DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział techniczny - Błąd P1300 - ECU

tAboon - 2019-10-24, 12:42
Temat postu: Błąd P1300 - ECU
Po wgraniu nowego softu przez serwis do silnika 1,6 SCe+LPG LR (2018r) falowanie obrotów ustało.

Dziś jadąc do pracy przez 10 sekund migały mi kontrolki "EKG" oraz silnika (na pomarańczowo), po chwili się ustabilizowały i zgasły. Żadnych zmian w pracy silnika nie odnotowałem.

Na postoju odczytałem kody błędów i wyszedł mi jeden: P1300, na forum nie znalazłem jego dokładnego opisu. Jedynie post z domysłami, że chodzi o kwestie wypadania zapłonu.

Czy ktoś pomoże i rozszyfruje?

ASO po zgłoszeniu telefonicznie powiedziało mnie więcej tak: jak zgasło i się więcej nie zapala to jeździć i obserwować.

Belphegor - 2019-10-24, 16:19

tAboon napisał/a:
jak zgasło i się więcej nie zapala to jeździć i obserwować.

Biorąc pod uwagę powyższe to:

tAboon napisał/a:
kwestie wypadania zapłonu.

A wracałeś się, szukałeś gdzie Ci wypadł? :mrgreen:

Tak na serio, to na razie chyba ciężko coś innego sensownego poradzić. Wrócisz się do ASO, to powiedzą zczytają Ci ten sam błąd i pewnie to samo powiedzą. Może jakaś anomalia.

Lordi - 2019-10-24, 21:17

W moim przypadku wypadanie zapłonu i check engine wiązało się z wymianą cewki zapłonowe nie wiem jak jest u ciebie
tAboon - 2019-10-25, 06:17

Belphegor napisał/a:
A wracałeś się, szukałeś gdzie Ci wypadł?
wypadł i na kolektorze wydechowym leżał :P

Tak na prawdę to chciałbym rozszyfrować ten kod błędu, bo dalej nie wiem o co kaman.

A tak w ogóle to jest gdzieś baza kodów błędów jakie występują w Dacia/Renault

Dymek - 2019-10-25, 08:43
Temat postu: Re: Błąd P1300 - ECU
tAboon napisał/a:
Na postoju odczytałem kody błędów i wyszedł mi jeden: P1300, na forum nie znalazłem jego dokładnego opisu. Jedynie post z domysłami, że chodzi o kwestie wypadania zapłonu.

A czym odczytujesz ten kod? Bo u mnie w Sandero iCar3 w połączeniu z każdą telefoniczną apką wyrzucają taki kod zawsze i od nowości, wraz z komunikatami o braku zapłonów. Tymczasem skanowanie w ASO Clipem żadnych błędów nie wykazuje... No ale i żadnych kontrolek nigdy nie było.
Jednocześnie wszelkie TEGO TYPU strony podają, że kod P1300 w Renault w ogóle nie występuje. Chodzi być może o niewłaściwe bazy błędów występujące w takich uniwersalnych apkach.

tAboon - 2019-10-25, 09:42

Vgate iCar odczytywałem Torque

Jak pierwszy raz testowałem po zakupie to żadnych błędów mi nie odczytał (tą samą aplikacją).

laisar - 2020-01-28, 21:40

tAboon napisał/a:
P1300

"Wypadanie zapłonu w trybie LPG".

Fruxo - 2020-01-29, 02:05

wtryski padają
tAboon - 2020-01-29, 07:38

Okazało się, iż był to jednorazowy incydent związany ze zmianą softu przez ASO. Dzień przed pojawieniem się błędu zmieniany był SOFT. Błąd wyskoczył tylko raz.