|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział techniczny - dd2 bicie kierownicy powyżej 110 km/h
gredy - 2020-04-30, 00:12 Temat postu: dd2 bicie kierownicy powyżej 110 km/h Hej, od wyjazdu z salonu mam problem z biciem na kierownicy od ok 110 km/h, bicie występuje tylko na letnich kołach na których samochód wyjechał z salonu, na zimowym zestawie problemu nie ma. Temat zgłaszałem w ASO ale ci amatorzy tylko wyważają koła (już 4 razy) , robią przeglądy zawieszenia a na koniec twierdzą, że bicia nie ma lub jest ale to wynika z ukształtowania nawierzchni i klasy opon😂 i tak w koło. Czy ktoś z was miał taki problem i ASO usunęło bicie lub wymieniło felgi/opony w ramach gwarancji? Z grup na fb wiem, że nie tylko ja mam ten problem.
keikan - 2020-04-30, 05:50
Kolego.
Ja mam Dustera 2 1,3 Tce 4x4 i zauważam to samo, tyle, że od ok. 130 km/h.
Przy 180 km/h naprawdę trzęsie jakby auto febrę miało ;)
Mam fabryczne Bridgestony Dueler, ale nie sprawdzałem na innych kołąch, ani jeszcze nie wyważałem.
Czekam na nowe opony AT Yokohama Geolandar i jak przełożę to sprawdzę ponownie, czy to wina opon i ich wyważenia, czy coś innego będzie (oby nie).
gogol - 2020-04-30, 07:06
Tez tak mialem. Myslalem ze kwestia felg, ale sie okazalo, ze przy wyjezdzie z salonu, chyba nikt nie wywaza opon, bo pomoglo jak reka odjal. Zdecydowanie polecam to zrobic mozliwie szybko.
MartinezTychy - 2020-04-30, 07:40
gredy, jedź do dobrego warsztatu oponiarskiego i zleć wyważanie kół,przebolejesz te 80 do 100zł.
gredy - 2020-04-30, 10:17
Oni koła wyważali już 3 razy i nic. Za każdym razem oddają samochód twierdząc, że już jest ok a nie jest. Specjalnie pojechałem do nich na zimowych kołach by sobie porównali, przebolałem te 120 za wymianę a te dzbanki nawet z tego nie skorzystali tylko dalej robią przegląd zawieszenia i wyważanie. Dwa-trzy sezony jazdy z bijącymi kołami i posypie się przekładnia kierownicza.
keikan - 2020-04-30, 10:34 Temat postu: Re: dd2 bicie kierownicy powyżej 110 km/h
gredy napisał/a: | Hej, od wyjazdu z salonu mam problem z biciem na kierownicy od ok 110 km/h, bicie występuje tylko na letnich kołach na których samochód wyjechał z salonu, na zimowym zestawie problemu nie ma. . |
kolego
Czy zimowe opony masz na innych felgach (tj. cały zestaw: zimowe+felgi)? czy tylko zmieniłeś opony na tych samych felgach?
gredy - 2020-04-30, 11:41
Zimowe mam na felgach hybrydowych 16", letnie na fabrycznych alufelgach 17".
dudu$ - 2020-04-30, 14:53
Z tego co pamiętam , kiedyś czytałem u nas na forum, że był problem z felgami Fidji i sporo kompletów fabrycznie nowych nie nadawało się do jazdy bo były krzywe.
keikan - 2020-04-30, 15:14
U mnie są 17" Maledives i też trzęsie autem przy wyższych prędkościach..
gardi1 - 2020-04-30, 19:40
widze, ze problem nie dotycyczy tylko mnie...
na 17 fabrycznych od 110km/h pojawia sie drganie nadwozia.
Na 16 zimowych jest ok.
W tym przypadku moje auto wizytowalo juz kilnanaście razy ASO
Pierwsze ASO po 3 czy 4 wyważeniach stierdzilo ze jest ok
Drugie ASO (tu szacun za dokładność) tez juz widziało moje auto kilka razy. diagnoza , felgi OK, winne Opony, mające bicie (2szt)
Rekalmowane do Bridgestone - odrzucono, co ciekawe Renault Polska twierdzi, ze za opony nie odpowiada, ale dla mnie oni sa odpowiedzialni jako gwarant całego auta
Teraz czekam na dalsze info z salonu
pisalełem już do TVN Turbo - bez odzewu narazie
Fruxo - 2020-04-30, 20:02
Zęby na tym zjadłem , tylko porządne wyważenie niestety w PL 99% zakładów nie umie nawet wymienić opon.
Felga przed wyważeniem musi być umyta , stare ciężarki zeskrobane (taśma dwu strona również)
na maszynie trzeba ustawić odpowiedni rozmiar a i sama maszyna musi być raz na rok kalibrowana.
Tak wyważona felga nie drga nawet przy 200 km/h , tylko kto tak robi bo w aso na pewno nie.
Taka operacja dla 2 ludzi to 40 min pracy , w wulkanizacji potrafią opędzlować fure w 10 min
gardi1 - 2020-04-30, 20:14
Pewnie masz racje, ale miałem tez wyważanie dynamicznie na aucie...efekt byl ten sam
Fruxo - 2020-04-30, 21:53
jeżeli felgi są krzywe lub opony źle wyprodukowane to na maszynie nie da się ich wyważyć , pokazuje błąd
natomiast jeżeli bije po wyważeniu znaczy że operator nie ogarnia.
Trzeba zdjąć samemu koła wyczyścić je na błysk i zawieść do serwisu który robi szybsze samochody
dudu$ - 2020-05-01, 10:20
Ja dalej będę obstawiał problem z felgami lub oponami. Rok temu gdy posiadałem jeszcze Lodgy walczyłem z drganiem auta podczas jazdy powyżej 80km/h. Opony wyważałem w kilku warsztatach i zawsze było tak samo. Podczas wyważania na felgę trzeba było nakleić mnóstwo ciężarków a i tak ciężko się wyważało. Na jednej feldze z jednej strony mogło być 60-70 gramów a z drugiej strony 110-120 gramów czyli na jedną felgę szło nawet 180g. Przekręcanie opon nic nie dawało. Wystarczyło założyć stare opony i na feldze gdzie były wyniki jak wyżej wyniki te bez bawienia się w przekręcanie opon spadły do 60 gramów na jedna felgę. Nowe opony były firmy DAYTON czyli z koncernu Bridgestone.
lisek2 - 2020-05-05, 09:25
U mnie od początku były drgania powyżej 90 km/h, kolejne wyważania i nic... dopiero kiedy byłem w ASO w Holandii zawołano mnie i pokazano mi jak koło pracuje na maszynie do wyważania. Miało bicie w pionie -widać to było podczas jego kręcenia, owszem można je wyważyć i maszyna po wszystkim pokaże OK (bo i kwadrat można wyważyć ) ...ale będzie podskakiwać podczas jazdy.
Finalnie ASO wymieniło wszystkie 4 felgi (przyznając się do wady fabrycznej) - Felgi stalowe Fidji
gredy - 2020-05-08, 20:54
Byłem dziś w ASO, zrobili optymalizację felga/opona cokolwiek miałoby to znaczyć oczywiście nie pomogło. Jutro dzwonie, że odstawiam im samochód na serwis po raz ostatni a jak nie zrobią to odstąpie od umowy z tytułu rękojmi i powodu wady istotnej. Kuzynka jest prawniczką i to ogarnie bo już ogarniała mi podobny temat w Toyocie. W Toyocie 4 lata temu samochód oddałem samochód to oddam i im. Wkur... jestem😡
keikan - 2020-05-11, 11:13
U mnie problem rozwiązany: założyłem nowe opony i koła były wyważanie od nowa.
Ciężko stwierdzić teraz czy to wina opon Bridgestone Dueler czy źle wyważonych kół przez fabrykę...
W każdym razie - felgi na pewno ok.
Do prędkości 200 km/h nic nie bije a dalej nie wiem, bo szybciej nie jedzie ;)
gardi1 - 2020-05-11, 11:45
na pewno opony.
Ile jest tu takich co maja kłopot z 17 calowym Bridgestonami? Może jak zrobimy listę ułatwi to dyskusję z Renault
gredy - 2020-05-19, 16:25
No więc po ich optymalizacji koła nadal biły więc zadzwoniłem do nich ponownie z reklamacją i usłyszałem od doradcy...że jak nie jestem zadowolony z efektu ich prac to bym złożył sobie skargę/reklamację do Renault Polska. Zgłosiłem telefonicznie reklamację do Dacii/Renault i już po dwóch dniach oddzwonili, że kontaktowali się z moim ASO gdzie poinformowano ich, że usterka którą zgłosiłem została usunięta więc...Dacia odrzuca moją reklamację Jak powiedziałem miłej Pani z Renault, że tryb/sposób rozpatrywania reklamacji oparty o to co mówi ASO, które jakby nie patrzeć jest stroną konfliktu jest kuriozalny to Pani poinformowała mnie, że Renault Polska nie naprawia samochodów a ona sama nie zna się na mechanice/sprawach technicznych (a rozpatruje reklamację ) więc ufają temu co mówi ich ASO. Czyli z góry zakładają, że klient jest kłamcą. Oczywiście nie odpuszczam, jutro jadę na test drogowy kół jak wyjdą nieprawidłowości to zgłaszam ponownie do Daci i ASO reklamację i jak ponownie odrzucą zgłaszam sprawę do Miejskiego Rzecznika Praw Konsumenta a jak on nie pomoże skorzystam z prawnika w rodzinie.
Myślę, że generalnie jako użytkownicy sami sobie byśmy pomogli gdyby każdy się nie poddawał i nie naprawiał samochodu (wymieniał opon) na swój koszt tylko zgłaszał oficjalnie reklamację do Dacii. Mając taką wiedzę każda kolejna osoba mogłaby się powoływać na konkretne przypadki o których byłoby wiadomo z forum....a tak to oni twierdzą, że mój przypadek jest pierwszy
gredy - 2020-05-19, 16:27
gardi1 napisał/a: | na pewno opony.
Ile jest tu takich co maja kłopot z 17 calowym Bridgestonami? Może jak zrobimy listę ułatwi to dyskusję z Renault |
Jak byśmy zrobili listę - w jakim ASO było takie zgłoszenie i czy poszło też do Dacii to przy kilkunastu przypadkach Dacia miałaby poważny problem by to zbagatelizować.
gardi1 - 2020-05-19, 19:08
1. gardi1 -2x opony Bridgestone - ASO Katowice
michauek22 - 2020-05-21, 11:43
gredy napisał/a: | Jak byśmy zrobili listę - w jakim ASO było takie zgłoszenie i czy poszło też do Dacii to przy kilkunastu przypadkach Dacia miałaby poważny problem by to zbagatelizować. |
Nie, dla nich to żaden problem, nawet gdyby było kilkaset przypadków.
pan_dziobak - 2020-05-22, 19:01
Mnie wulkanizator pokazał na wyważarce że jedna z opon (seryjna 16") ma zauważalne bicie w pionie. Druga też ma jednak mniejsze. Tak, na autostradzie to czuć. Ogólnie nie jestem zadowolony z tych opon. Na mokrym asfalcie trzeba bardzo uważać bo są strasznie śliskie. Nawet przy jeździe na wprost po deszczu przy ok 110km/h+ esp potrafi odcinać moc i mrugać kontrolką (!) aquaplaning? A to tylko 1.6sce. W zakrętach nawet nie mówie - trzeba jechać jak z jajkami.
Miałem w poprzednim aucie "budżetowe" nexeny w rozmiarze 19" jedne z najtańszych ogólnie 19" opon na rynku. Taniej były tylko chińskie. I co? I wymiatały. Żadnego bicia, jak po szynach, kleiły jak szalone - ok auto też było zupełnie inne ale mam porównanie bo jeszcze wcześniej miałem dunlopy i nie kleiły tak dobrze.
michauek22 - 2020-05-22, 21:35
pan_dziobak napisał/a: | przy jeździe na wprost po deszczu przy ok 110km/h+ esp potrafi odcinać moc i mrugać kontrolką (!) aquaplaning? |
Możliwe, bo aquaplaning często jest nawet przy 80-90 km/h, a jak nawierzchnia jest kiepska i nierówna to jeszcze wcześniej nawet...
arekkozuch - 2020-06-03, 12:16
Uff, już myślałem, że tylko mój tak ma - co prawda w ASO jeszcze nie byłem, ale u mnie czuć mocne wibracje >150 km/h na letnich (też Bridgestone, felgi te standardowe). Na zimówkach tego nie testowałem, bo jeszcze go miałem na dotarciu. W sumie się spróbuję umówić do ASO i to sprawdzić
Hipolit - 2020-06-08, 10:48
Ja też zauważyłem bicie w okolicy 150 kmh powyżej 160kmh się uspokaja. Nie jest to bicie na kierownicy, ale takie jakby telepanie całym autem. W ziemie nie sprawdzałem. Felgi mam nieoryginalne, ale opony te co z salonu. Koła były optymalizowane i wyważane. Zobaczymy co będzie na zimowych.
arekkozuch - 2020-06-12, 21:08
Czas na update z ASO - doczepili się, że koła nie wymieniane u nich - fakt, że jak robiłem przekładkę to nie wyważaliśmy, ale to auto przyjechało na "wyważonych" kołach, które miałem zapakowane z tyłu... Wyważone poza ASO dziś, ustawione do 0 przy 3 przebiegach... Chociaż jedna felga dostała prawie 50g ołowiu na jednej stronie, 40 na drugiej. Zawieszenie ok wg. diagnozy ASO. Do tego info, że chwilowo NIE ma części, żeby wymienić prowadnicę fotela, a na cały fotel nie chcą, bo TTTM - wzięli jakąś drugą z placu z podobnym przebiegiem i też bujało, ale podeszliśmy do nowej i nic nie buja. Przesmarowali prowadnice i kazali dzwonić za miesiąc/dwa, jak będą części.
W niedzielę przetestuję jak tam na autostradzie po wyważeniu. Jak nie to mam wrócić do ASO.
telecaster1951 - 2020-06-13, 10:44
arekkozuch napisał/a: | za miesiąc/dwa, jak będą części.
| Chyba ich Bóg opuścił. Ja na sprowadzenie szyn fotela i zamka pasa (skrzypiało strasznie) czekałem 3 dni. Jedź do innego ASO.
arekkozuch - 2020-06-13, 12:08
telecaster1951 napisał/a: | Jedź do innego ASO. | Taki mam plan, tu byłem bo tu kupowałem auto i mam go pod ręką.
toka93 - 2020-06-13, 16:27
telecaster1951 napisał/a: | arekkozuch napisał/a: | za miesiąc/dwa, jak będą części.
| Chyba ich Bóg opuścił. Ja na sprowadzenie szyn fotela i zamka pasa (skrzypiało strasznie) czekałem 3 dni. Jedź do innego ASO. |
Jak jedno ASO nie ma to drugie też nie będzie miało. Prowadnice fotela do Logana/Sandero są bardziej uniwersalne bo pasują z Dustera, Lodgy, Dokkera, Sandero II, Logan II. W DD2 pasują już tylko z DD2.
arekkozuch - 2020-06-14, 19:54
No i dzisiaj testy potwierdziły moje obawy - dalej wibruje jak szalone, a w sobotę koła wyważone idealnie - sprawdzaliśmy 3 razy. Czas się do innego ASO wybrać.
michauek22 - 2020-06-14, 22:07
Dziwne to wszystko...
gardi1 - 2020-06-15, 06:08
wydaje się, że była jakaś partia opon, które mają wadę...
Widziałem, że nowe Dustery wyjeżdżają na innych oponach niż te z 2019... moze coś w tym jest...
arekkozuch - 2020-06-21, 20:16
gardi1 napisał/a: | wydaje się, że była jakaś partia opon, które mają wadę... | Będę rozmawiał z innym ASO w tym tygodniu, mam nadzieję, ze coś ustalę.
@Gardi1, daj znać które ASO w Katowicach - jak w Częstochowie znowu nic nie załatwię to podjadę tam na sprawdzenie
gardi1 - 2020-06-22, 07:50
Nowego Dustera widziałem u Zięby, ale mój temat prowadzi Pietrzak w Katowicach - Ci mają bardzo normalne podejście do Klienta
wojtek013 - 2020-09-26, 19:54
Co do telepania autem: wczoraj wyleciały Duelery (opona reklamowana jako premium hehe), a wleciały Geolandary g015, dzisiaj były testy autostradowe. I co? I telepanie zniknęło, subiektywnie Yokohama jest cichsza niż Brigestone.
Tak więc moim zdaniem jedynym winowajcą są opony; jeśli macie możliwość pożyczyć od kogoś koła, założyć zimówki - watro sprawdzić.
|
|