DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Galeria naszych samochodów - Dardus Junior

Dardus - 2020-03-30, 23:45
Temat postu: Dardus Junior
Dardus Junior :mrgreen:

Przedstawiam długo oczekiwany nowy nabytek.
Przytuliłem go 26 marca i od razu przypadlismy sobie do gustu. Taka miłość od pierwszego spojrzenia.
Na dzień dzisiejszy poznajemy się coraz bliżej, na razie bez zgrzytów, fochów i żadnych takich.

Dzięki sprzedawcy P. Marcinowi G. przy okazji Serdecznie Pozdrawiam, z Salonu Renault Dacia Cz-wa, mogłem przed odbiorem dokładnie wszystko obejrzeć i sprawdzić (nawet udało się nagrać film).

Z tych emocji nawet nie cykłem porządnych fotek, więc daje to co mamna te chwile. Resztą muszę się jeszcze pobawić - za duży format :mrgreen: :mrgreen:

Marek1603 - 2020-03-31, 05:58

Gratulacje i zadowolenia życzę.
Dardus - 2020-03-31, 08:34

Dzięki Marku.
wat - 2020-03-31, 17:48

Gratulacje to na zlot przyjeżdżasz dwoma ;-)
maciek - 2020-03-31, 19:22

Gratulacje :-)
Dardus - 2020-03-31, 22:04

Dzieki chłopaki

wat napisał/a:
Gratulacje to na zlot przyjeżdżasz dwoma ;-)

Dwoma to nie dam rady, ale z ogonkiem już chyba tak :-P :lol:

Dardus - 2020-04-01, 11:47

Widzę że jest zainteresowanie moim tematem, więc opisze więcej. :-P

Pierwsze wrażenia z jazdy.
Nie będę się rozpisywał na ten temat, bo takich opisów jest sporo i każdy to odczuwa indywidualnie.

W większości będę skupiał się w tematach technicznych. ;-)

Wszelkie funkcje które mam na wyposażeniu działają, małe zastrzeżenia mogę mieć do radia a konkretnie do nawigacji. Pewnie ktoś się przede mną bawił (obstawiam obsługę przy zerowym przeglądzie) i wyłączyli mi aktualizacje teraz nie szczytuje mi pena. :-x

Widok z kamer mógł by być bardziej wyostrzony, ale jeszcze nad tym po pracuje. ;-)

Świetny efekt wizualny podświetlenia przycisków funkcyjnych klimatyzacji. Jadąc w nocy podświetlenie daje efekt trójwymiarowy, świetnie uwydatnia ich głębie. :mrgreen:

Czujniki martwego pola i cofania sprawują się wzorowo, za co WIELKI plus. Człowiek w pewnym wieku już nie dysponuje refleksem, czujnością jak kiedyś. Teraz mam tak, jak spoglądam na prawo czy lewo to automatycznie auto też tam chce jechać. :lol:

Kierownica, pedał sprzęgła, nawet nie myślałem że to tak lekko może działać, chociaż miałem przyjemność przekonać się o tym już wcześniej, z jazdach testowych i na zlocie, gdzie kolega Bebe udostępnił mi nowego Dustera. :-D

Przyciski funkcyjne na kierownicy i pilocie do radia są intuicyjne, już się przyzwyczaiłem do nich -działają bardzo dobrze. Jedynie nie przetestowałem tego do rozmów tel. :-D

System bez kluczykowy bardzo wygodny, karty wyposażone są w podstawowe funkcje bez żadnych wodotrysków, zasięg radiowy jest dobrze dobrany. Jeszcze pozostało sprawdzić zasięg, zamykania / otwierania i oświetlenia parkingowego aktywowanego z przycisków. :-D

Klimatyzacja i ogrzewanie w manualu działają dobrze, zostaje jeszcze przetestować opcję automatyczną, jak nadarzy się odpowiednia pora. :-D

Komputer pokładowy za wiele funkcji nie posiada, ale posiłkuje sie ELM, gdzie mam interesujące mnie odczyty wyświetlane w smartfonie mjn. temperatura płynu, ładowanie akumulatora. Temperatura wyświetla sie cyfrowo do 0,1 stopnia, jest to dla mnie ważne przy docieraniu, ale i nie tylko, max osiąga do 80*C, z reguły oscyluje miedzy 76/78 stopni. Ładowanie świetnie pokazuje różnice napięć, zaobserwowałem jak się zmienia wartość w czasie jazdy, w stosunku do obciążenia alternatora.12,0V do 14,4V. Spalanie średnie wg. Komputera i smartfona wygląda bardzo podobnie 5/5,4 L/100km. :-D

Elastyczność tego sinika troszkę różni się od poprzednika. Tamten wkręca się bardziej żwawo od 1800 do 3000 obr/min i spalanie jest trochę większe, ok. 6.0/6,8 . Pozwoliłem sobie przez kilka sek. podciągnąć do 4000 obr, dopiero tak od ok. 2,100 czuć było ciągłe przyspieszenie do samych 4000. była to opcja testowa i na razie nie mam zamiaru jej nadużywać. :-P

Napędy 4x4 na razie odpuszczam, według kontrolek wynika że działają, myślę że jeszcze nie pora na dokładne przetestowanie. :-P

Tempomat i ogranicznik jeszcze nie nadarzyła się konkretna okazja, może jak zmieni się sytuacja związana z tym ustrojstwem (epidemią) w kraju to się gdzieś dalej wybiorę. :-P

Hamulce, systemy ABS, ESP, ruszanie na wzniesieniu, asystent zjazdu, kompas, wskaźniki nachylenia, multimedia, w jak najlepszym porządku. Muszę wyrobić sobie nawyk wyłączania S/S, eco niańka jest dla mnie zbędna, raczej nie skorzystam z jej usług – chociaż ocenia mnie na 5 gwiazdek za przewidywalność a 3 za przyspieszenie. :mrgreen:

Oprócz opcji zamówionych w wersji fabrycznej Junior został dodatkowo doposażony w ASO w podłokietnik i antenę (jak widać na fotkach). Musze pochwalić chłopaków postarali się, oczywiście po wyraźnych ponagleniach P. Marcina. :mrgreen:

Silnik muszę dodać, też duży przeskok technologiczny co do poprzednika, trzeba się znowu zagłębić w temat, co gdzie, jak, do czego. Przy tamtym nie było większego problemu z małym serwisem tupu oleje, filtry, świece, czujniki itp. Teraz doszło jeszcze Adblue. :roll:

Wygląd zewnętrzny kolor, wybór należał do szanownej małżonki więc zaakceptowany. ;-)

Układ napędowy, kierowniczy, skrzynia biegów czy dwu mas, na chwile obecną jest cisza, nic nie trzeszczy, rzęzi, stuka, puka itp.- oby tak dalej. :mrgreen:

Podwozie dobrze zabezpieczone antykorozyjnie, nie zauważyłem ubytków niedociągnięć. Przy oględzinach łapki się troszkę upaćkały. Mimo to nadkola wewnętrzne, progi, podłoga, profile zamknięte będą jeszcze dodatkowo konserwowane. ;-)

W planach pozostanie mi zamontować jeszcze hak, chlapacze, okleić reflektory folią i osłonić -zabezpieczyć przed owadami siatką wszystkie chłodnice. Reszta modyfikacji może będzie wdrażana w późniejszym terminie. :-P

Na tym kończę ten wywód Pozdrawiam Wszystkich w tym trudnym czasie, czytających i oglądających - zainteresowanych tym tematem. ;-)

Dardus - 2020-05-24, 14:00

Koniec miesięcznej kwarantanny Juniora. :mrgreen:
Opis modernizacji ciąg dalszy.
Duster przeszedł prace konserwacyjne zgodnie z planem, więc może zaczynać już swoją eksploatacje zgodnie z przeznaczeniem.
Poza konserwacją zamontowane zostało dodatkowe oświetlenie drzwi, bagażnika i klapy.
Chlapacze przód i tył.
Rejestrator jazdy w lusterku przód i tył. :mrgreen:
Rozdzielacz zapalniczki do zasilania rejestratora i dodatkowego smartwona, do podglądu parametrów pracy silnika z gniazda OBD (zamontowane na stałe).
Malowanie układu wydechowego, bębnów, zwrotnic i wszystkiego co pokrywała ruda franca :evil:
Zamontowana także siatka na chłodnicę przeciw owadom.
Również jedno z najważniejszych rzeczy dla mnie, montaż haka z pełno funkcjonalną 13 pin wiązką elektryczną, tzn. oprócz podstawowego oświetlenia, posiada dodatkowe wiązki do zasilania lodówki, ładowania akumulatora i stały plus z aku w samochodzie do przyczepy. :roll:
Przegląd haka przeszedł bezproblemowo, został jeszcze wpis do dowodu. :lol:
Na koniec mojej samodzielnej walki wręcz z Dusterem kilka poglądowych fotek :-)

keikan - 2020-08-23, 09:12

Ciężko jest zamontować tą siatkę przed chłodnicą?
Dużo trzeba rozmontowywać?
Własnie kupiłem czarną siatę i jakoś nie mogę się do tego zabrać, bo nie wiem co mnie czeka ;)

Dardus - 2020-08-24, 07:42

Na pewno demontaż zderzaka. :shock:
Ja podzieliłem to na dwa etapy.
Dolna część siatki przymocowana jest do zderzaka, a górna do belki i częściowo do osłon plastikowych chłodnic. :mrgreen: