|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Przegląd mediów o Dacii - Lodgy hitem na Węgrzech
DrOzda - 2020-03-06, 14:53 Temat postu: Lodgy hitem na Węgrzech https://spidersweb.pl/autoblog/dacia-lodgy-cena-na-wegrzech/
- nawiasem mówiąc gdyby nie wycofanie 1.6 Sce i brak wersji Ambience to samochód by kosztował całe 2000 Euro :)
https://cdn.group.renault.com/dac/hu/pdf/pricelist/lodgy-price.pdf
Obywatel MK - 2020-03-06, 15:07
Jesrt tylko jeden mały problem, a właściwie to trzy małe problemy
pikodat - 2020-03-06, 15:55
Obywatel MK napisał/a: | Jesrt tylko jeden mały problem, a właściwie to trzy małe problemy |
Ale na tym forum były osoby, które własnie lodgy brały pod uwage bo MAJĄ trójkę dzieci.
Albo zastanawiały się nad rodzajem auta (czy jakis scenic czy lodgy).
Z taką dopłatą.... to lodgy byłaby wizytówką dużej rodziny
PS. Autor tamtego arytkułu jest bardzo kipeski z matematyki finansowej.
1000 forintów to 13 zeta czyli 5 mln forintów to 63 tysie
A on wziął, że 1300 forintów to 10 zeta i mu się lodgy zrobiła za niecałe 40 tysi.
Co nie zmienia faktu, ze 63 tysie minus dotacja około bodajże 30 tysie daje 33 tysie za dacię..
eplus - 2020-03-07, 07:29
Gostek jest żałosny: populistyczny rząd Węgier... absurdalny model szorujący po dnie... Dalej kombinuje, za przeproszeniem, jak Polak, czy raczej jak Janusz: znaleźć kogoś z trójką dzieci, kto kupi i użyczy... Dotacją pewnie trzeba będzie się podzielić, obciach pozostanie w całości udziałem kierowcy. Tylko po co kupować auto, którego za darmo nikt nie chce?
Dacia dawniej nie była na Węgrzech tak popularna tak jak u nas, ale od paru lat widzę upadek starych przesądów i Dustery i Sandero mają obecnie swoje należne niemałe kawałki asfaltu.
Węgrzy mają na pieńku ze wszystkimi sąsiadami od stu lat, a z Rumunami szczególnie i narodowo-populistyczny rząd nie ma powodu, aby dotować transylwańskich pasterzy. Musi to być czysta pragmatyka, a ta Orbanowi wychodzi nieźle. Komentarze merytoryczne pod artykułem są Węgrom przychylne.
laisar - 2020-03-07, 11:03
3... 2... 1 - http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=7464
(Nie rozpędzać się, bardzo proszę, sugeruję serdecznie z dobroci serca).
eplus - 2020-03-07, 14:19
Proszę zedytować nazwisko premiera na inicjały. Chodziło mi tylko o to, że redaktor zna się jak pies na gwiazdach.
pikodat - 2020-03-07, 16:54
eplus napisał/a: | Dalej kombinuje, za przeproszeniem, jak Polak, czy raczej jak Janusz: znaleźć kogoś z trójką dzieci, kto kupi i użyczy... Dotacją pewnie trzeba będzie się podzielić, obciach pozostanie w całości udziałem kierowcy. Tylko po co kupować auto, którego za darmo nikt nie chce?
Dacia dawniej nie była na Węgrzech tak popularna tak jak u nas, ale od paru lat widzę upadek starych przesądów i Dustery i Sandero mają obecnie swoje należne niemałe kawałki asfaltu.
|
Nie tyle kombinuje, co pokazuje potencjalne możliwości kombinowania.
Za darmo nikt nie chce???? Moi koledzy zwiolennicy BMW , audi i takich tam jednoznacznie powiedzielu, ze za 20 000 to i lodgy by wzięli byle była nowa, na gwarancji i - w sumie z maksymalnym jakie daje dacia - wyposażeniem (klima auto etc).
Zatem dacia nie jest już obciachem. Jedynie niektórzy (niech będzie - wyraźna większość) woli zapłacić więcej, bo chcą róznistych bajerów (np. napęd na tylną oś by kręcić bączki na parkingu i moc/moment pozwalająca już po 3 sekundach od zapalenia zielonego światła zostać kierowcy kandydatem do mandatu za przekroczenie prędkości). A tego daice nie dają.
W 2019 byłem na Węgrzech - dacii mniej niz w PL, zdecydowanie marką najbardziej zauważalną to suzuki.Zatem upadek przesądów możę i jest - ale :
Magyar Suzuki Corporation is an automobile manufacturing plant, subsidiary of Suzuki, located in Esztergom, Hungary and founded in 1991.
I wszystko jasne czemu suzuki. A dacia to tam jednak niszowa marka.
laisar - 2020-03-07, 19:20
Nie chodzi ani o nazwisko konkretnego premiera, ani czy jakiś redaktor się zna na czymkolwiek, tylko żeby w ogóle unikać polityki jako takiej. Dziękuję.
eplus - 2020-03-08, 08:51
Najpopularniejsze są czerwone Suzuki Swift i ja też wiem, dlaczego. A Dustery się widuje, może nie tak często, jak na zachodzie, i może to wynikać z wiekowej animozji. Ale pragmatyzm wygrywa, i to, jak pisałem, na wszystkich szczeblach. Zachęcam do odwiedzania Bratanków (Rumunii też).
Dwójkę z bliska obejrzałem sobie pierwszy raz na Węgrzech, Tiszaujvaros, 08/2018:
eplus - 2020-03-09, 11:33
Tutaj ta sama sprawa zrelacjonowana przez osobę zrównoważoną psychicznie:
https://francuskie.pl/dacia-lodgy-za-30-tysiecy-zl-jest-hitem-rzadowa-dotacja-do-samochodu-napedza-sprzedaz/
|
|