DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Powitania - Witam serdecznie

Seal - 2009-03-06, 21:44
Temat postu: Witam serdecznie
Witam serdecznie wszystkich pozytywnie zakręconych na punkcie Dacii. Jeszcze nie jestem posiadaczem autka tej marki, ale wszystko idzie w dobrym kierunku. Obecnie z moją Panią zastanawiamy się (znaczy się burzliwie dyskutujemy) czy ma być to Sandero, czy też Logan MCV - oczywiście wersji 1,5 dCi 85 Laureate plus parę dodatków. Na razie jesteśmy jedynie zgodni co do lakieru – piaskowy (albo jak kto woli szary basalte) no i oczywiście silnika. Po jeździe testowej jest lekka przewaga MCV-ki, ale sprawa jest cały czas otwarta. Szkoda, że od jutra tj. 7 marca firma podnosi ceny, o czym dowiedziałem się dzisiaj w salonie.
laisar - 2009-03-06, 21:51

Yo! (:

Dacia - słuszny wybór, ale osobiście nie uważam, żeby mocniejszy diesel był taką oczywistą oczywistością (; Natomiast wybór między Sandero i MCV-ką to już jednak spory rozrzut jeśli chodzi o własności użytkowe...

Tak czy owak - życzę zadowolenia z wyboru i szybkiej jego realizacji [:

Asia - 2009-03-06, 21:53

Witam serdecznie
Właśnie odebrałam swoją drakulkę Sandero 1,5 dCi. Jak na razie w porównaniu do UNO to dzien do nocy. Nie widziałam za to jeszcze LoganaMCV. Życzę trafnego wyboru. :-D

Seal - 2009-03-06, 22:04

Miałem okazję porównać obydwa diesle i 85-tka bardziej mi "podchodzi". Co do właściwości użytkowych: rozsądek podpowiada Sandero do jazy po mieście, ale serce podpowiada MCV (gust - jak pokazuje życie - to rzecz bardzo względna). Moja Pani z lekkim przerażeniem pyta, gdzie my tym autobusem zaparkujemy na ciasnym parkingu, ale ja cierpliwie tłumaczę, że wreszcie zmieścimy do środka i dwa rowery i jeszcze zostanie sporo miejsca na kilka niezbędnych "drobiazgów".
Beckie - 2009-03-06, 22:06

Witaj.
Seal napisał/a:
plus parę dodatków.

Jeśli nie dadzą podłokietnika za free to nie bierz go - właśnie dzisiaj udało mi się go urwać. :-)

Seal - 2009-03-06, 22:10

Nie myślałem o podłokietniku a bocznych poduszkach i półce.
Beckie - 2009-03-06, 22:14

Półka to chyba tylko w MCV?
Seal - 2009-03-06, 22:25

Półka decydowanie dotyczy tylko MCV-ki
Pablo78 - 2009-03-06, 22:36

Witam, ze swojej strony moze zaproponuję nowego sedana?... 8-)
laisar - 2009-03-06, 23:10

Cytat:
Miałem okazję porównać obydwa diesle i 85-tka bardziej mi "podchodzi".

Nigdy nie śmiałbym kwestionować czyjegoś upodobania (tym bardziej: dość zrozumiałego) - chodziło mi raczej o ogólną nieoczywistość oczywistości (;

Cytat:
rozsądek podpowiada Sandero do jazy po mieście

I jeśli tylko faktycznie będzie jej przeważająca ilość to w sumie słusznie - chociaż...
Cytat:
Moja Pani z lekkim przerażeniem pyta, gdzie my tym autobusem zaparkujemy na ciasnym parkingu,

...nie jest aż tak znowu źle - MCV-ka jest spora, ale jednak głównie... w środku (;

Na zewnątrz oba modele są właściwie tak samo szerokie, a kombi mimo wszystko nie jest bardzo długie. Aczkolwiek fakt, że zdecydowanie mniej zwrotne - ale to już wpływa właściwie na ewentualną konieczność wykonania tylko większej liczby manewrów, bo chyba rzadko te dodatkowe niecałe pół metra długości bywa aż tak kluczowe.

Cytat:
kilka niezbędnych "drobiazgów".

Nawet bardzo dużo "kilków" [:

Cytat:
Nie myślałem o podłokietniku a bocznych poduszkach i półce

Słuszne myślenie [:

wieza - 2009-03-07, 08:31

mocniejszy dci 86 jak najbardziej do mcv a jesli chodzi o wasz wybor to zastanowcie sie czy potrzebujecie wielkiego autka jak mcv?? czy maluszka jak sandero - bez urazy koledzy i klezanki ;)
Mariusz - 2009-03-07, 08:57

wieza napisał/a:
mocniejszy dci 86 jak najbardziej do mcv a jesli chodzi o wasz wybor to zastanowcie sie czy potrzebujecie wielkiego autka jak mcv?? czy maluszka jak sandero - bez urazy koledzy i klezanki ;)

Jakiego maluszka? :mrgreen:

jackthenight - 2009-03-07, 11:42

wieza napisał/a:
czy maluszka jak sandero - bez urazy koledzy i klezanki ;)

Nie każdy lubi jeździć żukiem czy jelczem jak MCV - bez urazy :)

wieza - 2009-03-07, 16:53

spoko :)
Marek1603 - 2009-03-07, 19:29

Witaj. Z tym autobusem to lekka przesada :mrgreen: no nie.
W rzeczywistości to wrażenie jest jakby się jeździło małym dostawczakiem ze względu na długość.

Seal - 2009-03-07, 21:03

Rzeczywiście, autobus to przesada. Dzisiaj pod marketem (IKEA w Markach - może ktoś z forumowiczów?) wyczailiśmy - co wcale nie jest takie łatwe - nowitutką MCV-kę faza II kolor czerwony metalik. Piękna była! Trochę baliśmy się, że zainteresuje się nami ochrona parkingu, no bo para "wariatów" biegających wokół samochodu to raczej wielce podejrzany widok.
Nova - 2009-03-08, 15:41

Witaj Seal!
Życzę łagodnej "burzy mózgów" i trafnego, ostatecznego wyboru (już i tak jest trafny - Dacia! ;-) )

Seal napisał/a:
Rzeczywiście, autobus to przesada. Dzisiaj pod marketem (IKEA w Markach - może ktoś z forumowiczów?) wyczailiśmy - co wcale nie jest takie łatwe - nowitutką MCV-kę faza II kolor czerwony metalik. Piękna była! Trochę baliśmy się, że zainteresuje się nami ochrona parkingu, no bo para "wariatów" biegających wokół samochodu to raczej wielce podejrzany widok.

...póki nie wtargnęliście do środka, nie powinni się czepiać (tylko wzmóc czujność, kontrolować ruchy "wariatów" i nie spuszczać ich z oka) :lol:

Asia - 2009-03-09, 19:59

Wokół mojej sandrusi też dwóch gostków biegało i oglądali wszystko łącznie z bagażnikiem w środku. :mrgreen:
leo24 - 2009-03-09, 21:03

Witam :-)
Oglądać każdy może :-D