście, autobus to przesada. Dzisiaj pod marketem (IKEA w Markach - może ktoś z forumowiczów?) wyczailiśmy - co wcale nie jest takie łatwe - nowitutką MCV-kę faza II kolor czerwony metalik. Piękna była! Trochę baliśmy się, że zainteresuje się nami ochrona parkingu, no bo para "wariatów" biegających wokół samochodu to raczej wielce podejrzany widok. |
...póki nie wtargnęliście do środka, nie powinni się czepiać (tylko wzmóc czujność, kontrolować ruchy "wariatów" i nie spuszczać ich z oka)
Asia - 2009-03-09, 19:59
Wokół mojej sandrusi też dwóch gostków biegało i oglądali wszystko łącznie z bagażnikiem w środku.
leo24 - 2009-03-09, 21:03
Witam
Oglądać każdy może
|
|