DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Na każdy temat - Fotowoltaika

Fruxo - 2020-01-07, 20:04
Temat postu: Fotowoltaika
Chciał by założyć instalacje PV 2.5-3 kW czy ktoś może polecić producenta paneli/ falownika najlepiej z polskim kapitałem ?
Najlepiej gdyby serwis był szeroko dostępny w Polsce nie musi być drogi czy tani chodzi o lidera rynku który ma swoje serwisy w kraju i nie zwinie się za 2-3 lata z kraju.

rysiek223 - 2020-01-07, 20:15

Wejdź na stronę Taurona i skorzystaj z pomocy konsultanta mój kolega skorzystał i jest zadowolony.
jas_pik - 2020-01-07, 23:16
Temat postu: Re: Fotowoltaika
Fruxo napisał/a:
Chciał by założyć instalacje PV 2.5-3 kW czy ktoś może polecić producenta paneli/ falownika najlepiej z polskim kapitałem ?

http://odnawialnezrodlaen...cznych-w-polsce
A falowniki polecam jednej firmy to Solaredge. Kapitał z Izraela a produkcja na Węgrzech .

Fruxo napisał/a:
Najlepiej gdyby serwis był szeroko dostępny w Polsce nie musi być drogi czy tani chodzi o lidera rynku który ma swoje serwisy w kraju i nie zwinie się za 2-3 lata z kraju.

Producent a instalator to dwa odrębne byty pamiętaj o tym.
mam klika lat doświadczeń przy swoich osobistych instalacjach.
Za duzo by pisać.
jesli chcesz załozyć to skontaktuj się ze mną pokaże Ci jak to wygląda :)

GRL - 2020-01-08, 01:19

Bruk-Bet Solar
tomek73 - 2020-01-08, 09:32

Jak kapitał polski to Bruk-Bet. Ale lepsze są panele LG, Sharpa czy Longi.
Falownik, tak jak pisał jas_pik, - Solaredge. Ewentualnie Huawei lub Fronius.
Przy kupowaniu paneli trzeba uwazać bo pojawiło sie na rynku trochę paneli z odzysku z niemiec. Niektórzy kombinatorzy potrafią nawet aluminiową ramkę wymienić, zeby wyglądały jak nowe.

Fruxo - 2020-01-08, 11:13

No dobra ale czy przy takich instalacjach zachodzi realny serwis ?
Jeżeli tak to wybór instalatora powinien predestynować od bliskości serwisu , bo na co mi falownik którego nikt nie naprawi.
2 lata temu wymieniałem piec gazowy tam było wszystko jasne, wybrałem markę do której serwisu mam blisko który również zrealizował montaż bo pseudo instalatorzy często nie rozumieli jak ten piec nawet działa.
Tutaj sprawa jest skomplikowana bo producenci falowników nie podają żadnych pkt serwisowych czyli gwarancja jak przy elektronice użytkowej ? demontuje i wysyłamy do importera czekamy 3 miesiące na odpowiedź
jas_pik, postaram się skontaktować ale w przyszłym tygodniu teraz rozkłada mnie grypa więc mam dużo czasu przed komputerem

Marek1603 - 2020-01-09, 17:47

Jest jeszcze jedna firma polska w Rzeszowie.
https://mlsystem.pl/
Miałem okazję być i w laboratorium i na hali produkcyjnej.
Ciekawostka to panele w kształcie słoi drewna. Dwa lata temu pracowali nad przeźroczystymi panelami, aby można było montować zamiast szyb okiennych.

Fruxo - 2020-01-10, 12:08

a w sumie ciekawy ten ml system bo sprzedają cała usługę z montażem i gratami przez co jest jeden gwarant .
jas_pik - 2020-01-10, 12:16

jak chcesz mieć pewnego to może w innogy?
Podam Ci sposób jak obniżyć koszty przez ta firme w spsób dość znaczący .
Ale ja bym nie przepłacał bo nawet przy zastosowaniu wszystkich spsobów i tak jest to najdroższa instalacja na rynku..
W PV lepiej jest dobrze ubezpieczyć bo tak naprawdę problem możesz mieć po duzym gradzie albo przepięciu w instalacji .

Fruxo - 2020-01-10, 12:21

A ile takie ubezpieczenie kosztuje ? na instalacje za 15 tyś
jas_pik - 2020-01-10, 14:39

Musisz się zapytać swojego agenta ubezpieczeniowego o cenę i zakres
gawel - 2020-01-10, 15:06

rysiek223 napisał/a:
Wejdź na stronę Taurona i skorzystaj z pomocy konsultanta mój kolega skorzystał i jest zadowolony.

Tauron w Warszawie to super pomysł :shock: dostajesz nobla za głupotę.

gawel - 2020-01-10, 15:11
Temat postu: Re: Fotowoltaika
Fruxo napisał/a:

Jeżeli chcesz mieć polski sprzęt to aktualnie IKEA ma promocję i ma chyba brukbety. https://www.ikea.com/pl/p...e/solar-panels/ trzeba skrolowac na koniec.

Ten najmniejszy zestaw wychodzi 9938 po uldze i dotacjach 4049 zł

Mnie moją instalację robiła firma sun4u z Warszawy. Mam PV - 4KWp Sofar Solar 4.4KTL-X 3-fazowy+Sun Link 280Wp SL220-20P280 x14 całość kosztowała 17900. Firmę gorąco polecam.

Fruxo - 2020-01-10, 15:13

Celuje w panele mono krystaliczne , wydaje się że lepsze.
gawel - 2020-01-10, 15:16

Fruxo napisał/a:
Celuje w panele mono krystaliczne , wydaje się że lepsze.

Lepsze z jakich powodów?

gawel - 2020-01-10, 15:28

Taki wpis z muratora :"

Witam forumowiczów na początku życząc Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku. Panele już u mnie są , co do montażu i fachowca nie mam absolutnie zastrzeżeń, panele trochę energii już produkują ale po ostatnim jedno/dwu dniowym zalegającym na nich śniegu cześć z nich mi się przebarwiła, no i nie wiem czy to dobrze czy jest to wada ? Bynajmniej z frontu tak to wygląda, wszystkie są mono z czarnymi ramkami i do momentu śniegu wszystkie miały ten sam kolor teraz 8/9 z nich wygląda jak wcześniej , natomiast pozostałe 11 ma jakiś taki inny odcień granatowo-czarny i tu chciałem zapytać czy to jest normalne zjawisko czy raczej nie? Panele z są to Longi 315W H.C . Wszystkie przyjechały szczelnie spakowane w jednym kartonie, przesyłam w załączeniu zdjęcie, może ktoś wyrazi swoją opinię, z góry dziękuję za wszelką odpowiedź i poradę. "

Fruxo - 2020-01-10, 15:30

Nie wiem z ikei dostałem propozycje 3,4 kw na SOLSTRALE Plus do tego falownik Solaredge 20 tyś zł
jas_pik - 2020-01-10, 15:32

Z mojego doświadczenia - niewielkiego bo mam jedna instalację od 6 lat a druga od roku tomoge tyle stwierdzić , wszystkie bajdy o rodzajach paneli czy sprawności to są teraz dla mnie tzw "chłytem marketingowym". Najważnijsza jest poprawna instalacja w stosunku do stron świata. brak zacienień oraz dobór dobrych falowników . I w tej konkurencji wygrywa SolarEdge.
Nie darmo jest to jedyna firma polecana przez światowego pioniera EV Eleona Muska .
A cena - trzeba negocjować i starać się o dotacjie ze wszystkich możliwych źródeł

gawel - 2020-01-10, 15:35

Pełna zgoda :-)
Fruxo - 2020-01-10, 15:59

11 szt
Longi Solar Longi Solar LR6-60PE
310 M
Monokrystaliczny o mocy 310 W
Ramka czarna

Solaredge SE3000
Jednofazowy o mocy 3000 W

razem 3.4 kW razem 20500 zł lub ten sam zestaw 2.5 kW 16700 zł

gawel - 2020-01-10, 16:13

Fruxo napisał/a:
11 szt
Longi Solar Longi Solar LR6-60PE
310 M
Monokrystaliczny o mocy 310 W
Ramka czarna

Solaredge SE3000
Jednofazowy o mocy 3000 W

razem 3.4 kW razem 20500 zł lub ten sam zestaw 2.5 kW 16700 zł

miąłem ofertę 19900 za 4,34 kwp tez LOngi

Fruxo - 2020-01-10, 16:16

bo ten sam zestaw w zeszłym roku kosztował 17 tyś ale przez dopłaty ruch w interesie podwyższa ceny
gawel - 2020-01-10, 16:17

I tak i nie ja zakładałem w listopadzie to już była sraczka cenowa.
gawel - 2020-01-10, 16:18

Fruxo napisał/a:
bo ten sam zestaw w zeszłym roku kosztował 17 tyś ale przez dopłaty ruch w interesie podwyższa ceny

I co wybrałęs w końcu?

Fruxo - 2020-01-10, 16:55

czekam na oferte od ML system na razie te 3.4 od geo solar za 20 tyś do mnie przemawia
gawel - 2020-01-10, 16:58

Fruxo napisał/a:
czekam na oferte od ML system na razie te 3.4 od geo solar za 20 tyś do mnie przemawia

Drogo. nie zależy Ci na pieniądzach?

Fruxo - 2020-01-10, 17:03

Problem jest w tym że dam se rękę uciąć że 95 % naszych domorosłych instalatorów ma pewnie mniejszą wiedzę ode mnie w tym temacie bo zrobił się biznes więc każdy kazik z wiertarką co umie skręcić przewody na na taśmę został instalatorem. Już takich majstrów miałem na metry co nie wiedział jak rurę od gazu podłączyć do pieca albo że z kondensacyjnego leci woda.
Jak by ktoś mi polecił majstra to rozumiem ale w takiej sytuacji gdzie jestem zielony wolę dopłacić a nie poprawiać tego potem sam.
Dodaj do tego przerzucanie odpowiedzialności za gwarancje miedzy 3 podmiotami co w polskich warunkach znaczy że gwarancji w ogóle nie ma, zawsze producent stwierdzi że to wina instalatora a ten na odwrót a ja zostaje z wyrzuconymi pieniędzmi a tak mam 1 podmiot i organ nadrzędny .

gawel - 2020-01-10, 17:06

Fruxo napisał/a:
Problem jest w tym że dam se rękę uciąć że 95 % naszych domorosłych instalatorów ma pewnie mniejszą wiedzę ode mnie w tym temacie bo zrobił się biznes więc każdy kazik z wiertarką co umie skręcić przewody na na taśmę został instalatorem. Już takich majstrów miałem na metry co nie wiedział jak rurę od gazu podłączyć do pieca albo że z kondensacyjnego leci woda.
Jak by ktoś mi polecił majstra to rozumiem ale w takiej sytuacji gdzie jestem zielony wolę dopłacić a nie poprawiać tego potem sam.

Mojego wykonawce mogę z czystym sumieniem zarekomendować

Fruxo - 2020-01-10, 17:10

namiar ?
gawel - 2020-01-10, 17:14

na priv
rysiek223 - 2020-01-10, 18:11

gawel napisał/a:
rysiek223 napisał/a:

Tauron w Warszawie to super pomysł :shock: dostajesz nobla za głupotę.

Wiesz co osioł z Ciebie
1- W wątku nie pisało gdzie ma być ta instalacja a poza tym co Ci bede pisał zobacz sobie pierwszy post autora pytania i sam sobie odpowiedź komu należy się nobel.

Fruxo - 2020-01-11, 14:59

Teraz doczytałem że panele multikrystaliczne lepiej radzą sobie z częściowym zacienieniem bo mono potrafi nawet przy 10 % cienia nie działać ?
jeżeli to prawda to dla mnie poli krystaliczne bedę lepsze szczególnie że mam dużą powierzchnie montażu

jas_pik - 2020-01-11, 17:18

Fruxo napisał/a:
Teraz doczytałem że panele multikrystaliczne lepiej radzą sobie z częściowym zacienieniem bo mono potrafi nawet przy 10 % cienia nie działać ?
jeżeli to prawda to dla mnie poli krystaliczne bedę lepsze szczególnie że mam dużą powierzchnie montażu

Pamiętaj o tym że wszystkie panele połączone są w szeregu . jeśli nawet cień ( ptasia kupa/liść padnie na jeden panel) i ograniczy jego prąd np o 10% to w standardowej instalacji ta zadziała cały szereg - jego mac spadnie automatycznie wszędzie .
Dlatego ważniejsze jest użycie falownika wraz z tzw optymalizatorami przy każdym panelu aby moc wszystkich nie spadła .
Stąd właśnie polecam SolarEdge .
Pamiętaj w warunkach Warszawy każda poprawnie zrobiona i zainstalowana instalacja o mocy 1kWp da Ci rocznie 1 MWh energii . Różnice pomiędzy tymi rodzajami /sprawnościami będziesz miał w skali roku w kilku kWh a róznice cenowe olbrzymie .
Już napisałem że to "chłyt marketingowy" aby sprzedać swoje jak najdrożej .A im więcej bajeru tym lepiej klienta wkręcić . Sprzedać mu to czego zupełnie nie potrzebuje * typu połaczenie instalaacji z dodatkowymi licznikami wyprodukowanej energii /online instalacje ze stałym podgladem produkcji itd....
Bo marze na tym są olbrzymie.
I im mniejsza instalacja tym wyższa cena za 1kWp .

Fruxo - 2020-01-12, 17:15

No właśnie jak z tym cieniem jest. Mam dach północny zachód a południowy wschód.
Niektóre firmy proponują po równo z każdej ze stron a inni tylko z południowego wschodu. Niestety od strony zachodu mam 50 letniego dęba która skutecznie na pere godzin rzuca cień , trochę nie w smak mi go wycinać bo sadził go mój ojciec.
Mam duży teren może lepiej ustawić cała instalacje na ziemi ? Mam prawie hektar ogrodzony więc dało by rade ustawić to na płaskiej powierzchni.

jas_pik - 2020-01-12, 18:06

Przy takim układzie budynku w stosunku do stron świata nie budowałbym tego na dachu lecz na ziemi lub ewentualnie wiacie /garazu który może masz czy planujesz..
Wyślij mi dane na priva to przygotuję Ci poprawnie przygotowaną lokalizację paneli .

Fruxo - 2020-01-12, 19:56

no właśnie to jest garaż
myślałem żeby dobudować komórkę do garażu na południe
ale to kolejne koszty które niweczy sens inwestycji

eplus - 2020-01-12, 20:27

Gwóźdź programu to nadbudowa na domu, bo VAT jest mniejszy dla usług budowlanych. Inaczej 22/100.
GRL - 2020-01-12, 22:55

Coś mi świta, że niejaki Zachar opowiadał niedawno, że teraz na garażu też da radę na niższym vacie.
jas_pik - 2020-01-12, 22:58

Eplus. Nie wprowadzaj w błąd.
Instalacja PV poza budynkiem tez jest objęta obniżonym VAT-em.
A taka przybudówka wystarczy że będzie określona jako stelaż do PV i też będzie objęty niższym podatkiem

Fruxo - 2020-01-16, 22:43

Chyba nici z tego będą.
Muszę dobudować kawałek dachu do południowej strony garażu. Potrzebuje ok 20m2
Ściana ma szerokość 4.5m czyli potrzebuje prawie 6 metrów długości wiaty.
Koszta ogromne bo to przecież ponad połowa garażu który do niczego nie będzie służył a ja wcale nie mam ochoty na taką maszkarę.
Więc pytanie co lepiej zrobić założyć tanią instalacje na dachu od strony wschodu typu 1.8 kW za 10 tyś z ikeai czy odpuścić temat.
Jeszcze znalazłem coś o takiego do postawienia za garażem
https://allegro.pl/oferta/zestaw-fotowoltaiczny-wiata-wsc-1-3x5m-9-modulow-8292906528

jas_pik - 2020-01-16, 23:23

Sam musisz sobie pliczyć .
Z tej lokalizacji przy położeniu na wschód z 1,8 kWp otrzymasz rocznie około 700 kWh ( o wartości 700x0,5 zł = 350 zł .
Przez 10 lat to będzie 3500 zł .
Czy to jest warte?
Może być wiata może też być też instalacja zrobiona na konstrukcjii metalowej . Koszt takiej konstrukcji szacuję na ok 800 zł . Ale wtedy wyprodukujesz rocznie ok 1,8 MWh o wartości 900 zł rocznie .Czyli przez 10 lat 9000 zł
Wybór należy do Ciebie .

Fruxo - 2020-01-17, 01:12

Jaka to konstrukcja metalowa taka gruntowa ?
Chyba jedynie taka instalacja jest w moich warunkach sensowna i tak jak planowałem uderzyć w 3,5 kW

jas_pik - 2020-01-17, 08:53

Rozwiazań są dziesiątki .

Przykłądy

Fruxo - 2020-01-17, 15:52

W sumie to nie wiem
Mało która firma w ogóle chce rozmawiać o instalacjach na gruntowych a jak już chce to nie o takich małych. A jak mam sam zrobić doprowadzenie okablowanie i wylewkę to równie dobrze mogę postawić system mocujący a nawet założyć panele jak to tylko skręcanie przewodów.

Z kolei program w ikei twierdzi że wyprodukuje 3.2 kW z instalacji 3.4 co jest całkiem kuszącą ofertą

jas_pik - 2020-01-17, 23:46

Zrobienie samemu całej instalacji to żadna filozofia.
Ale przy Solaredge musisz mieć instalatora który uruchomi Ci falownik.
Jeśli dadzą Ci gwarancję na taką produkcję ( inaczej zwrot kasy ) to możesz spróbować :)

eio - 2020-01-21, 15:56

jas_pik TUTAJ napisał/a:
Z tego co pamiętam wystarczy wniosek i zaświadczenie od Zakładu energetycznego o włączeniu instalacji do sieci ( czyli licznika dwukierunkowego) .

Nie chcąc robić off-topu w temacie o elektrykach, w którym zaczął się rozwijać wątek fotowoltaiczny PRZED TYM POSTEM (link), tutaj pociągnę ten wątek.
Wcale nie neguję zalet fotowoltaiki. Jako przyszły potencjalny inwestor fotowoltaiki na cele mieszkaniowe interesuję się takim rozwiązaniem. Od niedawna. W zasadzie od teraz ;-) Ale chyba zrobiono jakieś zmiany - nowe zasady i obowiązki (patrz artykuł http://gramwzielone.pl/en...mikroinstalacji ).

jas_pik - 2020-01-21, 21:12

eio napisał/a:
Ale chyba zrobiono jakieś zmiany - nowe zasady i obowiązki (patrz artykuł http://gramwzielone.pl/en...mikroinstalacji ).

Po pierwsze jest ta temat który ciągną sprzedawcy energii od wielu lat . Dlacego , a no dlatego żeby móc wyłączać działanie systemu PV zdalnie przez sprzedawcę energii. Czyli wtedy gdy instalacja pracuje sprzedawca chce Ci zdalnie wyąłczyć produkcję Twojego systemu.
Na to nie ma zgody i nie będzie od strony prosumentów.Dlaczego ano dlatego że PV produkuje prąd w ciągu dnia kiedy jest najardziej potrzebny. Ok niech wyłączaja zdalnie instalcje o mocy ponad 100 kW ( bo takie już nie wchodza jako prosument)
Niech wyałczają zdalnie wiatraki - b wiatraki najwięcej prądku produkują w nocy kiedy jest najmniejsze zapotrzebowanie.
Po trzecie w żadnym kraju EU regulator rynku ( taki jakim w Polsce jest Prezes URE nie zezwolił na zdalnie sterowanie małych instalacji)
Cytat:
Propozycje istotnych zmian zasad funkcjonowania mikroinstalacji OZE w sieci dystrybucyjnej krajowi operatorzy systemów dystrybucyjnych – PGE Dystrybucja, Tauron Dystrybucja, Energa Operator i Enea Operator – przedstawili po raz pierwszy przed rokiem.

Dlatego prosze nie pisz że coś chyba zmieniono bo to co publikują dziennikarze to chciejstwo sprzedawców aby zarabiać jak najwięcej kasy.
Z drugiej strony nie jest to dziwne. Bo w ubiegłym roku przekroczyliśmy juz w małych instalacja PV ( prosumenckich moc zainstalowaną ponad 1 GW) czyli tyle ile ma mocy ma dzisiaj elektrownia Turów.
I co najważniejsze . W nocy taka elektrownię Turów trzeba utrzymywać w gotowości ( tzn spalać wcale nie małe ilości paliwa) aby elektrownia była gotowa do zwiększenia mocy do maxa w ciągu ok 30 minut. Bo w nocy większość energii w Polsce produkują wiatraki. Ale tez takie elektrownie cieplne muszą być cały czas w pogotowiu gdy wiatr osłabnie.
A PV produkują właśnie wtedy gdy trzeba ( gdy jest największe zapotrzebowanie)
Popatrz się na raporty /wykresy zapotrzebowania mocy w dzień ( 23GW) i w nocy (17 GW)
A 1GW mocy w PV oznacza że w ciągu dnia PV dostarczają już prawie 5% energii do sieci.

eio - 2020-01-21, 21:27

jas_pik napisał/a:
A PV produkują właśnie wtedy gdy trzeba ( gdy jest największe zapotrzebowanie)

To jest bardzo silny i oczywisty argument, o którym nie pomyślałem. Jak mi coś przyjdzie do głowy to Ciebie później podpytam.

jas_pik - 2020-01-21, 22:03

No własnie z tego wszystkiego nie podałem linka gdzie na biezaco można obserwować prace PSE
https://www.pse.pl/dane-s...owanie-mocy-kse
Oraz na bieząco dnane w raz z przepływami międzynarodowymi ( import/export)
https://www.pse.pl/dane-systemowe